ikak1 08.01.07, 10:49 Witam, mam pytanie: czy istnieje narzędzie, które umożliwia cofanie statusu systemu ZTCH w sposób zbiorczy? Irena Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
em_es Re: cofanie ZTCH 08.01.07, 11:34 może zmianami masowymi? nie próbowałam niestety natomiast zdarzało mi się brutalnie zmieniać status w tabeli JEST, dla sieci albo PSP - jak usery narozrabiały i nie szło tego normalnie zrobić, nie stwierdziłam żadnych negatywnych skutków takiej działalności ;) Odpowiedz Link
joy77 Re: cofanie ZTCH 08.01.07, 16:16 Hej, Czy zbiorczo nadawałaś status ZTCH przez transakcję COHV? Spróbuj w niej poszperać. Byłbym ostrożny z pisaniem do cofania status ZTCH programu ABAP. Pozdrawiam, Marek Odpowiedz Link
em_es Re: cofanie ZTCH 08.01.07, 21:18 pewnie, że lepiej ABAP'em po tabelach systemowych nie mieszać, ale akurat statusy są bardzo czytelnie przechowywane, a jeśli robimy to z głową - czyli nie kasując żadnych rekordów, a tylko znacząc stosowny status jako "nieaktywny", najlepiej z zapisaniem w swojej tabeli zmian, jakie się robi, to niczym to nie grozi, zawsze można akcję odwrócić mnie się wiele razy zdarzyło, że użytkownicy wykonując jakieś dziwne akcje ustawili tak statusy, że z projektem czy siecią nie dało się transakcyjnie kompletnie nic zrobić, pozostało tylko prostowanie tych głupot w tabeli JEST - jak na razie nie miało to żadnych nieoczekiwanych efektów ;) ps. ale transakcję COHV pooglądam ;) Odpowiedz Link
joy77 Re: cofanie ZTCH 08.01.07, 22:52 Po prostu wątpię aby nadanie statusu ZTCH zlecenia produkcyjnego zmieniało tylko jedno pole w tabeli. Ale może się mylę. A może istnieje moduł funkcyjny otwierający / zamykający technicznie zlecenie. Pozdrawiam, Marek Odpowiedz Link
ba_rt Re: cofanie ZTCH 09.01.07, 07:09 ja używam LSMW, z tym że nie są to zlecenia prod, a zlec. PM nagrałem transakcje IW32, w której zmieniam status zlecenia i gotowe Odpowiedz Link
ikak1 Re: cofanie ZTCH 09.01.07, 07:27 Dzięki Wszystkim za odzew i rady. Użytkownik użył COHV do wstawienie ZTCH, ale nie widzę w COHV możliwości cofania tego statusu. Usuwając status ZTCH ABAP-em trzeba wziąć pod uwagę też np. tabelę JCDS, w której jest rejestr zmian statusów systemu. Pozdrawiam, Irena Odpowiedz Link
ikak1 Re: cofanie ZTCH 09.01.07, 08:18 Konkretnie chodzi o to, że wstawiono ZTCH w COHV zbiorczo(w tle) i teraz nie można wstawić ZAKO w sposób zbiorczy. Irena Odpowiedz Link
joy77 Re: cofanie ZTCH 09.01.07, 20:25 Nie jestem pewien, czy to dobry pomysł. Przedyskutuj to rozwiązanie ewentualnie ze swoim konsultantem PP. Transakcja COHV umożliwia zbiorcze zmiany statusów nie tylko systemowych ale statusów użytkownika. Gdyby ZTCH (TECO) zaklasyfikować jako status użytkownika - można by go również zbiorczo odwoływać. Wyglądałoby to mnie więcej tak: 1. Wejdź do transakcji COHV 2. Wprowadź zakres zleceń, które omyłkowo zostały zamknięte technicznie 3. Przejdź do zakładki "Przetwarzanie grupowe" 4. "Funkcja" > "Ustawianie/usuwanie status użytkownika" 5. "Status" > ZTCH. Z boku wybierz "Nieaktywne" i F8 Ale nie wiem, czy ZTCH może być równocześnie statusem "systemowym" zlecenia jak i statusem użytkownika. Z ciekawości - ile zleceń zostało niepotrzebnie technicznie zamkniętych? Jeśli do 300 to chyba nie opłaca się kombinować. Pozdrawiam, Marek Odpowiedz Link
ikak1 Re: cofanie ZTCH 10.01.07, 07:44 Dzięki za zainteresowanie. W grę wchodzi kilka tysięcy zleceń. Irena Odpowiedz Link