Dodaj do ulubionych

&#& ''** KWIECIEN - April '** &#&

01.04.26, 00:15
https://www.gify.net/data/media/1719/linia-na-wielkanoc-ruchomy-obrazek-0004.gif

Cieplutko Was witam w nowym miesiacu,
nic ciekawego nie napisze, aby Was nie zmylic,
bo to dzisiaj Pryma-Aprylis
Obserwuj wątek
    • lusia_janusia Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 01.04.26, 00:27
      We środę po kołaczach, gdy żaba zakuka,
      już nas zima mrozami pewnie nie oszuka.

https://www.gify.net/data/media/198/zaba-ruchomy-obrazek-0423.gif

1 kwietnia 2026 (Środa) - Prima aprilis
      2 kwietnia 2026 (Czwartek) - Wielki Czwartek
      3 kwietnia 2026 (Piątek) - Wielki Piątek
      4 kwietnia 2026 (Sobota) - Wielka Sobota
      5 kwietnia 2026 (Niedziela) - Wielkanoc
      6 kwietnia 2026 (Poniedziałek) - Poniedziałek Wielkanocny
      26 kwietnia 2026 /Niedziela handlowa)
      • kendo Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 01.04.26, 09:22
        dziekuje Lusia za Watek.

witam w dzien oszukan wszystkich ile sie da...

poczatek wiosny ze sloneczkiem bardzo jaskarawym,
        ze mozna dostac migreny,
        na razie +4 C/na razie tez bez wiartru,

mam nadzieje,ze macie sobie dobrze i nie szalejecie z niczym,

zycze Nam udanych chwilek.

wedle szwedzkich tradycji,
        przystraja sie galazki piorkami,
        wiesza ozdoby zwiazane z Wielkanoca.
        taka aranzacje wczoraj stwozylam.
        • kallisto Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 01.04.26, 10:21
          Jak dobrze Lusiu że założyłaś kwietniowy wątek, na bank wpisałabym się w marcowy 🤣 ogólnie jestem do tyłu z datami i musze zastanowić się jaki mamy dzień tygodnia 😂

Wczoraj dostałam telefon od lekarza z wyznaczonym terminem operacji na 7 maja. Nie cieszę się mocno bo mam obawy że znowu coś nie wyjdzie…..
          Czym później tym dla mnie gorzej ale cóż nie marudzę tylko czekam.
          Podobno po lodowej aurze w styczniu szpital dostawał transzę finansowe najpierw na biodra potem na kolana a teraz przyszła kolej na operacje planowe. Jaka jest naprawdę to nigdy się tego nie dowiem i nie będę dociekać boni po co?

Pięknego dnia w świątecznym tygodniu.

Kendo bardzo ciekawy Twój stroik 🙂
        • jaga_22 Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 01.04.26, 10:22
          Witaj Lusiu...Kendo i reszta Załogi smile
          Myślałam,że dziś będzie pochmurno,zdążyłam być u wampirka
          Miałam inny zamiar,chciałam kawałek podejść i wrócić tramwajem, a przy
          okazji podejść do Morskiego Oka,niestety nie daję rady sad
          Taksówkarz powiedział,że tak blisko,to jechał 3 lata temu.
          Teraz po odpoczynku zabiorę się za obiad ,będą nogi kaczki we własnym sosie
          i sałata,bo dawno nie miałam.
          Ciekawy stroik z piórkami.Ja jeszcze nic nie mam .
          Pocieszna żabka wymachująca nóżką od Lusi.tongue_out
          • kendo Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 01.04.26, 10:59
            dziekuje Wam za stroik,
            troche za wysoki,ale z czasem go skroce,
            ladnie tez wygladaja drzewa przystrojone piorkami na posesjach willowych,
            przejde sie i zobacze czy juz maja poprzyczepiane,

Jagusia sie nie poddaje ,
            jak ja to mowie..-glowe pod pache ,
            i do przodu- dzielna jestes,

Kallisto ma juz nowy termin operacyjny,
            trzymam kciuku by termin "wypalil"
            miejcie sobie mily dzionek

Jagusi bukiet bardzo rozwesela -dziekuje
            • kallisto Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 01.04.26, 12:25
              Też nie mam stroików świątecznych. I chyba wiele ludzi jak słyszę wokół lekko podchodzi do świąt. Może rodziny z małymi dziećmi inaczej organizują przyozdabianie ogrodów czy tez chowania "jajek" przed dziećmi.
              Nawet będąc w sklepie słyszałam jedną z klientek, która stwierdziła " że nie czuje świąt".

A my juz wróciliśmy od teściowej, zaraz przygotuję obiad i na 15:00 jadę po mamę, mamy wizytę u neurologa.
              • kendo Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 01.04.26, 13:16
                Kallisto,
                ja wole przystrajac Wielkanocnie
                niz szykowac jadlo,

mysle,ze ten trend dojdzie z czasem i do kraju,
                podobnie jak swieczniki w oknach na Boze Narodzenie.

w domu tez nie stroilo sie na Wielkanoc,
                byly ufarbowane jajka i tradycyjne potrawy Wielkanocne,
                po tym sie odczuwalo Wielkanoc.
                • maria88 Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 01.04.26, 17:44
                  Witam.Pogoda zmienia sie .Rano padało a teraz słonko .Dalej domuję , ale juz jutro to
                  konieczne wypady, bo sprawek sie nazbierało.
                  Piekny bukiecik Wielkanocny u KENDO, JAGA szykuje dobry obiadek,LUSIA tez na obrotach a KALISTO dzis na odmianę dba o rodziców.
                  Udanego popołudnia życzę.
                  • kallisto Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 01.04.26, 19:52
                    Wróciłam nie dawno a z domu wyszłam ok. 14:00. Opóżnienie w przyjęciach aż godzinę. Na kolejną wizytę zapiszemy się jako pierwsze pacjentki. Kontrola za pół roku. Mama została wpisana na listę rezerwową (czyli na żadną) do badań klinicznych.

I tak zleciała mi środa, jutro na dyżur do małych dziewczynek.
                    W piątek wolne choć kto wie.....
                    • wedrowiec2 Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 01.04.26, 22:02
                      Dobry wieczór, tu druga zmianasmile
                      Nowy miesiąc zaczęłam z róznymi, drobnymi, ale licznymi obowiązkami. Z większością już się uporałam. Dziś miałam więcej, niz wczoraj szczęścia i nie tkwiłam w żadnym korku. Z przyjemnych spraw - spotkałam koleżankę z pracy, której od dawna nie widziałam.
                      Podobają się, nie tylko świateczne, stroiki Kendo. W domu też na Wielkanoc mamy rózne ozdoby. Zawsze są to palmy wielkanocne i tradycyjnie pisanki, kurczaczki, zajączki. Zawsze, pomijając śniadanie wielkanocne jest żółty obrus. Już powinnam wyjąć ozdoby, ale nie pamietam, gdzie je mamsmile Jutro się tym zajmę.

Dobranocsmile
                    • lusia_janusia Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 01.04.26, 22:05
                      No to wieczornie
                      sie zamelduje....

Dzien byl wypelniony malymi obowiazkami, jak zwykle w srode
                      w kawiarence, mase ludzi przyszlo, poczestunek swiaeczny,;
                      jajka na twardo z kawiorem, salatka z lososia z jajkiem majonezem, sledzie,,
                      szynkowa kielbasa, i jakas inna typowo szwedzka, cienkie paroweczki(prinskorwy),
                      do picia, kawa, soki owocowe, herbata, galareta miesna(kalv sylta), salatka
                      z czerwonych buraczkow + chleb Wasa, ziemniaki gotowane.
                      Takie bylo menu, i zostalo nie wszystko zjedzone. Dobrze ze nie zabraklo.

Za nim wyszlam z domu to jeszcze zdarzylam odkurzyc podlogi, ale jak przyszlam
                      to mialam nadzieje ze na mokro mope ich potraktuje, ale juz nie starczylo mi
                      sily, moze jutro to zrobie?

Spokojnej pierwszej nocy kwietniowej Nam zycze.
                      • kendo Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 01.04.26, 22:24
                        Dobry wieczor ostanim z II zmiany,
                        reszte dziewczyn juz witalam
                        zapomnialas lusia dodac,ze byl losos/swledziki w dwoch odmianach,
                        ja zjadlam 2 st,tych kielbasek i cierpie teraz,
                        odbija mi sie bardzo brzydko,
                        oby nocka byla OK,
                        jutro mam byc u dzieciecia z rana echhh,

Wedrowiec zadowolona z dnia,
                        LUsia nieco zmeczona gwaremi iloscia ludzi,

Kallisto ma rezerwoczy czas dla swojej mamy

zycze nam spokojnej nocki

moja w calosci dekoracyjnej
                        • jaga_22 Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 02.04.26, 10:40
                          Witajcie smile
                          U Kendo już jajeczka kolorowe dyndają w wazonie.
                          Postaram się znaleźć coś w szufladzie wielkanocnego.Nawet jeszcze
                          nie myślałam o tym.Dziś Ala w domu,to zdjęła firany,a ja tylko załadowałam do
                          prania.Wieszam wilgotne ,to trzeba zaraz po praniu,a to też Ala.
                          Ja też mogę powiedzieć,że święta to już nie dla mnie i nie ma we mnie
                          dawnej radości,kiedy to wszystko sama robiłam dla dzieci.
                          Wszystko się zmienia z biegiem lat wink
                          • kendo Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 02.04.26, 12:03
                            witaj Jagusia
                            i nie obecne Vistulanki,
                            mnie ciesza tylko dekoracje swiateczne,lubie je wystawiac i cieszyc oko podczas kazdych swiat,

dzis planuje umyc okna we wnatrz,na zewnatrz poczekaja sobie az bedzie odpowiednia pogoda,
                            choc +11 C/wieje mocno zimnym wiatrem,

miejmy udany dzionek pod kazdym wzgledem,

krokusy wkolo piwoni co jeszcze ich nie bylo widac w poprzednim tygodniu
                            a dzis tak juz pieknie wygladaja,
                            piwonia zaczyna z ziemi tez sie skromnie pokazywac
                            • kallisto Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 02.04.26, 15:53
                              Czyli wiosna budzi się i zbliża się wielkimi krokami?
                              Rano były tylko trzy stopnie C, teraz jest bardzo ciepło i tak ma być aż do świąt.

W poludnie wróciliśmy od dziewczynek, najmłodsza całkiem akceptuję dziadka, woła do niego „ dziadzia” i wciąż coś mu donosi a najwięcej książeczek. Podczas nieobecności rodziców nie marudziła a była bardzo grzeczna. Zuzia wyciągnęła dziadka na rolki więc sobie pojeździła w słonku.

Po powrocie ugotowałam obiadów na dwa dni. Zawiozłam je do starszych dzieci a teraz odpoczywamy.
                              • wedrowiec2 Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 02.04.26, 21:47
                                Dobry wieczórsmile
                                Znów jestem spóźniona z wizytą na forum. Tym razem nie ma usprawiedliwienia absorbującymi zajęciami. Czas znów przeciekł między palcami.

Dobranocsmile
                                • lusia_janusia Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 03.04.26, 00:10
                                  Hej !!!!
                                  Gdyby mozna bylo zatrzymac czas???? oj to wiele mozna byloby
                                  chyba zrobic lub nie?.

Ja od wczesnego rana bylam myslami i w realu u dentysty, czyli
                                  tandhigienisty(pielegniarka dentystyczna) ale wszystko poszlo b,dobrze.
                                  Rentgen nie pokazal nieprawidlowosci od ostatnie razu.
                                  Dostalam kilka wskazowek, ulotek do apteki do kupienia, zeby sobie dopasowac
                                  do swojej jamy ustnej.

Po poludniu puscilo mnie to spiecie strachu,
                                  zrobilam troche zakupow,
                                  w planach musze sie przygotowac na odwiedziny wnuczki
                                  z wojazy.
                                  I ostatnio wlasnie z czasem mam problem i nie zdazylam wczoraj
                                  sie wklikac.

Niezaleznie od czasu, zycze Nam spokojnego snu.
                                  • kendo Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 03.04.26, 11:18
                                    Lusia/Wedrowiec,
                                    mam nieraz podobnie z czasem,ale wszystko jest wybaczalne na Vistuli,
                                    spokojnie mozecie niechcacy zapomniec o Niej,

witam Lusia i pozostale Vistulanki,
                                    deszczowo i w przerwach slonecznie,wieje,/+4 C,
                                    dopijam kawuche i trzeba sie za cos praktycznego zlapac,
                                    ale ,ze to Wielki Piatek,
                                    wiec bedzie luzzzzzzzz bluzzz,jak Kallisto ma nieraz zwyczaj pisac,

zycze na milych chwilek,

dekoracja w saloniku

a podlewajac dzis kwity w nim zobaczylam,ze nareszcie zakwitl skrzydlokwiat,
                                    dlugo stal,kupilam go jako mini kwitnacy,
                                    po zwiednieciu kwitow juz nie zakwitla,az liscie ponownie wrocily do stanu teych duzych i cieszy mnie bardzo cho tylko jeden kwiat na razie.

Wedrowiec,ladne kolorowe jajeczka z baziami
                                    • jaga_22 Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 03.04.26, 11:56
                                      Dzień dobry smile
                                      Jaja i jajeczka kolorowe od Kendo.Zaraz i ja poszukam swoje jedyne jajo,które
                                      gdzieś w szufladzie leży.
                                      Myślałam,że im bliżej świąt nabiorę bardziej świątecznych rozmyślań,ale nic takiego
                                      się nie dzieje.
                                      Ładnie na dworze,w końcu słonko się pokazało i mamy 11st.
                                      Święta też mają być ładne,ale już po znowu będzie narzekanie na chłód.
                                      Niby wszystko to samo,a jednak my się zmieniamy i nasze odczucia.
                                      Myślę,że za sprawą chorób,brakuje prawdziwego zadowolenia.
                                      Ładny skrzydłokwiat Kendo,a ja czekam aż mój uparciuch zacznie kwitnąć.
                                      W czasie zimy miał 2 kwiaty i myśli,że się zadowolę.
                                      Lusia zaliczyła dentystę,to się chwali,mój ciągle na mnie czeka.boję się ,że tyle nie wysiedzę na fotelu,aby dosztukować ząb
                                      Miłego dnia smile

• maria88 Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 03.04.26, 13:09
                                        Witam światecznie.Moj skrzydłokwiat ma dużo mniejsze liscie niz KENDO .Mam go pół roku
                                        i teraz tez wypuscil tylko 2 kwiatki .Własnie dzis dokupiłam i włozyłam do ziemi odzywke do kwiatów kwitnących moze będzie wiecej kwiatków.
                                        W tym roku tez duzo sobie odpuszczam z przysmakami światecznymi bo dopiero wczoraj
                                        ból lędzwiowy zaczął ustepować i nie wychodziłam z domu.
                                        Dzisiaj kupiłam gotowe slodkie wypieki i częśc też bedzie z zamrazarki i wystarczy.
                                        Kupiłam tez owoce, ktore lubię. Rynek i sklepy mim o że to ostatnia chwila
                                        przepełnione kupujacymi i sprzedajacymi.
                                        Za oknem słonko pieknie świeci, chociaż rankiem było tylko +4.
                                        Zmykami do kuchni smazyc bitki schabowe z cebulką.
                                        Spokojnego popołudnia zyczę.
                                        • kendo Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 03.04.26, 14:14
                                          witajcie Jagusia/Maria,

tez podziwiam Lusie,ze dala rade u dentysty,
                                          ma straszny strach prze ta jednostka,dzielna byla.

Jagusia chyba masz racje,ze to my sie zmieniamy i mamy inne juz zapatrywanie /smaki..
                                          sliczna kartka z kurczakiem -dziekuje

Maria nareszcie sie podkurowala troche i w swieta dalej bedzie sie kurowac,bo niegdzie nie bedzie musiala isc..

zycze nam ciepelka(+7 C obecnie)i spokojnych chwilek
                                          • kallisto Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 03.04.26, 15:01
                                            Dołączam się do codziennych wpisów, dopiero teraz bo u nas znowu były dziewczynki. Córka z małą poszła do lekarza.

Jesteśmy po obiedzie i odpoczywamy od rajwachu. Malutka to
                                            Straszny psotnik, uparciuch i żartowniś. Przed wyjściem bardzo się wygłupiała, taka smieszota.

Pod wieczór zacznę piec orzechowca, trochę przy nim pracy ale jaka przyjemność jedzenia…..

U nas chłodno ale wietrzymy balkonem po
                                            obiedzie żeby wyszły kuchenne zapachy.

I tam mija nam dzień.
                                            • maria88 Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 03.04.26, 16:40
                                              KALISTO przeciez chyba sama najbardziej wnusie rozpieściłaś i dziwisz sie,że psotnik,
                                              uparciuch. To mądrala wszystko rozumie i chce aby zwracac na nią uwagę.
                                              Lepiej że dziecko wesołe niż ponure.
                                              Udanego wypieku. Ja w tym roku nie piekę, Ciacho mam sklepowe ibędzie.
                                              • lusia_janusia Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 03.04.26, 17:07

Kendo, imponujaco sie kwiatek odbudowal, a te slodkosci to porcja
                                                na jeden dzien wyznaczona do zjedzenia?
                                                Dentyste bym chyba sama odciagala do maja, ale sama pielegniarka
                                                zadzwonila ze zwolnil sie czas , to poszlam na pierwszy ogien.

Przyjemne jajo od Jagi z kurczakie, a dentyste to trzeba tylko sie udac
                                                na wizyte i pozniej juz z gorki?

maria88, zakupila wypieki-sodkosci, a ja dumam, ktore ciasto sobie
                                                upieke?

Kallisto znam te zachowania wnukow, u mnie wnuczka tez zna juz moje
                                                slabe strony i z premedytacja to wykorzystuje, ale do moich mozliwosci
                                                jej na to pozwalam!!!

Skonczylam jedna z ksiazek juz ostatnia na ktora czekalam prawie 2 m-ce.
                                                czytalam jak to sie mowi jednym tchem..
                                                Za oknem pogodowo, sie nie popisuje aura cieplem, wiec dobrze psiedziec
                                                w cieplych pokojach.

Spokojnego piatku Nam zycze.
                                                • wedrowiec2 Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 03.04.26, 21:39
                                                  Dobry wieczórsmile
                                                  Jutro postaram się nadrobić zaległości forumowe, a teraz:

Dobranocsmile
                                                  • kallisto Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 04.04.26, 08:44
                                                    Dzień dobry.

Dzień przed ważnymi świętami ale czy wyjątkowy? Czy wyjątkowe aż tak bardzo dwa kolejne dni? I będzie jak zwykle swieta święta i po świętach😂

Biegniemy pozostanie zakupy.
                                                    Cdn.
                                                  • jaga_22 Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 04.04.26, 09:09
                                                    Dzień dobry Kalisto i reszta dziewczyn smile
                                                    My już po śniadaniu,ja dostałam pięknie przystrojone kanapki z jajeczkiem
                                                    do łóżeczka,Ala się postarała,bo ja
                                                    zanim bym doszła do pionu,to reszta domowników by zgłodniała.
                                                    Miłego Dnia Wszystkim smile
                                                  • kendo Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 04.04.26, 15:26
                                                    tak,obrazki z jajkami zawsze sa ladne kwiatki wielkanocne tez w roznych kolorach,
                                                    wesole sa te Wielakanocne dni,

witajcie Kallisto/Jaga i pozostale Vistulanki:LUsia/Wedrowiec/Maria,

stasznie wieje,musialam berecik wlozyc i malo mi nie zwialo/+11C/slonecznie/z rana padalo i myslalam,ze do szpitala musial bym podczas deszczu jechac,
                                                    na szczescie przestalo jak z garazu wyjechalam,

postanowilam zrobic sobie odpoczynek..pasztet mnie przesladuje,bo nie za bardzo w tej chwili mam sile by go zrobic,
                                                    wszystko jest gotowe tylko zmielic/doprawic i do piekarnika wtawic..

miejmy mile chwilki bezstresowe.

balkonowy bukiecik z piorkami,
                                                    wlozylam pare galazek do roz,ktore jeszcze byly jako-tako,tez moj cien w szybie sie odbil...
                                                  • maria88 Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 04.04.26, 19:35
                                                    Czy u Was jeszczce grzeją bo nocką spadki duze temperatur i w dzien tez nie za gorąco?
                                                    U mnie na aby,aby...
                                                  • wedrowiec2 Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 04.04.26, 20:28
                                                    Dzień dobrysmile
                                                    Kolorowo i wiosennie na forum. Miło oglądać obrazki i zdjęcie z domów. W ogródku przy bloku zakwitły wrzośćce, a z nimi kontrastuje żonkil. Natura lubi takie ostre zestawienie.
                                                    Świąt nie czuję, mimo że wyjęłam stosowne ozdóbki. Cebulowe kraszanki też są zrobione. Jutrzejsze śniadanie u znajomych, więc nic nie muszę robićsmile
                                                  • wedrowiec2 Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 04.04.26, 21:41
                                                    Dobranoc smile
                                                  • kendo Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 04.04.26, 22:00
                                                    Maria/Wedrowiec-Dobry wieczor,

Mario-tak grzeja kaloryfery i mamy cieplutko,

dzionek zlecial
                                                    w sklepach ludzi multum,
                                                    niektorzy handlowali pelne wozki
                                                    a niektorzy,jak ja tylko dokompletowac do menu,

sliczny kontrast rabatki z zonkilem

odpoczelam,naladowalam sie na jutrzejsze swieto
                                                    DOBRANOC

popatrzcie,kolo tego dzielnego krokusika,
                                                    nawet biedronka juz wyszla na kamyczek by grzac sie w slonku-to bylo w czwartek
                                                  • lusia_janusia Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 04.04.26, 23:52
                                                    Juz mamy swieta !!!! prawie - jutro.

U mnie odpowiednim taktem wzystko sobie zrobilam, odpoczywajac
                                                    miedzy prackami, nie musialam do niczego sie spieszyc,

Na balkonie tylko stolik swiatecznie udekorowalam kwiatkiem kwitnacym
                                                    w doniczce, bo w pokojach za goraco, kwiaty mdleja z ciepla,

W nocy wlaczaja sie kaloryfer, a w dzien sa aby letnie, slonce nagrzewa przez szyby jak chmury go dopuszcza.
                                                    Wiosna nam wynagradza jesien i zime swoimi koloram.

Spokojnej nocy Nam zycze.
                                                  • kallisto Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 05.04.26, 10:49
                                                    Dzień dobry świątecznie.

Już zaczął zająć kicać, kurczaki popiskują a owieczki beczą 😉

Podobnie jak Wędrówka nie czuję świąt bo mam ogromny problem….

Zaraz jednak przyjadą dzieci potem drugie, posiedzimy do wieczora i tyle będzie gościny.

Nawet nie wiem co napisać pozytywnego z tego wszystkiego….

Odpoczywajcie przy pięknej pogodzie🌹
                                                  • kendo Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 05.04.26, 13:23
                                                    Witaj Kallsto swiatecznie
                                                    i pozostale Vistulanki,

w tym roku jakos nie odczulam typowych przygotowan do swiat ,jedynie przez dekoracje,
                                                    sniadanie zjadlam sama i do dzieciecia sie udalam i bedziemy obiad i kolacje wspolnie jesc,
                                                    zadnych specyjalnych kulinarnych menu,
                                                    pozniej trzeba zjadac szybko a co roku jakos mniej sie zjada,tz zauwazylyscie to?

milego swietowania Kallisto z dziecimi-wnukami
                                                    przez chwile o problemie zapomnij...
                                                    dla solo tez zycze milego nastroju Wielkanocnego,
                                                  • wedrowiec2 Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 05.04.26, 14:49
                                                    Dzień dobrysmile
                                                    Wróciłam od znajomych ze wspólnego śniadania. Troje staruszkówwink, wspomnienia i udawanie, że wszystko na bliższym i dalszym świecie jest w porządku. A teraz spokój we własnym domu.
                                                    Kallisto, mimo zmartwień ciesz się wspólnym świętowaniem.
                                                  • jaga_22 Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 05.04.26, 15:22
                                                    Dzień dobry smile
                                                    U mnie było świąteczne śniadanie o 10-tej tylko nasza trójka.
                                                    Ala wszystko przygotowała,ugotowała i podała do stołu.
                                                    Po południu miała przyjechać córka z dziećmi,ale już wszystko nieaktualne,
                                                    bo mąż dostał gorączki,ciśnienie poszło w górę i trzęsło go.
                                                    Po aspirynie opanowane,ale ze spotkania nici.
                                                    Tak to jest z nami,nigdy nie wiadomo kiedy nas coś niedobrego dopadnie.
                                                    Ala kupowała wędliny na deka,ale i tak jeszcze za dużo,trzeba będzie pomrozić.
                                                    Ugotowała żurek na kiełbasie,zrobiła sałatkę,jajka faszerowane
                                                    chrzan z buraczkami,a nawet kawior,który wcale mi nie smakował.
                                                    Najważniejsze żeby zdrowie dopisywało,ale skąd go brać wink surprised
                                                    Trzymajcie się dziewczyny ,aby zdrowie było smile
                                                  • kallisto Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 05.04.26, 18:11
                                                    Też już jesteśmy po gościach.
                                                    Jedzenia jak dla pułku wojska nam wyszło. Podzieliłam na cztery domy. Jutro zawiozę tatusiowi gołąbki które uwielbia.

Jaguś ze starszymi czy młodszymi niespodzianki się zdarzają. Od wczoraj miałam okropne bóle żołądka, nie mogłam zjeść śniadania, obiadu tyle co ptaszek, myślałam że na SOR będę gonić. Na szczęście po mału mija.

Nadzialiśmy się do rozpuku z najmłodszej, taka zabawna w tym swoim zachowaniu, robi śmieszne miny i gada po swojemu jak pisklaczek.

Wędrówko, dla nas biesiady są już niepotrzebne, dobrze że mogłaś wrobić i robić to co lubisz najbardziej.

Pamiętam czasy gdy przy stole w święta zbierała się duuuuza rodzina. Ile wtedy jedzenia trzeba było przygotować?????? Dobrze ze te czasy już minęły. Pewnie u niektórych są ale ze słyszenia wiem że ludzie nie biesiadują już przy stolach a z naszego grona nikt alkoholu nie pije. My czasami z mężem po lampce vermutu i to wszystko.

• wedrowiec2 Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 05.04.26, 21:42
                                                    Dobry wieczórsmile
                                                    Pierwszy dzień Świąt już za nami. Cichy i spokojny. Mam nadzieję, że drugi będzie taki sam.

Dobranoc 🐣🐇🐣
                                                  • maria88 Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 05.04.26, 22:27
                                                    KALISTO na niestrawnośc b.dobry jest Amol - 10 kropli na szklankę ciepłej herbatki
                                                    i po chwili duza ulga.
                                                  • lusia_janusia Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 05.04.26, 23:40
                                                    Dobijam do grona swietujacych.
                                                    Mialam mile towarzystwo wnuczki, pracowalysmy manualnie
                                                    przy stole, tworzylysmy dekoracje Wielkanocne, b,sie podobalo,
                                                    czesc wyrobow zabraa ze soba do domu.

Widac zmienia sie mentalnie, inne tematy ma do zabawy.
                                                    I tak minal u mnie pierwszy dzien swiateczny.
                                                    Zadzwonilam pozniej po Kendo, zeby zawinela w drodze powrotnej
                                                    do domu, byl suwenir od corki z Tajlandi do odebrania, tort miejscowego
                                                    wyrobu i moj wypiek nowej recepty, co sie podzielilam na wynos.
                                                    Jutro jest prawie zwykly dzien, Smingusa Dyngusa tutaj nie obchodza, bedzie
                                                    spokojnie, odpoczynkowo.
                                                    https://www.gify.net/data/media/1719/linia-na-wielkanoc-ruchomy-obrazek-0017.gif
                                                    Zycze Nam kontynuowania spokojnie spedzanych swiat w zadawalajacym
                                                    zdrowiu.
                                                  • maria88 Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 06.04.26, 10:03
                                                    Witam. Za oknem kropi deszczyk i powiewa a na forum też sennie.
                                                    Dzisiejszy dzionek przeznaczam na całkowity relaks i Wam tez tak radzę.

Miłe informacje od LUSI, ze wnusia coraz bardziej Ją zaskakuje nowymi pomysłami
                                                    i dobrze się dogadują i bawią.

Dobrego , spokojnego swiętowania zyczę.
                                                  • kallisto Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 06.04.26, 10:37
                                                    Widać że u wszystkich na spokojnie, to dobrze.

Mysle ze wnusia Lusi uwielbia swoją babcię która zapewnia jej ciekawe atrakcje , brawo Lusiu 🥳

Moje wnuki już zajmują się same, jedynie Zuzia która jest u nas sama to prosi o wspólne zabawy w sensie gry logiczne. Mamy kilka ulubionych.

Ciekawe jak czuje się mąż Jagi, napisz proszę.

My po śniadaniu, oglądamy „ angielską flegmę” Rozważną i romantyczną, już chyba dziesiąty raz. Bardzo lubimy angielskie kino.

Słonko mocno świeci ale chyba mocno wieje.

Pięknego poniedziałku 🌝
                                                  • wedrowiec2 Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 06.04.26, 11:32
                                                    Dzień dobrysmile
                                                    Od wczoraj wieje wiatr, a dziś już jest bardzo silny. Nigdzie nie wychodzę. Mimo że są święta, na śniadanie miałam twarożeksmile Zdecydowanie wyrosłam ze świętowania big_grin To samo obserwuję u wielu osób. Mogą świętować ze znajomymi czy rodziną, ale wybierają spokój własnego domu czy wyjazd na krótkie wczasy.
                                                    Spokojnego dniasmile
                                                  • maria88 Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 06.04.26, 14:34
                                                    Moje postanowienie, od jutra odchudzam się.
                                                    Nie moge jeść jabłek, ktore b.lubię bo zaraz mam niesamowity aptetyt.Przed świetami kupiłam bardzo dobre, soczyste. Jem po 1 dziennie ale mimo to, potem szukam jedzenia.A ze jestem w domku i pełno swiatecznych smakołyków to podjadam co rusz.

Słonko chwilowo wyszło, ale wieje okrutnie.
                                                  • kendo Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 06.04.26, 15:16
                                                    witajcie w Smingus-Dyngus,
                                                    mamy go z nieba,bo co rusz popaduje z bardzo porwitrymi wiatrámi,
                                                    okropnie wieje,brzoze niemal do ziemi sklania,

sliczne te zajaczki przy jajeczkach -Wedrowiec
                                                    i Lusi robiace malowanie jajek,
                                                    dzionek na luzie,poza tym,ze z rana z checia pasztet upieklam,

tez sie zastanawiam,
                                                    ze kiedys tyle szykowalam potraw Wielkanocnyh i sie zjadalo-ale bylismy w trojke,
                                                    tera solo,wiec jak codzien,
                                                    choc tradycyjnie saltke jarzynowa zrobilam co dziecie chetnie tym razem wzielo,
                                                    lososia kupilam i nawet nie tknelismy,zapakowany przywioazlam do domu,

zycze nam przemilego relaksiku Wielkanocnego,

a czyte bole brzucha Kallisto czasem nie od stresu miewasz,
                                                    tyle naszykowalas jedzonka,
                                                    oczekiwanie na rodzine-to gosie przeciez,i stres niekontrolowany sie zawsze wkrada.
                                                    trzymaj sie jakos Kobieto
                                                  • kendo Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 06.04.26, 15:23
                                                    zapomnial wkleic zdjecie
                                                  • kallisto Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 06.04.26, 17:11
                                                    Kendo to nie od tego że w domu szykowałam, dzieci to nie goście 🤣

Z innej przyczyny i wiadomo jakiej ten stres….. okropnie się czuję już trzeci dzień. Na jutrzejszej wizycie porozmawiam o tym z rodzinną.

Wróciliśmy od rodziców, może odpocznę.
                                                  • lusia_janusia Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 06.04.26, 18:51
                                                    Witam swiateczie !!!!!.....

Juz wieczornie niebo sie wypogodzilo, wiatrem w dalszym ciagu wieje.
                                                    maria ma problem po zjedzeniu jablka, no pobudzaja soki trawienne, ja
                                                    mysle ze watro przeczekac ta chwile, zeby nie myszkowac za slodkosciami.

Kendo, sesja zdjeciowa pokazuje dokoracje Wielkanocne, ja mialam kupiona
                                                    doniczke z zajaczkem ktory siedzial na kuli szklanej podswietlanej bateria
                                                    i maly kwiatuszek doniczkowy, to sprezentowalam dla wnuczki, ktora byla
                                                    bardzo ucieszona, chbya ze swiatelko mrugalo pod zajaczkiem.

Zycze Nam milego wieczoru.
                                                  • kendo Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 06.04.26, 20:33
                                                    i tak lany poniedzialek minol,
                                                    bez emocji lania wiadrami,
                                                    tu nie znaja tego zwyczaju,

jutro wracamy do "normalnosci i obowiazkow domowych,

miejmy relaksujacy wieczor z
                                                    blogim odpoczynkiem
                                                  • wedrowiec2 Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 06.04.26, 21:39
                                                    Spokojny, leniwy czas kończy się dla pracujących, a dla emerytów trwa nadal.

Dobranocsmile
                                                  • maria88 Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 07.04.26, 09:29
                                                    Witam po świętnie. Znowu trzeba ułozyc sobie nowy harmonogram zajęć ktory
                                                    wykonamy lub nie.
                                                    Wieje okrutnie ale nie pada i jak na razie mam słoneczko i +5.
                                                    Cieszmy się,że zycie wraca do normy i dbajmy o zdrowie .
                                                  • jaga_22 Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 07.04.26, 09:59
                                                    Witaj Mario i reszta dziewczyn.
                                                    Mario,a po co Tobie harmonogram zajęć i trzymać się go ,wyluzuj smile
                                                    Niby masz rację,dobrze wiedzieć kiedy i co załatwimy,ale bez napinania.
                                                    Myślę,że już nigdy nie będę czekała święta.
                                                    Córka była,ale sama i po to aby czekać na rozwój choroby u ojca.
                                                    Był już spakowany,tylko czekaliśmy na sygnał,czy gorączka się obniży.
                                                    Ala była za lekarkę i pielęgniarkę.Na nasze szczęście duża gorączka ustąpiła,ale
                                                    co za przyczyna,będą potrzebne nowe badania.
                                                    Wczorajszy dzień też spędziliśmy sami z termometrem w tle.
                                                    Pewnie to już będą podobne i następne święta.
                                                    Współczuję Kalisto problemów,mogę się tylko domyślać.
                                                    Dziś Ala pojechała do pracy,a my jemy i robimy co chcemy big_grin

• kallisto Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 07.04.26, 10:42
                                                    Dzień dobry kochane.

Moje plany na dzień czy tydzień układam na razie w głowie. Natomiast listę zakupów pisze na kartce, bez takiej listy jest katastrofa. Jeśli zapomnę wziąć jej ze sobą do sklepu to kupię tylko połowę produktów😱

Jaguś, dobrze że sytuacja opanowana, teraz pewnie jakaś wizyta lekarska?

Wędrówko, napisze do moich pracujących koleżanek jak mi dobrze 🤣

Zdrowego dnia bez przykrych niespodzianek.

• maria88 Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 07.04.26, 11:11
                                                    Tak myslałam,że skoro JAGI nie bylo wczoraj to musialo sie cos wydarzyc, ale myslałam ze cos z zięciem. Tak to jest z tymi choróbskami w starszym wieku, że huśtają człowiekiem.
                                                    Duzy wpływ ma teraz pogoda, skoki cisnień, temperatur, biometr cały czas niekorzystny.
                                                    Nie planuje sztywno tylko zaznaczam sprawy terminowe a inne to zaleznie
                                                    od checi i zdrowia.
                                                    KALISTO ja tez ide po zakupy z karteczkami.

Zycze spokojnego popołudnia.

• wedrowiec2 Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 07.04.26, 11:50
                                                    Dzień dobrysmile
                                                    Robię plany, ale bardzo szybko sama je weryfikuję, albo robi to życiewink Na zakupy też chodzę z karteczką. Wyjmują ją dopiero, gdy już wszystko mam w koszu. Staram się ćwiczyć pamięć, ale na ogół kończy się tym, że ćwiczę nogi jeszcze raz przemierzając sklepsmile
                                                    Jago, niespokojne mieliście święta, ale miejmy nadzieję na ustąpienie objawów.
                                                    Spokojnego dniasmile
                                                  • kendo Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 07.04.26, 12:30
                                                    witajcie poswiatecznie Zalogo Vistulowa,

podobnie i ja mam liste,
                                                    staram sie zapamietac ale i na koniec jeszcze sie wracam po reszte,
                                                    niera mam kupic 2 rzeczy ,ide bez kartki i zapomne o jednej i nie moge calkowicie przypomniec sobie co to bylo,
                                                    na szczescie sklep mam "przez ulice"....

planow dnia takowych na kartce nie robie ale zamierzam to zrobic i nieraz sie zamiar udaje..

Jagusia,dobrze dzis juz jest z Malzonkiem?nastraszyl Was ....
                                                    dobrze ze Corka mieszka z Wami,
                                                    masz pomoc bardzo duza.

trzymajmy sie w zdrowi i bez niespodzianek ,te dobre moga byc..

LUsi sanseweria zakwitla
                                                  • kallisto Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 07.04.26, 12:36
                                                    Uśmiałam się z ćwiczeń nóg big_grin
                                                    Postaram się tez tak robic jak Wędrówka choć jak znam siebie to zaraz z tego zrezygnuję, bo po drodze jest to i tamto więc po co się wracać ?big_grin
                                                    Dzisiaj akurat niczego nie potrzebujemy, mamy wszytsko co po świętach zostało. Na dzisiaj gołąbki.
                                                    Pięknie nam słońce świeci do salonu, balkon otwarty na oścież mimo wietrzyku jest bardzo przyjemnie.

Planujemy krótki wyjazd i zadzwoniłam do poradni rehabilitacji w której zapisana jestem na konsultację do lekarza rehabilitacji, gdy zapytałam kiedy będą zabiegi to otrzymałam odpowiedź że w przyszłym roku. Na te konsultację też czekałam od ubiegłego roku, paranoja jakaś. Tyle zakładów rehabilitacji a czekać trzeba rok.
                                                    Co prawda z barkiem jest o niebo lepiej niemniej jednak musze bardzo uważać i obawiam się czy nic nie robiąc nie zesztywnieją mięśnie? Powinnam ćwiczyć.....

Pięknego dzionka.
                                                  • lusia_janusia Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 07.04.26, 13:02
                                                    Hej !!!!
                                                    Kendo, dziekuje za pokazanie mojego kwitnacego kwiatka,
                                                    jakos nikt sie nie wyowiedzial na jego temat???...

Jakos sie wyrobilam poswiatecznie, i wpadlam sie zameldowac.
                                                    U Jgi swieta byly troche ze stresem, ale to cos z gory uklada takie
                                                    zyciowe scenariusze, chorob sie nie zamawia. Zycze sybkiej poprawy
                                                    zdrowi u meza, a Wam kobietkom cierpliwosci, opanowania i sily w opiece chorego.

Do sklepu tez mam ze soba liste zakupu, czasem jej nie potrzebuje.

Dzisiaj slonce przyswieca od rana, za oknem +11...C, wije juz z mniejsza
                                                    sila.

Zycze Nam slonecznego, milego wtorku w zadawalajacym zdrowiu.
                                                  • kallisto Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 07.04.26, 16:52
                                                    Lusiu to ja się wypowiem, wcześniej ominęłam go wzrokiem.

Języki teściowej? Podobnie zakwitł u mojej córki. Kiedyś też przywiozłam malutki od kuzynki ale z czasem stracił urok.
                                                    Fajnie jest obserwować gdy prócz listków wypuszcza kwiatostan. On jest chyba z rodzaju sukulentów?
                                                  • kallisto Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 07.04.26, 16:52
                                                    Acha i jaki często go podlewasz?
                                                  • kendo Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 07.04.26, 17:37
                                                    Sanseweria lubi rosnac w ciasnych doniczkach,czyli za malych,
                                                    ja swojego podlewam zawsze w niedziele ,albo w tygodniu sprawdzajac czy nie ma za sucho,
                                                    nie lubi stac w wodzie,
                                                    ziemie musi wyschnac miedzy podlewaniami,
                                                    najlepiej sie czuje w zamalaej doniczce.
                                                  • maria88 Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 07.04.26, 19:32
                                                    Kwiatek nieraz widziałam w róznych miejscach ale zawsze myslałam,że on nie kwitnie a on proszę zakwitł delikatnym kwieciem.
                                                    KENDO i LUSIA ze słoneczkiem wasze deszczowe i zimne pogody dotarły do mnie i do soboty jest wstrętnie bo pogoda nie kwietniowa ale marcowa.
                                                    Dbajmy o zdrowie i z dala od kichania i gryp.
                                                  • jaga_22 Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 07.04.26, 20:48
                                                    Dobrze,że napisałaś Kendo o sensewierze,która zakwitła,bo bym nie zauważyła.
                                                    Nawet nie myślałam,że kwitnie.Bardzo mi się kiedyś podobała,ale wiem,że to trucizna dla zwierząt,a Lusia nie ma takowych, wnuczka nie będzie gryzła.
                                                  • wedrowiec2 Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 07.04.26, 21:38
                                                    Dołączam do grona niewiedzących, że sansewieria kwitnie. Widziałam wiele jej egzemplarzy, ale nigdy kwiatów. Są bardzo ładne i egzotycznesmile

Dobranocsmile
                                                  • kallisto Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 08.04.26, 09:04
                                                    Dzień dobry wszystkim.

Dzień zapowiada się pięknie, zobaczymy co przyniesie i kto czym zaskoczy?

Lubię zielone rośliny domowe, niestety moje w ostatnim czasie bardzo marnie rosną. I zniechęcam się do kupowania nowych bo szybko marnieją.
                                                    Kiedyś gdy brało się szczepki z innych domów to kwiaty rosły latami. Dzisiejsza hodowla i sprzedaż w marketach oferuje duży wybór tanich roślin doniczkowych, niestety szybko pędzone szybko też umierają.

Miłego dzionka.
                                                  • jaga_22 Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 08.04.26, 09:42
                                                    Witaj Kalisto i inne dziewczyny.
                                                    U mnie na razie nie widać abym mogła się cieszyć z pogody,bardzo szaro i zimno.
                                                    Wyszłam na balkon zobaczyć i czym prędzej wróciłam do domu.
                                                    Będąc w domu wydaje się,że jest cieplej.Niestety jeszcze trochę musimy poczekać.
                                                    U mnie w tej chwili mamy 5st. a do 10-ciu ma wzrosnąć.
                                                    To już koniec dni kiedy nie muszę gotować.Jeszcze nie wiem co będę robiła,
                                                    zależy jak będę się czuła.
                                                    Wczoraj tylko podlałam kwiatki domowe niekwitnące i też się cieszę,bo
                                                    niełatwo stanąć na krześle,a specjalnie nie będę drabinki wyciągać.
                                                    Hurrra... wychodzi słonko ! surprised
                                                  • wedrowiec2 Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 08.04.26, 12:28
                                                    Dzień dobrysmile Jest lekko słoneczny, chłodny dzień. Powinnam wyjść z domu, ale najpierw trzeba wyznaczyć cel. Bez niego nie lubię działać. Czyżby wyznaczenie celu było celem? Chyba się zaplątałam big_grin
                                                    Jago, może córka ugotuje więcej jedzenia i zamrozi? Odgrzewanie jest łatwiejsze, niż gotowanie od podstaw.
                                                    Ilość roślin w domu ograniczyłam do minimum. Za mało miejsca na ich trzymanie. Zostało kilka, niekwitnących roślin. Są w kuchni, a w pokojach nic nie mam. Z biegiem lat ubywało ich, a w zeszłym roku oddałam wszystkie storczyki.

Spokojnego dniasmile
                                                  • maria88 Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 08.04.26, 13:47
                                                    Witam i ja.Zaliczyłam przymusowy spacer na opłacenie rachunków i dokupienie wody.
                                                    Pogoda baardzo nieprzyjemna. Padało i wiało chłodem. Ludzi b.mało na ulicach
                                                    i pustki na targowisku. Szybko wróciłam .Szybki obiadek z tego co bylo gotowe ,
                                                    tylko do podgrzania .Potem kawa i kawałeczek poswiatecznego makowca i juz jestem z
                                                    Wami.
                                                    Nic mi sie nie chce czynić, jakies lenictwo ogarnia przy tej pogodzie. Za kilka dni ma
                                                    byc poprawa, oby była.
                                                    Spokojnego popołudnia zyczę.
                                                  • kendo Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 08.04.26, 16:41
                                                    witajcie popoludniowo,
                                                    tak jakos zeszlo ,czas szybko ucieka,
                                                    Wedrowiec,no z tym -miec cel-?i nie poplatac sie,
                                                    to trzeba zrobic plan albo zalozenie,ze trzeba gdzies wyjsc/cos zrobic-
                                                    ja nic nie planowalam /nie zakladalam/ bez celu spedzilam przedpoludnie,i jakos nic tez specyjalnego nie zrobilam,
                                                    popatrzylam swoim okiem na rzodkiewke,
                                                    bo wiadomo -panskie oko konia tuczy-
                                                    nigdy nie mialam jej w doniczce posianej zobaczymy czy bedzie co chrupac..

cieplutko mamy +13C/slonecznie/i wiatr badzo zmalal,
                                                    zycze nam milych chwilek

dobranockowy obrazek sliczny Wedrowie-dziekuje,
                                                    Jagusi poranne pozdrowienia tez sliczne,
                                                    i widac jak juz durzo drzew kwitnie,
                                                    tu nareszcie forsycja zakwitla.
                                                  • kallisto Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 08.04.26, 16:54
                                                    Oooo Kendo, dobry pomysłsmile Ciekawa jestem co z tego wyjdzie?smile

Co do wyznaczania celów to lubię. Wiem wówczas co mogę spotkać, kupić o jaki punkt zaczepić. Jak mam iść bez celu i czasami na takie spacery wyciąga mnie mąż to nie bardzo mi się to podoba big_grin

Pracowaliśmy wczoraj nad malowaniem tablic dot. sprzedaży gospodarstwa. Kupiliśmy szablony do malowania liter i cyfr. Zazwyczaj jest taka że pierwsza próba wychodzi najgorzej, czym bliżej końca tym człowiek nabiera wprawy. Takie proste by się wydawało pomalować puste miejsca szablonu, no niestety taśma klejąca nie sprawdziła się a miała na celu zatrzymać w miejscu szablon. Farba wyciekała pod szablon, zostawiała kleksy. Wycierałam ślady benzyną ekstarkcyjną. Potem przejęłam wałeczek i bardziej tapowałam niż malowałam litery. Literka po literce, od razu ściągałam z tablicy i szło błyskawicznie. Niedociągnięcia dopracowałam permamentnym pisakiem, wyszło prawie doskonale big_grin
                                                    Dzisiaj kupiliśmy drewniane kołki, cięliśmy je na części. Mąż będzie montował w całość i to wszytsko pojedzie w aucie aż pod Łódź.
                                                  • maria88 Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 08.04.26, 17:16
                                                    KALISTO nie zapomnijcie zrobic fotki z nieruchomosci do ewentualnego zamieszczenia na portalu.
                                                    JAGO wchodzenie na krzesła, stołki to bardzo niebezpieczne.Tez czasem ta robię bo drabinkę mam, ale za wysoka na biezące korzystanie z niej.
                                                    Postanowiłam i czekam az ponownie będą w Biedronce drabinko-,schodki 2 stopniowe z poręczą i składają się.
                                                    KENDO napewno rzodkiewka Ci urosnie ale trzeba cierpliwości.Mozesz juz trzymac na balkonie.
                                                    Koło mego domu zakwitła bielutko juz mirabelka
                                                    Takie kupiła w ub.roku moja znajoma.Są stabilne i koszt ca.70 zł.
                                                  • wedrowiec2 Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 08.04.26, 21:23
                                                    Rzodkiewka w doniczcesmile Świetny pomysł. Kiedyś miałam poziomki (zwisające) w soprej doniczce. Były ozdobne i bardzo smaczne. Doczekałam się 21 owocówsmile

Dobranocsmile
                                                  • lusia_janusia Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 08.04.26, 23:59
                                                    Czas ucieka, a za oknem zycie czeka, - ...nie wiem czy tak mozna to rymowac...
                                                    doslownie?.
                                                    Patrzac przez oknam wydawalo sie cieplutko, ale jak wyszlam na zewnatrz
                                                    obwialo mnie chlodem, wyletnilam sie juz w lekkiej kurtce, to jeszcze chyba za
                                                    wczesnie
                                                    .
                                                    Acha Sansewiera kwitnaca, zaczyna pachniec po poludniu i chyba przez cala
                                                    noc. Rano wstaje z nosem cieknacym przezroczystym plynem, chyba jestem
                                                    uczulona na ten sam zapach, ale nie na kwiatka, bo obcieram liscie z kurzu
                                                    i nic sie nie dzieje.

Taka drabinke ze schodkiem mam, co pisze maria88, b.wygodna i praktyczna, stablina, ja swoja kupilam w IKEA bardzo dawno.

Tez nic pozytecznego w domu nie zrobilam, wyjadam swiateczne resztki
                                                    z ldowki.
                                                    Jutro przyjedzie wnuczka, maja wielkanocne ferie do konca tygodnia.
                                                    Jak pogoda dopisze to moze bedzie spacer gdzie w nature?.

Spokojnej nocy Nam zycze.
                                                  • kallisto Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 09.04.26, 07:59
                                                    Ciekawiło mnie kogo o północy zmusiło do zjedzenia kolacji bądź już sniadania?😀
                                                    A to Lusia spać nie może?
                                                    Ok 24 też zamknęłam książkę ale chwilę zajęło mi zanim usnęłam.

Ptaki za oknem swiergocza aż miło słuchać.

Kiedyś miałam truskawki w dwóch doniczkach, obrodziły aż w kilka sztuk i więcej nie robiłam eksperymentów.
                                                    Na razie pieknie rozrastają się mini bratki. Mimo zimna dają radę.

Pogodnego czwartku.

Pa. Jeśli któraś z Was otrzymuje emeryturę 9-10 to dzisiaj 13-ka i „pensja” za ciężką pracę emeryta😀
                                                  • maria88 Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 09.04.26, 09:09
                                                    Witam.Staram się nie wylegiwać bo czas mi teraz biegnie szybciej i dłuzej się rozkrecami niz kiedyś.Uprzątnęłam poranne bałagany, zjadłam sniadanie i wzięte leki.
                                                    Za oknem pochmurnie i chłodno więc może pozostanę i zechce mi się nastawic galaretkę z kurzych łapek.
                                                    Dobrego dnia zyczę i udanych zakupów dla KALISTO.
                                                  • jaga_22 Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 09.04.26, 10:48
                                                    Dzień dobry ...witam ze słoneczkiem,może tak szybko nie ucieknie jak wczoraj.
                                                    Dziś dobrze spałam całą noc i nie wiem czy to była zasługa tabletki,czy nowa poduszka pod szyję i głowę.
                                                    Wczoraj była starsza córka i przywiozła spóźniony prezent.Niestety nie pasowały mi,ale Ala przypomniała sobie,że kiedyś kupiła podobną poduszkę i ta okazała się dla mnie najlepsza.
                                                    Mam stołeczek z jednym schodkiem,który służy mi do podlania kwiatów,ale 2 mam wyżej,to wchodzę na krzesło,trzymam się oparcia i jak ślimak się prostuję.
                                                    Jak Ala widzi to krzyczy,to staram się żeby nie widziała wink
                                                    Uważam bardzo,na szczęście nie kręci mi się w głowie. smile

• kallisto Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 09.04.26, 11:14
                                                    Jaguś jesteś ryzykantką big_grin ale znam to, mój tato ryzykuje i to jak. Chciałam umyć im okna, zawiesić firany. to co zrobił? Zrobił to sam na tych swoich biednych nóżkach wspinał się żeby zapiąć firankom żabki sad Boję się że kiedyś się przewróci i się połamie sad
                                                  • lusia_janusia Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 09.04.26, 11:38
                                                    Hej!!!!
                                                    Pieknie slonce dzisiaj pracuje, posylam go w strone maria88, zeby chociaz
                                                    miala troszke weselej podczas dnia.

Jakos wierzymy we wlasne sly, jak mamy odpowiednie oparcie,
                                                    ale wypadki sie zdarzaja i chwila nieuwagi i jestesmy a dole?....
                                                    Ja tez czasem ryzykuje, mam lek wysokosci, jak schodze z drabiny
                                                    to jestem cala upocona z napiecia miesni i chyba ze strachy tez?

Nie wiem co dzisiaj zrobie przez reszte dnia, maial byc wnuczka, corka
                                                    rano wyslala zdjecie, siedzi mala na kanapie pod kocem a wokol niej
                                                    masa husteczek do nosa zuzyta, czyli jakiegos wirusa dostala, albo szok
                                                    temperatur po przyjezdzie z urlopu?.

Przyjemnego czwartku Nam zycze.
                                                  • kendo Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 09.04.26, 12:29
                                                    witajcie Dziewczyny,
                                                    myslalam,ze dzis internet sie "zawiesil gdzies z rana"
                                                    ale juz OK,
                                                    podczas tej niedogodnosci
                                                    miedzy oknami i parapety zewnetrze obmylam,
                                                    troche mnie tez obwialo,
                                                    ech,sloneczko przez szyby tylko grzeje,

Jagusia,odwazna kobieta ,ale trzeba jednak bardzo uwazac,
                                                    ja nigdy nie mialam tego problemu,
                                                    ale ostanio wlasnie zauwazylam bedac na drabinie,ze balans juz nie taki,

zyczye na udanego dzionka
                                                    niedomagajacym zdrowka-
                                                    no wlasnie,jak Maz Jagusia?
                                                    wnusia szok temperaturowy,mieli tam ualy a tu????

pelno juz ich kwitnie,
                                                    po krokusach.
                                                  • maria88 Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 09.04.26, 17:36
                                                    No moje Drogie' za oknem mam zawieję snieżną z grubymi płatkami sniegu.
                                                    Ciemno sie zrobilo.

Nie koniec zimy. Pokazuje jeszcze swoje pazurki.
                                                  • kallisto Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 09.04.26, 19:32
                                                    Co takiego?????? Zima wraca????? To niemożliwe 😭😭😭😭

U nas taki zimny wiatr że zrezygnowaliśmy z długiego spaceru na rzecz drobnych zakupów.

Teraz sobie poczytuje historię o J.Pisudskim, bardzo ciekawa opowieść.
                                                  • lusia_janusia Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 09.04.26, 20:00
                                                    Nic nowego w pogodzie, typowo kwietniowa,
                                                    u mnie b. zimny wiatr mimo slonca.

Zycze Nam cieplutkiego, przyjemnego wieczoru i spokojnego snu.
                                                  • wedrowiec2 Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 09.04.26, 21:50
                                                    Dobry wieczórsmile
                                                    Dzień miałam pełen różnych mniej lub bardziej ważnych zajęć. Teraz czas na odpoczynek.

Dobranocsmile
                                                  • kallisto Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 10.04.26, 09:46
                                                    Dzień dobry wszystkim.

Od rana jestem na nogach.

Stres miałam od wczoraj, dzisiaj kolejny.
                                                    Wczoraj pozytywnie załatwiałam przegląd auta ale zle ustawiłam światła. Nigdy nie pamiętam w jakiej pozycji jest prawidłowo? I oczywiście wyładował się akumulator 😱 przypomniało mi się o 24:00 gdy skończyłam czytać i wyjrzałam przez okno. Zauważyłam świecące się mikro światełka. Dzisiaj musieliśmy odpalić na kablach od drugiego auta.
                                                    Po odpaleniu, przyjechałam się kawałek i przyszłam do laboratorium.
                                                    Mam nadzieję ze odpali.
                                                    Drugi stres nowy dzisiaj, zadzwonił tatuś że sprawa a w tle wrzeszcząca mama. Wciąż robi mu awantury o akwarium. Córka ma pojechać i je zabrać.

Później jadę don plac i do ZUS wyjaśnić sprawę wysokości mojej pierwszej emerytury.

Ot i tak ak zaczyna mi się weekend😭😭😭😭
                                                  • jaga_22 Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 10.04.26, 10:38
                                                    Dzień dobry Kalisto i reszta dziewczyn jeszcze nieobecne smile
                                                    Myślę Kalisto,że teraz na pewno zapamiętasz co i jak.
                                                    Dlaczego Twojej mamie przeszkadza akwarium? ja też mam,bo mąż chciał
                                                    i już parę lat ładnych mija jak syn na upominek przywiózł akwarium i rybki.
                                                    Kiedyś mieliśmy duże i różne ryby,teraz tylko trochę malutkich i glonojada,który
                                                    jest u nas już 4 lata.
                                                    Kendo,mąż ma się dobrze jak na razie,gorączka nie wróciła.
                                                    Nawet ładnie za oknem,bo słoneczko,ale ciągle zimno,tylko 5st.

Spacer w mieście Anety z Mikołajem tongue_out
                                                  • wedrowiec2 Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 10.04.26, 11:22
                                                    Dzień dobrysmile
                                                    Jago, czy to łoszak wybrał się na spacer z córką i Mikołajem smile
                                                    Kallisto, zabierzcie akwarium. Próby przekonywania, że ma zostać nic nie dadzą. Niestety, trzeba ustępować, by mieć dla siebie choć niewielki komfort życiasad

Pogoda wietrzna i chłodnawo. Słońce pojawia się i znika. Czas wyjść z domu, ale nie na spacer, a po weekendowe zakupy.

Spokojnego dniasmile
                                                  • kendo Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 10.04.26, 11:38
                                                    witajcie,
                                                    juz piateczek,
                                                    strasznie szybko tydzien mi zlecial,

Kallisto,wspolczuje Twojemu Tacie(taki mily Pan,jak spotkalismy sie u rodzicow)....zycze cierpliwosci Wam wszystkim,tym bardziej ze i dochodza tez i "wasze wewnetrzne rodzinne dylematy"
                                                    spacer planuje,moze po lunchu,bedzie cieplej/+6C przy sloncu/wieje chlodem,

o,to los wybral sie do parku na spacer,
                                                    moze byc grozny o tej porze..
                                                    dzieki za ciekawa fotke i pozdrowienia piatkowe,

Maria,to ostanie podrygi zimy,
                                                    szybko stopnieje snieg,ale moze byc slisko..

zycze Nam udanych chwilek.

zonkile na moim terenie.
                                                  • kendo Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 10.04.26, 11:46
                                                    Wedrowiec magnolje i ciasteczko z kakalem na dobranoc sliczne-dziekuje.
                                                  • maria88 Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 10.04.26, 12:14
                                                    Witam z zimnej krainy bo tylko +5 teraz a rano bylo na minusie.
                                                    Chyba slonko zaczyna zaglądać.Dobrze, ze moze nawet na chwilkę.
                                                    Jestem odmiennego zdania w sprawie akwarium.Uwazam ze nie mozna stale ustepować.
                                                    Jezli sprawia ono przyjemnośc tacie to co to? ma tak być że co chce mama to tylko to się liczy. Nie trzeba znależć inny sposób na jej zachowanie.
                                                    Jestem bez planu a byc moze jak slonko wyjdzie to i ja też.

Spokojnego udanego popołudnia zyczę.
                                                  • jaga_22 Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 10.04.26, 15:13
                                                    Zależy jakie to jest akwarium,bo moje to minimals ,a i tak syn przyjeżdża żeby trochę wymienić wodę.Do wymiany zawsze stoi wiadro wody odstanej.
                                                    Mają filtr i oświetlenie.
                                                    Nie znalazłam glonojada co czyścił szyby,pewnie już nie żyje.
                                                    Rybki maluśkie, czerwone krewetki i parę czarnych.
                                                  • kallisto Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 10.04.26, 15:50
                                                    Jaguś taty akwarium jest spore, ma duże kolorowe rybki, jest piękne, to jego chluba. Dostał je od mojej córki na prezent BN kilka lat temu. Tu nie chodzi o to jakiej ono jest wielkości tylko o to że trzeba świecić im światło i wymieniac wodę,a to wg mamy są OGROMNE koszty. Więc wrzeszczy że wody jest za dużo, że nie potrzebne.
                                                  • maria88 Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 10.04.26, 19:55
                                                    Do trzymania zwierzątek czy rybek to trzeba byc dobrym czlowiekiem.
                                                    Nie moga one przeszkadzać nawet ze względu na koszty utrzymania.

Ja sie obawiam czy charakter mamy nie pogorszy stanu zdrowia tatusia bo napewno będzie odczuwał brak tych rybek a nawet zajęcia z tym związanego.

Wydaje mi sie,że akwarium działa na obserwujacego uspokajająco, relaksująco.
                                                  • wedrowiec2 Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 10.04.26, 21:57
                                                    Kallisto, może uspokoisz mame podając jakiś termin usunięcia akwarium np. czyjesz imieniny, czy datę czyjegoś powrotu z urlopu. Do tego czasu może zapomni o problemie lub przeniesie swoje zainteresowanie na inną rzecz. Trzeba być bardzo elestycznym w tym trudnym czasiesad

Dobranocsmile
                                                  • kallisto Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 10.04.26, 15:48
                                                    Niestety jest to skomplikowana sytuacja. Jeśli postawi na swoim to wiecznie będzie wojna więc dla świętego spokoju chce ich się pozbyć. Wiesz Jaguś, jeśli ktoś jest zdrowy na umyśle to nie ma powodów do awantury o takie rzeczy. Dzisiaj mama umyśliła sobie że kupi sobie kota choć kiedyś na koty nie mogła patrzeć i kijami w nich rzucała. Teraz nagle oświecenie kot=przyjaciel. Niepotrzebnie tata ją próbował odweść od pomysłu że na kota nie ma warunków. Gdyby machnął ręką to ona i tak nie wiedziałaby gdzie udać się po tego kota. Gdyby nawet jakimś cudem trafiła do ochrony dla zwierząt to nikt by jej tego zwierzaka nie dał, trzeba spełnić warunki.
                                                    W internecie nie poszuka ogłoszeń bo całkiem wyłączyła się z obsługi internetu.
                                                    Czekam jak na szpilkach czy dostanę telefon na który będę musiała gonić na łeb na szyję. Była w koście i myślałam że jak wróci wymodlona to będzie miła. Tata jednak szybko sprowadził mnie na ziemię że to tak nie działa.
                                                  • kendo Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 10.04.26, 22:21
                                                    o jeku Kallisto,
                                                    jednym slowem trzeba byc dobrym dyplomatom i miec caly wor cierpliwosci,
                                                    zycze
                                                    jak najmniej problemow.

roze Wedrowca mowia nam dobranoc,
                                                    wiec tez Doranockowo sie zegnam
                                                  • lusia_janusia Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 11.04.26, 08:22
                                                    Hej !!!!! - weekendowo.
                                                    Wczoraj caly czas wieczorem mialam na mysli sie jeszcze przywitac,
                                                    ale chcialam obejrzec program w tv i na siedzaco usnelam, niestety obudzilam
                                                    sie po polnocy i zmienilam tylko lokum na dalsze spanie.

Zauwazylam ze odwiedzanie kawiarenki wypompowuje moje sily, a szczegolnie
                                                    wczoraj, w pewnym momencie poczulam sie jakby ktos oblam mnie niemoca,
                                                    wrocialam do domu bardzo zmeczona.

Poranek bez slonca temp, na zewnatr +3...C,
                                                    Bez zadnych planow, chociaz pranie mam przygotowane juz do pralni?

Kallisto, a moze przekonac mame ze Ty ew, (doplacisz za wode i swiatlo)
                                                    chociaz to nie bedzie prawda.
                                                    Wspolczuje sytuacji, zycze b,b,duzo cierpliwosci i opanowania, tak to jest
                                                    z chorym czlowiekiem.

Zycze Nam pogody ducha, slonca nad glowami na caly weekend.
                                                  • maria88 Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 11.04.26, 08:42
                                                    Witam Cię LUSIU i pozostałe Vistulanki jeszcze zajete.
                                                    Zastanów sie na ta kawiarenką bo siły trzeba tez oszczedzać.
                                                    Pochmurnie u mnie i moze padać i tylko +2.

Wczoraj mino pochmurnej pogody sporo spacerowałam więc dzisiaj moge posiedziec w domku a zajęcie sie znajdzie bo jutro świeto Niedziela Milosierdzia Bozego tzw.
                                                    Niedziela Przewodnia.Duzo w tym czasie slubów i chrztów więc radośnie.

Spokojnej,udanej soboty zyczę
                                                  • jaga_22 Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 11.04.26, 09:29
                                                    Dzień dobry smile
                                                    ojej jak brzydko na dworze ,może jutro już będzie inaczej.
                                                    Co do akwarium,to Wędrówka ma rację,trzeba być elastycznym do zachcianek mamy i może coś nowego wymyślić,ale to już choroba rządzi.
                                                    Leki są,tylko trzeba dobrej woli lekarza,a z tym różnie bywa.
                                                    Dziś będę miała zajęcie w kuchni,ale nic szczególnego ,będą schabowe
                                                    wymoczone wieczorem w mleku i cebuli.Trzeba wypróbować.
                                                    Po zwiększonej dawce leku na cholesterol wyniki mam książkowe.
                                                    Tylko nie wiem czy nie bardziej mnie bolą mięśnie uda i kolano.
                                                    Może to bez znaczenia?
                                                  • kendo Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 11.04.26, 09:46
                                                    witam,witam
                                                    juz na "chodzie od rana"
                                                    szybko widno za oknem sie robi i wybudza sie czlek wczesniej,
                                                    nie lubie zaslaniac zaluzji..

Lusia,czuje podobnie ,dobrze,ze raz w tygodniu tam bywam,

Maria nadrobila wczoraj spacerowanie,wiec dzis ma w domku blogie odpoczywanie,

Jagusia kulinarnie zajeta bedzie,
                                                    wymoczone kotlety w mleku i cebuli??czy to jakas przyprawowa procedura?
                                                    czekamy na smakowe przezycie,

zycze Nam milych chwilek,
                                                    dziekuje Jagusi za zyczonka obrazkowe.

nowe wiosnenne kwiatki juz zakwitaja.
                                                  • wedrowiec2 Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 11.04.26, 11:31
                                                    Dzień dobrysmile
                                                    Od rana ruch na forum. Prawie wszyscy są aktywni, więc ja dołączam.
                                                    Pogoda piękna, słoneczna, ale lekko wietrzna. Można iść na spacer, ale raczej nie skorzystam z tej możliwości. Jutro wyjeżdżam na parę, więc mam trochę domowych spraw do załatwienia.
                                                    Jago, też zainteresował mnie ten przepis na kotlety.
                                                    Lusiu, kiedyś pisałaś, że kawiarenka prawdopodobnie ma działać do maja. Wykorzystaj ten pretekst i powiadom kierowniczkę, że rezygnujesz. Zdrowie ważniejsze, niż inne sprawy.
                                                    Kendo, piękne kwiatki sfotografowałaś. Poszukam na naszych trawnikach. Może też gdzieś rosną.
                                                    Życzę spokojnej sobotysmile
                                                  • jaga_22 Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 11.04.26, 12:20
                                                    Wiem,że sięgacie do przepisów Ani,to podaję.

aniagotuje.pl/przepis/schabowe-w-mleku
                                                  • maria88 Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 11.04.26, 13:56
                                                    Dalej za oknem nic ciekawego
                                                    Szczęsliwej drogi i powrotu dla Wędrówki.
                                                    JAGO dobrze ze udała Ci sie walka z cholesterolem.Ale lek to chyba trzeba dalej przyjmować, zeby znowu nie skoczył wynik.

• kallisto Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 11.04.26, 15:10
                                                    Dzień dobry forumowe Babeczki 🙂

Dopiero usiadłam.
                                                    Zakupy, obiad mamy za sobą, chwila odsapki.

Wczoraj wcaplikacji bankowej utworzyłam konto Auris, dające różne korzyści. Niestety utworzyłam niechcący nowe konto, posłużyłam się hasłem AURUM. Wszystko było dopięte na ostatni guzik, mieliśmy czekać tylko na kuriera. Niestety okazało się nie tym tropem szlam czego dowiedziałam się na infolinii. Doradczyni pokierowała mną od której zakładki zacząć, cofnęła zlecenie wysyłyki umowy. Czekam teraz na wyzerowanie nowego rachunku a potem zrobię tak jak mi polecono. Tylko dwa słowa „ zamiana” i „ nowe” a jaka duża różnica.
                                                    Co prawda mogłoby tak zostać ale trochę byłoby z tym ceregieli. Dobrze że infolinia czynna w soboty a kurier jeszcze nie wyjechał.

Ot takie dylematy Piątkowi sobotnie.

Idę odpocząć.

Miłego popołudnia.
                                                  • wedrowiec2 Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 11.04.26, 21:38
                                                    Dobry wieczórsmile
                                                    Jutro wyjeżdżam na parę dni, ale w miarę dostępu internetu będę pojawiać się na forum.

Dobranoc z magnoliamismile
                                                  • lusia_janusia Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 11.04.26, 21:44
                                                    wedrowec2, dziekuje za informacje,
                                                    szerokiej drogi, bezpiecznego powrotu do domku.
                                                  • kallisto Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 12.04.26, 08:24
                                                    Witajcie.

Wędrówko, wspaniałego pobytu gdziekolwiek będziesz 🥰 i wracaj bezpiecznie.

Miałam sen nad ranem dość intensywny i bardzo realistyczny. Historia jego dość skomplikowana i znowu będzie mnie prześladować przez pół dnia 😅

Niebawem wszyscy bedziemy konsumować śniadanie choć może któraś z Was już jadła?

Pięknej niedzieli ⏰

• maria88 Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 12.04.26, 08:47
                                                    Witaj KALISTO juz zjadłam płatki z lnem i teraz muszę odczekac zeby przyjąć leki.
                                                    Potem moze tez wyszykuje suie i pomaszeruję bo slonko wyszło i chyba będzie .
                                                    Teraz tylko +2. Nie przejmuj sie snem, staraj sie o nim zapomnieć.

Zyczę Wszystkim udanego niedzielnego świętowania.
                                                  • kallisto Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 12.04.26, 09:10
                                                    Witaj Mario.
                                                    Wczoraj wpadłam na propozycję platkow gotowanych w wodzie na patelni a do tego dolewało się budyń wymieszany z mlekiem plus już na talerzu kilka kawałków banana. Na pewno wypróbuję tą propozycję bo ciekawi mnie polaczenie owsianki z budyniem.
                                                  • kendo Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 12.04.26, 10:31
                                                    o ciekawa recepta sniadaniowa,
                                                    Kallisto nie zapomnij wspomniec po tescie czy smakowalo..

witajcie Kallisto/Maria
                                                    i nie obecne Dziewczyny,
                                                    tez zjadlam sniadanie o 8 :00 godz,zawsze o tej porze je jadam,

pochmurnie tu,
                                                    ale spacer planuje,
                                                    ostanimi czasy jakos mi nie pasowalo z rana sie wybrac...

spedze dzionek na relaksie,
                                                    moze cos uszydelkuje do wdzianka...bardzo duzo potrzeba komponentow,ale czas ma wiec powoli do celu.

mielmy mila niedziele

kwiatki z trasy spacerowej
                                                  • maria88 Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 12.04.26, 12:09
                                                    Witam Was Kalisto i Kendo.
                                                    Budyń z mlekiem to chyba kalorie,banan tez, ale on ma wartości. Ja za mlekiem nie przepadam chociaz dzisiaj dodałam.Płatki to tez nie moje jedzenie ale raz na jakiś czas zmuszam się. Moja znajoma ktora ma cukrzycę to gotuje płatki na wodzie,szczypta soli i na koniec łyzeczka masła. Próbowałam nawet tak, to mi lepiej smakuje niz z mlekiem.
                                                    Dzisiaj dodałam len w ziarnach a przed chwilka wyczytałam, ze jesli len to raczej zmielony
                                                    bo w ziarnach dłuzej jest trawiony. Najlepiej sie czuje, jak zjem normalna kanapkę
                                                    i popiję herbatką. Przez lata nie jadłam mlecznych sniadan jak pracowałam i zyję i nie będę chyba zmieniać.Budyn lubie czekoladowy ,nawet bardzo z dzemem wisniowym
                                                    lub sliwkowym.
                                                    A teraz słonko bawi sie w chowanego , sklepy u nas pozamykane i chlodno +4.
                                                  • kallisto Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 12.04.26, 12:34
                                                    Kendo znowu wyczaiła pojedyncze roślinki, które chcą bardzo okraszać mało ciekawe miejsca lub zielony trawnik?smile

Mario, zacznę od tego że smak budyniu czekoladowego lubimy obie a jeszcze z dżemem właśnie wiśniowym to już w ogóle delicja. Muszę rozejrzeć się za frużeliną lub inną formą wiśni niż dżem.
                                                    A z ta owsianką na wodzie z solą z masłem to dobry pomysł, ciekawe jaki może mieć smak? Jeśli już jem owsiankę to napakowaną owocami i też nie często.
                                                  • jaga_22 Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 12.04.26, 13:14
                                                    Dzień dobry smile
                                                    Pięknie i słonecznie za oknem,nie to co wczoraj.Rano było 10st. ale już mamy 11
                                                    Jak nie będzie wiatru,to będzie ciepło.
                                                    Długo spałam ,ale śniadanie jem przed 8-mą,oczywiście owsianka na pełnym mleku.
                                                    Len daję w całości tylko dlatego żebym czuła smak.Powinno się jeść len zmielony,
                                                    bo bardziej wartościowy.W całości się nie trawi.
                                                    osobno zjadam winogrona czarne.Banana nie daję rady ,nie smakuje mi.
                                                    Czasem idę na kompromis i połówkę zjem.
                                                    Dziś mamy święto urodzinowe córki.Dziś kończy 54 l.
                                                    Na obiad będzie zamówione,co kto lubi.
                                                    Wędrówko szczęśliwego pobytu i powrotu smile
                                                    Dzięki za kwiatuszki wiosenne smile
                                                  • kallisto Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 12.04.26, 13:17
                                                    Jaguś przekaż córci najserdeczniejsze życzenia życzenia urodzinowe.
                                                    Jaguś czy Twoje codzienne śniadanie to owsianka?

Ja mielę w młynku od kawy ziarna lnu. Podobnie jak pyłek pszczeli też jest lepiej trawiony gdy jest mielony.
                                                  • maria88 Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 12.04.26, 14:39
                                                    Ja tez przychylam się do serdecznych życzeń dla Córci .Przede wszystkim spełnienia
                                                    marzeń i zdrówka.
                                                  • jaga_22 Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 12.04.26, 16:36
                                                    Dziękuję bardzo Kalisto i Mario za życzenia dla córki smile
                                                    Owsiankę na śniadanie jem od 8 lat.Jak nie zjem to czegoś mi brakuje.
                                                    A zaczęło się od operacji mojej na wyrostku i na śniadanie po szpitalu dostałam
                                                    owsiankę ugotowaną przez Alę.
                                                  • lusia_janusia Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 12.04.26, 20:00
                                                    Hej !!!!
                                                    Kulinarne propozycje sniadaniowe w "dziendoberku" ?
                                                    Niedziela minela mi spokojnie, poczytalam jak co dzien,
                                                    przygotowalam obiad na 2 dni, nie planowalam wyjscia, bo przez
                                                    rozsuniete okna balkonowe wialo zimnem, zostalam na pokojach,

Jaga dla corki(pewnie ta ktora ma 3 synow?) serdeczne zyczenia
                                                    urodzinowe posylam.

Nam zycze spokojnego niedzielnego wieczoru.
                                                  • kendo Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 12.04.26, 20:41
                                                    Jagusia,
                                                    dolanczem do gratulacji urodzinowych dla Corki,
                                                    niech sie dobrze wiedzie i w zdrowi zawsze byla.

i tak dzionek-niedziela uciekla,
                                                    poszlam po obiedzie na spacer i obwialo mi buzie zinem,

miejmy spokojny wieczor i nocke z spokojnymi snami.
                                                  • wedrowiec2 Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 12.04.26, 21:06
                                                    Dobry wieczórsmile
                                                    Jago, najlepsze życzenia dla córkismile

Jestem nad morzem. Internet ledwo działa, ale działa.
                                                    Zdjęcie, które tu załączam zrobiłam kilkanaście lat temu, ale też w tej miejscowości, w której jestem.

Dobranocsmile
                                                  • kallisto Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 12.04.26, 21:49
                                                    Ooo piękny widok zachodzącego słońca nad tafla śpiącego morza.

Orban przegrał, hura!!!!🥳

Wracam do książki. Skończyłam historię o „ bohaterach” międzywojnia. Paderewski, Moßcicki, Rydz-Śmigły i ich romanse….

Teraz na tapecie Andrzeja Strzeleckiego zabawne opowieści i przygody.

Skoro Lusi niedziela minęła spokojnie to i niech nam kolejny tydzień mija podobnie.

Wędrôwko, pięknej pogody, uroczych wschodów i zachodów słońca😊

Dobrej nocki🩷
                                                  • jaga_22 Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 13.04.26, 10:36
                                                    Dzień dobry kochani smile
                                                    Prostuję urodziny córki Ali.Co mi przyszło do głowy,że ma 54 lata?
                                                    tyle lat będzie miała w grudniu Aneta starsza córka co ma 3 synów,
                                                    Ala ma 46 i nie zdążyła wyjść za mąż big_grin
                                                    Dzielna dziewczyna,dziękuję za życzenia dla Ali serce
                                                    Ładnie i słonecznie,ale ciągle chłodno,teraz 8st. a ma być 14.
                                                    Coś mi ucieka tekst,może za wcześnie piszę? albo 13-tego ? wink
                                                  • kendo Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 13.04.26, 10:52
                                                    a to i na zachod slonca wczoraj trafilysmy..ciekawe zawsze sa
                                                    a wschody jeszcze piekniejsze Wedrowiec-dziekuje i zycze milego pobytu tam gdzie jestes.

witajcie Jaga i pozostale Dziewczyny,
                                                    tak myslalam,ze to o Ale chodzi,moze i dobrze,ze jeszcze nie ma meza,
                                                    wszystko dzieje sie z opacznosci Boga,
                                                    bo kto by Wam tak duzo pomagal jak by miala rodzine z dziatwa?a tak poswieca sie karierze i dla Was pomoca,

na razie +10 C/slonecznie/zwiewnie..

zyczenam chwilek w spokoju dzucha
                                                    jak Jagusia tez Nam pozyczela-dziekuje
                                                  • kallisto Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 13.04.26, 12:54
                                                    Dzień dobry w poniedziałek.

Wpadam na chwilkę bo zaraz gonię w następne miejsce. Do tej pory byłam w czterech.
                                                    O tym napiszę później.

Miłego dnia.
                                                  • lusia_janusia Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 13.04.26, 14:43
                                                    Hej !!!
                                                    Kallisto jak zwykle w biegu, nie wiem czy ma czas na wlasny
                                                    porzadny odpoczynek bez stresu?

Fotki z wojazy, kwiatkow i zyczeniowe dziekuje, co dzien na cos
                                                    innego sie spoglada.

Ja niby sie wyspalam bez wybudzenia, ale w sobie czuje sie ciezka.
                                                    Moze do wieczora sie rozkrece po wizycie w kawiarence.

Milego poniedzialku i calego tygodnia Nam zycze.
                                                  • kallisto Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 13.04.26, 15:02
                                                    Lusiu mam czas dla siebie, tak się organizuję. Szczególnie popołudniami i wieczorami kiedy mam czas na długie czytanie.

Od rana zaplanowałam sobie zakupy w Pepco, pojechałam po kpl. z oferty. Nie było, kupiłam tylko rajtuzki dla Zuzi. Potem pojechałam do rodziców, kupiłam bukiet w kwiaciarni bo 16-go będą obchodzić 61 rocznice ślubu.
                                                    Po odwiedzinach pojechałam do działu socjalnego złożyć wniosek o wczasy pod grusza. Tak nasza uczelnia wypłaca nawet emerytom. Nie są to duże pieniądze ale zawsze.
                                                    W drodze powrotnej zaparkowałam koło innego Pepco. Znowu nic ale sklepach nabyłam wędlinę warzywa i owoce.
                                                    Po powrocie zaczęłam gotować obiad na nas i dla córki.
                                                    Już zawiozłam obiad, zjadłam jabłko i siedzę smile

Wiesz jestem moblina to jest mi łatwiej i szybciej coś załatwić, podjechać tu i tam. A że w czasie takim kiedy jeszcze nie ma korków to obracam szybko. Aha jeszcze przy powrocie od córki zajechałam na myjnię umyć auto.

Mój mąż był na łowisku ale nic nie było i mocny wiatr nie pozwalał na rzucanie wędkąsad
                                                  • maria88 Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 13.04.26, 16:26
                                                    Witam . Dzisiaj mam sloneczny dzionek ale z zimnym wiatrzyskiem co stwierdziłam na wyjściu. Jutro podobnie ale juz od środy opady.Chyba ten deszcz potrzebny bo rolnicy narzekaja ze sucho. Gorzej ze nocka stale przymrozki więc opózniona wegetacja roslin i ceny poszybują.
                                                    Na razie nic wiecej ciekawego nie mam, wiec zycze spokojnego popołudnia.
                                                  • kendo Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 13.04.26, 16:44
                                                    loooo,rany Kallisto,
                                                    no z czystym sumieniem napisze Twoja fraze-"zakrecona jak sloik"
                                                    faktycznie duzo zdazylas zrobic nieraz tez mam takie dni,ze idzie jak "pociag po torach"

o jejku,
                                                    to w ubieglym roku rodzice obchodzili DIAMENTOWE GODY
                                                    a teraz bedzie nastepny jubileusz SZKLANE GODY
                                                    pozycz od emnie dla nich dalszego razem zycia w zgodzie i milosci.
                                                  • kendo Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 13.04.26, 16:45
                                                    lusia podobnie nieraz mam,
                                                    ale po podwieczorku zdaz mi sie wtedy krotka drzemke zrobic.

miejmy mile popoludnie
                                                  • kendo Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 13.04.26, 16:49
                                                    witaj Mario popoludniowo,
                                                    zaliczylas swieze powietrze i mozesz w domku sie upajac swoim jescestwem.

tu wiatry ktore byly z sila sztormowa strasznie nawily wszedzie z pol ziemi,
                                                    powstawaly nawet dymne mgly spowodowane ziemia niesionia z pol przez wiatr,

relaksuj sie milo.
                                                  • kallisto Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 13.04.26, 18:59
                                                    U nas też okropnie wieje, jutro muszę zadzwonić do spółdzielni żeby przyjrzeli się wysokiej sośnie czy aby nie trzeba jej skrócić?

Jutro mamy już zaplanowane przedpołudnie, będziemy pilnować najmłodszej, dzieci jadą załatwić sprawy.
                                                    Dzisiaj rozmawialiśmy na video, nowe, kolejne słowo wypowiadane przez Lilcię to KÓŁKO, wcześniej była GUMKA. Jutro znowu się pobawimy. PO drodze zahaczymy o teściową, trzeba jej dowieźć zakupy a potem już wolne do środy big_grin

W środę na 9:00 odstawiam auto do wymiany tarcz hamulcowych i klocków. Serwis bliziuteńko, na pieszo 5 minut od domu.

Ot i taki mijają nam dni.

Do jutra więc, pożegnam się bo idę poczytać.
                                                  • maria88 Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 13.04.26, 19:57
                                                    Myslałam,że KALISTO wyfrunie na odpoczynek w środę. Czytając co dalej napisała, to będzie uziemiona, ale moze jednak będzie fruwać czym innym.....bo inaczej nie byłaby KALISTO.
                                                    Tez dołączam się do życzeń dla Rodziców i Życzę przede wszystkim zdrowia.

• maria88 Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 13.04.26, 19:58
                                                    KENDO,przepraszam.Popraw,proszę jak mozesz.
                                                  • kallisto Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 14.04.26, 07:08
                                                    Dzień dobry.

My już na nogach, jeszcze chwila i wybywamy z domu.

Straszne było dla mnie obudzić się o 6:15😭 bo na ta godzinę nastawiłam budzik.. już się jednak rozkręciłam po toalecie i po śniadaniu.

Niebo w naszym miejscówce mocno zachmurzone, zabiorę ze sobą parasol.

Przyjemnej pobudki i smacznego śniadanka.
                                                  • kallisto Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 14.04.26, 07:12
                                                    Bardzo dziękuję Wam za życzenia rodzicom, przekażę je w najbliższym czasie.
                                                    Nie jest to okrągła rocznica ale sama liczba 61 jest zaskakująca.
                                                    W lipcu mam minie 41 😱
                                                  • kendo Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 14.04.26, 09:00
                                                    hej,hej Zakodze,
                                                    tez mamy pochmurnie,
                                                    dzis z Lusia odwiedzimy polnocna Gallerie
                                                    a tak pozatem to proza dnia

Mario,co mam porawic?

Kallisto,z ceramicznych Godow wkroczycie w Miedziane Gody..

miejmy mily dzionek

mlecz juz zakwitl,zielsko nie lubiane wsrod wlascicieli trawnikow willowych
                                                  • maria88 Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 14.04.26, 11:21
                                                    Witam obecną KENDO i KALISTO i nie obecne tez.
                                                    KENDO pisząc ostatnio pozostawiłam duży odstęp miedzy wpisami .
                                                    Dzisiaj mam słoneczko od rana ale wieje bardzo i czuje sie połamana więc dzisiaj pozostanę
                                                    a jutro mam planowane wyjscie do antykwariatu bo zamówiłam ksiazkę i jest do odbioru.
                                                    Ksiazkę tą kiedys miałam w domu ale pożyczyłam i przepadła, jej tytuł to
                                                    "Dodać zdrowia do lat" bardzo fajna i mądrze napisana. Polecam jak gdzieś traficie
                                                    bo dawno wydana. Moze w necie jest.
                                                    Zabieram sie do gotowania .Chce mi sie jakiejś zupki.
                                                    Udanego dnia zyczę i zdrówka tez.
                                                  • jaga_22 Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 14.04.26, 11:30
                                                    Dzień dobry smile
                                                    Kalisto,to bardzo młodo wyszłaś za mąż.
                                                    Również życzę dla rodziców Szczęścia, Zdrowia i Pomyślności kwiat
                                                    Dzięki Tobie przypomniałam sobie o naszej rocznicy ślubu
                                                    Zupełnie zapomniałam surprised 11 kwietnia minęło 55lat razem big_grin
                                                    Trochę się przejaśniło,nawet słabe słonko jest,to już lepiej.
                                                    Zbiegły mi się badania ,będę miała z głowy 3 dni.
                                                    Nie wiem dlaczego dostałam przypomnienie do lekarza p.k na pojutrze,
                                                    a jutro do neurologa ,może jednak coś poradzi na pamięć.
                                                    Pojutrze do reumatologa pierwszy raz,oby tym razem była w porządku.

Też nie widzę co by miała Kendo u Marii poprawiać.
                                                  • kallisto Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 14.04.26, 15:01
                                                    Mario czy w książce ,która poleciłaś jest dla osób które lubią czytać, bądź chcą cokolwiek wiedzieć nt. zdrowia. Nasze pokolenie korzysta z internetu, dobrych programów prozdrowotnych. Starsi wiedzą swoje i jeśli nie chcą to nic ich nie zmusi do zdrowego trybu życia. I mam tu na myśli naszych seniorów. Moi rodzice ani moja teściowa nie czytają etykiet na opakowaniach, nie interesują się co jest zdrowe co nie jest i co zawiera szkodliwe składniki. To taki mały przykład. W książce są pewnie porady nt. gimnastyki, spacerów? Moi nie chodzą na spacery nie mówiąc o gimnastyce. Mój tatuś codziennie jeździ na stacjonarnym rowerze, wychodzi na spacery przy pomocy chodzika czy hulajnogi. Dwie pozostałe seniorki są zasiedziałe ale to głównie dlatego że mają problemy z poruszaniem się. Jeśli zamiłowanie do zdrowego trybu życia jest od młodych lat to co innego. Dzisiejsze pokolenie młodych ludzi bardzo zwraca uwagę na jakośc żywności, lubią ćwiczyć, biegać, siłować się. Ale czy zostanie im to na późniejsze lata? Zobaczymy za 20-40 lat smile

Jaguś w tamtych latach wychodziło się za mąż wcześnie, miałam 20 lat. Bardzo chciałam wyjść z domu, niestety nie udało mi się.... mieszkaliśmy z rodzicami trzy lata. Poszczędziło nam się z własnym "M" , w 1989 dostaliśmy nowe mieszkanie za sprawą firmy w której pracował mąż. Nie było to służbowe mieszkanie ale z wymiany jego firmy i spółdzielni mieszkaniowej która korzystała z robót budowlanych tejże firmy.
                                                    Na liście mieszkaniowej byliśmy trzeci w kolejce wg punktów przyznawanych przez komisję. Potem drudzy i od razu wskoczyliśmy na pierwsze miejsce. Czekający z pierwszego miejsca na liście wyjechał za granicę, tym sposobem o rok szybciej otrzymaliśmy mieszkanie. Zanim jednak doszło do wyprowadzki minął rok. Mieszkanie było w tzw. stanie deweloperskim, trzeba było je wykończyć.
                                                    Do dzisiaj w nim mieszkamy.
                                                  • kallisto Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 14.04.26, 15:04
                                                    Oświeciło mnie ostatnio jak to było możliwe żeby dzieci mieszkały z rodzicami i na dokładkę urodziło się tam dziecko????? Kiedyś wszyscy "na kupie" mieszkali, dobrze że my tak bardzo krótko.
                                                  • lusia_janusia Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 14.04.26, 16:45
                                                    Wpisalam sie w innym watku, jak sie zorientowalam to mam taka
                                                    mozliwosc, ze sie tam wylogowalam a tu przenioslam moj wpis.

Hej !!!
                                                    Popoludnioka sie kladnia.
                                                    Wcale nie wiosennie za oknem, brak slonca, wieje b,zimnym wiatrem.

Kallisto przyjemnie wypelniasz sobie czas na emeryturze, dopoki nie
                                                    zlapiesz innego konika jako hobby, ale juz wkrotce macie domek nad
                                                    jeziorem do ogarniecia, to przy cieplejszej pogodzie pewnie tam bedziecie
                                                    spedzali czas na renowacj jego.?

Kendo dzisiaj wymieniali kola w aucie i zaproponowala mi przejazdzke
                                                    a ze w poblizu warsztatu jest galeria polnocna to sie z checia zabralam jako ogon.

Obeszlysmy pare sklepow i w oststnim kupilysmy spodnie na ktore ja
                                                    bylam nastawiona i takich poszukiwalam w skelpach w miescie, gdzie ich nie
                                                    znalazlam.

Po obiedzie, po goracej herbacie, poczytalam pare stron, i chba wezme sie
                                                    za odkurzacz, wieje wiatrem to i w pokojach prawie widze jak kurzy tancuje
                                                    w powietrzu.

Przyjemnego popoludnia Nam zycze
                                                  • kallisto Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 14.04.26, 17:43
                                                    Lusiu to miałyście udaną wycieczkę? Dobrze że czasem uda się kupić coś co za człowiekiem „ chodzi”.

Lusiu tam na razie nie ma prądu, na zimę jest wyłączany. Poza tym trzeba zlecić firmie przyłącze wody i zmienić liczniki elektryczne. Zanim zaczniemy wypoczywać to trochę pracy trzeba tam włożyć.
                                                  • lusia_janusia Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 15.04.26, 11:03
                                                    Hej !!!
                                                    Kallisto, macie nad czym rozmyslac, i pewnie za kazdym razem
                                                    wychodza inne arangemangi, - zycze trafionych rozwiazan,

Slone dzisiaj okrasza troche nieba, nadal chlodno,
                                                    kawiarenka w planie, przyjedzie Kendo, i sprawdzimy sklep w miescie
                                                    za sweterkiem ktorego nie bylo 2 szt w galeri wczoraj?.

Zycze Nam spelnionej srody w zadawalajacym zdrowiu.
                                                  • kendo Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 15.04.26, 12:21
                                                    dokladnie Lusia,
                                                    jak cos razem kupujemy to musi byc "para"

witaj i witam rowniez nieobecne Dziewczyny,
                                                    slonecznie/+10 C/ale powiewa chlodnym wiatrem,
                                                    pol dnia jednak juz zaliczone,
                                                    zaraz zjem i moze na nogach do miasta sie przejde ,ewentualnie,po drodze w autobus wsiade,jak mi sie znudzi droga pieszo,

trzymajmy sie w zdrowiu.
                                                  • maria88 Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 15.04.26, 13:05
                                                    Witam ze sloneczkiem chociaż rano padało.Zrobilo sie nawet cieplo bo wiatr umilkł.
                                                    Własnie wróciłam z ksiazka z antykwariatu i zostawiam lekture na wieczór.
                                                    Dodam,ze ksiazke ta powinny tez przeczytac nasze dzieci aby mogły pomóc nawet
                                                    w trudnej niesprawności rozmową czy czynnie np.gdy osobie chorej, leżacej trzeba umyc głowę, jak panowac nad bólem,udzielanie pierwszej pomocy, w złamaniu, użądleniu,
                                                    leczenie demencji, opieka po wylewie i pierwsza pomoc, dławienie się lub utrata przytomności. To tylko wyrywkowe tytuły informacji z tej ksiazki.
                                                    Zycze udanych zakupów i udanego popołudnia.
                                                  • kendo Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 15.04.26, 13:29
                                                    witaj Mario,
                                                    cieszysz sie ze sloneczka i nowej lektury,
                                                    obecnie wiele porad jest w inernecie,
                                                    a kiedy sie wpisze haslo"stare porady" np na omdlenia,
                                                    wyskoczy mase porad,
                                                    ale chwali sie takie zaopatrzenie sie w ksiazke,
                                                    na pewno wiele cennych porad naszych prapra pra bac w niej jest,co moze i nie byc ich w internecie..wspolczesna medycyna nie dopuszcza "starych metod"

miej sobie udany dzionek,
                                                  • kallisto Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 15.04.26, 18:22
                                                    Dzień dobry a raczej dobry wieczór.

Co wieczór śpiewa nam kos, siada na czubku sosny i wyśpiewuje swoje zalotne trele.

Byliśmy rano u córki i u niej też słychać w ogrodzie śpiew ptaków aż miło.

Uskutecznialiśmy spacer z Lilą koło jej nowego domu. Wołała co raz "dziadzia" a bardziej wychodziło jak "dzidzia" czyli do dziadka. Czasami przeciągała "dzidziaaaa" big_grin Taka rozkoszna uśmiechnięta mini dziewczynka.

Dostałam czynsz z nową wysokością opłaty aż się za głowę złapałam sad Dramat jakiś.....

Zmykam do wieczornych porządków.
                                                    Do jutra.
                                                  • kendo Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 15.04.26, 20:18
                                                    Kallisto,milo sledzic rozwuj wnusi i jej zmagania jezykowe,
                                                    dzieci potrafia nazywac rzeczy w bardzo smieszne nazewnictwo,
                                                    podobnie jak nasz madralinska z moster=ciocia nazywala mnie morsi.
                                                    tz ,naliczyli cos eksta do czynszu????

milego wieczoru zycze
                                                  • kallisto Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 15.04.26, 20:52
                                                    Kendo, nigdy nie ma extra, zawsze coś zostanie odgórnie podniesione np. wywóz nieczystości. czasami zarząd coś uchwala. Wszystko idzie w górę. Kiedyś mieliśmy najniższy czynsz w Szczecinie. A teraz przerażający ponad 800 złsad

Zmykam do spania.

Spokojnej nocki.
                                                  • lusia_janusia Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 16.04.26, 11:06
                                                    U mnie gdzie mieszkam i mieszkalam, co roku sa podwyzki
                                                    na czynsz.

Hej !!!!...
                                                    Czwartek, sloneacznie za oknem temp, nieznacznie rosnie, przed
                                                    chwila mgla plynela przes miasto i szybko sie ulotnila,

Z wczorajszego dnia jestem zadowolona, wszystko bylo tak jak sobie
                                                    zaplanowalam, a dzisiaj juz ukonczylam jedna z ksiazek, odniose do
                                                    bibljoteki, beadzie wzglednie przyjemny spacer, druga ksiazke mam na
                                                    tapecie do ukonczenia.

Obiad w polowie mam do przygotowania, i tak minie dzien .
                                                    Zycze Nam jego spelnienia w planach lub co przyszlo spontanicznie
                                                    do wykonania.
                                                  • kallisto Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 16.04.26, 13:34
                                                    Alesmy dzisiaj zapracowanesmile

Lusia pierwsza, ja druga, ciekawe która z Was wpisze się następna?

Od rana mam roboty. Co prawda późno wstałam, ciężka nocka...

Pojechałam odebrać auto, po drodze zakupy.
                                                    Uruchomiłam robota sprzątającego ale coś mu się chyba stało bo źle odkurzył, musiałam poprawiać.

Zamarynowałam mięska i zamroziłam część na przyszłe obiady.
                                                    Wstawiłam pranie które rozwiesiłam i wzięłam się za konsumowanie rosołu.

I tak mija dzień za dniem, przerażająco szybko, stanowczo za szybko.....
                                                  • jaga_22 Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 16.04.26, 13:55
                                                    To jeszcze ja wpadnę na chwilę.Faktycznie dzień ucieka za dniem.
                                                    Wczoraj byłam u neurologa,na moją prośbę zapisała mi lekarstwo na pamięć,
                                                    ano zobaczymy .Jutro wybieram się do reumatologa i muszę przygotować
                                                    moje wyniki od początku leczenia.Mam nadzieję na ładny dzień,dziś też
                                                    jest słonko i 15st.
                                                    Miłego dnia smile
                                                  • kendo Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 16.04.26, 14:21
                                                    witajcie pracusie,
                                                    Jagusia zadowolona z lekarza i leku-zobaczymy czy sie sprawdzi,

Kallisto kulinarnie zajeta
                                                    Lusia lektura pochlonieta i spacerem oddniesie przeczytana ksiazke,

ja rezyduje u dzieciecia,gotowalismy obiady na pare dni i jednoczesnie zahandlowalam najpierw

zaraz do domu bede wracac,tylko maszyna umyje gary i wystygna porcje obiadowe na altanie by zamrozic,

miejmy mily dzionek.

nareszcie forycja zakwitlai tu
                                                  • maria88 Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 16.04.26, 15:26
                                                    Witam po nie wielkim wybiegu.Slonko piekne i cieplo
                                                    .KENDO forsycji w poblizu kwitnących tez pełno , szkoda ze mają sztywne krótkie gałązki i nie nadają się do flakonu. To się napracowałaś dzisiaj ,ale tez chyba jesteś zadowolona.
                                                    To samo Kalisto, pracki pod katem pomocy dzieciom..
                                                    JAGA konsekwetnie wzięła sie za swoje zdrowie i naraża NFZ na wydatki.
                                                    LUSIA relaksujaco spedza dzionek .
                                                    Ja chyba zaraz nasmaże naleśników i jutro jak dokupie pieczarki to będa krokiety.
                                                    Dobrego popołudnia zyczę.
                                                  • kendo Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 16.04.26, 19:39
                                                    hej Mario,dla dzieciecia zawsze z checia i poswieceniem sie robi,
                                                    nieraz czuje zmeczenie,ale po przyjsciu do domu juz OK,
                                                    sama mysl,ze ma zaopatrzenie i zrobione po mojemu na okolo Niego daje mi zawsze sattysfakcje,

relaksujmy sie milo,jak ktorej pasuje
                                                  • kallisto Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 17.04.26, 09:47
                                                    Dzień dobry.

Słońce wstało, dzień obudził się do życia.

Dzień mam zaplanowany, muszę odebrać książki. Paczkomatu, wykupić lek w aptece, krótki spacer a po południu przyjadą dwie wnuczki. Zaplanowały sobie że zostaną u nas do niedzieli.

A wczoraj mąż był na łowisku. Jak pojechał ok 10:00 to wrócił ok. 18:00. Przywiózł rybek które strugałam, oczyściłam, usmażyłam i zatopiłam w octowej zalewie. Duża micha i słoik litrowy, będzie co smakować za jakiś czas.

Pięknego piątku!🌹

• maria88 Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 17.04.26, 10:25
                                                    Witaj KALISTO to wieczor był pracowity a mąż zadowolony że udał sie połów.
                                                    Kolejne dnie będziesz miała przyjemny z wnusiami.

U mnie pogoda sie nie sprawdza, nie ma opadów ale jest sloneczko zachęcajace do
                                                    spacerku więc na razie nie wiem jak będzie.
                                                    Moja dzisiejsza nocka była b.krótka ale powoli sie rozkręcam.

Zyczę i Wam słonka na dzisiaj i udanych planów.

Ciekawe jak tam WEDROWKA , czy wszystko u Niej okey?
                                                    JADZE tez dobrego kontaktu z reumatologiem i dobrych efektów z wizyty.
                                                    Bardzo fajna fotka i jej mysl przewodnia b.aktualna.
                                                  • kendo Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 17.04.26, 13:28
                                                    doklanie Mario,
                                                    trafila kallisto w sedno seniora..

witajacie Kallisto/maria i nieobecne jeszcze Dziewczyny,

tez jestem ciekawa werdyktu reumatologa u Jagusi,niech bedzie wszystko na pozytywnie,

Kallisto uszczesliwona.ze rybki "braly",oby byly bez olowiu,bo on zostaje na dlugo w nerkach,zycze udanego smaku rybkowego,

Maria zastanzawia sie czy na spacer sie udac
                                                    oczywiscie,ze tak,kazdy lyk na powietrzu dobrze zrobi..

pol dnia juz przelecialo,

zycze nam milego spedzania czasu i wieczoru.

hiacynty tez ciesza oczy.
                                                  • wedrowiec2 Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 17.04.26, 17:01
                                                    Dzień dobrysmile
                                                    Wróciłam do domu. Prawie pięć dni, a cztery pełne, nad morzem przywróciły mi siły po zimowych miesiącach. Było pusto i cicho. W domu wypoczynkowym ok. 50 osób, w większości turnusu jednego z uniwersytetów trzeciego wieku.
                                                    Problem miałam z internetem. Słaby sygnał, częste przerwy. Drugiego dnia pobytu przestałam sprawdzać, czy jest łącznośćsmile

• jaga_22 Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 17.04.26, 17:33
                                                    Witaj Wędrówko ,dobrze,że już jesteś smile
                                                    A ja się wpisałam nie tam gdzie trzeba,to jeszcze raz.

Jestem zadowolona z nowej i młodej reumatolog.
                                                    Mam zrobić RTG kręgosłupa,aby sprawdzić czy nie jest pęknięty.
                                                    Zapisała również na densytometrię,
                                                    czy nie mam osteoporozy i do Poradni Specjalistycznej Leczenia Bólu.
                                                    Rano musiałam wziąć 2 tabletki paracetamolu,bo nie dałabym rady.
                                                    Lek na sprawniejszy mózg pochwaliła .Dobry stary lek,tak powiedziała.
                                                    A paracetamol mogę brać 3razy dziennie w razie potrzeby.

Było słonecznie,ale wiatr urywał głowę.
                                                    Był Kacper,ale się nie doczekał,bo musiał wracać żeby psa wysikać smile
                                                  • jaga_22 Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 17.04.26, 17:48
                                                    Zobaczyłam dziś zdjęcie mojego glonojada z przed 6 lat,to ile on ma lat?
                                                    a widać,że już wtedy był dorosły.
                                                  • kallisto Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 17.04.26, 18:36
                                                    Jaguś to bardzo dobra wiadomość. Po takich wizytach człowiek ma jakieś nadzieje, a dobry lekarz potrafi podnieść na duchu.

Wędrówko trzeba było przewietrzyć głowę w takim właśnie miejscu i żyć też można bez internetu smile

Nasze nastolatki uprawiają sport na osiedlu, młodsza na rolkach, starsza na deskorolce.
                                                    Z najmłodszej naśmialiśmy się do rozpuku. Dużo potrafi przekazać w swoim bobasowym języku. Co prawda bobasem już nie jest ale dla nas wciąż jest malutka. To że na główce ma meszek to wciąż wygląda na małe dzieciątko.

Przyjemnego wieczoru.
                                                  • maria88 Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 17.04.26, 18:54
                                                    Przeczytałam że są same dobre wieści, oby jak najwięcej.

KALISTO ta okruszynka już na rolkach? nie wierzę....

Dobrego wieczoru zyczę.
                                                  • kallisto Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 17.04.26, 20:15
                                                    Mario, Zuzia 8 latka na rolkach 😀
                                                  • lusia_janusia Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 17.04.26, 20:46
                                                    Wieczornie, Hej!!!!!
                                                    Piatek juz prawie ku koncowi, za oknem mroczno sie robi,
                                                    odpoczywalam po kawiarence cale popoludnie, jeszcze nie zjadlam
                                                    kolacji, ale nie czuje glodu?.

Kallisto obrazek przywoluje emeryckie rozumowanie do pionu,
                                                    a Kendo upolowala kwitnace hiasynty w intensywnym kororze, takich
                                                    jeszcze nie widzialam.

Kallisto juz apetyt mam na przygotowane rybki w zalewie octowej,
                                                    tez by takie posmakowala, bo dawno, dawno, temu jszcze w Polsce,
                                                    z garmazeki kiedys sobie kupilam. W domu sp, Mam nic z octem nie przygotowywala,

Jaga, chodzilas po tylu lekarzach specjalistach, i nie dostalas od zadnego
                                                    skierowania na takie badania, a bylas przeciez w szpitalu i tez Cie tam
                                                    gruntownie przebadali....przyszlac do domu i czujesz sie tak jak przed szpitalem?.
                                                    Moze nowa p,dr, cuda zobaczy w tych nowych badaniach i zleci cudowna
                                                    medycyne, ze wyzdrowiejesz, albo chociaz pozbedziesz sie tych codziennych
                                                    boli, zego zycze.

maria88, wyglada slonca przez okna i planuje wyjscia, a przy okazji pewnie
                                                    i zalatwia inne sprawunki, ja tak przynajmniej mam zawsze, marsze polaczene
                                                    z zakupami.

wedrowiec2, juz w domku - witamy, w spokojnym otoczoniu inaczej sie spedza czas i wypoczywa, odpadaja obowiazki handlowania i przygotowywania posilkow.

Zucze Nam spokojnego, wieczoru i przespanej nocy.
                                                    Ale duzo sie mi napisalo"!?!?!?!?!!??
                                                  • wedrowiec2 Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 17.04.26, 21:04
                                                    Dobry wieczórsmile
                                                    Nadrobiłam wszystkie zaległości forumowe i wiem, co się działo przez te parę dni.
                                                    Zaraz kładę się do własnego łóżka. Miłe uczucie.

Dobranocsmile
                                                  • kallisto Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 18.04.26, 07:17
                                                    To przywitam się jako pierwsza.

W prognozie podają 18 stopni na dzisiaj, kolejny piękny wiosenny dzień się zapowiada.

Lusiu, szkoda ze mieszkasz tak daleko, inaczej miałabyś okazję spróbować rybki ale może kiedyś będzie taka okazja?

Wędrówko, hotel jest wygodny ale całkiem Cię rozumiem, swoje łóżko= największą wygodą😄czy korzystałaś z basenu?

Pięknej pogody 🥳
                                                  • maria88 Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 18.04.26, 09:14
                                                    I ja tez Witam wszystkie obecne i nie. Mam słonko i troche planów, moze pózniej wiecej napiszę. Teraz sprzątnięcie porannych bałaganów mnie czeka i doprowadzenie sie do
                                                    stanu możlwego wykorzystania swoich sił.
                                                    JAGO czy mozesz napisac jaki to dobry lek dostałas na pamięć, moze i ja skorzystam
                                                    jak nie bedzie kolidował z tymi co biorę.
                                                    Ta poradnia bólu to chyba fajna sprawa, zainteresuje sie, czy u nas jest cos takiego.

Pieknej pogody wszystkim zydczę i dobrego samopoczucia.
                                                  • jaga_22 Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 18.04.26, 10:30
                                                    Witajcie dziewczyny smile
                                                    Jak porobię badania,to będę wiedziała na czym stoję?.A przynajmniej żeby opanować ból.
                                                    A co do leku żeby usprawnić mózg,to warto spróbować,a może zadziała?
                                                    A jest to Biotropil 1200
                                                    Na razie mam pochmurno,czekam na słonko.
                                                    Wędrówka zadowolona już w swoim łóżeczku smile
                                                    Kalisto nie wiem czy o to chodzi,ale mam sobie sama wyszukać.

www.rynekzdrowia.pl/Serwis-Reumatologia/Weszly-standardy-leczenia-bolu-w-poradniach-i-przychodniach-Sa-wytyczne-dla-lekarzy,251754,1011.html
                                                  • kendo Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 18.04.26, 12:11
                                                    witam sobotnio-wekeendowo
                                                    a zwlaszcza Wedrowiec,
                                                    cieszy,ze "naladowala akumulatorki po zimie"
                                                    a spanie w swoim lozeczku to najwspanialszy odpoczynek,

Kallisto ma rozrywke z najmlodeszej wnusi,tak maluszki potrafia rozbawic soba i swoim "jezykiem" cala rodzine,

jezeli chodzi o ocet nie uzywam go do potraw,jedynie do odkamienienia rzeczy,
                                                    uzywam soku z cytryny ,

Jagusia ma nadzieje ,ze poprawe stanu zdrowia i to sie chwali,bo optymizm tez w pewnym sensie robi poprawe,

Maria ma plan wyjscia i sprawy pozalatwiac,
                                                    Lusia do mie sie wybiera i spedzimy wekeendzik razem

zycze pogody,choc tu po poludniu ma byc juz zachmurzenie,
                                                  • maria88 Re: &#& ''** KWIECIEN - April '** &#& 18.04.26, 16:25
                                                    Calutki dzionek jest słoneczny i nawet teraz mam rolety w oknie rozwinięte tylko
                                                    wiatrzysko przeszkadza w spokojnym korzystaniu ze slonka na ławeczce.
                                                    Niedawno powróciłam i podjadłam więc trzeba teraz odpocząc.
                                                    Zakupy nie wielkie, bowiem głównym powodem wyjscia, to ruch na swiezym powietrzu.
                                                    Przyjemnego sobotniego wieczorku zyczę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka