Dodaj do ulubionych

Mieszkanie na Kabackim Dukcie

11.06.05, 13:29
Zastanawiam się nad kupnem mieszkania na Kabackim Dukcie 1( właśnie oddawany
budynek przy samej naziemnej stacji metra wybudowany przez spółdzielnie Sam
81). Zastawia mnie czy stacja nie jest uciążliwa i czy nie jest tamtędy
planowana jakaś większa droga. Będę wdzieczny za pomoc.
Olo
Obserwuj wątek
    • bazantarnia1 METRO HAŁAS KABACKI DUKT 04.09.05, 16:54
      Witam,
      czy sasiadom nie przeszkadza hałas dopiegający ze stacji techniczno-postojowej
      metra?
      Czy ktoś zgłaszał problem do zarządu Metra? Ja zgłaszałam kilka razy, ale
      mnie "olali".
      Że metro musi wyjeżdżac na zewnatrz to jasna sprawa, ale dlaczego nie jestesmy
      odgrodzeni od tej stacji takimi samymi murami jakie znajduje od strony lasu?
      Jeżeli Wam równiez przeszkadza ten pisk metra to interweniujcie proszę w tej
      sprawie do zarządu Metra, jak więcej osób będzie zgłaszac skargi może
      przynajmniej nasmarują hamulce.
      • mc_marecki Re: METRO HAŁAS KABACKI DUKT 07.09.05, 12:51
        Faktycznie może jak będzie więcej osób pisac do metra to moze tory posmarują
        lub coś innego wymyślą. Tez miszkam na Kabckim Dukcie 3 i jest nienajciszej.
        • bazantarnia1 Re: METRO HAŁAS KABACKI DUKT 08.09.05, 18:34
          Może spróbujemy najpierw pojedynczo zgłaszac problem do zarządu metra, a jak to
          nie poskutkuje załozymy listę społeczną. Jak dostaną taka liste z
          kilkadziesiącioma podpisami to będą musieli cos zrobić, może jakieś ekrany
          dźwiekoszczelne.
          Założe sie, że wielu mieszkańcom przeszkadza ten pisk i klaskony, które słychac
          nawet o 1.00 w nocy.
    • bazantarnia1 Re: Mieszkanie na Kabackim Dukcie 04.09.05, 17:00
      Moim zdaniem jest uciążliwa stacja metra, mój blok stoi za blokiem do którego
      sie wprowadzasz i pisk jest czasami tak dokuczliwy, że nie da się posiedziec
      przy otwartym oknie. Nawet z drugiej strony mieszkania niesie się echo.
      Na szczęście nie jest to non stop, chociaz dzisiaj juz od 3 godzin wagony
      jeżdżą w tą i z powrotem i to w południe, a ja mysłam, że to tylko wieczorem
      jak wyjeżdżają na zewnatrz, żeby wjechac do hangarów.
      • czarna_a metro hałasuje nawet w nocy 10.09.05, 23:28
        Ostatnio kiepsko sypiam i czasami wychodzę na w środku nocy na balkon
        zaczerpnąć świeżego powietrza. I wiecie co? – w tym tygodniu dwa razy
        słyszałam w nocy (ok. 3 – 4) zgrzytliwy pisk od strony stacji postojowej metra.
        Mieszkam po drugiej stronie Kabat i współczuje wszystkim mieszkającym
        bliżej...
        • chiara76 Re: metro hałasuje nawet w nocy 11.09.05, 01:23
          potwierdzam, my je słyszymy bardzo, a co dopiero ci mieszkający tuż obok...
          • eldritch2 Zarząd metra ma nas gdzieś 11.09.05, 13:04
            Dzięki za informacje. Rozmawiałem z rzecznikiem prasowym metra i powiedział, że
            nie dostają żadnych skarg na hałasy więc wszystko jest w porządku. Zresztą
            stwierdził, że ewentualne ekrany ochronne powinna zamonować spółdzielnia bo to
            ona wybudowała te budynki. Myślę, że jak ich trochę przyciśniemy to zumsimy
            wybudowania ekranów ochronnych tak ja ci mieszkańcy, którzy mieszkają przy
            supermatkecie Hit. Spróbuje zainteresować sprawą jakiś dziennikarzy. Może ktoś
            ma jeszcze jakieś pomysły?
            Olo
            • bazantarnia1 Re: Zarząd metra ma nas gdzieś 16.09.05, 19:22
              Witam,
              niech Zarząd nie twierdzi, ze nikt nie zgłasza problemu. Osobiście wysłałm 3
              pisma, ale dopiero teraz dostałam odpowiedź emailową, że robia wszytsko co w
              ich mocy aby przejazd wagonów odbywał się najciszej jak sie da, ale nie sa w
              stanie całkowicie wyeliminowac hałasu. OK, ale niech go nie robią o 1-4 w nocy.
              Myślę, że napisali to na odczepnego, ale nie możemy sie poddawać. Piszmy,
              dzwońmy bo inaczej nie będą nawet rozpatrywać naszych uwag i będą uważali, że
              nie ma problemu.
          • fuzzy7 Re: metro hałasuje nawet w nocy 04.10.05, 23:56
            To ja śpię mocno, bo do tej stacji mam może jakieś 200, 300 m (ul. Pod Strzechą)
            i nic nie słyszę, ale za to w dzień jednak słychać jak przetaczają pociągi,
            tylko tyle, że chyba jednak robią to od czasu do czasu, bo nie są, przynajmniej
            dla mnie, uciążliwi :o))
            A Ci co mieszkają obok, mają ze swoich okien bardzo ładny widok na las!

Pzdr,
            Fuzzy
    • dre8 Re: Mieszkanie na Kabackim Dukcie 18.09.05, 01:19
      Chwila bo czegoś tu nie rozumiem - metro było pierwsze, budynki mieszkalne powstały dopiero później. Czemu więc macie pretensje do metra, nie wiedzieliście o hałasach zanim się wprowadziliście? Interweniować wg mnie należy u developerów (bardziej szczelne okna) - metro jest jak dla mnie bez winy. Mur czy ekrany nieewiele by zresztą pomogły, zostałyby za to zdewastowane i pomazane tak jak w wielu innych częściach miasta (i tak jak mur od strony lasu...)
      • czarna_a Re: Mieszkanie na Kabackim Dukcie 18.09.05, 14:01
        Jakie ma to znaczenie co było pierwsze, przecież nie od dzisiaj teren w
        sąsiedztwie metra jest przeznaczony pod zabudowę wielorodzinną. Poza tym, metro
        jest naprawdę głośne, jak już pisałam wcześniej w nocy słyszę wyraźnie
        piszczące wagony aż na Dembego, a wcześniej głośno było również wieczorem.
      • bazantarnia1 Re: Mieszkanie na Kabackim Dukcie 19.09.05, 14:21
        Metro zaczyna byc głosne w godzinach wieczornych a nikt o godzinie 22,00 czy 1
        rano nie ogląda mieszkania, więc nie wiedzielismy, że metro tak słychać.
        Okna nie maja tu nic do rzeczy ( przy zamknietych prawie nic nie słychać),
        chodzi o pory letnie kiedy śpi sie przy otwartych oknach i balkonach.
        Krany dźwiękoszczelne własnie bardzo by pomogły bo tłumiły by pisk hamulców.

• volta2 Re: Mieszkanie na Kabackim Dukcie 19.09.05, 18:09
          Oj, bażantarnia twój argument jest mało logiczny. My też tam kupiliśmy
          mieszkanie, i bojąc się właśnie hałasów z metra podjeżdżałam tam o różnych
          porach, o 16, 20, 23. A mieszkanie oglądałam raz o 12. I tylko na tej podstawie
          bym nie kupiła. Oczywiście przekopałam forumy i wątki temu hałasowi poświęcone.
          • bazantarnia1 Re: Mieszkanie na Kabackim Dukcie 19.09.05, 22:00
            No to byliście sprytniejsi i madrzejsi, ja oglądałam chyba z 5 razy, ale nie
            wpadlam na pomysł, żeby jechać póżnym wieczorem i sprwdzać czy metro nie jest
            zbyt głosne bo o tym wczesniej nie myślałam
            Wyszło szydło z worka po zamieszkaniu. No cóz już trudno, ale prznajmniej warto
            próbowac coś działać, żeby jednak było ciszej. W końcu bedziemy tu mieszkać
            przez conajmniej 10 lat.
            Ja też szukałam na formum info na temat planowanych dróg i innych uciązliwości
            przed kupieniem i niestety nikt wczesniej nie zgłaszał na forum tego problemu.
    • michal1975v2 Re: Mieszkanie na Kabackim Dukcie 04.10.05, 17:41
      Witam

Mieszkam na ulicy kabacki Dukt 4, tj jeszcze przed blokiem o którym mowa i
      zjeżdżające wagony słyszę głośno i wyraźnie... Na początku (mieszkam ok 2
      miesięcy) piskliwy hałas był bardzo nieprzyjemny, jednakże z czasem się
      przyzwyczaiłem... A jeśłi chodzi o same bloki i okolicę to plecam - I klasa...

Pozdrawiam

Michał
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka