Dodaj do ulubionych

Pytanie do UKE : Pismo WLR

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.11, 17:27
Witam
Mam takie pytanie.
Mam telefon w TP s.a. Podpisałem umowę z firmą NOM ( Niezależny Operator Międzystrefowy) . Gdy podpisywałem umowę poinformowano mnie że mam 10 dni na rezygnację z tej umowy. Dwa lub trzy dni Później wysłałem na ich adres pismo w którym poinformowałem o rezygnacji z tej umowy .
Dziś dzwoniłem na infolinię TP s.a. I uzyskałem informację że jednak forma NOM zgłosiła że będę przenosić swój numer telefonu właśnie do ich firmy.
Nie wiem dlaczego .Przecież pisałem pismo że odstępuję od umowy z nimi.
Pani z TP s.a. Powiedziała żebym wypełnił załącznik nr 2 druku WLR w salonie TP s.a. I oni się tym zajmą.
Czy mogę uzyskać informację co to za pismo WLR i czy wystarczy ono mi aby pozostać w TP s.a.
Swoją drogą konsultant dzwoniący z NOM przedstawił się jako pracownik Telekomunikacji więc myślałem że to TP s.a. Ale za późno się zorientowałem o tym. Jak już podpisałem umowę to było za późno. Myślałem nawet żeby zgłosić to do biura UOKIK w moim mieście.

Pozdrawiam i bardzo prosiłbym i odpowiedź jeśli można
Obserwuj wątek
    • ekspert.uke Re: Pytanie do UKE : Pismo WLR 22.02.11, 08:53
      w odpowiedzi na post uprzejmie wyjaśniam.
      Zgodnie z przepisami ustawy z dnia 2 marca 2000 r. o ochronie niektórych praw konsumentów oraz odpowiedzialności za szkodę wyrządzona przez produkt niebezpieczny (Dz. U. Nr 22, poz. 271 z późn. zm.) w przypadku zawarcia umowy poza lokalem przedsiębiorstwa lub na odległość np. poprzez kuriera, konsument zachowuje prawo do odstąpienia od umowy w terminie dziesięciu dni (bez podania przyczyny) od dnia zawarcia umowy. 10 dniowy termin na odstąpienie od umowy dotyczy umów zawieranych przez przedsiębiorców z konsumentem. Konsumentem zgodnie z art. 22(1) ustawy z dnia 23 kwietnia 1964 r. Kodeks Cywilny (Dz. U. Nr 16, poz. 93), (zwanej daje KC) jest osoba fizyczna dokonująca czynności prawnej niezwiązanej bezpośrednio z jej działalnością gospodarczą lub zawodową. Proszę pamiętać, że pisemne odstąpienie od zawartej umowy powinno zostać wysłane w terminie 10 dni od dnia jej podpisania. W tym miejscu pragnę zaznaczyć, iż art. 3 ust. 1 ww. ustawy stanowi: kto zawiera z konsumentem umowę poza lokalem przedsiębiorstwa, powinien przed jej zawarciem poinformować konsumenta na piśmie o prawie odstąpienia od umowy w terminie, o którym mowa w art. 2 ust. 1, i wręczyć wzór oświadczenia o odstąpieniu, z oznaczeniem swojego imienia i nazwiska (nazwy) oraz adresem zamieszkania (siedziby); obowiązany jest także wręczyć konsumentowi pisemne potwierdzenie zawarcia umowy, stwierdzające jej datę i rodzaj oraz przedmiot świadczenia i cenę. Operator NOM Sp. z o.o. powinien przed zawarciem umowy poinformować Pana, że w razie jej zawarcia, będzie Pan mógł od niej odstąpić w terminie dziesięciu dni. Dodatkowo przed dokonaniem tej czynności konsument powinien otrzymać wzór oświadczenia o odstąpieniu zawierający dane przedsiębiorcy, tj. jego nazwę i adres siedziby. Niedopełniając obowiązku informacyjnego określonego w art. 3 ust. 1 przedmiotowej ustawy, przedsiębiorca dopuszcza się stosowania praktyki naruszającej zbiorowe interesy konsumentów wskazanej w art. 23 a ust. 2 ustawy o ochronie konkurencji i konsumentów, a polegającej na nieudzielaniu konsumentom rzetelnej, prawdziwej i pełnej informacji. Odstąpienie od zawartej umowy skutkuje uznaniem jej za niezawartą a wszelkie zobowiązania stron za nieistniejące.

W sytuacji, w której upłynął termin 10 dni na odstąpienie od umowy zawartej poza lokalem bądź na odległość i nie złożył Pan oświadczenia o odstąpieniu od umowy, nie będzie możliwości rozwiązania umowy bez ponoszenia konsekwencji finansowych tj. operator NOM będzie miał prawo żądać od Pana opłaty wyrównawczej w postaci kary umownej z tytułu jednostronnego rozwiązania umowy przed upływem terminu na jaki została zawarta.

Uprzejmie informuję iż nie jest możliwe jednoznaczne ustosunkowanie się do przedstawionego przez Pana stanu faktycznego bez przeprowadzenia szczegółowej analizy sprawy. W związku z powyższym proszę o przesłanie skargi na operatora wraz z wszelkimi dokumentami do Urzędu Komunikacji Elektronicznej. Skargę może Pan przesłać na adres e-mail: uke@uke.gov.pl lub też skorzystać z formularza zgłaszania skarg, który to znajduje się na stronie internetowej Urzędu www.uke.gov.pl.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka