IP: *.252.48.204.internetia.net.pl 29.03.13, 10:40
Witam wszystkich i poproszę o pomoc.Przejdę zaraz do rzeczy.W grudniu 2009 podpisalam umowę z cyfrowym polsatem na 12 miesięcy.Nie liczylam ilosci miesiesięcy wiec przegapilam okres umowy i polsat przedlużyl mi ją sam, oczywiscie nie informując mnie na kolejny rok.Płacilam dalej kolejny rok i znowu kolejny.Polsat bez slowa bez jakiejkolwiek informacji przedlużał umowę na kolejne lata.Od roku jestem po rozwodzie wychowuje samotnie dwojke dzieci w wieku szkolnym.Alimenty są małe ,nie pracuję uczę się jeszcze.W styczniu odłączylam dekoder polsatu .Zadzwoniłam zaraz do polsatu informując rozmówczynie ze z przyczyn odemnie nie zaleznych nie chcę aby swiadczyli mi uslugi.Pani zagrozila mi karą umowną za zerwanie umowy,wymieniła paragrafy jakies i rozmowa sie skonczyła.Wczoraj otrzymalam pismo z polsatu z rządaniem zapłaty 200zl za zalegly abonament, i informacje o oddaniu do krajowego rejestru dlugow.Szanowni panstwo proszę mi powiedziec czy Polsat ma prawo w nieskonczonosc przedłużac umowe od 2009 do 2013roku.Czy w sytuacji jakiej sie znalazłam muszę pilnowac umow zamiast dzieci? Jesli nie stac mnie na tv abonament to muszę płacic kare umowną.Bylam pewna ze po upływie tylu lat nie mam juz rzadnego zobowiazania wobec tv polsat.Co mam zrobic?
Obserwuj wątek
    • Gość: shock Re: Polsat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.13, 22:11
      Wszystko zależy od treści umowy. Czasem skonstruowane są tak, że po upływie czasu umowy umowa przechodzi na czas nieokreślony i wtedy możesz ją zerwać w każdej chwili, jedynie wysyłając pismo z 30 dniowym wyprzedzeniem.

Inna konstrukcja wygląda tak, że jeśli nie nastąpi wypowiedzenie w przeciągu 30 dni przed upływem ważności, umowa zostaje automatycznie przedłużona. Jeśli taki zapis był, a Ty podpisałaś, to moim zdaniem niestety wygląda to tak, że byłaś świadoma, co podpisałaś.
    • Gość: MiChCiO Re: Polsat IP: *.96.234.9.tvksmp.pl 03.04.13, 10:23
      W umowie masz pewnie zapis, że umowa jeśli nie jest wypowiedziana to automatycznie zostaje przedłużona na następny okres. Niestety trzeba czytać co się podpisuje.
      • Gość: mira Re: Polsat IP: *.252.48.204.internetia.net.pl 04.04.13, 09:20
        Wumowie jest napisane ze umowa przechodzi na kolejne 12 miesiecy i kropka koniec.Nie ma zapisu ze trwac to będzie do konca życia mego!
        • chris1970 Re: Polsat 16.04.13, 12:26
          No i po kolejnych 12 miesiacach umowa przechodzi na kolejne 12 miesięcy i tak znowu i znowu i znowu. Niestety do ukochanej śmierci i jeszcze dłużej, bo do końca 12 miesięcznego okresu. Radzę wycofać wypowiedzenie. Wyrównać abonament z odsetkami. Jak Polsat zaksięguje wpłatę, wtedy wypowiedzieć umowę jeszcze raz, ale z końcem okresu jej obowiązywania. Wtedy umowa nie zostanie przedłużona.
    • Gość: teletele Re: Polsat IP: *.adsl.inetia.pl 10.05.13, 13:14
      niestety, regulaminy odnawialne właśnie w ten sposób działają. Mogłaś zaznaczyć w trakcie trwania umowy lub przy jej przedłużeniu, ze nie życzysz sobie odnowienia. W innym przypadku czyli w Twojej syt. pozostaje poczekać do końca umowy i płacić, wtedy zrezygnować, ew. tak jak radzi przedmówca, czyli wypowiedzenie, ale z końcem okresu promocyjnego, na jaki zawarta jest umowa.
    • Gość: mela Re: Polsat IP: *.ostnet.pl 17.07.13, 22:29
      Niedawno przeczytałam co napisałaś i myślę że jesteś w podobnej sytuacji jak ja teraz z ta różnicą że ja wypowiedziałam umowę z 3 miesięcznym wypowiedzeniem, a umowę miałam z 2008 r. W mojej pierwotnej umowie były tylko zapisy że po okresie podstawowym (jeśli jej nie wypowiem) to staje się umową na czas nieoznaczony. W mojej umowie nie ma zapisów że co roku umowa jest przedłużana o kolejne 12 miesięcy. W umowie jest też wpisane że karę zapłacę jeśli wypowiem umowę w okresie podstawowym. Nic nie ma zapisane o okresie dodatkowym i karze jak wypowiem ją w połowie roku. Chciałam zaznaczyć że do umowy podstawowej nie mam żadnych aneksów ani jej nie zmieniałam. Niedawno przysłali mi pismo informujące że mój okres podstawowy kończy się za pół roku (chociaż zgodnie z umowę zawartą w 2008 r.okres podstawowy dawno się już skończył). Poinformowali mnie że dlatego naliczą mi karę zgodnie z punktami umowy, a tak naprawdę umowa przeze mnie zawarta nie ma takich punktów odnośnie kar, jakie podali w piśmie. Nie chcę się więcej już denerwować więc sprawę przekazałam do federacji konsumentów. Sprawa w toku.
      Rada dla Ciebie jeśli ta cała sprawa jeszcze trwa :przeczytaj dokładnie umowę, jesli pewne zapisy nie są zrozumiałe to udaj się do miejskiego rzecznika praw konsumenta(jeśli mieszkasz w mieście) lub federacji konsumentów i poproś o pomoc. Wg mnie źle zrobiłaś że nie wypowiedziałaś pisemnie umowy z wyprzedzeniem tak jak jest zapisane w umowie.Za okres do zakończenia wypowiedzenia umowy wg mnie powinnaś też zapłacić abonament. Zapisy umów są co jakiś czas zmieniane więc trudno powiedzieć jakie Ty mogłaś mieć odnośnie np. okresu wypowiedzenia i czy miałas zapisy o automatycznym przedłużaniu umowy co roku o kolejne 12 miesiecy.
      Rada dla innych na podstawie własnego doświadczenia: czytajcie umowy i regulaminy i wszystko co wam dają do podpisania.

• Gość: marzenna Re: Polsat IP: *.adsl2.static.versatel.nl 08.02.14, 14:40
      ja mialam taka sama sytuacje powiadomilam prokurature o ich zlodziejskich przekretach,doszlo do tego ze sami zmienili umowe i podrobili moj podpis ukradli z konta ponad 200 zl,czekam na odp. z prokuratury
      • Gość: MiChCiO Re: Polsat IP: *.96.234.9.tvksmp.pl 10.02.14, 22:12
        A świstak siedzi i zawija w sreberka.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka