Dodaj do ulubionych

Przesiedlenie w Legnicy

16.01.07, 14:01
Szanowni panstwa!

Jestem badacza ktory zajmuje przesiedlencami z bylych ziem wschodnich IIej
rzeczpospolitej i osadnictwem na ziemiach zachodnich tuz po II wojnie
swiatowej.
Czy ktos z was, albo byl przesiedlencem, czy rodzina byla przesiedlona
podczas tamtego okresu? Szukam ludzi ktory by moglo mi opowiadac o swoich
doswiasczeniach czy tych swoich krewniakach. Tak jak panswto moga widziec z
bledow nie jestem polakiem, wybaczcie! Dziekuje serdecznie,

Christopher Lash.
Obserwuj wątek
    • krzysiek133 Re: Przesiedlenie w Legnicy 16.01.07, 17:49
      Szanowny Panie,
      Na calym Dolnym Slasku spotkalem tylko jedna osobe, ktora mieszkala tu przed II
      wojna. Wiekszosc to przesiedlency ze wschodu (dalszego lub blizszego
      wschodu)oraz ci, ktorzy skryli sie tu przed "utrwlaczami" wladzy ludowej po 45
      roku, a takze przybysze z np. z Grecji. Wiec zaryzykuje twierdzenie: kogokolwiek
      zapytasz trafisz dobrze :):)

Sprawdz tez temat "Akcja Wisła"

pozdrawiam
      P.S zrezygnowalem z polskich znakow bo ... sam wiesz :)

• mightyfine21 Re: Przesiedlenie w Legnicy 16.01.07, 20:25
        No tak. Ja to juz wiem;-)dlatego uzywam forum i moje badanie beda napisane o
        Dolnym Slasku. Czy znasz ludzi ktorzy jechali na wschod (n.p do wilna, lwowa,
        lucka) zeby odwiedzic rodzinne strony? I jesli tak czy ci ludzie sa przewaznie
        w zawansowanym wieku czy tez mlodzi ludzie ktorzy jada na kresy? Czy sa
        organizacje zwiazane z kresami w legnicy i czy ludzie sa uswiadomy o nich?

wybacz za tak duzo pytan, przeciez jest swoja praca;-)
        • jedynataka Re: Przesiedlenie w Legnicy 16.01.07, 22:39
          Bardzo bym Ci chciała pomóc, ale niestety pokolenie moich dziadków i abbć jest
          już na wymarciu. Tzn. mi już nikt taki nie został.
          Choć w 1/4 jestem autochtonką, mój dziadek był z przedwojennej Golanki.
        • krzysiek133 Re: Przesiedlenie w Legnicy 17.01.07, 07:54
          Witam,
          wiem, że w Legnicy dziala zespol "Kyczera" zrzeszajacy Lemków (i chyba
          Ukraincow), ktorych rodziny trafily tu po akcji Wisla. Wiem, ze w wyjazdach na
          wschod, w rodzinne strony rodzicow i dziadkow pomagala kiedys Fundacja "Pomoc
          Polakom na wschodzie". Kierowal nia kiedys posel z Dolnego Slaska p. Tadeusz
          Samborski. Sam odwiedzilem kiedys Wilno, choc moje korzenie siegaja jedynie na
          Podlasie. Do Wilna jechalem "z calym autobusem" ludzi dla ktorych byla to
          podroz sentymentalna (w rodzinne strony ojcow).
          Moze sprobuj skontaktowac sie z UM Legnica.

Pozdrawiam

• goska35 Re: Przesiedlenie w Legnicy 17.01.07, 09:20
            W Legnicy działa Związek Ukraińców oraz Towarzystwo Miłośników Lwowa i Kresów
            Wschodnich - jeśli kontakt to tylko telefoniczny, bo stron internetowych nie
            mają. Jeśli byłbyś zainteresowany to mogę podać numery telefonów.

Poza tym, zwrócenie się do Urzędu Miasta jest dobrym pomysłem - oni
            prawdopodobnie mają namiary na wszystkich, którzy mogą z Tobą porozmawiać i coś
            ciekawego co Cię interesuje powiedzieć.

Moi dziadkowie niestety już nie żyją, a ich historia przesiedlenia była
            jakaś "mętna", więc nie za wiele na ten temat wiem..... :)
    • krzysiek133 Re: Przesiedlenie w Legnicy 17.01.07, 07:57
      Moze, kolego napiszesz skad piszesz :):) i jaki jest temat Twojej pracy?
      Tu znajdziesz wielu przyjaznych, zyczliwych i skorych do pomocy ludzi ale milo
      bedzie jak cos napiszesz o sobie.

• mightyfine21 Re: Przesiedlenie w Legnicy 17.01.07, 12:52
        No dobrze;-) Ja wlasnie pisze doktorat na uniwersytecie Manchestera w Anglii.
        Mieszkalem w Lodzi i Krakow skad znam po troche wasz piekny jezyk:-). Nie mam
        wlasnie polskich korzen ale historia Polski jest dla mnie bardzo ciekawe i poza
        tym zywe. Moja praca ma na glowny temat przesiedlenie polakow z Ukrainy i ich
        zasiedlenie na Dolnym Slasku. Skupiam na doswiadczeniach i zyciu ludzi na
        Ukrainie przed wojna, wlasny proces przesiedlenia i zasiedlenia, odbudowywanie
        zycia na nowo na ziemiach zachodnich i zmiany zachodzace po rozpadzie komuny -
        wiec mozna powiedzic calokszalt 90 lat jednej grupy ludnosci;-). Podstawa
        pracy jest jak gwaltowna zmiana geograficznego i spolecznego otoczenia ma wplyw
        na ludziach. Drugi glowny watek jest jak polska pamieta kresy i dlaczego
        jeszcze jest tak wazne dla ludzi.

Bez czapki naukowskiej jest ciekawe dla mnie jak ludzie byli przesiedleni z
        wschodu ale ich pamiec wraca tam,

pozdrawiam :-)
    • akaala Re: Przesiedlenie w Legnicy 18.01.07, 20:23
      znam duzo osob przesiedlonych, takich co nigdy nie chcieli odwiedzac wspomnin, jak i takich co czesto
      jezdza. Podaj jak sie z Toba skontaktowac.
      • mightyfine21 Re: Przesiedlenie w Legnicy 19.01.07, 00:00
        Moj email jest christopherglash@yahoo.co.uk. To byloby swietnie gdybys mogla
        podac kilka adresow emailowych, telefonow komorkowych czy domowych,

pozdrawiam,

Chris.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka