02.09.03, 12:17

Miałem ostatnio okazje przejechać się oddanym wreszcie
do użytku odcinkiem obwodnicy łączącym Jaworzyńską z
rondem na ulicy Złotoryjskiej (tuż przed Hutą Miedzi).
Całkiem przyjemnie się nim podróżuje. Po wyremontowaniu
najdłuższych schodów Europy (A4) być może przestaną te
wszystkie "Tiry" pchać się przez centrum miasta, nie
mając w nim nic do załatwienia. Podoba mi się, że
pomyślano o rowerzystach tworząc dla nich ścieżki tuż
przy trasie.

Ciekawy jestem, czy znów z pompą otwierano nowy odcinek
i czy był przy tym ten nieudolny ignorant i gupek*
Marek Pol ze swoją świtą.

*(celowo nie obrażam Głupków)

pozdrawiam,
Ivek
Obserwuj wątek
    • goska35 Re: obwodnica 03.09.03, 21:25
      Caluskiej obwodnicy nie przejechałam, chociaż miałam taki plan... wstyd się
      przyznać, ale światełka na skrzyżowaniu Jaworzyńskiej tak mnie zbałamuciły, że
      poplątałam drogę. No cóż, przyznaję, że baba za kierownicą nie zawsze sobie
      radzi :))
      • goska35 Re: obwodnica 03.09.03, 21:26
        Nie dodałam, że jak się ponownie odważę, albo jak mnie pokieruje jakiś duch w
        tamtą stronę - to spróbuję ponownie...:)
        • ivek1 Re: obwodnica 04.09.03, 07:43
          goska35 napisała:

> Nie dodałam, że jak się ponownie odważę, albo jak mnie
          pokieruje jakiś duch w
          > tamtą stronę - to spróbuję ponownie...:)

Polecam, naprawde warto ;)

Dowiedzialem sie tez, ze rozne typy ciagle kradna znaki
          drogowe z obwodnicy (jezdzi tam niewiele aut, wiec maja
          ulatwione zadanie). Nastepnie inni ryzykuja zycie bo
          jeden z drugim uplynnili aluminium, jako zlom zeby miec
          na kwacha. To podobno mialo miejsce kilka razy.
          Nie rozumiem tylko dlaczego decydenci po kilku takich
          incydentach nie zdecydowali sie na znaki z jakiegos
          plastikowego tworzywa, takie jakie sa w innych krajach.
          Wtedy problem bylby rozwiazany.
          A zlomiarzom, ktorzy to skupuja zakazalbym wykonywania
          zawodu, zabral koncesje itd. Jest przeciez instytucja
          zakupu (sprzedazy?) kontrolowanego...
          Ciao
          Ivek
        • Gość: wielbiciel Re: obwodnica IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 02.11.03, 22:36
          w wieku 35 lat masz takie problemy ???
    • olus_stad Re: obwodnica 10.09.03, 10:21
      Jednym slowem obwodnica daje rade! Naprawde widac zmniejszenie natezenia ruchu ciezarowek w miescie. W sumie to mam dwa wrazenia, oba dobre. Pierwsze to jazda noca. Jechalem kawalkiem Jaworzynska-Zlotoryjska o 1 w nocy. Wrazenie? 'Kocich oczek' od cholery, czulem sie jakbym smigal jakims pasem startowym, bylo cool. Drugie wrazenie to fakt, ze jak jade na Grabskiego od strony Osiedla, to bardziej oplaca mi sie przyciac Nowodworska-obowodnica-Zlotoryjska, niz telepac sie przez cale miasto. Tak trzymac:)) Pozdrawiam!
      • ivek1 Re: obwodnica 10.09.03, 10:36
        olus_stad napisał:

> Drugie wrazenie to fakt, ze jak jade na Grabskiego od
        strony Osiedla, to bardz
        > iej oplaca mi sie przyciac
        Nowodworska-obowodnica-Zlotoryjska, niz telepac sie
        > przez cale miasto. Tak trzymac:)) Pozdrawiam!

Wlasnie najbardziej mi sie podoba to ze nawet jesli sie
        nadklada nieco drogi to jednak jazda jest bardzo
        komfortowa no i jest sie szybciej na miejscu.
        Rowniez pozdrawiam,
        Ivek

• goska35 Re: obwodnica 10.09.03, 21:38
          Tak mi się wydaje, że po to powstają obwodnice, żeby zwiększyć komfort jazdy, a
          nie skrócić drogę...:)

A tak nawiasem mówiąc - przejechałam się w końcu, nie pomyliłam drogi, jechałam
          późnym wieczorem i było superrrrrrr ;)

Pozdowionka
          • ivek1 Re: obwodnica 11.09.03, 08:14
            goska35 napisała:

> Tak mi się wydaje, że po to powstają obwodnice, żeby zwiększyć komfort jazdy, a
            >
            > nie skrócić drogę...:)

Taaa.

nie mam mozliwosci wklejania tutaj emoticon wiec nie wiem jak przedstawic
            czerwona ze wstydu twarz :|

pozdrawiam,
            Ivek
    • olus_stad Re: obwodnica 11.09.03, 10:12
      ivek1 napisał:

> Po wyremontowaniu
      > najdłuższych schodów Europy (A4) być może przestaną te
      > wszystkie "Tiry" pchać się przez centrum miasta, nie
      > mając w nim nic do załatwienia.

No wlasnie! Nie wiem czy tak bedzie do konca, bo zauwazylem, ze duzo duzych pojazdow nie korzysta z autostrady, tylko jedzie z Wroca przez Srode Sl, bo to krocej! Nie wiem jak ten problem zostanie rozwiazany:( Moze dorobic obwodnice, aby okalala cale miast? Jakies pomysly?

• ivek1 Re: obwodnica 11.09.03, 11:40
        olus_stad napisał:

> No wlasnie! Nie wiem czy tak bedzie do konca, bo zauwazylem, ze duzo duzych poj
        > azdow nie korzysta z autostrady, tylko jedzie z Wroca przez Srode Sl, bo to kro
        > cej!

Sadze, ze wynika to na razie z braku informacji o obwodnicy , niedostatecznym
        oznaczeniu nowej mozliwosci objazdu, no i przede wszystim na razie w przypadku
        nawet malej stluczki na odcinku A4 Legnica - Wroclaw mozna utknac tam nawet na
        kilka godzin.
        Przypuszczam, ze w chwili obecnej jest to glowna przyczyna dla ktorej kierowcy
        jada przez Prochowice i Sr. Slaska. Albo raczej mam taka nadzieje...
        Pzdr.
        Ivek

• jedynataka Re: obwodnica 16.09.03, 23:35
          czy wyobrażacie sobie kiedy by skończyli budowac obwodnice wokół całego miasta,
          gdyby dziś zaczęli?????
          • swek1 Re: obwodnica 16.10.03, 20:13
            A pamiętacie, kiedy oddano 1 odcinek od Chojnowskiej w stronę Lubina? Całkiem
            niedawno, a już lepią dziury. Jechałem też kilka razy nowym odcinkiem
            autostrady. Woda utrzymuje się na powierzchni o drgającej kierownicy nie
            wspomnę. Teraz prace są wstrzymane, bo ci fachowcy z zachdu dziadowski beton
            położyli. Szerokiej drogi. Pozdrawiam.
            • ivek Re: obwodnica 17.10.03, 07:46
              swek1 napisał:

> A pamiętacie, kiedy oddano 1 odcinek od Chojnowskiej w stronę Lubina? Całkiem
              > niedawno, a już lepią dziury. Jechałem też kilka razy nowym odcinkiem
              > autostrady. Woda utrzymuje się na powierzchni o drgającej kierownicy nie
              > wspomnę. Teraz prace są wstrzymane, bo ci fachowcy z zachdu dziadowski beton
              > położyli. Szerokiej drogi. Pozdrawiam.

Mnie zalamala ta informacja o niewlasciwie wylanym betonie (lub jego niskiej
              jakosci czytaj najtanszy z dostepnych).
              A tak liczylem na ta nitke autostrady.
              pzdr
              Ivek
              • olus_stad Re: obwodnica 17.10.03, 09:34
                Pisali o tym we wszystkich gazetach, lacznie z GW na frontpage. Beton jest zla, ale nie az tak. Po prostu ma 10lat krotsza trwalosc i wszystko bedzie kosztowalo kolejne 20mln, ale jestesmy bogaci, wiec mozemy sobie pozwolic na taka rozrzutnosc...Pozdrawaim, Olek
                • ivek Re: obwodnica 17.10.03, 10:06
                  olus_stad napisał:

> Pisali o tym we wszystkich gazetach, lacznie z GW na frontpage. Beton jest zla,
                  > ale nie az tak. Po prostu ma 10lat krotsza trwalosc i wszystko bedzie kosztowa
                  > lo kolejne 20mln, ale jestesmy bogaci, wiec mozemy sobie pozwolic na taka rozrz
                  > utnosc...Pozdrawaim, Olek

Tak pamietam, ze o tym pisano na pierwszej stronie GW. Z tego co pamietam, te
                  wszystkie komisje nie wypowiedzialy sie ostatecznie w tym temacie.
                  Jesli to jednak wina uzytego przez Niemcow betonu, to czy nie powinnismy sie
                  domagac jakies rekompensaty od wykonawcy robot?
                  pozdrawiam,
                  Ivek
                  • swek1 Re: obwodnica 17.10.03, 12:26
                    Ja słyszałem, że może dojść do ponownego zerwania nawierzchni i położenia
                    nowej. Myślę, że do tego nie dojdzie. A w ramach rekompensaty mogliby położyć
                    pas awaryjny lub też przyszłościowo położyć, co ileś tam kilometrów 3 pas
                    ruchu. Bo każdy zdaje sobie sprawę, że za kilka lat będzie na tym odcinku
                    ciasno. Pozdrawiam
                    • swek1 Re: obwodnica 20.10.03, 16:55
                      Dzisiaj jechałem obwodnicą w stronę Lubina, i jest wysypywana tymi g.....mi
                      kamyczkami. Nie wiecie, kto wymyślił te kamyczki? Czy to jest patent Polaków?
                      Pozdrawiam.
                      • ivek Re: obwodnica 21.10.03, 13:11
                        swek1 napisał:
                        Nie wiecie, kto wymyślił te kamyczki? Czy to jest patent Polaków?
                        > Pozdrawiam.

To nowy patent, jeszcze nie ma nazwy ;)
                        Chyba ma na celu takie posypywanie utwardzenie i wyrownanie drogi.
                        Rewelacyjnie w kazdym razie zdziera lakier z pojazdow.
                        Ivek
                        • swek1 Re: obwodnica 21.10.03, 13:33
                          Do tego trzeba dołączyć podwozie i popękane szyby. A ja tak sobie myślę, że ten
                          grys to świetna sprawa. Kiedy laweciarze nie sprowadzają aut do naprawy, to
                          szklarze samochodowi i lakiernicy mają co robić. To coś na wzór takiego
                          słynnego komika, co był szklarzem a syn załatwiał ojcu robotę. Pozdrawiam.
    • olus_stad Re: obwodnica 02.11.03, 20:53
      Doszlmy mnie sluchy, ze plany obwodnicy nie koncza sie juz teraz, tylko bedzie co proces bardziej rozbudowany. Jak wiadomo ma zostac zbudowana nowa nitka mostu na Kaczawie i Mlynowce, ulica Jaworzynska poszerzona do 4 pasow i ciag dalszy w obwodnicy ma isc w strone Bartoszowa wpinajac sie kolo Szpitala Wojewodzkiego. Ciekawe:)

Pozdrawiam
      • swek1 Re: obwodnica 02.11.03, 22:22
        O mostach to ostatnio słyszałem. Słyszałem też, że obwodnica ma być przedłużona
        do A4. Co do szpitala to kiedyś były takie plany, aby droga przebiegała obok
        Bartoszowa. To by miało sens. Tylko chyba tak nie będzie. Władze doszły do
        wniosku, że obwodnica do A4 będzie drogą w kierunku Wrocławia i alternatywa nie
        będzie potrzebna. Chyba, że coś się zmieniło. Pozdrawiam.
        • olus_stad Re: obwodnica 02.11.03, 22:27
          Jako alternatywa do A4 jest jest bezsensu, bo kto bedzie pchal sie do Legnicy przez Srode Sl, gdy bedzie ladny kawalek autostrady. Wydaje mi sie, ze bardziej jest to zaplanowane pod katem A3, ktora w planach ma wlasnie przebiegac w tych rejonach, co mialoby sens.

Pozdrawiam
          • swek1 Re: obwodnica 02.11.03, 22:54
            I tu nie do końca się z Tobą zgodzę. Zobacz Oluś ile samochodów jeździ przez
            środę śląską, może to być podyktowane remontem autostrady, może, ale nie musi.
            Jeśli chodzi o A3 to za takie ogromne pieniądze nikt by nie robił tej obwodnicy
            gdyż auta jadące autostradą wpadają na Jaworzyńską i mkną już obwodnicą w
            stronę Lubina. Pozdrawiam.
            • olus_stad Re: obwodnica 02.11.03, 23:03
              No wlasnie mnie to zastanawia dlaczego?? Jakie sa korzysci plynace z jazdy ta trasa? Jest wolniej, niebezpieczniej i bardziej meczaco!
              Nie za bardzo rozumiem o co Ci chodzi z A3 i Lubinem, jasniej prosze:)

Pozdrawiam
              • swek1 Re: obwodnica 02.11.03, 23:19
                Napisałeś o dobudowaniu obwodnicy do szpitala i, ze bardziej jest to
                zaplanowane pod katem A3. Więc ja twierdzę, że dobudowanie obwodnicy jest nie
                bardzo opłacalne, bo obwodnica już jest A3 i prowadzi w strony Lubina I Jawora.
                I dlatego mówię, że ta dobudowa mogłaby być tylko jako alternatywa. Nie wiem
                czy do końca czytelnie to napisałem, ale pora robi swoje. Pozdrawiam.
                • olus_stad Re: obwodnica 02.11.03, 23:26
                  Dzis mi sie tez o tej porze wyjatkowo oczy kleja, dlatego jutro skoro swit przeczytam raz jeszcze i juz wszystko bedzie jasne:)

Tymczasem pozdrawiam!
                  • swek1 Re: obwodnica 02.11.03, 23:30
                    Ja zrobię to samo.Trzeźwe oko patrzy inaczej.Pozdrawiam.
    • olus_stad Re: obwodnica 05.11.03, 09:38
      Ogladalem wczoraj 'Wiadomosci' i dowiedzialem sie, ze ludzie niekiedy buduja naprawde chore obwodnice/drogi/mosty itp. Nasz sasiad za miedzy Walbrzych ma niezly problem z kawalkiem obwodnicy w srodku niczego:) A ja narzekalem na sytuacje w Legnicy, widac u nas nie jest tak zle!

Pozdrawiam
      • swek1 Re: obwodnica 05.11.03, 09:44
        Coś tam widziałem, mosty bez początku i końca. Ślepe obwodnice, drogi
        dojazdowe bez dojazdu. Dużo można by pisać a p. Pol i tak z nas wydusi ile się
        da dla swojej nieskończonej wizji. I tak pewnie już mu zostanie aż ktoś go z
        tego stołka pogoni. Dobrze tylko, że u nas, co rozpoczęli to zakończyli, a
        jakim efektem to zobaczymy za parę lat.
        • olus_stad Re: obwodnica 05.11.03, 09:57
          Nie jestem zwolenikiem premiera Pola, ale trudno obwiniac go o cos co powstalo nie za jego kadencji (mowa o mostach do nikad) lub nie pod jego jurysdykcja (np. obwodnice)! Co do innych zarzutow to jak najbardziej. Jezeli (z?)sparafrazowac slowa pana Leppera, to powiedzialbym tak: 'Pol musi odejsc' i taki jest moj punkt widzenia:)
          • swek1 Re: obwodnica 05.11.03, 10:07
            Wiem, że to nie jego zagrywka z mostami, ale jak tak się słucha naszego speca
            od dróg specjalnych to obawiam się, że może być tylko gorzej. Obym się mylił.
            Ja jak słyszę o biopaliwach i o dodatkowym kolejnym podatku to mi się kosa
            otwiera. Pozdrawiam.
            • olus_stad Re: obwodnica 05.11.03, 10:30
              Zgadam sie z Toba w 100%. Trudno wyobrazic sobie gorszego ministra, ale coz...poniekad sami go wybralismy;) Tak na marginesie to wiekszosc stacji juz ma swoje 'biopaliwa' od ktorych silnik popelnia samobojstwo:((

Pozdrawiam
              • swek1 Re: obwodnica 05.11.03, 10:48
                To fakt. Ja słyszałem kiedyś, że RG już od dawna dolewa jakąś tam część
                biopaliwa. Będę dziękował naszemu ministrowi jak do końca swojej kadencji nie
                wprowadzi jeszcze mazutu. Pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka