szampon4jajeczny 03.03.04, 17:52 opowiedzcie cos o takich tradycjonalnych potrawach , ktore gotujecie sobie tam w polsce , fajnie powspominac bigos , albo rosol z kluskami robionymi w domu . Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aankaa Re: polskie potrawy 03.03.04, 17:54 moja Mama robiła wspaniałe faworki a ja - leniuch - nie chciałam się nauczyć i mam za swoje takich już nigdy nie jadłam Odpowiedz Link
agablues Re: polskie potrawy 03.03.04, 17:56 a ja od swojej nauczyłam się robić naprawdę dobrą pomidorową, najlepiej ze świeżych, prawdziwych pomidorków.. Odpowiedz Link
szampon4jajeczny Re: polskie potrawy 03.03.04, 17:56 moja robila takie kluski z miesem w srodek i sos z pieczarek na wierzch . Odpowiedz Link
agablues Re: polskie potrawy 03.03.04, 18:09 to ja się zrewanżuję potrawą - placki ziemniaczane albo tzw babka kartoflana. Moja mama ją uwielbiała Odpowiedz Link
aankaa placki <mniam> 03.03.04, 18:11 udaje mi się smażyć. Podaję z borówkami, b.gęstą śmietaną, sosem grzybowym. Najlepiej na każdy placek coś innego, wtedy to dopiero uczta ) Odpowiedz Link
smia Re: polskie potrawy 03.03.04, 18:50 najlepsze sa te wigilije potrawy... smaku dodaje im fakt dorocznego pojawiania sie na stole groch z kapusta i grzybami, mniaaam... Odpowiedz Link
aankaa Re: polskie potrawy 03.03.04, 18:55 młode kartotelki z koperkiem i prawdziwym zsiadłym mlekiem <mlask> Odpowiedz Link
vika411 Re: Powspominać? 03.03.04, 19:46 Prosie z rusztu nadziewane kasza gryczana z jablkiem pieczonym w ryjku Odpowiedz Link
smia Re: Powspominać? 03.03.04, 19:48 Vika, nie przesadzaj! jestes chora, czy nie? kleik, moja Droga, kaszka na mleku. Odpowiedz Link
slodkoslony Re: Powspominać? 03.03.04, 22:39 Własną matkę sprzedałem za makowiec . Na traumatyczne pytanie piekącej ciasto ciotki : kogo bardzkej kocham - ją czy Mamę - latami odpowiadałem tak,by zaspokoić swe pierwotne,dziecięce żądze . Dotąd nie spotkałem w życiu niczgo tak słodkiego,miekkiego,wilgotnego i dającego ukojenie - jak ten lubelski makowiec . Nigdzie zresztą makowców się nie robi - autriackie strudle [ zwykle jabłkowe ] to zupełnie inna historia . W Polsce też się ich robic nie będzie - zastąpi je oponka donkin'sa na walentynki [ + średnia kola ] . Odpowiedz Link
slodkoslony Re: zapomnieliśmy o MAZURKU wielkanocnym 03.03.04, 23:22 Eeee ... mazurek . Wiadomo , że masz dwie lewe ręce [ do ciasta ]. Jak już półkruche dostanie zakalca to przekłada się toto bylejaką masą,pokrywa lukrem , dekoruje jakimś śmieciem i jest - mazurek ! Ale ukręć babę muślinową z kopy jajek - tak żeby Ci nie usiadła , nasącz ją potem ponczem by nie była jak pampers ... Ech , co wy k...a wiecie o gotowaniu ! Odpowiedz Link