gacus2 10.05.04, 10:56 Podajcie mi przepis: jaki sos kupic (najlepiej z mięsem i ze słoika)- makaron juz wybrałem Barilla. Reszte potrafię Dzięki Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kolczatka Re: Jak zrobić spaghetti? 10.05.04, 11:00 Ze słoika są tylko bez mięcha. Nabądź drogą kupna Knorrowskie bardzo dobry jest hiszpański, niezły do spaghetti. Mięcho radzę zanabyć drogą kupna świeże i przesmażyć na niewielkiej ilości mocno rozgrzanej oliwy bez przerwy mieszając bo inaczej porobią Ci się takie nieapetyczne bryły. Do tego przyprawa do spaghetti kamisu i żarło gotowe. Odpowiedz Link
asci Re: Jak zrobić spaghetti? 10.05.04, 12:27 Nie wiem, czy mój przepis ci się przyda, bo ja nie przyjmuję do wiadomości gotowych sosów poza słodko-kwaśnym Łowicza. Ale może komuś się przyda. Należy: - Posiekać cebulę i ją zrumienić na oleju lub oliwie (co kto lubi) - Dodać mielone mięso i przesmażyć, mieszając tak by nie było dużych grudek, dodając jednocześnie czosnek - albo świeży zmiażdżony albo granulowany z torebki, sól, bazylię, jak ktoś lubi to oregano - Dodać przecier pomidorowy ( ja mam własnej roboty) albo pomidory z puszki (można kupić takie bez skórki, lepsze są posiekane, ale ostatecznie mogą być całe). W lecie najlepsze są świeże pomidory tylko trzeba je sparzyć i obrać ze skórki a potem posiekane dorzucić. - Poddusić sos jakieś max 10 min, tak żeby trochę wody wyparowało. Makaron na talerz, na to sos, na to tarty żółty ser - pycha, jak sosu zostanie to do zamrażarki. Polecam Odpowiedz Link
gacus2 Re: Jak zrobić spaghetti? 10.05.04, 12:35 bardzo wam dziękuje. Jeśli w srodę sie odezwę to znaczy ze zyjemy- jeśli nie- na konsolację proszę nie robić spaghetti.... Odpowiedz Link
very_famous Re: Jak zrobić spaghetti? 10.05.04, 13:32 Gacusiu - dobrr - bardzo dobry sos zrobić można tylko samemu. I nie zapomnij o przyprawach!!! To podstawa. Niedawno było specjalne stoisko na Wileńskim z różnymi mieszankami przypraw - właśnie m.in. do spaghetti. Rewelacja! Odpowiedz Link
martuha Re: Jak zrobić spaghetti? 10.05.04, 15:27 ale jesc mi sie zachcialo. chyba zrobie sobie to spaghetti. Odpowiedz Link
smia Re: Jak zrobić spaghetti? 10.05.04, 17:24 noo! czuje po prostu, ze wlasnie pora wyjsc z pracy i udac sie do pobliskiego spozywczaka! Odpowiedz Link
zenta1 Re: Jak zrobić spaghetti? 10.05.04, 17:34 gacus - byłeś w pieknej Italii i nas Lachów - speców od golonki i bigosu pytasz jak robić spaghetti ? Odpowiedz Link
gacus2 Re: Jak zrobić spaghetti? 10.05.04, 19:41 zenta1 napisał: > gacus - byłeś w pieknej Italii i nas Lachów - speców od golonki i bigosu pytasz > > jak robić spaghetti ? Bo mnie zawsze włosi robili a ja się nei nauczyłem- matoł jestem Paellę teoretycznie też umiem robić- teoretycznie. Odpowiedz Link
candycandy Re: Jak zrobić spaghetti? 10.05.04, 18:06 Na Kasparzaka w Va bene trwa Pasta festiwal - podobno mają wszystkie możliwe rodzaje makaronu (bucatini, farfalle, fusilli, pappardelle - potraficie te rozszyfrować? plus ze 30 rodzajów sosów! Mnie ślinka cienkie jak czytam skład Florentina: świeży szpinak, pomidory, parmezan i bazylia.... mmmm, mniam Odpowiedz Link
wgfc Re: Jak zrobić spaghetti? 11.05.04, 08:01 Powiem krótko, bo mało czasu Nie ma sensu kupować sosu w słoiku. Sos można szybko i prosto zrobić. Trzeba poddać obróbce termicznej mięso mielone, cebulę, ewentualnie pieczarki. Dodać przecier pomidorowy i/lub pomidory z puszki (jak przyjdzie sezon, mogą być świeże, tylko bez skóry i tego zielonego w środku), wycisnąć kilka ząbków czosnku, dodać pieprz, sól (lub vegetę albo kostkę rosołową), bazylię i oregano, podusić trochę i będzie Makaron dobry musi być i nie zbyt miękki po ugotowaniu. Nałożyć makaron na talerze, nałożyć sos, posypać tartym żółtym serem i tartym jajkiem na twardo. I smacznego (bez filozofowania, własnymi siłami w pół godziny można to przyrządzić) Odpowiedz Link
gacus2 Re: Jak zrobić spaghetti? 11.05.04, 08:38 wgfc napisał: >> (bez filozofowania, własnymi siłami w pół godziny można to przyrządzić) W pół godziny? Ja zaplanowałem na conajmniej trzy.... Odpowiedz Link