brezly 03.06.04, 13:33 Zakladam zatem watek. O ruskich, z miesem, jagodami, kapusta i grzybami etc. Od razu przedstawie sie jako milosnik ruskich (byla wroclawskosc zobowiazuje). Oraz z meisem lae odsmazanych. No to, prosze o liczne wypowiedzi. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sloggi Oto jak kocham pierogi - link do mega wątku 03.06.04, 13:38 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10082&w=3514428 Odpowiedz Link
jasmin33 Re: Oto jak kocham pierogi - link do mega wątku 04.06.04, 10:34 sloggi napisał: > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10082&w=3514428 Moje ulubione ruskie. No i z jagodami i z truskawkami..mniam Zawsze przygotowuję duuuze ilości i..mrożę...potem jak znalazł..mniam, mniam Odpowiedz Link
xkropka Re: Pierogi 03.06.04, 14:14 Pierogi na słono - najlepsze z grzybami i kapustą. Pierogi na słodko - jagody ponad wszystko. Kiedyś nawet opóźniłam swój wieczorny powrót do domu (II kl podstawówki), bo mnie kuzynka na pierogi skusiła. No i do tej pory moja najlepsza przyjaciółka wspomina, jak to rodzinnie różaniec mówiła, żebym się tylko znalazła. Znalazłam się po kilku godzinach. Od tamtej pory mogłam oglądać filmy po dzienniku ))) Odpowiedz Link
xkropka Re: Pierogi 03.06.04, 14:15 A! i jeszcze jedno - empanadas )))))) W kruchym cieście, ostre, pieczone, piwo niezbędne do gaszenia pożaru w przełyku. Odpowiedz Link
bettyy Re: Pierogi 03.06.04, 23:30 Uwielbiam pierogi ale tylko z serem....polane śmietaną i posypane cukrem..... Odpowiedz Link
brezly Re: Pierogi 04.06.04, 08:30 A moje dziecko wymyslilo zeby je (z miesem, ruskie) podprawiac dunskim wynalazkiem w postaci takiej prazonej cebuli. Jak ktos jada kanapki w takich budkach typu Danish Crown, to wie co to jest, bo tam to sypia na wierzch. Takie wiorki przesmazonej na brazowo cebuli. Z pierogami doskonale. Odpowiedz Link
bettyy Re: Pierogi 05.06.04, 16:44 w życiu takich nie jadłam... może kiedyś dam się namówić na zmianę gustu.... ;o)))) Odpowiedz Link
axsa Re: Pierogi 04.06.04, 10:14 Na słodko: - z czereśniami - z jagodami - z twarogiem zrobionym /prawie/ jak do sernika. - z twarogiem, rodzynkami i wiórkami kokosowymi i jeszcze kilka innych kombinacji. Na słono: - oczywiście ruskie, - z twarogiem i siekaną zieleniną, albo tylko cebulką - z mięsem, kapuatą, grzybami w różnych konfiguracjach, również z dodatkiem tartego sera do farszu. Na tzw. wierzch różne dodatki do różnych pierogów. Ale też keczup i tarty ser na zimno, albo na gorąco. Ostatnio poczęstowano mnie pierogami z kaszą gryczaną i mięsem w środku, a na wierzchu była roztopiona słoninka i dużo skwarków. Dla mnie ta kasza - bez rewelacji. Odpowiedz Link
zzdorka Re: Pierogi 04.06.04, 10:44 brezly napisał: > Od razu przedstawie sie jako milosnik ruskich (byla wroclawskosc zobowiazuje). Czekaj, czekaj. O co chodzi?A co ma moj ukochany Wrocek do ruskich? No nie powiem. Ruskie ze skwarami i cebulka smazone moge codziennie trzy razy na dobe. Ale nigdy nie sadzilam, ze to moja wroclawskosc mnie tak zobowiazuje... Pozdrawiam wszystkie wroclawskosci. Odpowiedz Link
doota Re: Pierogi 04.06.04, 12:46 Tak szczerze, to kazde )) Jednak te naj naj, to z kapusta i grzybami wg przepisu prababci. Oj, chyba sie zabiore do lepienia... Odpowiedz Link
lady.oracle Re: Pierogi 04.06.04, 13:30 1. z fetą ze szpinakiem 2. z kaszą gryczaną (kupowane w sklepie z różnymi rodzajami pierogów) Odpowiedz Link
lady.oracle Re: Pierogi 04.06.04, 13:35 Inne produkty garmażeryjne też tam sprzedają. Jana Pawła przy Stawkach (niedaleko Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa). Nie wiem, czy jeszcze istnieje, bo dawno tam nie byłam. Mieli chyba z 10 rodzajów w ofercie. Odpowiedz Link
brezly Re: Pierogi 04.06.04, 13:58 W jakim miescie to? PS. zzdorka, Wroclaw jest zaglebiem pierogowym. Trudniej tu np. o pyzy. Odpowiedz Link
lady.oracle Re: Pierogi 04.06.04, 14:09 Warszawa. W Krakowie jadłam dobre pierogi szwedzkie (takie długie paluszki z ciasta nadziewane pieczarkami) na Długiej niedaleko Basztowej. Odpowiedz Link
kris01 Re: Pierogi 04.06.04, 13:58 Ale narobiłaś mi ochoty. Po pracy koniecznie muszę się tam wybrać. Odpowiedz Link
lady.oracle Re: Pierogi 04.06.04, 14:22 Między ARiMRem a Stawkami, jesli ktoś chciałby się wybrać. Przynajmniej tak było pare miesięcy temu... Odpowiedz Link
wgfc Re: Pierogi 05.06.04, 10:33 Dobre pierogi są też w barze Teatralnym na Zygmunta Starego. Dziś mam ochotę na pierogi z truskawkami Odpowiedz Link