Dodaj do ulubionych

Tove Jansson

29.01.13, 16:15
www.wysokieobcasy.pl/wysokie-obcasy/1,96856,13171229,_Przedsiebiorstwo_Muminki__Tove_Jansson.html#Cuk
Myślę, że napisane przez lesbijkę Muminki powinny znaleźć się na cenzurze smile
Obserwuj wątek
    • 1zorro-bis Re: Tove Jansson 29.01.13, 16:18
      NATYCHMIAST!!!big_grin
    • kriss67 Re: Tove Jansson 29.01.13, 16:45
      Tak jest. I trzeba wywalic na śmietnik Henryka Sienkiewicza. Bo gdzież indziej taki pseudo autor tfu, tfu, katolik , może się znaleść?. I ten jego wredy i prostacki typ, Longinus Podbipięta, co to aby dochowac slubów musiał trzy głowy niewiernych ściąć. Skandal i wyraźnie jawna, faszystowska nietolerancja.
      Jako faszystów, ksenofobów, wsteczniaków i w ogóle najgorszych - źle im z oczu patrzy - trzeba podejrzane kreatury typu Sienkiewicz, Podbipieta, a może i Wołodyjowski przed trybunał europejski postawić i surowo skazać. Co bo się łeb faszymu i nietolerancji wiecej nie podniosł.

A co do Pani Tove Jonson - w zbiorach mam wszystkie "muminki", i co jakiś czas do nich wracam. Zbierałem od prehistorycznych lat 80-tych. Jakiś czas temu - po raz kolejny - czytałem do "poduchy "Pamiętniki Tatusia Muminka". Polecam. Ciekawa lektura.

Pozdro
      Krzysztof
      • jedzoslaw Re: Tove Jansson 29.01.13, 17:01
        Oczywiście. A jakim prawem w szkole przerabia się "Transakcję wojny chocimskiej"? Przecież tam jawnie wyszydza się muzułmanów!
        smile
      • keepersmaid Re: Tove Jansson 29.01.13, 21:31
        Przeczytaj sobie erotomana Sienkiewicza jeszcze raz... polecam.
        Np. opis nabijania Azjii Tuchajbejowicza na pal... czyste BDSM.
        Oraz inne kawalki o tych czystych dziewicach, ktorym sie robilo wszedzie goraco, jak tylko rownie czysty rycerz na nie spojrzal...
        (na deser doloz historie Ewki Nowowiejskiej)
        • jedzoslaw Re: Tove Jansson 30.01.13, 17:47
          Jeśli mam być szczery to będę heretykiem: nigdy nie lubiłem szczególnie "Trylogii", "Krzyżaków", ani w "Pustyni i w puszczy". Ale też absolutnie nie zgadzam się, by poddawano je cenzurze czy wyciszaniu ich popularności. W swoich czasach te dzieła miały określone znaczenie i posiadały typowe dla swoich czasów cechy, dziś uznawane niekiedy za politycznie niepoprawne. Były i są znakomitym rzemiosłem literackim, więc zasługują na uwagę i powinny nadal być lekturami szkolnymi (choć może lepiej do wyboru).
          • leftt Re: Tove Jansson 30.01.13, 21:24
            A ten Tolkien? Katol wsteczny jeden.
            • jedzoslaw Re: Tove Jansson 30.01.13, 21:28
              Gorzej, można i Tolkiena uznawać za krzewiciela neopogaństwa smile
              • leftt Re: Tove Jansson 30.01.13, 21:32
                Ale można i Froda uznawać za Jezusa Chrystusa a Galadrielę za Matkę Boską, bo i takie interpretacje słyszałem. Zresztą "Silmarillion", który miał być dziełem jego życia, zawiera jakoś podejrzanie dużo podobieństw do Starego Testamentu.
                • mk968 Re: Tove Jansson 31.01.13, 05:51
                  a Tele Tubisie ?
                  • leftt Re: Tove Jansson 31.01.13, 15:31
                    A Teletubisie nie zawierają podobieństw do Starego Testamentu.
                    • izydor88 Re: Tove Jansson 31.01.13, 16:43
                      I tu się mylisz - mają kolorowe torebeczki,więc podpadają pod paragraf - Sodoma i Gomora.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka