Dodaj do ulubionych

Żabińscy

06.06.13, 08:10
Jan i Antonina Żabińscy ukrywali w czasie wojny na terenie ogrodu zoologicznego uciekinierów z warszawskiego getta. Ta niezwykła historia sprzed 70 lat zostanie zekranizowana w Hollywood. - To nie była bajka. Esesmani przychodzili sobie do ZOO strzelać do ptaków tak, jak się strzela do rzutek. Podczas jednej z takich wizyt gestapowiec zagroził, że zabije małego chłopca i zabrał go gdzieś w krzaki. Rozległy się dwa strzały - mówi w wywiadzie dla Wirtualnej Polski Agata Borucka z warszawskiego ZOO.
wiadomosci.wp.pl/title,Zabinscy-ukrywali-Zydow-w-warszawskim-ZOO-To-jest-niesamowity-heroizm,wid,15707765,wiadomosc.html
Obserwuj wątek
    • gazeta_mi_placi Re: Żabińscy 06.06.13, 10:31
      Straszne to były czasy.
      Znam z opowieści matkę znajomej mi osoby, która odmówiła pomocy żydowskiej rodzinie, bała się o swoje dwie córki. Rodzinę rozstrzelano.
      Trzeba było wykazać się niezwykłą odwagą i hartem, zwłaszcza że w razie wpadki ryzykowano nie tylko własnym życiem, ale i życiem rodziny i własnych małych dzieci.
      • sibeliuss Re: Żabińscy 06.06.13, 10:36
        Raz tylko zapytałem babcię czy się bała, uśmiechnęła się i powiedziała, że to nie miało żadnego znaczenia.
        • jedzoslaw Re: Żabińscy 06.06.13, 11:47
          Wstrząsając historia i naprawdę potrzebny film.
          • sibeliuss Re: Żabińscy 06.06.13, 11:53
            Obawiać się można tylko formy przekazu, bo jak Hollywood to komercja uncertain
            • jedzoslaw Re: Żabińscy 06.06.13, 11:58
              Być może taka komercyjna forma pozwoli na lepsze przyswojenie faktów. Bardziej obawiałbym się jakichś historycznych przeinaczeń w stylu niedawno omawianego niemieckiego serialu.
              • loczek62 Re: Żabińscy 06.06.13, 12:08
                A jakie przeinaczenie masz na myśli? Te które obejrzałeś , czy te rzekome o których przeczytałeś że podobno są?
                • jedzoslaw Re: Żabińscy 06.06.13, 12:38
                  Niestety, wciąż nie mam dostępu do serialu, ale nie wiem, czemu miałbym nie wierzyć w doniesienia, które można znaleźć nie tylko na gazecie.pl. Czy Ty widziałeś ten serial i możesz z całą pewnością potwierdzić, że owe kontrowersje są przesadzone? Jeśli portal, który jest tak niechętny polskiemu zacietrzewieniu w stylu "Niemcy mnie biją" pisze jednak o tej sprawie, obok oczywiście innych źródeł to dlaczego miałbym nie uznać zasadności tej dyskusji?
                  Poza tym, w USA bez większej żenady pisywało się o "polskich obozach koncentracyjnych", do tego antypolonistka Debbie Schussel bynajmniej nie śpi. Prezydentowi Obamie też się co nieco wymsknęło, jak pamiętamy. Nie widzę tutaj żadnego celowego działania, a jedynie niski poziom wiedzy u Amerykanów, dla których jesteśmy przecież tylko małym kraikiem gdzieś w Europie, i to zapewne skutym lodem.
                  • loczek62 Re: Żabińscy 06.06.13, 12:44
                    jedzoslaw napisał:

> Czy Ty widziałeś ten serial i możesz z całą pewnością potwierdzić

Nie nie widziałem (choć bardzo czekam na emisję w TVP) i dla tego nie gardłuję w tej sprawie. Sytuacja taka sama jak wypisz wymaluj było z "Pokłosiem". Zanim ktoś obejrzał to łatkę przypinał.
                    • jedzoslaw Re: Żabińscy 06.06.13, 13:03
                      "Pokłosie" budziło kontrowersję za samą fabułę, która była znana przed premierą. Przypinano łatkę za samą problematykę. Tutaj natomiast mówimy o serialu, który wzbudził kontrowersje dopiero po obejrzeniu go przez tych, którzy zaczęli na ten temat gardłować. Jak najbardziej zgadzam się, że nie można niczego oceniać przed obejrzeniem, ale w przypadku tego serialu istnienie danych scen jest faktem. Jedyne, co nie jest pewne to interpretacja, tzn. jak owe sceny mają się do całości. Tutaj faktycznie nic nie wiemy. Reszta natomiast się zgadza- na Zachodzie chętnie mówi się o polskim antysemityzmie tamtych czasów (i obecnym), zaś o wiele mniej chętnie o ludziach pokroju Sendlerowej, której zresztą ostatecznie odmówiono nagrody Nobla, na rzecz Ala Gore'a i jego dyskusyjnej działalności na rzecz ekologii.
                      • loczek62 Re: Żabińscy 06.06.13, 13:08
                        Czyli na zasadzie analogi. Jeśli w serialu "Polskie drogi" było kilka drugorzędnych postaci, które były konfidentami gestapo czy innych hitlerowskich służb uprawniona jest teza że to "skundlenie" dotyka całą populację Polaków i z całą stanowczością można mówić że Polacy to naród konfidentów i donosicieli?
                        • jedzoslaw Re: Żabińscy 06.06.13, 13:15
                          I tutaj przyznaję Ci rację, bo nie znam osobiście kontekstu tych scen w serialu niemieckim. Czytałem jedynie, że członków AK pokazano tylko w taki sposób, w innych scenach się już nie pojawiają. Tymczasem, w takim np. "Pianiście" pokazano zarówno szmalcowników, jak i Sprawiedliwych. Jeśli film o Żabińskich pokaże, że w swym dziele nie byli odosobnieni to nie będę miał żadnych pretensji.
        • moonflour Re: Żabińscy 06.06.13, 13:12
          sibeliuss napisał:
          Raz tylko zapytałem babcię czy się bała, uśmiechnęła się i powiedziała, że to nie miało żadnego znaczenia.

...
          • sibeliuss Re: Żabińscy 06.06.13, 13:31
            Dziadkowie przez całą okupację przechowali Reginę/Rachelę ur. 1920. Miała fałszywe papiery i przeżyła wojnę. W 1949 wyjechała do powstającego Izraela, mieszkała w Netanyi, była nauczycielką dla dorosłych - uczyła imigrantów hebrajskiego, miała męża i dzieci. Zmarła kilka lat temu, pierwszą córkę nazwała na cześć mojej babci Marysi Miriam.
            • 1zorro-bis Re: Żabińscy 06.06.13, 13:47
              Twoja babcia naprawde przechowywala Zydow? Gleboki uklon.....
              • sorel.lina Re: Żabińscy 06.06.13, 13:58
                Jako pointę pozwolę sobie podać link zamieszczony na innym forum, z nadzieją, że autor postu nie weźmie mi tego za złe.

www.wykop.pl/ramka/345414/joseph-nitchthauser-brazylijski-zyd-broni-polakow-przed-oszczercza-kampania-ni/
                • izydor88 Re: Żabińscy 06.06.13, 17:07
                  sorel.lina napisała:

> Jako pointę pozwolę sobie podać link zamieszczony na innym forum, z nadzieją, ż
                  > e autor postu nie weźmie mi tego za złe.
                  >
                  > www.wykop.pl/ramka/345414/joseph-nitchthauser-brazylijski-zyd-broni-polakow-przed-oszczercza-kampania-ni/

Przedruk z portalu - "Iskry Polskości",o Jezu...
                  Słodkie blondynki budzą we mnie uczucia mieszane.Kiedyś - niedowierzanie,że takie niewinne i naiwne istoty jeszcze istnieją.Dziś - raczej politowanie i dziki ubaw.
                  Nienawiść na pewno nie,bo nienawiść,podobnie,jak miłość - to zbyt mocne uczucia,jak na forum.
                  No chyba,że ktoś interesuje się buddyzmem smilewink
                  • jedzoslaw Re: Żabińscy 06.06.13, 17:59
                    > Przedruk z portalu - "Iskry Polskości",o Jezu...
                    > Słodkie blondynki budzą we mnie uczucia mieszane.Kiedyś - niedowierzanie,że tak
                    > ie niewinne i naiwne istoty jeszcze istnieją.Dziś - raczej politowanie i dziki
                    > ubaw.
                    > Nienawiść na pewno nie,bo nienawiść,podobnie,jak miłość - to zbyt mocne uczucia
                    > ,jak na forum.
                    > No chyba,że ktoś interesuje się buddyzmem smilewink

Portal niezbyt poważny, ale... Joseph Nitchthauser mówi niegłupio. Są tacy, jak on i są tacy jak Debbie Schussel. Nie wiem natomiast, o jakich blondynkach mówisz smile
                    • izydor88 Re: Żabińscy 06.06.13, 18:11

> Portal niezbyt poważny, ale... Joseph Nitchthauser mówi niegłupio. Są tacy, jak
                      > on i są tacy jak Debbie Schussel. Nie wiem natomiast, o jakich blondynkach mów
                      > isz smile
                      >
                      Myślę o blondynkach,jak z kawałów o blondynkach:
                      - "Sorellinko,człowiek nie może przeżyć dwudziestu siedmiu zawałów serca...
                      - No właśnie,Wścieklutki Układzik też się dziwi.Ja myślę,że to cud...."
                    • skiela1 Re: Żabińscy 06.06.13, 19:22
                      jedzoslaw napisał:

Nie wiem natomiast, o jakich blondynkach mów
                      > isz smile
                      >

To jest na tej zasadzie,ze jak sie chce psa uderzyc to i kij sie znajdzieuncertain
                      • sorel.lina Re: Żabińscy 06.06.13, 20:10
                        skiela1 napisała:

> To jest na tej zasadzie,ze jak sie chce psa uderzyc to i kij sie znajdzieuncertain

Skielo, bingo! smile
              • moonflour Re: Żabińscy 06.06.13, 14:06
                1zorro-bis napisał:
                Gleboki uklon.....

należy się. To zrobienie czegoś wbrew większości, bez względu na konsekwencje. Rzadkość, ale zdarza się.
              • sibeliuss Re: Żabińscy 06.06.13, 14:19
                Ona nie uważała tego za żaden wyczyn, kiedyś męczona pytaniami odpowiedziała kuzynowi słowa które są mottem mojego życia "w życiu wszystko jest pożyczone, tylko nie zawsze możesz oddać temu, od którego pożyczyłeś". Kiedyś też powiedziała, że w czasie wojny każdy miał gdzieś swojego Żyda, tylko nie każdy mógł lub nie każdy chciał go uratować.
                • moonflour Re: Żabińscy 06.06.13, 14:33
                  sibeliuss napisał:
                  Ona nie uważała tego za żaden wyczyn

tacy ludzie zwykle tak mają. Nie oczekują wdzięczności za wyciągniętą rękę.

Kiedyś też powiedziała, że w czasie wojny każdy miał gdzieś swojego Żyda, tylko nie każdy mógł lub nie każdy chciał go uratować.

dotyczyć to może nie tylko wojny.
                • gazeta_mi_placi Re: Żabińscy 06.06.13, 14:55
                  No to szacun. Nie każdy by się zdecydował, w tamtych czasach to był heroizm.
                  Wspomniana przeze mnie osoba odmówiła jak pisałam i tamtą rodzinę żydowską rozstrzelano (wraz z małym dzieckiem) na oczach 12-letniej córki tej osoby, córka to teraz starsza osoba, ale dalej wspomina to rozstrzelanie.
                • jedzoslaw Re: Żabińscy 06.06.13, 18:01
                  Szacunek dla Twojej babci, Sib. Za czyny i za skromność.
            • moonflour Re: Żabińscy 06.06.13, 13:58
              sibeliuss napisał:
              pierwszą córkę nazwała na cześć mojej babci Marysi Miriam.

smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka