Dodaj do ulubionych

ułaskawiona

22.07.13, 20:53
dobra rada

"To jak powinnyśmy się zachowywać w krajach arabskich, żeby nie popaść w tarapaty?

Dzisiaj w internecie naprawdę można znaleźć informację o obyczajach w danym kraju i zorientować się co gdzie wypada. Dobrze jest dostosować się "odzieżowo" do tego, co zastaniemy na miejscu, jednak oczywiście bez przesady - nie chodzi o to, żeby od razu zakrywać włosy czy twarz, raczej dostosujmy się do miejscowej wersji "light"

Wracając do naszej Norweżki - jej sprawa też dowodzi, że dobrze jest przed wyjazdem poszukać informacji na temat danego kraju.
Kiedy pojawiła się sprawa o gwałt, tylko chwilę zajęło mi znalezienie w internecie całej masy porad na wypadek gwałtu - w Emiratach, zgwałcona cudzoziemka, zanim wezwie policję, powinna najpierw skontaktować się z ambasadą swojego kraju, gdzie dostanie odpowiednią poradę. Gdyby Dalelv tak zrobiła, być może dzisiaj byłaby w nieco innej sytuacji.

wyborcza.pl/1,75477,14317030,Norwezka_zgwalcona_w_Emiratach_i_skazana_za_seks_pozamalzenski.html?utm_source=HP&utm_medium=AutopromoHP&utm_content=cukierek1&utm_campaign=wyborcza#Cuk#Cuk
Obserwuj wątek
    • voxave Re: ułaskawiona 23.07.13, 03:57
      I po co to wszystko?wystarczy zmienić absurdalne przepisy religijne ,tak jak żydowskie rozwody dyskryminujące kobietę.
      • skiela1 Re: ułaskawiona 23.07.13, 16:59
        Jadac do obcego kraju to jednak trzeba sie dostosowac.
        Nie wierze w to,ze ta Norwezka to taka naiwna .
        • voxave Re: ułaskawiona 23.07.13, 19:08
          Nie ma znaczenia jak jest ubrana gdzie akurat idzie i czy wie gdzie jest.Gadasz jak seksista.Prawo powinno byc na całym świecie jednakie----nie wolno gwałcić kobiet.
          I to tyle w temacie.
          Zwierzęta tego nie robią.
          • skiela1 Re: ułaskawiona 23.07.13, 19:19
            voxave napisała:

> Nie ma znaczenia jak jest ubrana gdzie akurat idzie i czy wie gdzie jest.Gadasz
            > jak seksista.Prawo powinno byc na całym świecie jednakie----nie wolno gwałcić
            > kobiet.
            > I to tyle w temacie.
            > Zwierzęta tego nie robią.

Wierzysz w to,ze sie zgubila ?
            bo ja nie.
            a jak byla ubrana nie wiem,ale to bez znaczenia.
            Ja po prostu nie wierze,ze to byl gwalt.Za duzo tam pytan...
            • voxave Re: ułaskawiona 24.07.13, 05:38
              To był gwałt i nie jest to kwestia wiary.
            • opuncja.figowa Re: ułaskawiona 24.07.13, 10:28
              Ja po prostu nie wierze,ze to byl gwalt.Za duzo tam pytan...
              Właśnie, właśnie i taki jest m.in. wydźwięk artykułu.
              • skiela1 Re: ułaskawiona 24.07.13, 15:43
                Mnie chwilami przeraza jak ludzie lykaja "njiusy'...jak te gasiory tak po prostu bez przyjrzenia sie sprawie, bez zadnej kompletnie refleksji.Prasa podala wiec musi tak byc uncertain
                • jan.kran Re: ułaskawiona 24.07.13, 16:43
                  Ja sluchalam wywiadu z Marte po norwesku i z Jej rodzicami , norweskim ministem spraw zagranicznych i czytam na biezaco norweska i niemiecka prase i ogolnie nie mam zwyczaju lykac njuwsow bezmyslnie.
                  Mam dzieci wychowane w Norwegii w wieku Marte i doskonale rozumiem Jej sposob myslenia i mentalnosc .
                  To co zaprezentpwala polska prasa to zenada.
                  Tu link i moj komentarz z sasiedniego forum:

forum.gazeta.pl/forum/w,88104,145847914,145847914,Sprawa_Marte_.html
                  • skiela1 Re: ułaskawiona 24.07.13, 18:32
                    A jednak lykasz bo znasz tylko jedna strone, a bronisz jej smile
                    • jan.kran Re: ułaskawiona 24.07.13, 19:31
                      To podaj mi prosze druga strone. Ja znam z grubsza prawo szariatu , moge zacytowac co mowi na temat gwaltu , stosunkow pozamalzenskich itp. Nie bylam nigdy na Bliskim Wschodzie ale sporo czytam i slucham na temat , pracuje od lat z muzulmanami roznej masci .
                      Nie wiem co masz na mysli .Poza tym czytaj ze zrozumieniem. Gwalt to jedna sprawa i zawsze sa dwie strony. Ale fakt ze niemuzulmanka zostala skazana wedlug prawa szariatu jest zupelnie unikalne.
                      Moglabym Ci podac linki po niemiecku i po norwesku i nawet przetlumaczyc. Ale nie warto bo Ty wiesz wszystko o wegetarianizmie , szariacie , autyzmie i tysiacu innych rzeczach.
                      Dyskutuje na forum od dziesieciu lat z wieloma osobami... ty jestes osoba ktora raczej lekko rzuca link albo jakies zdanie nie zaglebiajac sie dalej.
                      • skiela1 Re: ułaskawiona 24.07.13, 20:11
                        Ty za wszelka cene starasz sie byc glupsza ode mnie smile i nawet Ci to wychodzi smile

i czytaj kobieto ze zrozumieniem ! big_grin
                      • skiela1 Re: ułaskawiona 25.07.13, 01:41
                        natemat.pl/69255,wykopana-prawda-druga-strona-historii-norwezki-skazanej-w-dubaju
                        Jestem pewna,ze znajdziesz wiecej jak tylko bedziesz chciala poznac inne spojrzenie na te sprawe.
                        W opiniach pod artykulem zyczysz serdecznie pani dr.Sosnowskiej zeby ja tez zgwalcili.Uwazaj zeby to zyczenie nie wrocilo do Ciebie.
        • gazeta_mi_placi Re: ułaskawiona 24.07.13, 16:45
          Świetnie, tylko czemu to nie działa w obydwie strony? Oni emigrując do krajów europejskich nie chcą się dostosować do europejskiej kultury i ubierają te swoje kobiety w szmaty oraz wymagają przestrzegania ramadanu, w brytyjskich szkołach menu dla dzieci jest podporządkowane ich fanaberiom religijnym, wypadałoby zatem aby tolerować także kulturę europejską na ich terenie, zwłaszcza że stosunkowo rzadko ktoś z cudzoziemców ją łamie.
    • sarahh7 Re: ułaskawiona 24.07.13, 19:54
      Od przyjeżdżających do Europy wymaga się przestrzegania praw i obyczajów, więc powinno to działać w dwie strony.
      Ta sprawa nie jest przejrzysta.
      • skiela1 Re: ułaskawiona 24.07.13, 20:12
        Szkoda mi dziewczyny ,ale za glupote swoja placi.
        • gazeta_mi_placi Re: ułaskawiona 24.07.13, 23:47
          Już zapłaciła - została zgwałcona. Na tym "kara" powinna się zakończyć, nie uważasz?
    • matt.j Re: ułaskawiona 24.07.13, 23:12
      skiela1 napisała:
      > dobra rada
      >
      > "To jak powinnyśmy się zachowywać w krajach arabskich, żeby nie popaść w tarapa
      > ty?

Pamiętam nocne, alkoholowe rozmowy z Turkiem, u którego mieszkaliśmy w Stambule. Niby Stambuł to miasto pełne obcokrajowców, chłopak - student, opiekował się ludźmi z wymian studenckich. Teoretycznie obeznany z kulturą zachodu, otwarty itp. Ale jak przyszło do niektórych tematów to konserwa taka, że nic nie szło wytłumaczyć ani przekonać, iż może nie do końca jest tak jak uważa. Między innymi temat zszedł na gwałty. Chłopak z całą pewnością, bez cienia jakichkolwiek wątpliwości, twierdził, że jeśli kobieta zostanie zgwałcona to jest to tylko i wyłącznie jej wina. Dlaczego? Ponieważ musiała prowokować do tego gwałtu... Jakby nie prowokowała to nie zostałaby zgwałcona. Nie szło światłemu obywatelowi wytłumaczyć, że jednak gwałt jest wbrew woli kobiety, że mężczyzna nie jest zwierzęciem nie potrafiącym okiełznać swoich instynktów seksualnych i jeśli im folguje to to jest jego wina. Dla nas to był lekki szok, ale koleżanka, mocno się na gościa wkurzyła.
      • jedzoslaw Re: ułaskawiona 24.07.13, 23:57
        Matt, jeśli chodzi o opisaną przez Ciebie specyfikę to proponuję film "Głową w mur" z 2004 r., rozgrywający się w środowisku niemieckich Turków smile
        • ewa9717 Re: ułaskawiona 25.07.13, 00:18
          natemat.pl/69255,wykopana-prawda-druga-strona-historii-norwezki-skazanej-w-dubaju
          Jest i druga strona medalu...
          • matt.j Re: ułaskawiona 25.07.13, 07:36
            ewa9717 napisała:

> natemat.pl/69255,wykopana-prawda-druga-strona-historii-norwezki-skazanej-w-dubaju
            > Jest i druga strona medalu...

Przecież wszystkie media o tym mówiły w mniej lub bardziej wyraźnych słowach. Dla mnie przytoczony artykuł nie zmienia patrzenia na sprawę, nie wiem dlaczego miałby skoro nie podaje żadnych nowych informacji. Natomiast, fakt, pokazuje sprawę ewidentnie z innej strony. Ciężko powiedzieć, że na chłodno i obiektywnie. Trochę właśnie tak po arabsku, skoro "została zgwałcona to jej wina bo prowokowała, jakby nie prowokowała to nie doszłoby do gwałtu" - przecież to oczywiste, prawda Ewo?

Problem z europejskiego punktu widzenia polega na tym, że kobieta została zgwałcona, przyszła o tym donieść na policję a sprawą policja tak się zajęła, że "ostatecznie śledczy prowadzili tylko sprawę dotyczącą krzywoprzysięstwa, seksu pozamałżeńskiego i picia alkoholu". W europie dla odmiany kobieta zgwałcona, nawet jeśli kusiła i prowokowała, jest ofiarą, podlegającą szczególnej ochronie. Gwałt z definicji to nie flirt, to stosunek wbrew woli jednej strony.

Krzywoprzysięstwo wyszło z faktu, że kobieta została "przekonana" (zastraszona) przez policję, że lepiej dla niej będzie odwołać zeznania... Tak przynajmniej sama ona twierdziła w wywiadzie, który oglądałem. Dlatego "Z zapisu, którymi dysponuje prokuratura wynika także, że kobieta przyznaje iż sama zainicjowała zbliżenie, na które jej przełożony zareagował".
            • izydor88 Re: ułaskawiona 25.07.13, 13:41
              Moje Dziecko mieszkało kiedyś w mieszkaniu studenckim - razem z Turkiem.
              Turek uciekł ponoć z Turcji,bo chcieli go wysłać na wojnę z Kurdami.
              Polacy dopieszczali go,jak mogli,dopóki Turek nie zakochał się w koleżance Dziecka - oczywiście blondynce.
              Blondynka go nie chciała,a Turek zalewał się łzami - ku zdziwieniu polskich samczyków i twierdził,że w Turcji - porwałby blondynkę i zniewolił siłą...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka