Dodaj do ulubionych

Zabawki dla dzieci

05.01.14, 17:57
Szukałam wczoraj w poznańskiej galerii zabawek dla trzylatków.
Znalazłam sklep - zabawki z całego świata dla mądrych dzieci.
O,to coś dla mnie - pomyślałam.
Pierwsze pytanie pani sprzedawczyni :
- Czy to chłopiec,czy dziewczynka?
A jakie to ma na Boga znaczenie,zwłaszcza w tym wieku?
Wybrałam zabawki rozwijające zdolności manualne - takie same dla chłopca i dziewczynki.
Na miejscu dowiedziałam się,jakie prezenty dzieci dostały w przedszkolu:
- Chłopcy - samochodziki
- Dziewczynki - różowe jednorożce.
Pomyślałam,że jednak - ta awantura biskupów - w sprawie "ideologii gender" ma sens.
Patrzmy przedszkolankom i sprzedawczyniom zabawek na ręce...
Obserwuj wątek
    • skiela1 Re: Zabawki dla dzieci 05.01.14, 18:21
      "Patrzmy przedszkolankom i sprzedawczyniom zabawek na ręce... "

Nie popadajmy w paranoje.
      • mamakrzysia4 Re: Zabawki dla dzieci 06.01.14, 17:19
        ale to właśnie my naznaczamy dzieci siebie takim płciowymi stygmatami kto powiedział że dziewczynka ma lubić kolor różowy? a chłopiec bawić się samochodzikami? kto posegregował ludzi na kółeczka i trójkąciki- nigdy nie potrafiłam zrozumieć tych oznaczeń na wc- paranoja! ile czasu tracimy na kolejkach do kibelka w marketach, kinach, teatrach my kobiety ja mam to w nosie i zawsze wchodzę do męskiego kibelka jak mnie jakiś facet zaczepia to odpala że równouprawnienie jest w pisuar mu nie naszcze ale w kolejce z samicami stać nie będę też!
        • skiela1 Re: Zabawki dla dzieci 06.01.14, 18:20
          ale jakby facet wszedl do damskiej toalety to bys pewnie pogonila suspicious
          A mnie normalnie smieszy ten glupio feministyczny bunt.
    • wrzos2013 Re: Zabawki dla dzieci 05.01.14, 18:25
      No właśnie taki ma sens, że chłopiec bawiący się samochodami a nie różowym kucykiem ma większe szanse zostać mechanikiem niż stylistą różu.
      • izydor88 Re: Zabawki dla dzieci 05.01.14, 18:31
        Od dostrzegania problemu do paranoi - daleka droga wink.
        Zapytałam Dziecka,co sądzi na ten temat.
        Stwierdziła,że różowy jednorożec by jej nie zaszkodził,ale gdyby dostała mała pralkę,albo serwisik do kawy,to by się lekko wkurzyła wink
        • jedzoslaw Re: Zabawki dla dzieci 05.01.14, 18:50
          Ostatecznym decydentem w tej sprawie jest dziecko smile Niech się bawi, czym chce.
          • izydor88 Re: Zabawki dla dzieci 05.01.14, 18:55
            To oczywiste smile
            W czasie,gdy ja dyskutowałam ze sprzedawczynią - do sklepu wszedł ojciec z dwoma małymi dziewczynkami,które...natychmiast rzuciły się do półki z samochodzikami i samolotami.
            • jedzoslaw Re: Zabawki dla dzieci 05.01.14, 19:30
              Mam siostrzenice, które mają bardzo chłopięce zainteresowania i nawet świetnie się z chłopcami dogadują, choć są w wieku, kiedy obie płcie raczej trzymają się osobno. Nie lubią kompletnie lalek, a wolą samochody i zwierzęta. I co na to poradzić? smile
              • izydor88 Re: Zabawki dla dzieci 05.01.14, 19:46
                Oczywiście - nie ma tu żadnego powodu do zmartwieniasmile
                Ja miałam szczęście,bo mój młodszy o 4 lata brat - dostawał fantastyczne książki,w sam raz dla mnie : Szara Wilczyca i Bari - syn Szarej Wilczycy,albo Rekreacje Mikołajka.
                I w dodatku - na moim podwórku byli sami chłopcy,więc zabawy w dom i księżniczki - szczęśliwie mnie ominęły smile
            • skiela1 Re: Zabawki dla dzieci 05.01.14, 20:43
              a chlopcy do garow big_grin
              Masakra.
              • izydor88 Re: Zabawki dla dzieci 05.01.14, 20:57
                Dlaczego? smile
                • skiela1 Re: Zabawki dla dzieci 05.01.14, 21:11
                  Biskupi zrobili sobie aferke /z gender/ a jak widac i Ty to lyknelas.
                  Czego oczekujesz od sprzedawczyni?
                  ze bedzie wiedziala jaka zabawke zaproponowac zupelnie obcemu dziecku ?
                  No nie przesadzajamy i nie oburzajmy sie ,ze zapytala o plec dziecka. Bardziej poprawnie byloby zapytac o wiek dziecka ....ale nie robmy problemu (jak biskupi) z niczego.
                  • izydor88 Re: Zabawki dla dzieci 06.01.14, 12:29
                    Masz rację Skielo smile.
                    O tym samym pomyślałam wychodząc ze sklepu.Że gdyby nie "aferka z gender" - nie zwróciłabym uwagi na pytanie sprzedawczyni.
                    Ale skoro afera już jest - trzeba baczniej się przyjrzeć problemowi równouprawnienia.Od zabawek i przedszkola zaczynając wink
                    • matti.x Re: Zabawki dla dzieci, ludu i mediów 06.01.14, 16:25
                      izydor88 napisała:

> Ale skoro afera już jest - trzeba baczniej się przyjrzeć [...]

Tak całkiem na marginesie: mam wrażenie, że gdyby nie media i oglądalność reklam, to 90% głupot produkowanych przez różne osoby czy też instytucje nie byłoby promowanych do skali "afery".
    • sarahh7 Re: Zabawki dla dzieci 06.01.14, 13:16
      izydor88 napisała:
      :
      > - Czy to chłopiec,czy dziewczynka?
      > A jakie to ma na Boga znaczenie,zwłaszcza w tym wieku?

Niestety to do czego doprowadza teraz kler to do guupawych zachowań.Jest to naturalne,że dla sprzedawcy ma to znaczenie.
      • dunajec1 Re: Zabawki dla dzieci 06.01.14, 21:38
        A kiedy kler zacznie zabraniac noszenia spodni dziewczynom? A nie mogli by sami od siebie zaczac i te swoje
        reweryndy zawiesic na kolku?
        Jak bylem maly to zawsze myslalem ze ksieza nie musza spodni nosic.
    • jhbsk Re: Zabawki dla dzieci 07.01.14, 08:55
      No właśnie. Ja w szkole zazdrościłam chłopcom zajęć z ZPT. Oni budowali lampki, półeczki a nam kazano siąść do maszyn do szycia albo gotować zupę. Szyć nie umiem do tej pory ( nie nadaję się).
      Nie bawiłam się lalkami, wolałam samochody i mikroskopy.
      • izydor88 Re: Zabawki dla dzieci 07.01.14, 09:59
        Bywało i odwrotnie.
        Kolega miał dwoje dzieci - starszego chłopczyka i dziewczynkę.
        I...oboje bawili się lalkami,a zwłaszcza on,co wprawiało moje koleżeństwo w przerażenie smile
        Psychologów się radzili,jak w tej sytuacji postąpić.
        Ale to było prawie trzydzieści lat temu i naiwnie myślałam,że sytuacja w tej dziedzinie się zmieniła,a tu - wręcz przeciwnie...
        • jhbsk Re: Zabawki dla dzieci 08.01.14, 09:00
          Mój syn też przez jakiś czas bawił się lalką. I dobrze. Teraz głównie interesują go pojazdy z Gwiezdnych Wojen.
          • macaronka_0 Re: Zabawki dla dzieci 30.06.14, 12:08
            Chciałam odswiezyc temat, bo moja chrześnica za 3tygdonie ma 2 urodziny i chce jej kupic coś wypasionego. Myslalam o jakims basenie do ogrodu czy zjezdzalni, co myslicie? bo lalek itp ma juz za duzo, jak mowi siostra. a takich rzeczy nie ma tongue_out
            • purchawkapuknieta Re: Zabawki dla dzieci 05.07.14, 21:11
              Basen zawsze sie przyda. Tylko uważaj, żeby przypadkiem nie był rózowy i ozdobiony w "troskliwe misie" albo inne kucyki.

https://dzieckowwarszawie.pl/sites/default/files/imagecache/big-article/Troskliwe-Misie-razem_0.jpg
    • 1zorro-bis Re: Zabawki dla dzieci 06.07.14, 08:36
      ja kupuje wielkiego misia i.....mam problem z glowy.big_grin
    • mamusia_niuniusia Re: Zabawki dla dzieci 01.12.16, 14:06
      U mojego synka też większość zabawek to samochody (tatuś i dziadek kupują coraz to nowsze modele). Ja kupuje zabawki "uniwersalne" ksiazeczki itp. Ostatnio kompromisem okazały się klocki. I tatuś i synuś dobrze się nimi bawią, ja natomiast się cieszę, że w końcu zabawka edukacyjna została zaakceptowana przez obu mężczyzn. Czemu edukacyjna? Rozwija zdolności manualne i kreatywność. Na wagonikach są cyferki, dzięki którym w przyszłości będziemy mogli połączyć zabawę z nauką cyferek. Lego Duplo ma wiele edykacyjnych zestawów, które można łączyć. Polecam każdej mamie
      • loczek62 Re: Zabawki dla dzieci 02.12.16, 09:53
        Kolporterzy kryptoreklam coraz bardziej się przykładają do tworzenia reklam. A może to gotowiec? Niemniej jestem pełen podziwu dla tej zawoalowanej reklamy wink
        • sibeliuss Re: Zabawki dla dzieci 20.12.16, 10:27
          Ciekawe jak są z tego rozliczani.
          • loczek62 Re: Zabawki dla dzieci 20.12.16, 12:54
            Też się nad tym zastanawiałem. Czy sam wpis jest opłacany "od sztuki", a może od ilości następujących po nim komentarzy? Chyba to bardzo skomplikowana sprawa jest wink
            • sibeliuss Re: Zabawki dla dzieci 21.12.16, 08:14
              Generalnie dość żałosny i niesprawdzony sposób, każdy normalny człowiek olewa spam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka