very_famous 01.09.04, 19:53 Ktoś już był, wybiera się? Pogoda grzybowa Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jasmin33 Re: Grzybobranie 02.09.04, 11:30 jakby ktoś chciał to zapraszam! znam niezłe miejsca....tyle,ze trzeba się nachodzić ))) Odpowiedz Link
dc22 Re: Grzybobranie 02.09.04, 11:48 oj ja bym chciala.. nawet za cene nachodzenia sie! gdyby tylko te "tereny" byly gdzies niedaleko wawy... to co? grzybki, potem piknik i skrobanie zdobyczy? Odpowiedz Link
altu Re: Grzybobranie 02.09.04, 11:50 oj, ja bym poszla w las.. na grzyby.. moze w ten weekend mi sie uda? Odpowiedz Link
very_famous Re: Grzybobranie 02.09.04, 13:20 U mnie z grzybobraniem jest malutki problem - odróżniam tylko muchomora czerwonego z grzybów trujących Jeszcze nazbierałabym samych jadowitych i byłby problem. Ale wyprawa pod okiem "doświadczonego" zbieracza to całkiem miła perspektywa Odpowiedz Link
jasmin33 Re: Grzybobranie 02.09.04, 14:35 Z dziada prdziada grzybiarz jestem prawdziwy, nie ma grzyba co by krył przede mna jakie tajemnice. Dobra rada : jeśli nie jestes pewna czy grzyb zjadliwy, to spójrz pod kapelusik, jesli są blaszki to lepiej go zostaw w lesie. Co do muchomorów, to przyznam sczerze ,ze mają tez i swoje zalety (tu po głowie chodzą mi teściowe ....) Pozdr. LesnyLudek Odpowiedz Link
jasmin33 Re: Grzybobranie 02.09.04, 14:37 "teściowe" w sensie ogólnym. Ja szczęśliwie miałam tylko jedną. > Odpowiedz Link
samotny_marco Re: Grzybobranie 02.09.04, 14:37 skad jestes Lesny Ludku , moze jakies lekcje moglibysmy pobrac ? Odpowiedz Link
jasmin33 Re: Grzybobranie 03.09.04, 11:52 samotny_marco napisał: > skad jestes Lesny Ludku , moze jakies lekcje moglibysmy pobrac ? ----------------------- Podejrzewam,ze Ty lekcji odnośnie grzybów raczej nie potrzebujesz, ale z miłą chęcią...po lesie ...i owszem...poprowadzę..) A z Mazur ja jestem... Odpowiedz Link
very_famous Re: Grzybobranie 02.09.04, 14:47 Pieczarka ma blaszki a jest jadalna ... Jest jakiś inny sposób odróżniania? Odpowiedz Link
altu Re: Grzybobranie 02.09.04, 15:21 hm.. najlepszy test: językiem spróbować polizac dno kapelusika - jak sie nic nie dzieje, to grzyb jest ok. jak piecze i pali - niejadalny ta teoria dziala do nieblaszkowych.. poza tym niejadalne szybko ciemnieją pod spodem, a z jadalnymi nic sie nie dzieje. Odpowiedz Link
jasmin33 Re: Grzybobranie 03.09.04, 11:53 very_famous napisała: > Pieczarka ma blaszki a jest jadalna ... > Jest jakiś inny sposób odróżniania? ----------------------- pieczarka to nie grzyb ) Odpowiedz Link
booster Re: Grzybobranie 02.09.04, 20:00 Lubię chodzić po lesie, ale do grzybów nie mam cierpliwości. A że bez pracy nie ma kołaczy to zadowalam się pieczarkami i chyba boczniakami (są w supermarketach , smaży się je jak kotlety) Odpowiedz Link
darek1 Re: Grzybobranie 02.09.04, 21:36 Jeszcze nie ma grzybów , a jeśli są to bardzo robaczywe. Więc jeszcze poczekajmy troszeczkę . Myślę że za tydzień już będzie się można wybrać. Ja tak dla sprawdzenia czy są wpadam do lasu Dąbrowa- Dziekanów Leśny , a jeśli są to mam miejscówki na Podlasiu lub jadę z kumplem na Mazury, tam zawsze są ,ale przeważnie tylko podgrzybki. Pozdrawiam Odpowiedz Link
jasmin33 Re: Grzybobranie 03.09.04, 11:50 darek1 napisał: > Jeszcze nie ma grzybów , a jeśli są to bardzo robaczywe. Więc jeszcze > poczekajmy troszeczkę . Myślę że za tydzień już będzie się można wybrać. Ja tak > > dla sprawdzenia czy są wpadam do lasu Dąbrowa- Dziekanów Leśny , a jeśli są to > mam miejscówki na Podlasiu lub jadę z kumplem na Mazury, tam zawsze są ,ale > przeważnie tylko podgrzybki. Pozdrawiam --------------------------------------------------- Jak nie ma grzybów, jak są!! I to jeszcze jakie!? Prawdziwki same, i nie robaczywe. Pozatym : podgrzybki(tych to nie lubię) kurki, koźlaki, czerwone , rydze...i inne..... Pozdr. Odpowiedz Link
very_famous Re: Grzybobranie 03.09.04, 11:51 Według dzisiejszego artykułu z Kulis grzybobranie jest...trendy. To obecnie najmodnieszy sposób na spędzenie wolnego czasu. Styliści zajęli się nawet modą na grzybobraniu. Kalosze i kufajki odpadają podczas grzybobrania, najmodniejszy wizerunek to dżinsy, zamszowa kurta ewentualnie bluza z kapturem. Odpowiedz Link
dc22 jasmin33 03.09.04, 13:18 tak to opisalas ze juz prawie wysokie buty wkladalam i juz biec chaialm w las! gdziez takie cuda???? Odpowiedz Link
booster Re: Link 04.09.04, 20:30 grzybobranie jest trendy, czyli niedługo bez odpowiedniego stroju nie wpuszczą niektórych do lasu (do tego lasu, który akurat jest trendy) Odpowiedz Link
very_famous Re: Link 04.09.04, 20:35 Nie no chyba tak źle nie będzie. Masz wizję, że las będzie tylko dla snobów? Odpowiedz Link
booster Re: Link 04.09.04, 20:57 mam nadzieję, że nie, ale trochę śmieszne jest zestawienie "grzybobranie" i "trendy". Chociaż może jak za 100 lat zostanie tylko jeden prawdziwy las, a reszta bedzie wirtualna...nie dla wszystkich starczy. Ale na razie chyba nie będzie tak źle Odpowiedz Link
very_famous Re: Link 04.09.04, 21:30 Trendy czy nie - spacery po lesie na pewno są świetnym odpoczynkiem Odpowiedz Link
very_famous Re: Grzybobranie 04.09.04, 20:01 Byłam dziś w lesie. Niestety grzybów prawie nie ma. Odpowiedz Link