Dodaj do ulubionych

tragedia w azji

26.12.04, 18:59
ponad 9 500 ludzi zginelo w azji w zwiazku z trzesieniem ziemii i tsunami. (podaje za onetem i polsatem).

trudno to sobie wyobrazic... ja nie moge.
Obserwuj wątek
    • lady.oracle Re: tragedia w azji 26.12.04, 19:19
      postuluję żeby ogłosić wcześniej zakończenie
      tego pechowego roku, bo przez ten tydzień wiele jeszcze
      może się zdarzyć odpukać
      • rafi.raf Re: tragedia w azji 26.12.04, 19:23
        jestem za. niestety jutro musze wyjsc z domu...
    • sloggi Re: tragedia w azji 26.12.04, 20:19
      Może jestem dziwny, ale przede wszystkim w głowie mi sie nie mirści, że w XXI
      wieku meteorolodzy nie są w stanie przewidzieć takiego zjawiska. Przecież nauka
      idzie do przodu, sejsmografy są co raz doskonalsze - a tu takie nieszczęście.
      • olga55 Re: tragedia w azji 27.12.04, 11:01
        Fale tsunami nie powstają w wyniku zjawisk meteo,z kolei sejsmograf notuje
        trzęsienie już w trakcie,a przewidzieć się nie da. Fale tsunami pędzą z
        prędkością do kilkuset(!) km/h.Obszary,gdzie występuje większość tego typu
        klęsk żywiołowych (tajfuny,trzęsienia Ziemi)należą w dodatku do najgęściej
        zaludnionych obszarów na Ziemi.Trudno sobie po prostu wyobrazić ewakuację na
        znaczną odległość tylu milionów ludzi w tak krótkim czasie.Na piechotę sie
        przed tym uciec nie da.
        • chaladia Jest i pozytyw w tej tragedii... 27.12.04, 11:06
          Tsunami na wybrzeżu Madagaskaru było 20-30 razy mniejsze, niż w na Adamanach.
          Czyli podona tragedia - czy to od trzęsienia ziemi, czy upadku jakiegoś
          meteorytu wciąż jest tragedią lokalną, a nie ogólnoświatową...

A swoją drogą - ludzie osiedlają się w miejscach, w których osiedlać się nie
          powinni. Kalifornia z jej uskokiem to pierwszy przykład.
    • olga55 Re: tragedia w azji 27.12.04, 11:14
      trzeba było im to powiedzieć kilka wieków wcześniej!A tak na poważnie,to taki
      paradoks przyrodniczo-społeczny.Te obszary należą do najżyźniejszych na
      świecie,stąd takie zaludnienie.(mam na myśli głównie Azję PD-Wsch.Natomiast
      Kalifornia, cóż, nikt nie wiedział wtedy ,kiedy Hiszpanie ją odkrywali o czymś
      takim jak uskoki tektoniczne !!A zegar geologiczny nie stanął w miejscu!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka