rafi.raf 26.12.04, 18:59 ponad 9 500 ludzi zginelo w azji w zwiazku z trzesieniem ziemii i tsunami. (podaje za onetem i polsatem). trudno to sobie wyobrazic... ja nie moge. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lady.oracle Re: tragedia w azji 26.12.04, 19:19 postuluję żeby ogłosić wcześniej zakończenie tego pechowego roku, bo przez ten tydzień wiele jeszcze może się zdarzyć odpukać Odpowiedz Link
rafi.raf Re: tragedia w azji 26.12.04, 19:23 jestem za. niestety jutro musze wyjsc z domu... Odpowiedz Link
sloggi Re: tragedia w azji 26.12.04, 20:19 Może jestem dziwny, ale przede wszystkim w głowie mi sie nie mirści, że w XXI wieku meteorolodzy nie są w stanie przewidzieć takiego zjawiska. Przecież nauka idzie do przodu, sejsmografy są co raz doskonalsze - a tu takie nieszczęście. Odpowiedz Link
olga55 Re: tragedia w azji 27.12.04, 11:01 Fale tsunami nie powstają w wyniku zjawisk meteo,z kolei sejsmograf notuje trzęsienie już w trakcie,a przewidzieć się nie da. Fale tsunami pędzą z prędkością do kilkuset(!) km/h.Obszary,gdzie występuje większość tego typu klęsk żywiołowych (tajfuny,trzęsienia Ziemi)należą w dodatku do najgęściej zaludnionych obszarów na Ziemi.Trudno sobie po prostu wyobrazić ewakuację na znaczną odległość tylu milionów ludzi w tak krótkim czasie.Na piechotę sie przed tym uciec nie da. Odpowiedz Link
chaladia Jest i pozytyw w tej tragedii... 27.12.04, 11:06 Tsunami na wybrzeżu Madagaskaru było 20-30 razy mniejsze, niż w na Adamanach. Czyli podona tragedia - czy to od trzęsienia ziemi, czy upadku jakiegoś meteorytu wciąż jest tragedią lokalną, a nie ogólnoświatową... A swoją drogą - ludzie osiedlają się w miejscach, w których osiedlać się nie powinni. Kalifornia z jej uskokiem to pierwszy przykład. Odpowiedz Link
olga55 Re: tragedia w azji 27.12.04, 11:14 trzeba było im to powiedzieć kilka wieków wcześniej!A tak na poważnie,to taki paradoks przyrodniczo-społeczny.Te obszary należą do najżyźniejszych na świecie,stąd takie zaludnienie.(mam na myśli głównie Azję PD-Wsch.Natomiast Kalifornia, cóż, nikt nie wiedział wtedy ,kiedy Hiszpanie ją odkrywali o czymś takim jak uskoki tektoniczne !!A zegar geologiczny nie stanął w miejscu! Odpowiedz Link