narysuj.mi.baranka 02.02.05, 15:55 Jestem raczej nieprzychylna kosciolowi katolickiemu, ale bardzo szanuje starych ludzi. Niepokoi mnie stan zdrowia Papieza i zycze mu wyzdrowienia z calego serca. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sloggi Re: Papiez 02.02.05, 23:14 To starszy pan, zmęczony i schorowany. Ciekawy jest co zrobi KK, gdy zabraknie Go na Stolicy piotrowej. Szykuje się wielka schizma - czy ja tylko panikuję? Odpowiedz Link
geograf Re: Papiez 02.02.05, 23:18 Konklawe wybierze nowego papieża. I tyle. Mnie najbardziej smuci wygląd Jana Pawła... smutny to widok. Odpowiedz Link
narysuj.mi.baranka Re: Papiez 02.02.05, 23:48 geograf napisał: > Mnie najbardziej smuci wygląd Jana Pawła... > smutny to widok. Tak, to prawda, ale mysle, ze dzieki wszechobecnosci w mediach Papiez niechcacy dokonal wielkiej rzeczy - obalil, lub dokonal pierwszego wylomu w tabu otaczajacym sedziwa starosc. Odpowiedz Link
sloggi Re: Papiez 02.02.05, 23:53 To prawda. Nie ukrywa cierpienia za murami Watykanu. Odpowiedz Link
chaladia Re: Papiez 03.02.05, 11:21 Tak mi się coś wydaje, że to nie grypa jest. Z grypą nie jeździ się do szpitala, gdy zapewne Watykan ma wyposażenie lepsze niż nasza klinika rządowa na miejscu. Tyle, że w dyplomacji tak się to nazywa. Odpowiedz Link
sloggi Re: Papiez 03.02.05, 22:23 W tym wieku i przy tym stanie zdrowia nawet grypa jest śmiertelnym zagrożeniem. Odpowiedz Link
very_famous Re: Papiez 02.02.05, 23:19 Będzie bardzo ciekawa sytauacja w Polsce jak Jego zabraknie. Dokąd będa jeździc hordy polityków po porady jak rządzić po katolicku w tym pokręconym kraju? Odpowiedz Link
papilioparus Re: Papiez 02.02.05, 23:34 hordy polityków (i to z całego swiata) jeździły tam przede wszystkim w celach politycznych. Szczególnie nasze krajowe ekipy wszelkiej maści i orientacji. A sądząc po praktyce, porady, jesli je otrzymywali, mieli głęboko w d... Odpowiedz Link
very_famous Re: Papiez 03.02.05, 12:59 > sądząc po praktyce, porady, jesli je otrzymywali, mieli głęboko w d... Czyżby? Sądząc po obecnym kształcie ustawy antyaborcyjnej; zerowym dofinansowaniu do środków antykoncepcyjnych (nieakceptowanych przecież), konkordacie i wielu innych 'kwiatkach' to wpływ Papieża - Polaka na to co się dzieje w kraju jest przeogromny. Odpowiedz Link
narysuj.mi.baranka Re: Papiez 03.02.05, 13:59 Zgadza sie. Nie na darmo Polska bywa nazywana "lennem Watykanu" Odpowiedz Link
umfana Re: Papiez 03.02.05, 22:15 very_famous napisała: > Będzie bardzo ciekawa sytauacja w Polsce jak Jego zabraknie. Dokąd będa jeździc > > hordy polityków po porady jak rządzić po katolicku w tym pokręconym kraju? Very_Famous dzięki Ci za tego posta! Odpowiedz Link
reniatoja Re: Papiez 03.02.05, 10:39 Czy sa jakies racjonalne przeslanki, ktorymi moglbys uzasadnic swoje obawy o nastapienie schizmy? I gdyby ewentualnie to na jakie odlamy mialby sie podzielic wg Ciebie Kk? Pierwszy raz spotykam sie z taka teza, ze po JPII bedzie schizma, wiec mnie to zainteresowalo, skad Twoj niepokoj? Odpowiedz Link
narysuj.mi.baranka Re: Papiez 03.02.05, 11:32 Ja tez chcialam Sloggunia zapytac na jakiej linii nastapi schizma, chociaz nie sadze, aby sie tym niepokoil Odpowiedz Link
papilioparus Papież - narysuj mi baranka 03.02.05, 11:51 jak czytam tytuł wątku i niekktórych w nim postów, to zastanawiam się, czy ze wzgledu na szacunek dla wieku i urzędu, nie lepiej byłoby napisać: Zwracam się z uniżoną prośbą do Jego Świętobliwości o narysowanie mi baranka)) Odpowiedz Link
chaladia Re: Papiez 03.02.05, 12:30 Po pierwsze, może być schizma polskiego kościoła katolickiego, gdy następca JP2 zacznie wprowadzać niezbędne zmiany (małżeństwa księdzy, akceptacja środków antykoncepcyjnych, badań prenatalnych, podejście do mniejszości seksualnych) - co chcąc niechcąc będzie się wiązało z potępieniem aktualnej, zachowawczej polityki Watykanu. Dołóżmy do tego masowe wywalanie ze stołków w Watykanie naszych rodaków... Po drugie, to samo może spowodować podział całego kościoła katolickiego na świecie frakcje "postępową" i "zachowawczą", co samo w sobie jeszcze nie byłoby problemem, ale do podziału będzie obromny majątek, a przy takiej okazji nie obędzie się bez konfliktu. Jeśli nastepca JP2 będzie "postępowy", to "zachowawczy" członkowie KRK mogą przyłączyć się do Lefevre'a. A że problem własności kościelnej jest w każdym kraju rozwiązany inaczej i podział może oznaczać zaangażowanie wielkich rzesz adwokatów, to wielu może się z tego ucieszyć... Odpowiedz Link
towita Re: Papiez 03.02.05, 13:40 Myślę,że nasz Ojciec Święty jest bardzo postępowy. Upuścił pary KK. Nie martwi mnie ustawa antyaborcyjna - kobiety, które chcą usunąć ciążę robią to po prostu. Nie interesują mnie małżeństwa homoseksualistów (wcale mi to nie będzie przeszkadzać). Martwię się natomiast o pokój na świecie. Wiem, to brzmi pompatycznie, ale pokój ów wisi na włosku. Jak zabraknie Jana Pawła II to..., po prostu się boję. Odpowiedz Link
virgin_black Re: Papiez 03.02.05, 18:21 a co on ma wspolnego z pokojem na swiecie? przeciez jego apele jako glowy KK nikogo nie interesuja, i tak kazdy (z Jego Wysokoscia Jerzym Krzakiem na czele) robi to, co zechce. a Watykan jako panstwo i tak nie ma zadnego przebicia. co bedzie jak go zabraknie? bedzie to, co dotychczas. Odpowiedz Link
umfana Re: Papiez 03.02.05, 22:20 virgin_black napisała: > a co on ma wspolnego z pokojem na swiecie? przeciez jego apele jako glowy KK > nikogo nie interesuja, i tak kazdy (z Jego Wysokoscia Jerzym Krzakiem na czele) > robi to, co zechce. a Watykan jako panstwo i tak nie ma zadnego przebicia. co > bedzie jak go zabraknie? bedzie to, co dotychczas. Podpisuję się pod tym... i dodam, że Watykan ma tylko przebicie w Polsce... Odpowiedz Link