sloggi 11.07.05, 18:20 Macie, czy dano Wam tylko jedno. Mam wrażenie, że często te drugie imiona są fatalne. W krajach latynoskich osoba posiadajaca 2 imiona powinna używać obu. np. Anna Maria (ugh). Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
impostor Re: Drugie imię 11.07.05, 18:23 > np. Anna Maria (ugh). prawda? mi nie dali... chytrusy Odpowiedz Link
sloggi Re: Drugie imię 11.07.05, 18:27 I potem w tych wenezuleskich serialach lecą teksty: - niech Anna Maria wytrze kurze, - dobrze pani Imeldo, ale gdzie ta kura Odpowiedz Link
frida2 Re: Drugie imię 11.07.05, 18:52 sloggi napisał: > I potem w tych wenezuleskich serialach lecą teksty: > - niech Anna Maria wytrze kurze, > - dobrze pani Imeldo, ale gdzie ta kura W takich serialach to przeważnie jakieś Luz Marie i inne wynalazki Odpowiedz Link
frida2 Re: Drugie imię 11.07.05, 18:27 impostor napisał: > prawda? Co prawda, co prawda?? Odpowiedz Link
frida2 Re: Drugie imię 11.07.05, 18:31 sloggi napisał: > np. Anna Maria (ugh). Masz coś przeciwko? Odpowiedz Link
sloggi Re: Drugie imię 11.07.05, 18:34 frida2 napisała: > sloggi napisał: > > > np. Anna Maria (ugh). > > Masz coś przeciwko? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=11207&w=26314461&a=26314704 Ależ skąd. Odpowiedz Link
frida2 Re: Drugie imię 11.07.05, 18:55 sloggi napisał: > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=11207&w=26314461&a=26314704 > Ależ skąd. Wcale, a wcale Odpowiedz Link
skiela1 Re: Drugie imię 11.07.05, 18:42 Taaaa,ale wiecej sie nie pytaj. Po babci mi dano,dobrze ze nie na pierwsze) Odpowiedz Link
zulka01 Re: Drugie imię 11.07.05, 18:49 Posiadanie drugiego imienia może okazać się bardzo kłopotliwe.Po opublikowaniu w internecie "listy Wildsteina" znalazłam na niej personalia ojca mojej przyjaciółki.Facetów o tym nazwisku i imieniu Stanisław było chyba ośmiu,ale Stanisław Aleksander był tylko jeden i to "oznaczony" symbolem tajny współpracownik.Dla niej było to bardzo przykre odkrycie. Odpowiedz Link
zettrzy Re: Drugie imię 11.07.05, 23:20 ja mam nawet trzecie, ale i tak produkuje sie pod nikiem Odpowiedz Link
groha Re: Drugie imię 11.07.05, 23:38 Już tak długo jestem dla wszystkich Grohą lub Groszką, że wkrótce zapomnę pierwszego imienia, więc co tu mówić o drugim, wcale nie używanym. Ale mam, mam drugie. Takie więcej królewskie Odpowiedz Link
rene8 Re: Drugie imię 11.07.05, 23:48 A ja to już wogole ciężki przypadek W dowodzie mam dwa. A a akcie urodzenia jedno! Pierwszego używam 'oficjalnie" ale i tak dla większości jestem znana pod drugim! Dlatego moj syn ma jedno. Odpowiedz Link
12baba Re: Drugie imię 12.07.05, 04:34 moj ojciec dawno temu uznal,ze dwa imiona komplikuja zycie i...dali tylko jedno, ale za to ladne, lubie swoje imie Odpowiedz Link
skiela1 Re: Drugie imię 12.07.05, 04:45 Rene,Ty tak nie mow ,ze jestes ciezki przypadek bo zobaczysz, ze tak ci zostanie) Odpowiedz Link
swojadroga Re: Drugie imię 12.07.05, 19:14 Swrgo czasu to Rene sobie nawet nadała jeszcze jedno imię...salonowej...DDDD PS. dwa mam...ale prawie o nim nie pamiętam, więc Wenezuela przede mną otworem nie stanie...DD Odpowiedz Link
desperately.seeking.something Re: Drugie imię 12.07.05, 09:08 sloggi napisał: > Macie, czy dano Wam tylko jedno. > Mam wrażenie, że często te drugie imiona są fatalne. W krajach latynoskich > osoba posiadajaca 2 imiona powinna używać obu. > np. Anna Maria (ugh). wielkie dzięki masz coś przeciwko? Ja jestem własnie dwojga imion Anna Maria i jakoś nad tym nie boleję, posługiwałam się nawet keidyś dwoma (w okresie licealnym , gdzie na 1 metr kwadratowy przypadało 5 Ań ), chociaż na latynoskę raczej nie wyglądam a w serialach wenezuelskich to raczej Maria Manuela ) Odpowiedz Link
rembert Re: Drugie imię 12.07.05, 09:17 No cóż mam - Mariusz. Jest jakieś dziwne, nie potrafię się z nim utożsamić. PS. Proszę nie rozśmieszać slanonowiczów po przeczytaniu "kury" o mały włos nie oplułem dokumentów kawą Odpowiedz Link
eulalija Re: Drugie imię 12.07.05, 09:14 Mam i trzecie. Długo używałam tylko jednego, choć było tak popularne, że w szkole podstawowej było nas 4 w klasie a w ogólniaku 5. Od kilku lat używam i drugiego choć wcale mi się nie podoba i też mam je po babci. Ale okazało się, że w moim banku jest pani w zbliżonym do mnie wieku, mieszkająca na tej samej ulicy tylko w innym bloku o tym samym imieniu i nazwisku. Drugie mamy różne i dlatego wobec banku zaczęłam używać dwóch co jakoś siłą przeniosło się na wszystkie inne fronty, nawet mieszkanie kupowałam na dwa imiona. Odpowiedz Link
paul_78 Re: Drugie imię 12.07.05, 14:23 Drugie imię jest czasem przydatne. Rodzice, którym ubzdura się nazwać dziecko Ines, Andżelika, Isaura tudzież Denis, Brajan powinni dać też drugie (albo pierwsze) imię np. Piotr czy Anna, żeby dziecko mogło samo sobie wybrać, bez grzebania w papierach. Odpowiedz Link
miawalles Re: Drugie imię 12.07.05, 16:21 co Ci nie pasuje z Anną Marią?) może i mało oryginalne, ale za to jakie ładne) Odpowiedz Link
zettrzy Re: Drugie imię 12.07.05, 19:51 i do tego czesto wystepuje jako jedno imie, Annamaria Odpowiedz Link
herbacianka Re: Drugie imię 12.07.05, 19:51 Mam drugie imię - ale przemilczam je Choć może z czasem coś się zmieni, tak samo jak z pierwszym imieniem było - teraz już to pierwsze mi się podoba, kiedyś go nie trawiłam... Odpowiedz Link
frida2 Re: Drugie imię 12.07.05, 19:59 herbacianka napisała: > Mam drugie imię - ale przemilczam je Choć może z czasem coś się zmieni, tak > samo jak z pierwszym imieniem było - teraz już to pierwsze mi się podoba, > kiedyś go nie trawiłam... Masz łądne imię, co Ty pleciesz Herba? Odpowiedz Link
herbacianka Re: Drugie imię 12.07.05, 20:06 frida2 napisała: > Masz łądne imię, co Ty pleciesz Herba? No toż mówię, że już mi się podoba... Zmądrzałam widać z wiekiem Odpowiedz Link
frida2 Re: Drugie imię 12.07.05, 20:23 herbacianka napisała: > No toż mówię, że już mi się podoba... Ale dziwi mnie, że dawniej nie A to drugie to jakie masz? )) Odpowiedz Link
herbacianka Re: Drugie imię 12.07.05, 20:25 frida2 napisała: > A to drugie to jakie masz? )) Taaa jasne, na pewno ci powiem Nie Fryderyka, to pewne )) Odpowiedz Link
frida2 Re: Drugie imię 12.07.05, 20:26 herbacianka napisała: > Taaa jasne, na pewno ci powiem Nie Fryderyka, to pewne )) Mnie nie powiesz? Mnie? Ja bym Ci powiedziała ))) Odpowiedz Link
herbacianka Re: Drugie imię 12.07.05, 20:27 frida2 napisała: > Mnie nie powiesz? Mnie? Ja bym Ci powiedziała ))) Ja bym ci też powiedziała jakby to było takie jak twoje )) Odpowiedz Link
frida2 Re: Drugie imię 12.07.05, 20:28 herbacianka napisała: > Ja bym ci też powiedziała jakby to było takie jak twoje )) Ja Ci nawet powiem jakie mam 3 )) Odpowiedz Link
skiela1 Re: Drugie imię 12.07.05, 20:29 frida2 napisała: > herbacianka napisała: > > > Ja bym ci też powiedziała jakby to było takie jak twoje )) > > Ja Ci nawet powiem jakie mam 3 )) Na trzecie,to tez moge sie pochwalic.Anna mam na trzecie) Odpowiedz Link
frida2 Re: Drugie imię 12.07.05, 20:30 skiela1 napisała: > Na trzecie,to tez moge sie pochwalic.Anna mam na trzecie) Bardzo ładnie )) Odpowiedz Link
skiela1 Re: Drugie imię 12.07.05, 20:28 frida2 napisała: > herbacianka napisała: > > > Taaa jasne, na pewno ci powiem Nie Fryderyka, to pewne )) > > Mnie nie powiesz? Mnie? Ja bym Ci powiedziała ))) Jak ona ma na drugie tak jak mnie dano to wcale sie nie dziwie ze milczy. Odpowiedz Link
frida2 Re: Drugie imię 12.07.05, 20:31 skiela1 napisała: > Jak ona ma na drugie tak jak mnie dano to wcale sie nie dziwie ze milczy. Ale przecież ja nikomu nie powiem, ni pary z gęby Odpowiedz Link
herbacianka Re: Drugie imię 12.07.05, 20:36 skiela1 napisała: > Jak ona ma na drugie tak jak mnie dano to wcale sie nie dziwie ze milczy. A jak ty masz? ) Odpowiedz Link
skiela1 Re: Drugie imię 12.07.05, 21:03 herbacianka napisała: > > A jak ty masz? ) Po babci mi dano Odpowiedz Link
herbacianka Re: Drugie imię 12.07.05, 21:13 skiela1 napisała: > Po babci mi dano A to nie - u mnie mamusia fantazję miała i bez babć mi nadała co jedno to lepsze imię ) Odpowiedz Link
mrouh Re: Drugie imię 12.07.05, 20:39 He, ja mam jedno i to takie, że mam wrażenie, że połowa dziewczyn z mojego rocznika i okolic ma takie samo. Jest to imie na tyle rozpowszechnione, że słyszę je jak echo. W niektórych regionach Francji ludzie zaczęli niemal uważać, że Polki o tym imieniu na bank mówią po francusku. Zawsze zazdrościłam rodzeństwu, że miało imiona mniej popularne, a ja- pospolita. Brat nawet ma podwójne i w wielu sytuacjach go używa, właściwie podpisuje się nim tylko. Ale podwójnego imienia nie chciałabym stosować, bo strasznie długo się wymawia. Właśnie byłam we Francji, miałam do czynienia z przesymaptyczną babeczką o imieniu podwójnym Marie-Evelyne i zwracanie się do niej dwojgiem imion było ogólnie przyjęte, a czasem dla mnie trochę upierwdliwe. No ale Marie-Evelyne to lepiej niż Marie-Capucine, tak miałą na imię dziewczynka, która zajmowałam się pięć lat temu w czasach operstwa... Odpowiedz Link
zettrzy Re: Drugie imię 12.07.05, 21:07 zauwaz ze we Francji prawie kazdy jest Jean albo Marie, wiec aby trafic wlasciwa osobe musimy uzywac tego Jean-Pierre czy Jean-Paul czy Marie-Capucine, inaczej zbyt wiele osob by reagowalo na kazde "Jean" czy "Marie" Odpowiedz Link
mrouh Re: Drugie imię 12.07.05, 22:15 > zauwaz ze we Francji prawie kazdy jest Jean albo Marie, wiec aby trafic > wlasciwa osobe musimy uzywac tego Jean-Pierre czy Jean-Paul czy Marie-Capucine, > > inaczej zbyt wiele osob by reagowalo na kazde "Jean" czy "Marie" Ba, zauważyłam niestety nie rozumiem, dlaczego nie można od razu tego drugiego imienia użyć jako jedynego Łatwiej by się odrózniali, to pewne... no, ale to chyba jakieś hrabiowskie zachcianki, bo jak się nie ma podwójnego nazwiska to chociaż podwójne imię jakos tak dystyngowanie im to chyba brzmi Odpowiedz Link
rubeus Re: Drugie imię 12.07.05, 20:24 Ano mam - dano mi na drugie Stanisław - po którymś z dziadków... Jego istnienie komplikuje mi tylko wypełnianie oficjalnych papiórków... bo w życiu codziennym pierwsze w pełni wystarcza... Odpowiedz Link