Dodaj do ulubionych

Kim moge być po politologii?

15.05.06, 12:57
Oczywiscie wiem, ze politykiem, ale interesuja mnie tez inne zawody
badziej "ludzkie". Słyszałam ze po tym mozna w szkole uczyc, jednak chyba bym
nie chciała....
Obserwuj wątek
    • dimanche Re: Kim moge być po politologii? 15.05.06, 13:02
      A chcesz iść na politologię akurat? Dlaczego tam?
      • cienmotyla Re: Kim moge być po politologii? 15.05.06, 13:40
        Na początku swojej nauki nie chciałam miec wspólnego nic z polityką itp, jednak
        później te tematy zaczeły mnie interesować. Ponad to ja lubie wtracać swoje
        trzy grosze tu i ówdzie. Na maturze zamierzam zdawać Polski, Angilski, Wos i
        Histrorie i jak na razie wszystko rozszerzone prócz ustnego angielskiego. Nie
        wiem czy sie nie porywam na zbyt wiele ale zaryzykuje w koncu nic nie trace na
        rozszerzonym. Te przedmioty które zdaje są własnie potrzebne by dostac się na
        politologię, na inne studia humanistyczne np psychologia potrzebna jest tez
        biologia a ja tego nie lubie. Jestem na dodatek w klasie artystycznej wiec
        przedmioty scisłe kompletnie mnie nie interesują. Już kiedyś wspomniałam ze
        chciałabym pracowac w jakimś biurze poselskim ale tak szczerze mowiąc nie znam
        sie na zawodach w polityce i stad moje pytanie.
        • tomek854 Re: Kim moge być po politologii? 15.05.06, 15:18
          Ojoj...

Z takim nastawieniem to najprawdopodobniej można być bezrobotnym wink Humanisci i tak mają ciężko na rynku pracy, a po takim oklepanym kierunku, który uczy praktycznie żadnych umiejętnosci to w ogóle - mój kolega to skończył i żaden z jego znajomych z roku nie pracuje nawet w pobliżu wyuczonego zawodu...

Moja przyjaciółka (jak i mój ojciec) są doktorami prawa, i mówią, że mnóstwo ich studentów także wychodzi własnie z takiego założenia "matematyka chemia fizyka za trudne, biologia nudna, to sie poucze historii, pojde na prawo i zrobie kariere" a potem sie dziwia ze studia nudne a kariery nie widać. Warto jednak pouczyć się czegoś konkretnego i przydatnego, żeby w życiu porobić coś. ..

żeby zostać asystentem polityka to w naszym kraju trzeba mieć chody a nie studia. Mozna też co prawda zostać dziennikarzem, ale tu nie politologia jest ważna tylko pióro...

Lepiej się zastanów, bo może jeżeli jednak Cię interesuje psychologia to warto się szarpnąć i tej biologii trochę pouczyć? Po psychologii przynajmniej ma się zawód, na który jest jakieś zapotrzebowanie..
          • skiela1 Re: Kim moge być po politologii? 15.05.06, 15:30
            Po psychologii przynajmniej ma się
            > zawód, na który jest jakieś zapotrzebowanie..

Wkrotce zapotrzebowanie przybierze na sile....

• cienmotyla Re: Kim moge być po politologii? 15.05.06, 16:19
              Nie , nie , nie. Żle mnie zrozumieliscie a moze to ja niejasno napisałam...
              Nie ważne...
              Mi sie podoba ten kierunek,chce sie krztałcic w tym zawodzie, interesuje mnie
              to. O psychologii myslałam kiedys ale stwierdziłam ze jestem zbyt wrazliwa na
              takie rzeczy, przynosiłabym prace do domu. Poza tym nie moge zacząć sie uczyc
              przedmiotów scisłych bo po prostutego nie lubię, nie umię, nie moge przeciez
              robic rzeczy które nie beda mnie w jakis tam sposób satysfakcjonować.
              Chce isc na politologie, ona nie jestdla mnie nudna, zawsze miałąm jakies
              zadatki na taki kierunek a co wazniejsze checi.
              Problem w tym ze nie wiem kim tak naprawde mozna byc po takich studiach. Jakie
              zawody moge wykonywać, corobić, w jakim miejscu, na jakim stanowisku.
              • tomek854 Re: Kim moge być po politologii? 15.05.06, 16:28
                a prawda jest taka, ze to jest akurat taki kierunek raczej hobbystyczny - na jakąś pracę po nim nie licz za bardzo. To tak jak z kulturoznawstwem czy coś wink

p.s. nad polskim też popracuj, jak widzę "umię" to mnie aż w oczy szczypie sad
                • cienmotyla Re: Kim moge być po politologii? 15.05.06, 16:37
                  heh w necie sie czasem zdarzaja takie byki ale w normalnym zyciu nawet
                  przecinki stawiam i kropki, przecinkitongue_out
                • dimanche Re: Kim moge być po politologii? 16.05.06, 00:19
                  tomek854 napisał:

> a prawda jest taka, ze to jest akurat taki kierunek raczej hobbystyczny - na ja
                  > kąś pracę po nim nie licz za bardzo. To tak jak z kulturoznawstwem czy coś wink
                  >
                  >
                  O właśnie, dobrze trafiłeś z tym kulturoznawstwem, wiem coś o tym...
                  • tomek854 Re: Kim moge być po politologii? 16.05.06, 02:39
                    wiem, bo tam troche studiowałem nawet. Ale stwierdziłem, że szkoda czasu, bo raz, że zadnych perspektyw a dwa, że to żadna nauka smile
              • dociek Re: Kim moge być po politologii? 15.05.06, 17:17
                Po pierwsze, to będziesz się kSZtałcić... i chyba się przyda... ;P . Po drugie
                możesz być kimś, albo zupełnie nikim. Do tego byś została kimś te studia mogą
                być przydatne, ale nie muszą. Mogą się również okazać zawadą. Wszystko zależy
                od Ciebie i od przypadku, a nie od kierunku studiów.
          • wadera3 Re: Kim moge być po politologii? 15.05.06, 16:24
            tomek854 napisał:

>
            > "żeby zostać asystentem polityka to w naszym kraju trzeba mieć
            chody a nie studia"

no i trzeba mieć polityków....

Każdy grzech jest brakiem miłości
          • woodpecker_from_mars Re: Kim moge być po politologii? 16.05.06, 12:11
            To bardzo ogólnorozwojowy humanistyczny kierunek i na pewno nie nudny!!!!!!!!!
            • tomek854 Re: Kim moge być po politologii? 16.05.06, 16:46
              Najwięcej bezrobotnych jest właśnie po "ogólnorozwojowych kierunkach humanistycznych".

Jak mówiła babcia z reklamy, "jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego".
              • woodpecker_from_mars Re: Kim moge być po politologii? 17.05.06, 12:21
                nigdy nie twierdzilam, ze jest odwrotnie; nie pracuje w zawodzie, ale kto wiebig_grinDDD
    • de_treville Re: Kim moge być po politologii? 15.05.06, 20:00
      Politykiem to akurat najmniej, po politologii jest sie co najwyzej
      politologiem, tylko z tego niewiele wynika. Politykiem nie zostaje sie ze
      wzgledu na studia. Jak bedziesz bardzo bardzo dobra, to moze uda Ci sie zostac
      na uczelni, ale raczej z gory bym na to nie liczyl. Przy duzym szczesciu mozesz
      zostac dziennikarzem, takim drugim Tomaszem Lisem np., ale to tez kwestia
      fuksa. Ewentualnie na urzednika moze sie uda zalapac, ale tez raczej
      takiego "do wszystkiego", czyli do niczego Generalnie to sa studia
      hobbystyczne, jak juz tu slusznie napisano. Poza tym od teraz do konca studiow
      zdazy Ci sie pare razy zmienic, co bys chciala robic w zyciu, uwierz
      starszym wink) Ja bym na Twoim miejscu rozwazyl jakies powazniejsze studia, prawo
      (po prawie mozna robic to wszystko co po politologii plus wiele innych rzeczy),
      a jak nie to socjologia jest tez ciekawa i nie trudno znalezc prace. A
      politologie mozesz zrobic jako drugi fakultet, to nie sa wymagajace studia.
      M.
      • cienmotyla Re: Kim moge być po politologii? 15.05.06, 22:39
        sądziłam ze socjologia jest bardziej obleganym kierunkiem niz politologia...
        Watpie czy zmienie swoje nastawienie, juz mam mniej wiecej wszystko zaplanowane
        jesli oczywiscie bede w stanie ale to juz inna kwestia. Na razie sa to tylko
        marzenia... które zamierzam spełnic.
      • barwa1 Re: Kim moge być po politologii? 16.05.06, 15:18
        de_treville napisał:

Generalnie to sa studia
        > hobbystyczne, jak juz tu slusznie napisano.
        Mam inne zdanie. Choć oczywiście można traktować je hobbistycznie.

Ja bym na Twoim miejscu rozwazyl jakies powazniejsze studia, prawo
        >
        > (po prawie mozna robic to wszystko co po politologii plus wiele innych
        rzeczy),
        >
        > a jak nie to socjologia jest tez ciekawa i nie trudno znalezc prace.

Ciekawe dlaczego uważasz studia interdyscyplinarne za "niepoważne"?!
        Jeśli podchodzi się do nauki poważnie, to można naprawdę wiele skorzystać.
        Poszerzyć horyzonty myślowe i znaleźć dla siebie miejsce w ciekawych miejscach.
        Można też mieć więcej pokory co do dzielenia nauki na poważną i mniej
        poważną smile)
        Moim zdaniem uczenie się w ogóle jest poważne...

A
        > politologie mozesz zrobic jako drugi fakultet, to nie sa wymagajace studia.
        > M.
        >
        Te studia są bardzo wymagające...Zapewniam Cię. Tylko wymagać trzeba od siebie.

A Tobie, cieniu motylka, życzę powodzenia i bardzo Cię zachęcam. Zawsze możesz
        zmienic zdanie.
        Pozdrowienia od zadowolonego politologa smile))))))
        • cienmotyla Re: Kim moge być po politologii? 16.05.06, 15:52
          smile)) A juz sie bałam ze bede miała dylemat czy nie robic tego co lubie i bez
          szansy na przyszłość, czy może robic to czego nie lubie z ryzykiem, że w ogole
          nie przetrwam na innym kierunkusmile

a dowiedziałam się ze po politologii mozna zostać publicystą artukułów
          politycznych... Nawet ciekawe ale czy dochodowe?
          • woodpecker_from_mars Re: Kim moge być po politologii? 16.05.06, 16:37
            duzo zalezy od tego jaka wybierzesz szkole a nastepnie specjalnosc-sa naprawde
            roznorodne
        • tomek854 Re: Kim moge być po politologii? 16.05.06, 16:47
          O, barwa - politolożka! smile

Nic dziwne, ze tak broni. A mogłabyś pochwalić się gdzie pracujesz? smile
          • barwa1 Re: Kim moge być po politologii? 17.05.06, 09:55
            Nie mogę się pochwalić smile))
            A bronię nie tylko dlatego.
            Uważam, że te studia dają naprawdę dużo możliwości.
            Tytuł politologa daje również Instytut Profilaktyki Społecznej i Resocjalizacji
            UW. A zakres wiedzy jest jednak inny niż w Instytucie Nauk Społecznych. Jest w
            czym wybrać.
            Trudnością w tym wszystkim jest to, że rynek pracy w Polsce nie jest normalny.
            Znam wielu ludzi po prawie, którzy znaleźć pracy nie mogą. Więc trzeba byłoby i
            prawo młodym odradzać...smile)
            Ale zawsze młodzi mogą uczyć się języków i szukać pracy gdzie indziej.
            Motylku!
            Nie rezygnuj nidgy z marzeń! Co najwyżej twórz nowe smile))
            • tomek854 Re: Kim moge być po politologii? 17.05.06, 14:55
              > Nie mogę się pochwalić smile))

O, to pewnie ABW wink

> A bronię nie tylko dlatego.
              > Uważam, że te studia dają naprawdę dużo możliwości.

A jakieś konkrety? Bo załozycielka wątku pytała właśnie o to, jakie możliwosci dają te studia smile

To tak jak w tym skeczu kabaretowym "A uwagi pan ma?" "Mam" "A jakie?" "Liczne" wink

> Tytuł politologa daje również Instytut Profilaktyki Społecznej i Resocjalizacji
              >
              > UW. A zakres wiedzy jest jednak inny niż w Instytucie Nauk Społecznych. Jest w
              > czym wybrać.

HIhi - to jest własnie to, z tymi humanistycznymi studiami. Można sobie uczyć czego się chce - to tak samo jak kulturoznawstwo we Wrocławiu i w Poznaniu wink

> Trudnością w tym wszystkim jest to, że rynek pracy w Polsce nie jest normalny.
              > Znam wielu ludzi po prawie, którzy znaleźć pracy nie mogą. Więc trzeba byłoby i
              > prawo młodym odradzać...smile)

Pewnie, że trzeba. Bo ich tam idzie za dużo, a większość z nich ma takie nastawienie "na to sie nie nadaje, na tamto sie nie nadaje, to pójdę na prawo". Z takim nastawieniem nigdzie sie nie zrobi kariery bez znajomości -trzeba robić to, do czego sie ma pasje, to sie nawet po kulturoznawstwie da radę smile

> Ale zawsze młodzi mogą uczyć się języków i szukać pracy gdzie indziej.

No, niestety sad

> Motylku!
              > Nie rezygnuj nidgy z marzeń! Co najwyżej twórz nowe smile))

A pewnie. Ale też nie bujaj w obłokach i bierz realia pod uwagę wink
              • barwa1 Re: Kim moge być po politologii? 17.05.06, 22:21
                tomek854 napisał:

> O, to pewnie ABW wink
                Nawet gorzej smile))))

> A jakieś konkrety? Bo załozycielka wątku pytała właśnie o to, jakie
                możliwosci
                > dają te studia smile

Ktoś kto chce studiować może otrzymać na uczelni informator na ten temat (ja
                dostałam). Reszta pomysłów przychodzi w trakcie studiów lub życie podsuwa
                okazje. Gdybym chciała wymieniać możliwości dla Motylka, musiałabym ja nieco
                lepiej znać. Bo od jej osobowości, predyspozycji zależy najwięcej...
                >
                > To tak jak w tym skeczu kabaretowym "A uwagi pan ma?" "Mam" "A
                jakie?" "Liczne"
                > wink

Fajny skecz smile))
                >

> HIhi - to jest własnie to, z tymi humanistycznymi studiami. Można sobie uczyć
                c
                > zego się chce - to tak samo jak kulturoznawstwo we Wrocławiu i w Poznaniu wink

Hi, hi

Pozdrawiam
                A.
                • tomek854 Re: Kim moge być po politologii? 18.05.06, 03:08
                  barwa1 napisała:

> tomek854 napisał:
                  >
                  > > O, to pewnie ABW wink
                  > Nawet gorzej smile))))

Centrum Informacji Aferalnej Samoobrony? wink

> Ktoś kto chce studiować może otrzymać na uczelni informator na ten temat (ja
                  > dostałam). Reszta pomysłów przychodzi w trakcie studiów lub życie podsuwa
                  > okazje. Gdybym chciała wymieniać możliwości dla Motylka, musiałabym ja nieco
                  > lepiej znać. Bo od jej osobowości, predyspozycji zależy najwięcej...

Mhm. Czyli w tłumaczeniu na język ścisłowca: jeżeli Motylek jest sensowną osobą, to sobie w życiu i tak poradzi. Same studia nic konkretnego jej nie dają.

> Fajny skecz smile))

No, ten z bilblioteką jest boski smile

Pzdr smile
                  • barwa1 Tomciu! 19.05.06, 13:25

• barwa1 Re: Tomciu! 19.05.06, 13:44
                      Kliknęło mi się za wcześnie...smile))

Tomciu!
                      Ty ściślaku! Jak Cię palnę to przestaniesz przekręcać! smile))
                      Chciałam tylko tyle powiedzieć, że każdy ma jakieś predyspozycje, a nie, że
                      jedni maja dobre a inni złe.
                      Fajnie jest, kiedy można mieć pracę, która odpowiada naszemu temperamentowi
                      itd..
                      Sio! smile))
                      • tomek854 Re: Tomciu! 20.05.06, 03:56
                        No doprze niech ci będzie. A zatem jeżeli motylek ma dobre predyspozyjche w tym kierunku i będzie się w tym spełniac to sobie da radę nawet pomimo tego, że takie studia to jest raczej fabryka bezrobotnych wink (jezeli liczymy pracę w zawodzie tylko oczywiście) smile

Co do "ściślaka" to bardzo dziękuję za komplement wink I nie przekręcam a staram się uściślić smile

btw: to mi przypomniało jak moi koledzy zrobili dziwną atmosferę kiedyś na stołówce, bo się wyzywali od idiotów najpierw robiąc jakies zadanie z astronomii a potem nagle jeden ryknął na cały głos "no jakie granice całkowania dajesz, ty humanisto!!!"

Traf chciał, że ja akurat siedziałem z moim kumplem i bandą niderlandystów big_grin
    • koczisss Re: Kim moge być po politologii? 15.05.06, 21:04
      Bezrobotnym politologiemsmile
    • very_famous Re: Kim moge być po politologii? 15.05.06, 21:11
      A co ty chcesz w życiu robić? Bo po takich humanistycznych pierdu pierdu to
      będziesz się prędziej pałętać jako bezrobotna zdziwiona, że nikt nie chce cię
      zatrudnić, bo tak naprawdę nic nie będziesz potrafiła.
    • spyheart Re: Kim moge być po politologii? 15.05.06, 23:01
      cienmotyla napisała:

> Oczywiscie wiem, ze politykiem, ale interesuja mnie tez inne zawody
      > badziej "ludzkie". Słyszałam ze po tym mozna w szkole uczyc, jednak chyba bym
      > nie chciała....

Cien blad po politplogi nie zostaje sie politykiem tylko doradca polityka
      politykiem moze zostac kazdy
      • tomek854 Re: Kim moge być po politologii? 16.05.06, 02:40
        doradcą też wink
    • woodpecker_from_mars Re: Kim moge być po politologii? 16.05.06, 12:09
      politolog tak sie ma do polityka jak kryminolog do kryminalisty...
    • c.kapturek Re: Kim moge być po politologii? 16.05.06, 12:57
      u na polityka trza miec plecy (znajomy po tym kierunku stawia stemple na poczciewink, ale lepper daje rade;D
      w kazdym razie powodzonka ci życzę w trafnym wyborze no i dalszej edukacji!!smile))))
      • cienmotyla Re: Kim moge być po politologii? 16.05.06, 14:17
        Dziekujesmile
    • gacus Re: Kim moge być po politologii? 17.05.06, 10:39
      po politologii ... zastanawiam sie co taki człowiek potrafi po politologii, bo
      moim zdaniem niewiele.

Jeżlei chcesz mieć zapewnioną pracę to idź na politewchnikę. Teraz bardzo
      brakuje specjalistów w tej dziedzinie. jA TEŻ , mimo wykształecenia
      humanistycznego a pracy w zawodzie ścisłym (da sie jednak) myślę o
      podyplomowym zrobieniu inż.
      • antidotumm Realizuj marzenia 18.05.06, 11:31
        Jezeli NAPRAWDE chcesz, to idz na politologie. Znam wiele osob, ktore marzyly o
        roznych kierunkach, ale pod naciskiem otoczenia zmienily wybor na 'praktyczne'
        studia i... sa nieszczesliwe. I wcale nie zarabiaja duzo.
        Hubert Urbanski studiowal indologie. Moja kumpela filologie klasyczna - jest
        naukowcem (i dobrze zarabia), sasiad socjologie - zarabia krocie w firmie
        handlowej, drugi arabistyke - tez dobrze zarabia.
        Realizuj marzenia!
        Ew. w czasie studiow dorobisz jakies praktyczne 'dodatki'(kursy, umiejetnosci itp)>
        • tomek854 Re: Realizuj marzenia 18.05.06, 13:46
          Tak, to prawda. Rób to, co Cię pasjonuje.

Ale z drugiej strony patrz realistycznie smile
          • cienmotyla Re: Realizuj marzenia 18.05.06, 15:49
            To naprawdę nie jest proste. Staram się podjąć tę decyzję jak najbardziej
            rozsadnie i dla mnie i dla mojej przyszłości.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka