Dodaj do ulubionych

Giertych nie pośle do przedszkola.

30.05.06, 08:19
PiS chciało posłać do zerówki już pięciolatki, by wyrównywać szanse
edukacyjne najbiedniejszych dzieci. Ale minister Giertych tego programu
realizować nie chce. Zgrzyt w koalicji?

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3380958.html

A Wy za czym się opowiadacie?
Obserwuj wątek
    • sloggi Re: Giertych nie pośle do przedszkola. 30.05.06, 10:58
      Znam rodziców zmuszających 3 latki do nauki angielskiego, czy dziecko nie ma
      prawa do beztroskiego dzieciństwa? Musi być zajebiste i lepsze od innych?
      • adhamah Re: Giertych nie pośle do przedszkola. 30.05.06, 17:08
        trzylatek! niezle!
        moja znajoma kiedyś uczyła 6cio latka i twierdziła ze to strata czasu bo to
        dzicko nie potrafilo sie skupic dluzej niz 15 minut.
    • towita Re: Giertych nie pośle do przedszkola. 30.05.06, 11:04
      Jako matka Polka opowiadam się za tym, żeby moje dziecko w wieku pięciu lat
      bawiło się beztrosko i rysowało bohomazy.
      Jak będzie chciał to nauczy się wszystkiego startując w wieku 7 lat. Pytanie:
      czy będzie chciał?
      • antidotumm Przedszkola 30.05.06, 11:36
        Bezplatne obowiazkowe przedszkole dla 5-latkow to niezly pomysl! I tak prawie
        wszystkie dzieci ludzi wyksztalconych chodza w tym wieku do przedszkola, ale
        musza placic... A tak byloby nieodplatne. I- wazne - trzeba by odbudowac siec
        przedszkoli na wsiach, gdzie zupelnie je polikwidowano.
        Nota bene- obowiazkowa nauka przedszkolna dla 5-latkow to w wielu krajach np.
        2-3 razy tygodniowo po 3 godziny! (w Hiszpanii przedszkola dzialaja w godzinach
        9-13!).
        Chodzi o uspolecznianie malego czlowieka, a wypadku dzieci zaniedbanych - o
        edukacje typu wzbogacenie slownictwa, poznawanie kolorow, podstawy rysunku.
        Moja coreczka (3l.) poznala 5letniego chlopczyka, ktory sam z siebie jest
        bystry, ale widac, ze malo kto z nim rozmawia itp- nie zna kolorow, nie umie
        trzymac nozyczek, nie liczy nawet do 2 itp.
        • towita Re: Przedszkola 30.05.06, 11:38
          A po co pięcioletnie dziecko ma umieć liczyć, przecież do sklepu go samego nie
          wysyłam?
        • tooo-tiki Re: Przedszkola 30.05.06, 19:17
          No i Polska znowu spapuguje pomysł z Zachodu, urabiając go w taki sposób, że
          wyjdzie kupa.

Owszem, nawet za Odrą dzieciaki idą do szkoły w wieku lat 6ciu. Tyle, że tam
          jest zupełnie inny system edukacji. Córka moich znajomych chodzi do szkoły w
          Niemczech. Ma 6 lat. W szkole mają dużo zabaw, prac plastycznych, wycieczek.
          Nauka odbywa się głównie przez zabawę. Nie ma ocen.

Córka mojej kuzynki ma lat 7 i chodzi do polskiej szkoły. Na odrabianiu zadań
          domowych spędza około godziny dziennie. Ostatnio pani zadała im z dnia na dzień
          6 stron ćwiczeń.

Dlatego - póki mamy taki a nie inny poziom i metody edukacji w polskich
          szkołach, będę przeciwko wysyłaniu maluchów rok wcześniej do szkoły.

Ale jestem za przedszkolem, chociaż obawiam się, że więcej placówek i możliwość
          korzystania z nich bezpłatnio, obniży jakość zajęć.

Moje dziecię ma lat 5, ale już tak sobie myślę, że najfajniejsza byłaby szkoła
          prywatna.
    • buba2000 Re: Giertych nie pośle do przedszkola. 30.05.06, 19:27
      i bardzo dobrze ,6 latek w zerówce uczy się naprawdę dużo i idąc do1 klasy
      potrafi składać literki , pisać, a poza tym dojrzałośc emocjonalna dziecka
      dopiero się wtedy kształtuje,
      • skiela1 Re: Giertych nie pośle do przedszkola. 30.05.06, 19:29
        Podobno do 12 roku zycia dziecko chlonie wiedze jak gabka wode.
        • buba2000 Re: Giertych nie pośle do przedszkola. 30.05.06, 19:34
          aż się nie przeleje
          • towita Re: Giertych nie pośle do przedszkola. 31.05.06, 08:28
            A ja mam przyjaciół jeszcze z podstawówki, którzy w pierwszych klasach byli w
            ogonie klasy. Rozkręcili się tak ok. 7 klasy, skończyli dobre ogólniaki i są
            całkiem niezłymi lekarzami czy innymi prawnikami. Uważam, że nie należy
            przeciążać małych dzieci prowadzi to bardzo często do zniechęcenia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka