Dodaj do ulubionych

Korporacja czy mała firma?

12.07.06, 21:39
Gdzie się bardziej odnajdujecie w sytuacji zawodowej?
Jednak jestem stworem korporacyjnym.
Obserwuj wątek
    • dimanche Re: Korporacja czy mała firma? 12.07.06, 21:47
      Zawsze myślałam, że się odnajdę w małej firmie, a tu mnie wciągnęłą korporacja i
      wcale nie jeat tak kiepsko, nawet jak się pracuje na ogromnej sali wśród ludzi,
      mimo iż jestem bardziej kameralna i wolę spokój...
      • rene8 Re: Korporacja czy mała firma? 12.07.06, 21:49
        Wolałabym w małej firmie.
        Pracuję w korporacjisad

Napewno nie "własna firma".
        Nie mam głowy do interesów.
    • tukee Re: Korporacja czy mała firma? 12.07.06, 22:20
      w koropracji sa plusy zapewne takie, ze jak nie zalezy ci na promocji wlasnej
      osobowosci to mozesz byc kolkiem w maszynie i miec spokoj w obrebie swojego
      boksu czy tez gabinetu w zaleznosci gdzie sie komu trafi. Pisze "trafi" poniewaz
      uwazam, ze kazdy czlowiek jest wstanie nauczyc sie wszystkich
      czynnosci/obowiazkow ktore sa przypisane danemu stanowisku. Moze jedyna bariera
      na dluzsza mete jest znajomosc jezykow. Poza tym jesli kogos "dopuszczą" do
      danego stanowiska i ten naprawde bedzie chcial sobie poradzic to podoła - chyba,
      ze ktos mu ewidentnie bedzie przeszkadzal. w malej firmie czlowiek jest zawsze
      zywy i tu juz nie mozna zamknac sie na cztery spusty ze swoimi myslami. Nastroje
      udzielaja sie wzajemnie i czasami moze byc trudno, ale uwazam , ze jest mniej
      biurokracji i jak ludzie sa fajni to mozna wypracowac sobie duzo wiecej dobrym
      slowem niz ogólnym zarządzeniem. Bardzo bym zgrzeszyla, gdybym powiedziala cos
      zlego na temat stosunkow w niewielkiej firmie w ktorej pracuje. Ale o przyjazna
      atmosfere trzeba dbac codziennie jak o angielski trawnik.
    • impostor Re: Korporacja czy mała firma? 12.07.06, 23:03
      ciezko powiedziec... robie w korporacji, ale jest to moja pierwsza powazna
      praca, wiec nie mam punktu odniesienia... ale duch korporacyjny unosi sie w
      powietrzu, to sie czuje...
      • f.l.y Re: Korporacja czy mała firma? 13.07.06, 11:42
        sprzedałam się korporacji...
        gdyby nie forsa jaką mi płacą, wolałabym siedzieć na wsi i czytać książki w
        ogrodzie....
      • miriam1336 Re: Korporacja czy mała firma? 13.07.06, 12:11
        pracuje w mediach, ale wlasciwie jest to korporacja pelna geba.
        Plusy i minusy: lubie te robote, robie co lubie i to mi daje satysfakcje, nie
        wyobrazam sobie zeby z niechecia zwlekac sie z rana z lozka i isc z musu ! ale
        tez jest ciezko, od cholery roboty, ciagle zapytania z kwatery glownej, duzy
        brak zrozumienia naszej polskiej odmiennosci w kwestii biznesu, etc. Sporo
        karmienia korporacyjnego gada: wewnetrzne raporty, prezentacje, udowadnianie ze
        sie znamy i wiemy co robimy ! sad
    • kriss67 Re: Korporacja czy mała firma? 13.07.06, 12:36
      Jaka jest wasza definicja korporacji? Czy np. duży zakład produkcyjny uznajecie
      za korporacje? A urząd miejski to jaka forma organizacyjna waszym zdaniem?

Odnajduje sie zdecydowanie w czymś małym. Poza pracą zawodową w biurze, pomagam
      Mamie w prowadzeniu sklepiku ZOO. I jak po 16 ide jej pomagac, czuje sie jak
      ryba w wodzie. Odzywamsmile

• altu Re: Korporacja czy mała firma? 13.07.06, 12:51
        ja pracuje w małej, rodzinnej (nie moja rodzina) firmie..
        czasami jest gorzej niz w korporacji..
    • jetbang Re: Korporacja czy mała firma? 13.07.06, 16:08
      to chyba bardziej zalezy od predyspozycji osobowościowych każdej osoby
      ja pracuje w firmie 500 osobowej o charakterze handlowo usługowym. Niby
      atmosfera i wszystko jest ok ale jakoś nie mogę sie dostosować. Kwestia
      wstawania o wczesnej porze, praca totalnie od ... do ... zero ruchu w tym
      czasie. jest męczące to ze za spóźnienie 5 minut jest sie "szykanowanym" i
      wrzucanym w odpowiednie procedury które zżerają kilka razy więcej czasu niż te 5
      minut spóźnienia. skazany jestem na conajmniej pół roku pracy tam ale ... cóż
      żeby zmienić swoją sytuację rozkręcam swoją małą działalność. zawód pozwala mi
      na bycie tzw "wolnym strzelcem" i skrzętnie to bede wykorzystywał. Ogólnie wiem
      co mi pasuje i jak chce pracować i może za rok już bedzie tak jak trzeba wink)
      • franki8 Re: Korporacja czy mała firma? 13.07.06, 21:11
        12 lat spędziłem w korporacji. Bywało różnie... Może ze względu na to "różnie"
        od 8 lat pracuję w małych firmach... ma to swoje dobre strony, ale - czasami
        czegoś brakuje. Czego - słowo daję, nie wiem.
    • aankaa Re: Korporacja czy mała firma? 13.07.06, 21:50
      najgorsza jest mała firma działająca jako przedstawiciel korporacji (coby to
      nie miało znaczyć) - sympatycznie, rodzinnie, na luzie a (czasami) wymagania
      takie, że człek ma ochotę pie... papierami w biurko (szefa) i zaproponowawszy
      mu pocałunek w ... (pracowniczą, oczywiście) oddalić się dostojnie, pokazując,
      że są granice debilizmu/biurokracji/włazidupstwa/itp
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka