sloggi 12.07.06, 21:39 Gdzie się bardziej odnajdujecie w sytuacji zawodowej? Jednak jestem stworem korporacyjnym. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dimanche Re: Korporacja czy mała firma? 12.07.06, 21:47 Zawsze myślałam, że się odnajdę w małej firmie, a tu mnie wciągnęłą korporacja i wcale nie jeat tak kiepsko, nawet jak się pracuje na ogromnej sali wśród ludzi, mimo iż jestem bardziej kameralna i wolę spokój... Odpowiedz Link
rene8 Re: Korporacja czy mała firma? 12.07.06, 21:49 Wolałabym w małej firmie. Pracuję w korporacji Napewno nie "własna firma". Nie mam głowy do interesów. Odpowiedz Link
tukee Re: Korporacja czy mała firma? 12.07.06, 22:20 w koropracji sa plusy zapewne takie, ze jak nie zalezy ci na promocji wlasnej osobowosci to mozesz byc kolkiem w maszynie i miec spokoj w obrebie swojego boksu czy tez gabinetu w zaleznosci gdzie sie komu trafi. Pisze "trafi" poniewaz uwazam, ze kazdy czlowiek jest wstanie nauczyc sie wszystkich czynnosci/obowiazkow ktore sa przypisane danemu stanowisku. Moze jedyna bariera na dluzsza mete jest znajomosc jezykow. Poza tym jesli kogos "dopuszczą" do danego stanowiska i ten naprawde bedzie chcial sobie poradzic to podoła - chyba, ze ktos mu ewidentnie bedzie przeszkadzal. w malej firmie czlowiek jest zawsze zywy i tu juz nie mozna zamknac sie na cztery spusty ze swoimi myslami. Nastroje udzielaja sie wzajemnie i czasami moze byc trudno, ale uwazam , ze jest mniej biurokracji i jak ludzie sa fajni to mozna wypracowac sobie duzo wiecej dobrym slowem niz ogólnym zarządzeniem. Bardzo bym zgrzeszyla, gdybym powiedziala cos zlego na temat stosunkow w niewielkiej firmie w ktorej pracuje. Ale o przyjazna atmosfere trzeba dbac codziennie jak o angielski trawnik. Odpowiedz Link
impostor Re: Korporacja czy mała firma? 12.07.06, 23:03 ciezko powiedziec... robie w korporacji, ale jest to moja pierwsza powazna praca, wiec nie mam punktu odniesienia... ale duch korporacyjny unosi sie w powietrzu, to sie czuje... Odpowiedz Link
f.l.y Re: Korporacja czy mała firma? 13.07.06, 11:42 sprzedałam się korporacji... gdyby nie forsa jaką mi płacą, wolałabym siedzieć na wsi i czytać książki w ogrodzie.... Odpowiedz Link
miriam1336 Re: Korporacja czy mała firma? 13.07.06, 12:11 pracuje w mediach, ale wlasciwie jest to korporacja pelna geba. Plusy i minusy: lubie te robote, robie co lubie i to mi daje satysfakcje, nie wyobrazam sobie zeby z niechecia zwlekac sie z rana z lozka i isc z musu ! ale tez jest ciezko, od cholery roboty, ciagle zapytania z kwatery glownej, duzy brak zrozumienia naszej polskiej odmiennosci w kwestii biznesu, etc. Sporo karmienia korporacyjnego gada: wewnetrzne raporty, prezentacje, udowadnianie ze sie znamy i wiemy co robimy ! Odpowiedz Link
kriss67 Re: Korporacja czy mała firma? 13.07.06, 12:36 Jaka jest wasza definicja korporacji? Czy np. duży zakład produkcyjny uznajecie za korporacje? A urząd miejski to jaka forma organizacyjna waszym zdaniem? Odnajduje sie zdecydowanie w czymś małym. Poza pracą zawodową w biurze, pomagam Mamie w prowadzeniu sklepiku ZOO. I jak po 16 ide jej pomagac, czuje sie jak ryba w wodzie. Odzywam Odpowiedz Link
altu Re: Korporacja czy mała firma? 13.07.06, 12:51 ja pracuje w małej, rodzinnej (nie moja rodzina) firmie.. czasami jest gorzej niz w korporacji.. Odpowiedz Link
jetbang Re: Korporacja czy mała firma? 13.07.06, 16:08 to chyba bardziej zalezy od predyspozycji osobowościowych każdej osoby ja pracuje w firmie 500 osobowej o charakterze handlowo usługowym. Niby atmosfera i wszystko jest ok ale jakoś nie mogę sie dostosować. Kwestia wstawania o wczesnej porze, praca totalnie od ... do ... zero ruchu w tym czasie. jest męczące to ze za spóźnienie 5 minut jest sie "szykanowanym" i wrzucanym w odpowiednie procedury które zżerają kilka razy więcej czasu niż te 5 minut spóźnienia. skazany jestem na conajmniej pół roku pracy tam ale ... cóż żeby zmienić swoją sytuację rozkręcam swoją małą działalność. zawód pozwala mi na bycie tzw "wolnym strzelcem" i skrzętnie to bede wykorzystywał. Ogólnie wiem co mi pasuje i jak chce pracować i może za rok już bedzie tak jak trzeba ) Odpowiedz Link
franki8 Re: Korporacja czy mała firma? 13.07.06, 21:11 12 lat spędziłem w korporacji. Bywało różnie... Może ze względu na to "różnie" od 8 lat pracuję w małych firmach... ma to swoje dobre strony, ale - czasami czegoś brakuje. Czego - słowo daję, nie wiem. Odpowiedz Link
aankaa Re: Korporacja czy mała firma? 13.07.06, 21:50 najgorsza jest mała firma działająca jako przedstawiciel korporacji (coby to nie miało znaczyć) - sympatycznie, rodzinnie, na luzie a (czasami) wymagania takie, że człek ma ochotę pie... papierami w biurko (szefa) i zaproponowawszy mu pocałunek w ... (pracowniczą, oczywiście) oddalić się dostojnie, pokazując, że są granice debilizmu/biurokracji/włazidupstwa/itp Odpowiedz Link