Dodaj do ulubionych

Chca powrotu do Polski krola

28.07.06, 05:23

W Nowym Sączu rodzi się inicjatywa, która może odbić się echem w całej
Europie. Kilku szanowanych mieszkańców grodu nad Dunajcem zamierza doprowadzić
do ogólnopolskiego referendum, w którym rodacy wypowiedzą się czy chcą
zastąpić urząd prezydencki monarchią i oddać najwyższą władzę potomkowi
polskich królów.

Jest nim Maria Emanuel, książę Saksonii, margrabia Miśni, senior rodu
Wettinów, przyjaciel zmarłego papieża Jana Pawła II. 17 września w Starej
Lubownii na Słowacji ma zawiązać się Konfederacja Spiska.

Jednym z inicjatorów jej powołania jest znany sądecki antykwariusz i jubiler
Adam Orzechowski, który zasłynął w Polsce jako odtwórca zrabowanej przez
Prusaków korony polskich monarchów. Orzechowski ma nadzieję, że zdegustowani
politycznymi awanturami Polacy podchwycą myśl o restytucji królestwa.

wiadomosci.wp.pl/kat,,statp,UG9sZWNhbXk%3D,wid,8414911,wiadomosc.html
Obserwuj wątek
    • kklamerka Sloggi na króla! 28.07.06, 07:50

• to.ja.kas Re: Sloggi na króla! 28.07.06, 08:59
        Tak jak najbardziej niech Sloggi krolem zostanie. Zawsze to fajnie miec
        znajomosci na gorze smile

Sloggi pamietaj, ze poparłam Twoja kandydature jak juz na tronie zasiadziesz :-
        ))))
    • frida2 Re: Chca powrotu do Polski krola 28.07.06, 10:45
      Bije na mózg niektórym.
      • simpson.50 ciekawe czy rozdzielili juz role spoleczne 28.07.06, 11:02
        kto bedzie wasalem, kto dostanie tytuly szlacheckie, kto bedzie robil na
        panszczyznie..
        \
        taki swiat, pomimo zabawy we wladze, byl bardzo przejrzysty, od razu widac bylo
        kto sie urodzil z guzem na mozgu (czytaj z zapedami na tron).

Chyba tylko raz w historii Polski mielismy "normalnego" wladce, reszta to jakies
        po..nce, za rzadow ktorych zawsze o cos sie tlukli. W sumie dziwie sie
        podwladnym, ze Bozia poskapila rozumku i nie wywalili tego barachla na widlach
        (przynajmniej nie musieliby ginac w wojnach o tron).
    • poprioniony Re: Chca powrotu do Polski krola 28.07.06, 11:08
      > zamierza doprowadzić do ogólnopolskiego referendum,

A kto za to zaplaci? Ja zaplace, pan zaplaci, pani zaplaci... spoleczenstwo.
      • simpson.50 Re: Chca powrotu do Polski krola 28.07.06, 11:09
        poprioniony napisał:

> > zamierza doprowadzić do ogólnopolskiego referendum,
        >
        > A kto za to zaplaci? Ja zaplace, pan zaplaci, pani zaplaci... spoleczenstwo.
        >

referendum, a czy ktos sie nas pytal czy chcemy placic za plomby u dentysty?
    • zenta1 Re: Chca powrotu do Polski krola 28.07.06, 11:11
      ...to nie jest takie głupie. przed chwilą przeczytałem, że Dania
      (Królestwo !!!) jest najlepiej urządzonym państwem swiata. I komu rzuciło się
      na mózg ???
      Co do tytułów szlacheckich - nadawanie tytulatur, godności swietnie sprawdza
      się gdzie ? W Anglii ! Wielu waszych idoli (muzyków, aktorów, p[iosenkarzy0
      otrzymało prawo uzywania sir przed nazwiskiem. I co, i komu rzuciło sie na
      mózg ?
      Druga sprawa, że utrzymanie dworu będzie znacznie, znacznie i jeszcze raz,
      znacznie tansze niż utrzymanie dweoru prezydenckjiego.
      I jeszcze jedna spraw. gdyby królem mialby zostać jakiś członek znanego rodu
      arystokratycznego, to mielibysmy przynajmniej pewność, że prezyde4ntem nie
      będzie nasz ulubiony polityk Andrew lepper smile)))) Weźcie to pod rozwagę.
      • simpson.50 Re: Chca powrotu do Polski krola 28.07.06, 11:28
        z tej strony to ladnie wyglada, dobrze ze nie ma juz zapisow w dowodzie:

miejsce pracy: pansczyzna

• zenta1 Re: Chca powrotu do Polski krola 28.07.06, 15:03
          simpson.50 napisał:

> z tej strony to ladnie wyglada, dobrze ze nie ma juz zapisow w dowodzie:
          >
          > miejsce pracy: pansczyzna
          *** simpson - czasy zmieniły się. A w Danii, Szwecji, Norwegii, hiszpanii,
          Belgii, Holandii, Luksemburgu mają pańszczyznę ? Zyją aż miło smile

Mój pierwszy wyjazd na Zachód był parę lat temu, właśnie do Danii. Jednym z
          moich największych zaskoczeń były wiszące portrety królowej w stroju
          koronacyjnym w każdym urzędzie. Duże kolorowe zdjęcia starszej, eleganckiej
          pani z ładnym uśmiechem smile Ba, starszym osobom z tego forum może kojarzyć się z
          portretami bucefałów komunistycznych: Gomułki, Bieruta,
          Cyrankiewicza,Zawadzkiego, Spychalskiego w każdej klasie, biurze...
          >
          • zenta1 Re: Chca powrotu do Polski krola 28.07.06, 15:09
            ...zdrowy snobizm po latach komunistycznej prowizorki (w każdym względzie) może
            być całkiem niezły smile A zresztą, przejrzyj kolorowe pisemka, to kto tam króluje
            (nomen omen) - Dody, mandaryny, wiśniaki, i inne showbiznesowe badziewie.
            Anglicy mają do swojej monarchii zdrowy stosunek: władzę odebrali a cły sztafaż
            i ceremonialna pompa została. I oni to kochają. Zresztą, gdybym miał wybierać -
            wybrałbym skandynawski lub hiszpański (obecnie) model monarchii. Więcej
            skromności...
            • simpson.50 Re: Chca powrotu do Polski krola 28.07.06, 16:31
              zenta1 napisał:

Więcej
              > skromności...

tam, zaraz skromnosci smile

zaczynam rozumiec, przeciez:
              -etykieta dworska
              -przenoszenie tronu pokoleniowo, wiec mlodego trzeba wychowac w polityce,
              sztuce, itp...
              -dobra etykieta rycerska
              -fakt, moze panszczyzna bylaby lzejsza od podatku w podatku i akcyzie w chlebie...
              -ludzie, ktorzy nie spadli spod remizy, tylko maja tradycje pokoleniowe...
              -mecenat sztuki i biblioteki (jak Ossolinscy, np.)

trzeba to rozwazyc, bo to nie jest takie zle, jak pisali w lekturach, a w
              porownaniu z obecnymi rzadami kwasoslalow, kaczoslawow, walesoslawow, to moze
              byc dobre wyjscie
              • zenta1 Re: Chca powrotu do Polski krola 28.07.06, 18:49
                ...dałeś przekonać się smile Baaaaaardzo rzadkie zjawisko na forach internetowych.
          • poprioniony Re: Chca powrotu do Polski krola 28.07.06, 19:45
            > *** simpson - czasy zmieniły się. A w Danii, Szwecji, Norwegii, hiszpanii,
            > Belgii, Holandii, Luksemburgu mają pańszczyznę ? Zyją aż miło smile

No chyba nie chcesz powiedziec, ze zyje im sie tam milo bo maja monarchie?
            Mam dziwne wrazenie, ze jakby pozbyli sie tej szopki zyloby im sie rownie milo.
            • zenta1 Re: Chca powrotu do Polski krola 29.07.06, 11:46
              poprioniony napisał:

> > *** simpson - czasy zmieniły się. A w Danii, Szwecji, Norwegii, hiszpanii
              > ,
              > > Belgii, Holandii, Luksemburgu mają pańszczyznę ? Zyją aż miło smile
              >
              > No chyba nie chcesz powiedziec, ze zyje im sie tam milo bo maja monarchie?
              > Mam dziwne wrazenie, ze jakby pozbyli sie tej szopki zyloby im sie rownie
              milo.
              >*** chcę powiedzieć, że zyje się im miło pomimo ...istnienia monarchii.
              Współczesne monarchie są znakiem ciągłości państwowej, jakimś tam wyrazem
              tożsamości narodowej...itd. Nie chcę w włazić w szczegóły. Spróbuj pozbawić
              Brytyjczyków czy Duńczyków tej "szopki" a dość szybko przekonasz się co oni
              myślą o ustroju w którym przyszło Tobie żyć smile)) Kaczka prezydentem !
              • poprioniony Re: Chca powrotu do Polski krola 29.07.06, 11:58
                Dlaczego wybierasz kulawa Polske wybierajac jednoczesnie
                najlepsze monarchie?
                To porownajmy fenomenalne monarchie z USA albo Szwajcaria, ok?
                Teraz pokaz mi zalety "mania dworu"?
                • zenta1 Re: Chca powrotu do Polski krola 29.07.06, 12:02
                  ...już się podniecasz smile Spokojnie, nie będę do niczego przekonywał, wystarczy
                  popatrzeć na zachodnie monarchie. Co do USA - inna historia, Stany są jednym
                  wielkim i to jeszcze udanym eksperymentem emigranckkim smile
    • sloggi Re: Chca powrotu do Polski krola 29.07.06, 12:12
      Mają ludzie fantazję.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka