sibeliuss 27.10.06, 22:25 Przecież mamy swoje obyczaje, więc po co nam radość ze śmierci bliskich? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mk968 Re: Czy święto Haloween jest w Polsce potrzebne? 27.10.06, 22:34 NIE bo jest nie etyczne POLAND to nie USA Odpowiedz Link
dimanche Re: Czy święto Haloween jest w Polsce potrzebne? 27.10.06, 22:36 Nie wiem po co amerykanizowac nasz kraj... Odpowiedz Link
grzewi Re: Czy święto Haloween jest w Polsce potrzebne? 27.10.06, 22:40 Jak zwykle chcemy zrżynać coś z amerykanów.Ale społeczeństwo w rzeczywistości myśli inaczej , to media kreują styl i wiele obyczajów,wręcz wciskają na siłę. Odpowiedz Link
szarex Re: Czy święto Haloween jest w Polsce potrzebne? 27.10.06, 22:44 no właśnie też myślę że próbuje się nam wcisnąć na siłę to Haloween. Przecież nie musimy na siłę przyjmować wszystkiego. Mamy własną tradycje... Odpowiedz Link
skiela1 Re: Czy święto Haloween jest w Polsce potrzebne? 27.10.06, 22:51 To nie jest swieto amerykanskie Odpowiedz Link
grzewi Re: Czy święto Haloween jest w Polsce potrzebne? 27.10.06, 22:56 skiela1 napisała: > To nie jest swieto amerykanskie Ich media działają skutecznie,a oni łykają jak kaczki Odpowiedz Link
skiela1 Re: Czy święto Haloween jest w Polsce potrzebne? 27.10.06, 23:06 grzewi napisał: > skiela1 napisała: > > > To nie jest swieto amerykanskie > Ich media działają skutecznie,a oni łykają jak kaczki A niech lykaja. W Ameryce Pln.nie obchodzi sie swieta Zmarlych wiec ten obyczaj jest chyba 'na miejscu' Odpowiedz Link
skiela1 Re: Czy święto Haloween jest w Polsce potrzebne? 27.10.06, 22:37 Co kraj to obyczaj. A to nie jeste polski obyczaj wiec ..darujmy sobie. Odpowiedz Link
rene8 Re: Czy święto Haloween jest w Polsce potrzebne? 27.10.06, 22:39 Mój znajomy amerykaniec powiedział,ze takie swięto by się u Nas przydało. bo jesteśmy smutnym krajem. A juz swięta Zmarłych.. ,ze robimy z tego prawie pogrzeb. Na nic sie nie zdały tłumaczenia o tradycji. Nadal twierdził,ze mamy piękną porę roku cudowne swięto, i należy je celebrować , swiętować. A my się umartwiamy... trudna to była dyskusja. Mnie nie "jara" Hallołin Odpowiedz Link
balkan Re: Czy święto Haloween jest w Polsce potrzebne? 27.10.06, 22:56 wiele rzeczy jest nam nie potrzebnych, ale co z tego...... to się nazywa globalizm, i nawet jak nam się to nie podoba, to możemy nie obchodzić ( ja nie obchodzę), ale co inni będą robić, to ich sprawa, ich sumienie, ich poglądy... Odpowiedz Link
skiela1 Ciemno wszedzie,glucho wszedzie,co to bedzie,co... 27.10.06, 23:09 Dawno, dawno temu 31 października w Polsce obchodzono Święto Dziadów, uznawane przez księży za pogański obrządek. Tego dnia duchy zmarłych uwięzionych pomiędzy niebem a piekłem pojawiały się na ziemi i w zamian za modlitwę ludzi, jedzenie lub odprawienie obrządku zaznawały spokoju. U nas tez bylo Odpowiedz Link
c.kapturek nie 28.10.06, 00:13 denerwuje mnie to, że ludzie się przebierają. już pomijam tą paskudę jaką są walentynki. wolnoć tomku w swoim domku, polskie święta i tylko polskie. Odpowiedz Link
mroofka2 Re: Czy święto Haloween jest w Polsce potrzebne? 28.10.06, 00:21 to prawda to nie jest typowo amerykańskie święto ale przez nich obchodzone. a biorąc pod uwagę, że wszystko kopiujemy od tych obrzydliwych Amerykanów, to niedługo nasze narodowe odejdą w niepamięc. zresztą...ja nie świetuję... Odpowiedz Link
skiela1 Re: Czy święto Haloween jest w Polsce potrzebne? 28.10.06, 02:05 mroofka2 napisała: > > to prawda to nie jest typowo > amerykańskie święto ale przez nich obchodzone. > a biorąc pod uwagę, że wszystko kopiujemy od tych > obrzydliwych Amerykanów, to niedługo nasze narodowe > odejdą w niepamięc. > zresztą...ja nie świetuję... Ten zwyczaj przywiezli ze soba do Ameryki emigranci z Irlandii. Ciekawe jakie zwyczaje wprowdzaja teraz Polacy w Irlandii i czy tez zostaniemy przez nich znienawidzeni i okreslani jako obrzydliwi. Czas okaze. > Odpowiedz Link
karen_walker Re: Czy święto Haloween jest w Polsce potrzebne? 28.10.06, 13:07 Przeciez to jest zabawa a nie swieto, ktore sie obchodzi z nabozenstwem. Dlaczego Polacy koniecznie musza byc takie smutasy? Polaku - rozluznij sie! Odpowiedz Link
goaa Re: Czy święto Haloween jest w Polsce potrzebne? 28.10.06, 13:46 Zupełnie nie rozumiem argumentu"bo to nie jest polskie święto"-i co z tego? A gdzie różnorodność? gdzie tolerancja? gdzie uśmiech? Odpowiedz Link
mroofka2 Re: Czy święto Haloween jest w Polsce potrzebne? 28.10.06, 16:08 zabawa? a co jest zabawnego w pociętej dynii? no bawię się do łez! a Polacy do Iralndii zawieźli umiejętność picia wódki na 1003 sposoby Odpowiedz Link
karen_walker Re: Czy święto Haloween jest w Polsce potrzebne? 28.10.06, 17:06 To, ze ty nie widzisz w tym nic zabawnego, nie znaczy, ze to nie jest zabawne. Moze to swiadczyc o twoim malo rozwinietym poczuciu humoru. Odpowiedz Link
skiela1 Re: Czy święto Haloween jest w Polsce potrzebne? 28.10.06, 17:54 karen_walker napisała: > To, ze ty nie widzisz w tym nic zabawnego, nie znaczy, ze to nie jest zabawne. > Moze to swiadczyc o twoim malo rozwinietym poczuciu humoru. Dla Polakow w Polsce jest to wyjatkowy czas zadumy nad przemijaniem,czas refleksji i wspomnien o tych co odeszli. Odpowiedz Link
karen_walker Re: Czy święto Haloween jest w Polsce potrzebne? 28.10.06, 18:16 No i co z tego? Ja o tych, ktorzy odeszli pamietam przez 365 dni w roku. Nie potrzebne mi sa specjalnie wyznaczone na to swieta. Dla rownowagi w swiecie potrzebne jest i czarne i biale, smutne i wesole. Nie widze nic zlego w tym, ze dzien zadumy moze byc poprzedzony zabawa. Moze by skasowac karnawal? W koncu po nim nastepuje post. O - skasowac ostatki. No zeby sie tak ozerac slodyczami tuz przed postem - to przeciez nieprzyzwoite. A pominawszy wszystko, to przeciez nikt nikogo nie zmusza do tego, zeby "obchodzic" Halloween. Odpowiedz Link
skiela1 Re: Czy święto Haloween jest w Polsce potrzebne? 28.10.06, 18:20 Dla Ciebie proponuje wypad 'na tance'1 listopada. Odpowiedz Link
karen_walker Re: Czy święto Haloween jest w Polsce potrzebne? 28.10.06, 18:37 A wiesz, ze to niezly pomysl? No, moze nie na tance, bo przeciez w tym kraju wszystko bedzie pozamykane. Moze sciagne kolegow z pikiety i jakas balange urzadzimy. Odpowiedz Link
skiela1 Re: Czy święto Haloween jest w Polsce potrzebne? 28.10.06, 17:51 mroofka2 napisała: > > zabawa? a co jest zabawnego w pociętej dynii? > no bawię się do łez! Nie ma nic zabawnego.No moze dla dzieci...bo to zwykle one wycinaja z dyni oczy,nos usta... Jest to ladna ozdoba domu. Dynia ze swieczka w srodku jest tylko symbolem blednego ognika. Taka postac przyjmowaly duchy Odpowiedz Link
zo_h A jakże ... 28.10.06, 23:10 ... potrzebne ... bardzo potrzebne ... wręcz niezbędne ... podobnie jak wrzód na du... Ach Ci biedni smutni Polacy ... dobrze że przynajmniej każdy amerykański uśmiech jest szczery i przyjaźny. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
frida2 Re: Czy święto Haloween jest w Polsce potrzebne? 31.10.06, 17:52 Zupełnie potrzebne nie jest tymczasem dziś spotkałam na ulicy dwie panny ubrane na czarno, odpowiedni, mroczny makijaż, jedna z nich miała czarne skrzydła. W szkole zapewne była jakaś impreza typu świecące dynie, upiory etc. Debilizm. Odpowiedz Link
zo_h Re: Czy święto Haloween jest w Polsce potrzebne? 31.10.06, 20:01 Nastki chłoną wszystko jak gąbka ... najważniejsze być trendy, glamour (ps nawet nie wiem jak to się pisze) i Bóg wie co jeszcze. Odpowiedz Link
gacus Re: Czy święto Haloween jest w Polsce potrzebne? 01.11.06, 00:55 jak mówisz trędi to jesteś passe. teraz jest freszi i si )))))))))0 Odpowiedz Link
dimanche Re: Czy święto Haloween jest w Polsce potrzebne? 01.11.06, 00:57 gacus napisał: > jak mówisz trędi to jesteś passe. teraz jest freszi i si )))))))))0 A jazzy? Odpowiedz Link
gacus Re: Czy święto Haloween jest w Polsce potrzebne? 31.10.06, 19:13 temat jest właśnie wałkowany u mnie w domu, ponieważ mam dwóch imprezowych Hiszpanów z Teneryfy. I powiedziałem im jak spędzimy 1 listopada: pójdziemy na groby mojej rodziny a potem na Powązki. Ale ja kieruję sie przy układaniu im planu dnia i całego pobytu zasadą że muszą poznać Polskę prawdziwą. I daleki jest od PISuaryzowania i bębnienia o wielkim patriotyźmie, symbolach narodowych itp itd. Odpowiedz Link