kolczatka Re: Makaron czy ziemniaki? 06.11.06, 18:43 Makaron, makaron i jeszcze raz makaron. Spaghetti, fusilli, penne i wiele innych wspaniałości daje fantastyczne natchnienie kulinarne i rozwija wyobraźnię. Odpowiedz Link
sibeliuss Re: Makaron czy ziemniaki? 06.11.06, 19:00 kolczatka napisała: > Makaron, makaron i jeszcze raz makaron. Spaghetti, fusilli, penne i wiele > innych wspaniałości daje fantastyczne natchnienie kulinarne i rozwija > wyobraźnię. Chętnie popodziwiam to natchnienie w realu Odpowiedz Link
mi.ka.n Re: Makaron czy ziemniaki? 06.11.06, 19:07 Makaron,ziemniaki w postaci przerobionej na ,knedle, pyzy,kopytka, placki nadzienie do pierogów.Bardzo rzadko spożywam ziemniaki wpostacisamych ziemniaków.Jeżeli już to pure dobrze ugniecione z masłem i mlekiem. Odpowiedz Link
kolczatka Re: Makaron czy ziemniaki? 06.11.06, 21:37 Mówisz i masz. Ostatnio mam fazę, więc nie widzę przeciwwskazań. Odpowiedz Link
sibeliuss Re: Makaron czy ziemniaki? 07.11.06, 01:02 kolczatka napisała: > Mówisz i masz. Ostatnio mam fazę, więc nie widzę przeciwwskazań. Podumamy, kuchnia jest, może jeszcze ktoś dołączy do gotowania? Odpowiedz Link
kolczatka Re: Makaron czy ziemniaki? 07.11.06, 18:52 sibeliuss napisał: > kolczatka napisała: > > > Mówisz i masz. Ostatnio mam fazę, więc nie widzę przeciwwskazań. > > Podumamy, kuchnia jest, może jeszcze ktoś dołączy do gotowania? Najpierw to trzeba zacząć od wizyty w sklepie I nie mam tu na myśli makaronu. Odpowiedz Link
skiela1 Re: Makaron czy ziemniaki? 06.11.06, 19:07 Makarony. ziemniaki-raz na ....10 dni. Odpowiedz Link
c.kapturek Re: Makaron czy ziemniaki? 06.11.06, 19:27 z tego co ostatnio słyszałam, szkodzić może spożycie przynajmniej 1kg ziemniaków dzień w dzień przez 1 osobę. jeśli w moim menu obiadu są ziemniaki/pulki/kartofle to na talerzu sobie kładę 2 sztuki średniej wielkości 3 lub 4 razy w tygodniu. lubie też obiady, gdzie w składzie jest makaron tzw. spaghetti z mięsem i jakimś sosem, albo zwyczajnie z tym co w lodówce Odpowiedz Link
dociek Re: Makaron czy ziemniaki? 06.11.06, 19:45 Zdecydowanie wolę makaron. Niestety mam w obu domach dwie maniaczki ziemniaków - matkę oraz żonę. I spróbuj tu jeść według własnych smaków. Odpowiedz Link
c.kapturek Re: Makaron czy ziemniaki? 06.11.06, 19:55 to się cool dobrały teściowa z zięciową)))) Odpowiedz Link
ju.bi Re: Makaron czy ziemniaki? 06.11.06, 19:49 nie przepadam za makaronem, jem nie czesciej niz raz w miesiącu, zdecydowanie wolę ziemniaki w róznych postaciach - ale tez jem nie czesciej niz 2-3 razy w tygodniu w pozostałe dni nic nie jem...i tyję Odpowiedz Link
laura303 Re: Makaron czy ziemniaki? 06.11.06, 21:49 A ja wcinam makaron dobrze mi robi na biodra)) Odpowiedz Link
szarex Re: Makaron czy ziemniaki? 06.11.06, 21:48 zdecydowanie ziemniaki - konsumuję ok 3 razy w tygodniu, makaron raz, czasem 2 razy - z serem lub w rosole, po którym oczywiście jem drugie danie z ziemniakami Odpowiedz Link
jan-w Re: Makaron czy ziemniaki? 06.11.06, 21:54 Makaron. Zwłaszcza że od dłuższego czasu są dostępne, bardzo dobre włoskie makarony. Odpowiedz Link
f.l.y Re: Makaron czy ziemniaki? 06.11.06, 22:25 ziemniory, kartofle, pyry... kasze, ryż.. na końcu makarony... Odpowiedz Link
c.kapturek Re: Makaron czy ziemniaki? 06.11.06, 22:44 to kaszy gryczanej nei lubie, a z tzw. peczakem mam złą traume z przedszkola Odpowiedz Link
rene8 Re: Makaron czy ziemniaki? 06.11.06, 23:08 A ja to makarony ! Na potęge! Kasza gryczana? oj lubię No i ziemniaczki. Nie przepadam z ryzem. Jak już to nie moze się kleić i być właśnie al dente. Ale ja to mięsko ,ryba i warzywka. Albo makaron z warzywami. Albo z owocami morza. Albo z grzybami Odpowiedz Link
bartoszcze a ryż, to pies? 07.11.06, 00:08 Statystycznie rozkład jest zblizony do równego Zależy też na co się ma czas albo do czego ma być rzeczony wypełniacz. Odpowiedz Link
mi.ka.n Re: a kasza gryczana,jęczmienna i inne? 07.11.06, 09:43 Kto smakuje i kto lubi.Ja nie mam tygodnia bez kaszki gryczanej,najlepiej z gulaszem. Odpowiedz Link
lelu Re: Makaron czy ziemniaki? 07.11.06, 10:28 Polacco jest w zasadzie kartoflako. Z makaronów to w zsadzie tylko pyzy, przecieraki, śląskie, szare, włochate etc. Chociaż teraz w ramach zubożałego spłeczeństwa chętnie jadamy włoskie pasty popijając Chianti Montepulcchiano. Odpowiedz Link
fedorczyk4 Re: Makaron czy ziemniaki? 07.11.06, 11:06 Ziemniaki duszone w bialym winie, do tego boczek, i cebula. Wszystko razem zapieczone w serze typu Robelechon. Bomba kaloryczna ale chyba to jest to co tygrysy lubia najbardziej. Odpowiedz Link
margala kasza Gryczana 07.11.06, 15:15 ostatnio proporcje w moim menu wyglądają mniej więcej tak: kasza Gryczana 50%, ziemniaki 25%, makarony 25%. a tak właściwie, to kim był ten Gryczan? pozdrawiaM. Odpowiedz Link
skiela1 Re: kasza Gryczana 08.11.06, 02:03 margala napisał: > > a tak właściwie, to kim był ten Gryczan? Nazwa pochodzi od gryki "Tymczasem przenoś duszę moją utęsknioną Do tych pagórków leśnych, do tych łąk zielonych, Szeroko nad błękitnym Niemnem rozciągnionych Do tych pól malowanych zbożem rozmaitem, Wyzłacanych pszenicą, posrebrzanych żytem; Gdzie bursztynowy świerzop, gryka jak śnieg biała, Gdzie panieńskim rumieńcem dzięcielina pała". Odpowiedz Link
margala Re: kasza Gryczana 08.11.06, 20:37 skiela1 napisała: > margala napisał: > > > > > a tak właściwie, to kim był ten Gryczan? > > Nazwa pochodzi od gryki to może jeszcze napiszesz, że zupa pomidorowa pochodzi od pomidorów a nie od słynnego radzieckiego uczonego o nazwisku Pomidorow ?!? pozdrawiaM. Odpowiedz Link
skiela1 Re: kasza Gryczana 08.11.06, 20:40 > to może jeszcze napiszesz, że zupa pomidorowa pochodzi od pomidorów a nie od > słynnego radzieckiego uczonego o nazwisku Pomidorow ?!? > Gdybym znalazla od czego pochodzi slowo 'gryka'pewnie bym Ci tu podala. Odpowiedz Link
fedorczyk4 Pyry, 08.11.06, 21:34 Była dzisiaj u mnie usamodzielniona córka przyjaciółki. I jak zaczeła mi opowiadać o tym czego to ona nie wyczynia z kartoflami w okresach bezpieniężnych, to o mało nie zachlapałam sie sliną. Odpowiedz Link
mroofka2 Re: Makaron czy ziemniaki? 07.11.06, 16:51 ziemniaki, ziemniaki, ziemniaki, zawsze i wszędzie, i w każdej postaci mniam Odpowiedz Link
skiela1 Re: Makaron czy ziemniaki? 07.11.06, 17:01 mroofka2 napisała: > > ziemniaki, ziemniaki, ziemniaki, zawsze i wszędzie, i w każdej > postaci mniam Podobno maseczki z ziemniaka tez nie sa zle Odpowiedz Link
mroofka2 Re: Makaron czy ziemniaki? 09.11.06, 01:05 a no tak na twarz lub dłonie ugotowany ziemniak rozgnieciony i wymieszany z mlekiem, jogurtem, itp nakładać i pieknieć Odpowiedz Link
frida2 Re: Makaron czy ziemniaki? 07.11.06, 23:02 Po równo. Dzisiaj właśnie było spaghetti. Odpowiedz Link
skiela1 Re: Makaron czy ziemniaki? 08.11.06, 00:13 frida2 napisała: > Po równo. > Dzisiaj właśnie było spaghetti. A u mnie golabki ale z chlebkiem Odpowiedz Link
frida2 Re: Makaron czy ziemniaki? 08.11.06, 00:14 Gołąbki były w zeszłym tygodniu. Kiedyś jadłam je z chlebem Odpowiedz Link
mroofka2 Re: Makaron czy ziemniaki? 09.11.06, 01:07 apropos ziemniaków, właśnie zajadam pyszną sałatkę ziemniaczano-brokułową wiem, że juz późno, ale co tam Odpowiedz Link