skiela1 01.10.07, 05:28 Jesień to pora wyjątkowej obfitości warzyw i owoców. Macie jakies swoje wyprobowane "jesienne"przepisy? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
skiela1 Muffiny 01.10.07, 05:37 * 2,5 szklanki mąki * ¾ szklanki cukru * 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia * 1 łyżeczka cukru waniliowego * szczypta soli * 50 g roztopionego masła * 2 roztrzepane jajka * 1¼ szklanki mleka Ponadto: * jeżyny świeże lub mrożone, mogą również być maliny - 2 pełne kubki W jednym naczyniu wymieszać suche składniki, w drugim naczyniu wymieszać mokre. Połączyć razem, wymieszać szybko i mało dokładnie - mogą pozostać grudki. Wmieszać jeżyny. Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 190ºC. Z przepisu wyszło mi 19 muffinek. Odpowiedz Link
fleischwolf Re: Danie na czasie,czyli jesien w naszej kuchni. 02.10.07, 09:28 nieśmiertelnie - ratatuja elementarz gotowania - kobieta.gazeta.pl/poradnik-domowy/1,51400,2968090.html Odpowiedz Link
skiela1 Zrazy z grzybów 05.10.07, 16:37 Przepis ma ze sto lat. Trochę trzeba się pogimnastykować w kuchni. Ale trud opłaci się sowicie. Składniki: 50 dag grzybów, 20 dag kaszy manny, 1 cebula, 4 jaja, 3 łyżki tartej bułki, 10 dag tłuszczu, pół szklanki śmietany, 1 łyżka mąki krupczatki, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, sól, pieprz. Wykonanie: Grzyby trzeba oczyścić, pokrajać na kawałki, poddusić z dodatkiem tłuszczu. Wsypać kaszę mannę, wymieszać, podprażyć. Jak masa wystygnie, zemleć w maszynce z połową cebuli, dodać jaja, tartą bułkę, mąkę ziemniaczaną, przyprawy i dokładnie wyrobić. Zrobić podłużne zrazy, zrumienić na tłuszczu i zalać sosem śmietanowym na bazie cebuli. I niech dochodzą w piekarniku. Jakie to dobre. musze zrobic. Odpowiedz Link
mysza63 Re: Zrazy z grzybów 05.10.07, 21:26 Zwyczajne grzyby, własnoręcznie nazbierane, duszone w śmietanie. Odpowiedz Link
menk.a Re: Papryka faszerowana 07.10.07, 17:10 Odciąć kawałek papryki tuż przy 'szypułce', by wyjać gniazda nasienne. Napełnić doprawionym miesem mielonym. Potem paprykę posmarować olejem, podlać odrobiną wody, wstawić do piekarnika i po jakichś 30 min....voila Odpowiedz Link
hypatia69 Re: Danie na czasie,czyli jesien w naszej kuchni. 07.10.07, 17:23 Golonka w kapuście z grzybami... Mmmm... Jak znajdę przepis, to podam. A rewelacyjna Odpowiedz Link
debest3 Re: Danie na czasie,czyli jesien w naszej kuchni. 07.10.07, 17:32 ja mam przepis dość prosty i mało kosztowny..co dwa trzy tygodnie jechac do rodziców i nawsuwać sie specjałów mojej mamy..większość umiem zrobić sam...ale nie smakują one tak jak przyrządzone przez nia... Odpowiedz Link
menk.a Re: Danie na czasie,czyli jesien w naszej kuchni. 07.10.07, 17:37 debest3 napisał: > ja mam przepis dość prosty i mało kosztowny..co dwa trzy tygodnie jechac do > rodziców i nawsuwać sie specjałów mojej mamy..większość umiem zrobić sam...ale > nie smakują one tak jak przyrządzone przez nia... Adres)) Odpowiedz Link
debest3 Re: Danie na czasie,czyli jesien w naszej kuchni. 07.10.07, 17:57 żebym sie nie dopchał? Odpowiedz Link
menk.a Re: Danie na czasie,czyli jesien w naszej kuchni. 07.10.07, 18:00 debest3 napisał: > żebym sie nie dopchał? Ty już to znasz, więc pozwól innym zaznać tych rozkoszy Odpowiedz Link
skiela1 Gruszki w cieście francuskim 11.10.07, 03:13 5 gruszek 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego 50 g rodzynek 2 łyżki rumu 1 jajko 5 łyżek cukru Rodzynki wrzucić do miseczki, zalać rumem i odstawić na godzinę. Rozmrozić ciasto i wyciąć z niego kwadraty o boku 10 cm (wielkość kwadratów zależy od wielkości owoców, ale te nie powinny być zbyt duże). Gruszki obrać i wydrążyć od spodu gniazdo nasienne, nie rozcinając owocu. Napełnić gruszki osączonymi rodzynkami. Ustawić każdy owoc na kwadracie ciasta i posypać go łyżką cukru; zagnieść na ukos brzegi ciasta i skleić, pozostawiając na wierzchu ogonek gruszki. Z pozostałego ciasta wyciąć listki i przykleić obok ogonka. Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i piec ok. 15 minut w temp. 200°C. Gdy wierzch się przyrumieni, zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec jeszcze 30 minut. Odpowiedz Link
menk.a Re: sałatki... 11.10.07, 08:33 Sałata lodowa albo kapusta (włsoka albo pekińska), fasola biała i czerwona, kukurydza, groszek, do tego papryka, pomidor (najlepiej bez gniaz nasiennych, ale to do decyzji)..... Do tego tuńczyk we własnym sosie, paluszki krabowe, małże z zalewy, cycek kurczęcia, ser starty albo ananas... Wedle podniebienia. Sos lekki i najprostszy: jogurt naturalny wymieszany z sesem Knorra albo Winiar (można dodać łyżkę majonezu albo musztardy, np. francuskiej Knorra z uwagi na ziarnka gorczycy albo Słodkiej Develeya to nada ciekawy kolor i doda smaku). Odpowiedz Link
menk.a Re: Kabaczek 11.10.07, 08:45 Obrać ze skórki, pokroić w plstry do grubości 1 cm, usunąć nasionka, kabaczka obtoczyć w cieście naleśnikowym i bułce tartej albo w jajku i bułce. Usmażyć na złoto. Albo kabaczka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i zrobić ciasto jak na placki ziemniaczane. Usmażyć placki. Dobrze smakują z sosem tatarskim. Albo ze śmietaną Odpowiedz Link