sibeliuss 24.11.07, 13:51 Używacie drugiego imienia? Często spotykam się z sytuacją, że ludzie wstydzą się tego "dodatku", czy zatem rodzice celowo dają dzieciom drugie imię po Cioci Rozalii i wujku Cześku? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
parachute Re: Drugie imię 24.11.07, 13:53 w moim przypadku to pierwsze imię jest "po dziadku"... imię które zresztą bardzo lubię Odpowiedz Link
sibeliuss Re: Drugie imię 24.11.07, 13:59 Rejestrowała mnie w USC babcia, na własną rękę przestawiła kolejność imion. Pierwsze mam po pradziadku, bardzo mądrym człowieku. Odpowiedz Link
sibeliuss Re: Drugie imię 24.11.07, 14:06 W sumie można do Ciebie zacząć mówić z drugiego, co Marycha? Odpowiedz Link
sibeliuss Re: Drugie imię 24.11.07, 14:10 Wyprowadzić Cię za Odrę i będziesz Maria z Przedmieścia. Odpowiedz Link
frida2 Re: Drugie imię 24.11.07, 14:20 sibeliuss napisał: > Wyprowadzić Cię za Odrę i będziesz Maria z Przedmieścia. Oglądałeś? Odpowiedz Link
katja_24 Re: Drugie imię 24.11.07, 14:17 Ja uzywam, jak musze, tzn w przypadku wypelniania jakis papierow. Na szczescie imie jest normalne, wiec nie musze sie wstydzic Odpowiedz Link
rene8 Re: Drugie imię którego nigdy nie miałam 24.11.07, 15:47 Wyrządzono mi krzywdę. Nie lubię swojego imienia,ale się przyzwyczaiłam. Zawsze używano mówiąc do mnie drugiego imienia. Okazało się,ze nigdy tak nie miałam na imię,a połowa dokumentów jest dwojga imion... Dlatego moje dzieci mają jedno imnię. Ale różne nazwiska Odpowiedz Link
debest3 Re: Drugie imię 24.11.07, 16:01 nie mam drugiego imienia...a pamiętam że zadrościłem innym dzieciakom że mieli.. Odpowiedz Link
sakerloff Re: Drugie imię 24.11.07, 20:59 nienawidzę go i nigdy nie używam..w ogóle nie podoba mi się idea posiadania dwóch imion, a już najmniej ich używania ( wyłączając plantatorów wenezuelskich, konczity i całe latino plemiona skazane na łańcuch cojednotogorsze imion ), swojej córce zatem poskąpiłam. Zresztą nic sesnownego by nie pasowało. Odpowiedz Link
menk.a Re: Drugie imię 24.11.07, 21:25 Moi rodzice jacyś oszczędni byli, bo mam tylko jedno imię. I po żadnej ciotce czy babce. W rodzinie drugiej menki nie mam Odpowiedz Link
czerwone_francuskie Re: Drugie imię 24.11.07, 22:13 mam. i uzywam. Katarzynka. jak pierniczek. Odpowiedz Link
mysza63 Re: Drugie imię 24.11.07, 23:38 Mam, nie używam ale lubię. Moja prababcia nazywała mnie tylko dwojgiem imion połączonych w jedno i to mi się chyba najbardziej podobało. Dzieci też obdarowałam dwojgiem imion. Odpowiedz Link
e._ Re: Drugie imię 25.11.07, 00:00 A u nas wszyscy mają po dwa. Mój brat, nazywany "od nowości" swoim drugim imieniem - Krzyś - zdumiał się wielce gdy poszedł do szkoły, do pierwszej klasy. Bo gdy pani odczytywała listę obecności, jego nie wyczytała! Owszem, wymieniła chłopca o tym samym nazwisku ale miał inaczej na imię! Krzyś po raz pierwszy usłyszał, że"naprawdę" to ma inne imię i tego samego dnia zabronił wszystkim, z wyjątkiem Babci, nazywać się Krzysiem. Odpowiedz Link
czarna9610 Re: Drugie imię 25.11.07, 10:56 Mam przypadkiem, ksiądz się uparł, że muszę mieć świętą patronkę i jestem Renata Anna, lubię swoje drugie imię nawet bardziej chyba do mnie pasuje Odpowiedz Link
asiouek Re: Drugie imię 26.11.07, 20:13 Mam tak popularne nazwisko, że w bibliotece na studiach, tudzież innych przybytkach drugie imię było niezbędne do określenie, o którą Joannę S. chodzi Odpowiedz Link
agulaszek Re: Drugie imię 26.11.07, 20:20 na szczęście mam tylko jedno ale mojego brata już uszczęśliwiono drugim,na szczęście nie używa Odpowiedz Link
asiouek Re: Drugie imię 26.11.07, 20:22 A moje dziecko się domaga drugiego! Nawet sobie wybrało już. Anastazja. Odpowiedz Link
c.kapturek Re: Drugie imię 28.11.07, 11:52 moje to edyta (uzywam formalnie w dokumentach). z bierzmowania mam i trzecie wszyscy zwracaja sie pierwszym. Odpowiedz Link
ravenheart1 Re: Drugie imię 28.11.07, 12:44 Drugie imię występuje tylko w urzędowych blankietach - normalnie go nie używam, choć nie ma sie czego wstydzić: Rafał Marcin nie brzmi źle Odpowiedz Link