sibeliuss 06.03.08, 09:12 pl.wikipedia.org/wiki/Gustaw_Holoubek Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
monnia3 Re: Zmarł Gustaw Holoubek 06.03.08, 09:21 Gdy znika nagle z naszego życia taka właśnie piękna, twórcza osobowość, niepowtarzalna artystyczna indywidualność, opłakujemy nie tylko odejście konkretnego człowieka, lecz wszystko co sobą reprezentował, czym do nas przemawiał i czym nas wzruszał. A kiedy nie sposób już płynąć pod prąd Nie sposób już wyrwać się z matni Niebieski trolejbus zabiera mnie stąd Trolejbus Ostatni B.Okudżawa Odpowiedz Link
debest3 Re: Zmarł Gustaw Holoubek 06.03.08, 09:57 żałuję że nigdy nie miałem okazji oglądać go na żywo Odpowiedz Link
uyu Re: Zmarł Gustaw Holoubek 06.03.08, 10:26 I to wlasnie teraz, w rocznice "Dziadow" Dejmka i marca 68. Odszedl aktor tak wielki, ze wpisal sie w historie calego narodu. Odpowiedz Link
mi.ka.n Re: Zmarł Gustaw Holoubek 06.03.08, 10:31 (*)Bardzo smutna wiadomość.Wspaniały aktor. Odpowiedz Link
tjbazuka Re: Zmarł Gustaw Holoubek 06.03.08, 13:48 RiP ps:Gustaw Holoubek w milej pogawedzce z Kazimierzem Rudzkim podczas "Wieczorow przy kominku" z 1968 roku. polecam. pl.youtube.com/watch?v=zSV7xA9SBJQ Odpowiedz Link
anka75 Re: Zmarł Gustaw Holoubek 06.03.08, 17:40 Ja miałam okazję widzieć Go na żywo. Kiedyś byłyśmy z przyjaciółką na sztuce z Jego udziałem. Niestety, widownię opanowała klasa z jakiegoś liceum, zachowująca się jak najgorsza stadionowa dzicz. Wszyscy aktorzy po 10 minutach spektaklu odpuścili sobie grę i widać było, że czekają, aż wypowiedzą ostatnie kwestie i pójdą do domu. Tylko Pan Holoubek grał całym sercem do ostatniej chwili. Wzruszył nas podwójnie- i wspaniałą rolą i tym, ze potrafił wznieść się ponad niewychowaną hałastrę i zagrać dla tych nielicznych, którzy przyszli do Teatru po sztukę, a nie odbębnić jakąś imprezę ukulturalniającą. Zawsze uważałam Go za wspaniałego aktora, a tamta sztuka utwierdziła mnie w tej opinii... Odpowiedz Link
sibeliuss Re: Zmarł Gustaw Holoubek 06.03.08, 17:42 Kiedyś podczas sztuki Celińska powiedziała, że dokąd podpici licealiście nie zamilkną to zamiast mówić będzie chrząkała, bo oni zachowują się jak w chlewie Odpowiedz Link
andziaos Re: Zmarł Gustaw Holoubek 06.03.08, 18:27 smutno. jak dla mnie jeden z ostatnich autorytetów. I bardzo sobie ceniłam jego poczucie humoru. A poza tym to jeden z nielicznych który z klasą umiał rzucić tzw. "grubszym słowem" a jednak nie brzmiało to knajacko... Widywałam Pana Holoubka bardzo czesto na dole w Czytelniku. Siedzieli z Konwickim i Panią Ireną Szymańską i rechotali ) Odpowiedz Link