Dodaj do ulubionych

Sprawdzone sposoby na przeziębienie?

30.09.03, 13:39
Co i rusz czytam, że toś kicha, pociąga nosem, pobolewa go gardło i głowa. To
typowe objawy przeziębienia wczesnojesiennego. A może ktoś ma sprawdzony
sposób na walkę z tym pospolitym choróbskiem?
Obserwuj wątek
    • kolczatka Re: Sprawdzone sposoby na przeziębienie? 30.09.03, 14:23
      Faza pierwsza to końska dawka wit.C 1000 mg, przed snem gorąca kąpiel, gorący
      fervex, gorące piwo z jajem. Jeśli nie zlekceważę tego etapu, wojna jest
      wygrana. Jeśli jednak budzę się i czuję, że zostałam pokonana, to krople do
      noska (w moim przypadku tylko krople i muszą być nawilżające), fervex i syropek
      na kaszel (najlepiej swojski pini) i wódka miodowa, mleko z miodem i z
      cynamonem (dla nielubiących czosnku).
    • jasmintea Re: Sprawdzone sposoby na przeziębienie? 30.09.03, 15:36
      Na poczatek - "dwaka uderzeniowa" wit C - ok 600mg i ze cztery
      rutinoscorbinysmile I tak trzy razy dzienniesmile Wapno do tego na katar. Grip Heel -
      swietny srodek homeopatyczny - naprawde pomaga - stosowac zgodnie z ulotkasmile)
      Na noc- wysmarowac sie rozgrzewajaca nalewka bursztynowa , szczegolnie stopy,
      grube sparpety i do lozkasmile
      Jesli dochodzi otumanienie grypowe i dreszcze - gripex. Jesli nie - a boli
      gardlo - homeogene i tusipect < tylko po nim nie wolno prowadzic samochodu>.

Powinno pomocsmile I nie przemeczac sie proszesmile))

A najlepiej jesc profilaktycznie duzo czarnej porzeczki <naturalna wit C> i
      zielonej pietruszki. Sama czosnku nie lubie ale jesli ktos chce - to podobno
      pomagasmile

Pozdrawiam.
    • very_famous Re: Sprawdzone sposoby na przeziębienie? 30.09.03, 18:30
      Dużo vit C, na ból głowy paracetamol, mleko z masłem i z miodem, sole emskie w
      mleku, na katar polecam inchalacje z olejków.Ewentualnie na kaszel pastylki z
      tymiankiem i podbiałem. Herbata z sokiem malinowym, rewelacyjna Gripovita i
      ciepłe łóżeczko.
    • very_famous Re: Sprawdzone sposoby na przeziębienie? 30.09.03, 18:34
      A zapomniałam o dwóch ważnych sposobach: cebula (na kanapce chociażby) i
      ogromne ilości czosnku - niekoniecznie na kanapce - może być w spaghetti.
      • frunze Re: Sprawdzone sposoby na przeziębienie? 30.09.03, 18:41
        Przypomniałaś mi o tych tabletkach do ssania z tymiankiem i podbiałem, są
        rewelacyjne, a przy tym smaczne i fajnie wyglądają, takie mroczne smile))
        • very_famous Re: Sprawdzone sposoby na przeziębienie? 30.09.03, 18:46
          Ale naprawdę pomagają w przeciwieństwie do syropów, które działają tylko
          chwilowo. A na katar są takie tabletki - tylko nazwy nie pamiętam - pomagają
          tyle że koszmarnie wysuszają śluzówkę. Dziwne uczucie. Ale jak trzeba pozbyć
          się kataru natychmiast to polecam.
          • frunze Re: Sprawdzone sposoby na przeziębienie? 30.09.03, 18:49
            Na mnie to chyba nic nie działa. Przysłowiowe 7 dni to u mnie 7 dni, ani dnia
            krócej sad Lekarstwa w moim przypadku tylko łagodzą dolegliwości.
            • very_famous Re: Sprawdzone sposoby na przeziębienie? 30.09.03, 18:50
              Tak to jest z katarem.U mnie podobnie.
              • frunze Re: Sprawdzone sposoby na przeziębienie? 30.09.03, 18:53
                Ostatni raz byłam chora w sierpniu, na urlopie. Z gorączką, katarem, kaszlem i
                tym podobnymi przyjemnościami. Narzeczony wsadził mnie do łóżka, zamknął okno
                (30 stopniowy upał!!!) i zakazał wychodzić. Masz się wygrzać,
                powiedział...Nigdy więcej, nic nie pomogło, a wymęczyłam się koszmarnie.
                Chorowałam oczywiście 7 dni wink
                • very_famous Re: Sprawdzone sposoby na przeziębienie? 30.09.03, 18:58
                  Ja wolę chorować kiedy jest zimno. Miałam kiedyś anginę też jak były upały.
                  Okropne!!!
                  Ostatnio też dorwały mnie podejrzane wirusy i odpuszczają dopiero teraz.
                  • frunze Re: Sprawdzone sposoby na przeziębienie? 30.09.03, 19:00
                    Ja o dziwo ostatnio nie choruję (odpukać). A szczepisz się? U mnie w pracy były
                    ostatnio szczepienia, ale nie zdecydowałam się. Ostatni (i pierwszy) raz
                    szczepiłam się dwa lata temu. Dziwne, od tamtej pory naprawdę mniej choruję.
                    • very_famous Re: Sprawdzone sposoby na przeziębienie? 30.09.03, 19:09
                      Na grypę? Nie, nie szczepiłam się nigdy i jakoś mnie ta zaraza omija.
                      Szczepiłam się tylko na żółtaczkę.
                      • frunze Re: Sprawdzone sposoby na przeziębienie? 30.09.03, 19:15
                        Ja tyż. Na wściekliznę moi rodzice szczepień poniechali, no i teraz mają
                        rezultaty wink
                        • very_famous Re: Sprawdzone sposoby na przeziębienie? 30.09.03, 19:16
                          Hi hi mnie też na wścieklinę nie szczepili i jak się wścieknę...
                          • very_famous Re: Sprawdzone sposoby na przeziębienie? 30.09.03, 19:19
                            Tylko nie mam sardonicznego uśmiechu ponoć charakterystycznego dla tej
                            choroby wink)
                            • frunze Re: Sprawdzone sposoby na przeziębienie? 30.09.03, 19:22
                              Ja jestem wścieklica bez uśmiechu i nie łaszę się jak to zwykłe czynić wściekłe
                              zwierzaki, wręcz przeciwnie nawet...wink
                              • very_famous Re: Sprawdzone sposoby na przeziębienie? 30.09.03, 19:24
                                Oj coś wiem o tym. To Ty chyba nakrzyczałaś na mnie kiedyś tam z powodu
                                dziewczęcia z forum kobieta.
                                • frunze Re: Sprawdzone sposoby na przeziębienie? 30.09.03, 19:33
                                  Oj ja...niestety bywam zołzowata, pocieszam że chyba bardziej w necie niż w
                                  realu wink
                                  • very_famous Re: Sprawdzone sposoby na przeziębienie? 30.09.03, 19:38
                                    Było-minęło.
                                    Ja też w wersji on-line bywam przykra.Na żywo zreszto też - chociaż się staram.
                                    Mówię Ci - to ta wścieklizna ;/
                                    • frunze Re: Sprawdzone sposoby na przeziębienie? 30.09.03, 19:42
                                      Mnie raczej trudno wyprowadzić z równowagi, niestety najbliżsi znają mnie już
                                      kupę lat i wiedzą gdzie nadepnąć, żeby obudzić potwora wink A w necie często moja
                                      wybuchowość wynika z niezroumienia intencji tudzież ogólnego niedogadania.
                                      • very_famous Re: Sprawdzone sposoby na przeziębienie? 30.09.03, 19:48
                                        Wszystko przez to, że posługujemy się na ogół skrótami myślowymi.
                                        • frunze Re: Sprawdzone sposoby na przeziębienie? 30.09.03, 19:54
                                          I przez to że nie słychac tonu głosu i nie widać uśmiechu wink
                                          • very_famous Re: Sprawdzone sposoby na przeziębienie? 30.09.03, 19:58
                                            Dokładnie. I wkradają się szumy komunikacyjne. Stąd dużo pomyłek i awantur.
                                            • frunze Re: Sprawdzone sposoby na przeziębienie? 30.09.03, 20:01
                                              No właśnie, a ja niby o tym wiem, a i tak zawsze się konfliktuję..Ech, taka
                                              stara, a taka głupia wink A właśnie, z innej beczki, dzisiaj jest "7 lat w
                                              Tybecie", widziałaś może, warto? Bo nie wiem czy zasiadać do tv, mam awersję i
                                              bardzo wybieram sobie jak już mam coś obejrzeć smile
                                              • very_famous Re: Sprawdzone sposoby na przeziębienie? 30.09.03, 20:11
                                                Tytuł obił mi się o uszy (chyba ze względu na obsadę), ale nie pamiętam filmu,
                                                może jak się zacznie to skojarzę. Recenzje ma zachęcające.
                                                • frunze Re: Sprawdzone sposoby na przeziębienie? 30.09.03, 20:25
                                                  To chyba zaryzykuję..to z bratem pitem, tak? Chyba dobrze pamiętam..to
                                                  chociażby dla niego obejrzę, był niezły w wampirze jak już o czosnku mowa wink
                                                  • very_famous Re: Sprawdzone sposoby na przeziębienie? 30.09.03, 20:31
                                                    Ano tak. Najlepszy był w Thelmie i Luise smile)
                                                  • frunze Re: Sprawdzone sposoby na przeziębienie? 30.09.03, 20:33
                                                    Ty wiesz, że ja nigdy tego nie widziałam?? Zasadzałam się kilka razy, ale jakoś
                                                    nigdy nie było ku temu pomyślnego czasu uncertain
                                                  • very_famous Re: Sprawdzone sposoby na przeziębienie? 30.09.03, 20:36
                                                    Obejrzyj koniecznie!!!! Zajebisty film!! Niesamowity. Nie będę Ci streszczać bo
                                                    popsuję Ci wrażenia. Jeden z moich ulubionych filmów. Zawsze na nim łzy kapiąsad
                                                  • frunze Re: Sprawdzone sposoby na przeziębienie? 30.09.03, 20:40
                                                    To ja nie wiem czy chcę...jak jest coś łzawego to staram się omijać, jak dobre
                                                    by nie było wink Ale T i L trzeba obejrzeć, wiem, ja w ogóle mam okropne
                                                    zaległości, filmowe, książkowe, ostatnio tylko na forum jestem na bieżąco wink
                                                  • very_famous Re: Sprawdzone sposoby na przeziębienie? 30.09.03, 20:44
                                                    Łzawe to na samym końcu. I tylko przez chwilę. 2 godz. oglądania a później 2
                                                    tygodnie przemyśleń. Naprawdę polecam gorąco!
                                                  • frunze Re: Sprawdzone sposoby na przeziębienie? 30.09.03, 20:47
                                                    Przekonałaś mnie smile Ja poluję teraz w wypożyczalniach na pociąg życia, chcę
                                                    jeszcze raz zobaczyć, ale niestety ni ma sad
                                                  • very_famous Re: Sprawdzone sposoby na przeziębienie? 30.09.03, 20:51
                                                    Mam dar przekonywania smile) a pociąg życia? To na pewno taki tytuł? Bo nie
                                                    znam... Jakieś haniebne przeoczenie z mojej strony.
                                                  • frunze Re: Sprawdzone sposoby na przeziębienie? 30.09.03, 20:57
                                                    Był niedawno w telewizji. Film jest po prostu REWELACYJNY wink Natomiast
                                                    widziałam niedawno Lyncha prostą historię...chyba wolę filmy w jego tradycyjnym
                                                    klimacie smile
                                                  • very_famous Re: Sprawdzone sposoby na przeziębienie? 30.09.03, 20:59
                                                    Ostatnio telewizor omijam z daleka.
                                                    A Lynch - Lost Highway, Twin Peaks, Blue Velvet?
                                                  • frunze Re: Sprawdzone sposoby na przeziębienie? 30.09.03, 21:02
                                                    Jakiś czas temu M. Drive...dziwny co najmniej wink Do dzisiaj nie bardzo wiem o
                                                    co w tym filmie chodziło...
                                                  • very_famous Re: Sprawdzone sposoby na przeziębienie? 30.09.03, 21:07
                                                    To podobno wie tylko sam reżyser smile ale sam M.D. zebrał nienajlepsze recenzje.
                                                    Lynch przesadził z fabułą. Ja nie oglądałam więc się nie wypowiadam.
                                                    Gdzieś w necie jest strona, na której D.L. opisuje na jakie sceny i szczegóły
                                                    zwracać uwagę aby zrozumieć jego zamierzenia.
                                                  • frunze Re: Sprawdzone sposoby na przeziębienie? 30.09.03, 21:17
                                                    Ale za to jak fajnie wyjść potem z kina i się zastanawiać o co tak właściwie
                                                    chodziło smile Kiedyś widziałam taki film, za cholerę nie mogę sobie przypomnieć
                                                    tytułu. Opowiedziany od tyłu, bohaterem jest facet z amnezją, robi zdjęcia, na
                                                    pewno słyszałaś o nim lub widziałaś. Widziałam go trzy razy, bo byliśmy
                                                    jedynymi posiadaczami filmu na wideo, znajomi wpadali, więc jakby z musu
                                                    oglądałam tyle razy. I za każdym razem dostrzegalam nowe rzeczy w tym filmie.
                                                    Fajny, polecam.
                                                  • very_famous Re: Sprawdzone sposoby na przeziębienie? 30.09.03, 21:33
                                                    Teraz nie kojarzę. Za to PI albo Cube - wstrząsające.
                                                    Zobacz, zaczęłyśmy od przeziębienia, poprzez czosnek i przepisy, kawę i
                                                    akcesoria do kawy, filmy Lyncha i tyłek Brada Pitta. Jak się dwie baby dorwą to
                                                    przegadają 3000 tematów w ciągu 1,5 godziny smile)
                                                    Zaraz film!!
                                                  • frunze Re: Sprawdzone sposoby na przeziębienie? 30.09.03, 21:35
                                                    Cube widziałam, był przerażający. A do tego oglądałam go w takim małym kinie na
                                                    Jezuickiej, sala 2x2, ekran przy twarzy, wrażenie mocne wink A co do tematów
                                                    fakt, pląsamy sobie nieźle smile Uciekam na film, dobrej nocy V_F, uczty kinowej,
                                                    papa smile
                                                  • very_famous Re: Sprawdzone sposoby na przeziębienie? 30.09.03, 21:37
                                                    Miłego oglądania smile
                                                  • jeremy27 ten film to MEMENTO 01.10.03, 13:40
                                                    polecamwink)...na mnie zrobił wrażeniewink
                                                  • frunze Re: ten film to MEMENTO 01.10.03, 15:13
                                                    Dzięki, dzięki!!!! Nie mogłam sobie przypomnieć, muszę chyba kupić bilobil wink
    • ceper_pepper Re: Sprawdzone sposoby na przeziębienie? 30.09.03, 18:45
      Ja jak tylko czuję że coś mnie bierze, biorę wieczorem aspirynę/polopirynę i do
      łóżka. Jeśli są jakieś problemy z gardłem - pastylki olbas. To działa.
      • very_famous Re: Sprawdzone sposoby na przeziębienie? 30.09.03, 18:48
        Ja na aspirynę mam alergię. Olbas jest rewelacyjny tylko drogi.
    • very_famous Re: Sprawdzone sposoby na przeziębienie? 30.09.03, 19:03
      Jeszcze jeden przepis - tyle że wymaga pewnych składników. Ananas z puszki
      pokrojony na kawałki, żółty słodkawy ser - też pokrojony w kostkę, duuuuuużo
      posiekanego czosnku (nie zmiażdżonego bo wtedy jest ostrzejszy), wymieszać,
      dodać majonez. Jeść.PYcha!!!!
      Lecznicze ze względu na czosnek oczywiście.
      • frunze Re: Sprawdzone sposoby na przeziębienie? 30.09.03, 19:05
        Tylko jak po takiej ilości czosnku iść następnego dnia do pracy...wink))
        • very_famous Re: Sprawdzone sposoby na przeziębienie? 30.09.03, 19:18
          Eee tam - chodzi o to aby zdrowym być. Tym pisaniem narobiłam sobie smaka na
          kanapki z serem żółtym, pomidorem i cebulą. Całość posypię białym pieprzem.
          • frunze Re: Sprawdzone sposoby na przeziębienie? 30.09.03, 19:20
            Ja przed chwilą zrobiłam obiad, koleżanka podrzuciła przepis na kotta pilafi.
            Śmieszne połączenie ostrego z cynamonem. Niezłe, niezłe wink Ty mi narobiłaś
            smaka na czosnek...niestety, nie mogę sobie pozwolić na oddech smoka wink
            • very_famous Re: Sprawdzone sposoby na przeziębienie? 30.09.03, 19:21
              Podrzuć ten przepis smile))) uśmiecham się o tosmile
              • frunze Re: Kotta pilafi 30.09.03, 19:30
                2 piersi kurczaka
                duża cebula
                3 łyżki masła
                łyżka oleju roślinnego
                10 dkg ryżu długoziarnistego
                30 dkg pomidorów (średnio 2)
                łyżka koncentratu pomidorowego
                2 kostki bulionu z kurczaka
                pół litra wody
                1,5 łyżeczki cynamonu
                sól, pieprz
                Mięso pokroić w kostkę, cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, ryż umyć na
                sicie. Pomidory sparzyć i po zdjęciu skórki posiekać na kawałki. W rondlu (na
                patelni) rozgrzać olej i masło, włożyć cebulę i kuraka, smażyć na dużym ogniu
                mieszając, 3-4 minuty. Dodać osączony ryż (nie ugotowany) i smażyć go póki nie
                wchłonie tłuszczu (2 min.) Wlać wodę, wrzucić pomidory i rozkruszone kostki
                bulionowe. Zagotować, wymieszać z konentratem i przyprawami (cynamon, sól i
                pieprz. Z solą uważaj, całość już na tym etapie jest dość słona, ja oczywiście
                przesadziłam). Kotte gotować na małym ogniu pod przykryciem aż ryż wchlonie
                caly płyn i będzie miękki (20 minut). SMACZNEGO wink
                • very_famous Re: Kotta pilafi 30.09.03, 19:46
                  To jest pilav?!
                  Kiedyś zrobiłam takie jedzonko tylko przepis był trochę inny. Wyszła mi ohyda!!
                  Dlatego że źle dobrałam proporcje bulionu. Gdybym nie znalazła w lodówce
                  tzatzyków to nie byłoby obiadu.
                  • frunze Re: Kotta pilafi 30.09.03, 19:53
                    Myślałam, że to będzie wlaśnie ohyda. Ale jest naprawdę niezłe wink Spróbuj, a w
                    zapasie miej tzatziki, jakby Ci smaki nie podpasowały smile
                    • very_famous Re: Kotta pilafi 30.09.03, 19:56
                      Hi hi-będę pamiętać. Tamten przepis był specyficzny. Do kurczaka i papryki oraz
                      ryżu trzeba było wrzucić rodzynki. Jak one nasiąkły tym bulionem to ....ble
                      • frunze Re: Kotta pilafi 30.09.03, 19:59
                        No rzeczywiście, drobiowe rodzynki haha wink)) A ja widzę, że Ty bardzo czosnkowa
                        jesteś, tu ananasy z czosnkiem, tu tzatziki..ale rozumiem Cię, ja też wszędzie
                        gdzie się da walę czosnek wink
                        • very_famous Re: Kotta pilafi 30.09.03, 20:05
                          Do spaghetii też i to dużo, do salsy przeogromne ilości. Ale to dobry sposób na
                          wampiry wink)) Cebulę też uwielbiam. Generalnie wszystko co ostre.
                          Idę teraz zrobić kawę bo zaraz padnę na klawiaturę i zobaczysz co najmniej
                          dziwne literki. Zaraz będę.
                          • frunze Re: Kotta pilafi 30.09.03, 20:07
                            Ja chyba też strzelę sobie małą, ale za to szatańską wink I chyba się ubiorę, bo
                            mi ręcę przymarzają do klawiatury. Nie cierpię takiej pogody. Jeszcze nie
                            grzeją, ale za oknem już lodowato. Ja chcę mieszkać w cegle!!!
                            • very_famous Re: Kotta pilafi 30.09.03, 20:15
                              Senny dzień, zimny dzień - ja do pracy założyłam 2 swetry w tym jeden góralski -
                              wywołał sensację w pracy - a ja go tylko z szafy po kilku latach wyciągnęłam
                              no i 3 metrowy szalik. Brakowało mi rękawiczek. Nie cierpię jak ręce
                              przymarzają mi do poręczy. Brrr...
                              • frunze Re: Kotta pilafi 30.09.03, 20:24
                                U mnie już na stałe w szafie zagościły golfy, wczoraj przytargałam od rodziców
                                biret, szalik i rękawice wink I marznę, marznę! smile Zaraz chyba zrobię sobie
                                ciepłą, rozgrzewającą kąpiel, z olejkami, zapalę kominek aromaterapeutyczny z
                                olejkiem ylang-ylang (afrodyzjak podobno wink i wezmę poczytam w tej wannie
                                książkę, o! smile
                              • very_famous Re: Kotta pilafi 30.09.03, 20:24
                                Kawa wypita w piorunującym tempie. Czekam na efekt.
                                • frunze Re: Kotta pilafi 30.09.03, 20:27
                                  Ja siorbię, siorbię wink Ostatnio kupuję kawę w ziarnach, mielę ją sobie po
                                  bożemu, w młynku i taką superpachnącą zaparzam. Bomba wink
                                  • very_famous Re: Kotta pilafi 30.09.03, 20:33
                                    A ja jakoś do fusów się nie mogę przyzwyczaić. Choć wiem że takie kawy sa
                                    dobre, np. rumowa z rumem.
                                    • frunze Re: Kotta pilafi 30.09.03, 20:35
                                      Ja piję różne, eksperymentuję sobie smile W pracy z konieczności piję
                                      rozpuszczalną (raz że nie mam młynka wink a dwa, że mogę sobie kilka kaw wypić w
                                      tym samym kubku bez konieczności mycia go, ot, takie lenistwo), szaleję w domu.
                                      Marzy mi się ekspres ciśnieniowy, ale jakoś nie możemy się z moim G. zdecydować
                                      na model, różnica poglądów wink
                                      • very_famous Re: Kotta pilafi 30.09.03, 20:38
                                        A kto więcej pije kawy? Ty czy G.?
                                        • frunze Re: Kotta pilafi 30.09.03, 20:43
                                          Chyba po równo, niestety smile Ale ja jestem większą smakoszką, to na pewno, on
                                          sobie ciapnie 3 łychy cukru, dowali mleka, zamiącha i jest ok, dla mnie to musi
                                          być specjalna kawa i bez żadnych dodatków. Poza tym dla niego liczą się funkcje
                                          i cena, dla mnie wygląd takiego cuda i tu jest konflikt interesów, bo nie chce
                                          mi kupić takiego pięknego delonghi za 600 złotych wink))
                                          • very_famous Re: Kotta pilafi 30.09.03, 20:47
                                            Na jakimś wątku napisałam, że jak mam wybierać to kupuję 2 egzemplarze.
                                            Kosztowne podejście. Ale później mogę spać spokojnie.
                                            A przede mną druga kawa, bo jedna to za mało jak mam oglądać film.
                                            • frunze Re: Kotta pilafi 30.09.03, 20:49
                                              Na dwa ekspresy do kawy nie mam miejsca smile Na kilka swetrów, kilka par butów,
                                              kilka słoiczków kremu znajdzie się, dwóch ekspresów nie umiejscowię nijak smile No
                                              i jakbym miała dwa to spóźniałabym się do pracy, bo zastanawiałabym się z
                                              którego dzisiaj zrobić sobie kawę smile
                                              • very_famous Re: Kotta pilafi 30.09.03, 20:54
                                                To kup ten, który będzie Tobie służył. A jak G. niewybredny pod względem picia
                                                kawy to wypije i z tego smile) Rety! Mam nadzieję, że tego nie czyta! Bo mam
                                                przerąbane wirtualnie .
                                                • frunze Re: Kotta pilafi 30.09.03, 20:57
                                                  I tak postawię na swoim, kropla drąży skałę smile A forum nie czyta, ja miałabum
                                                  przerąbane realnie wink))
                                                  • very_famous Re: Kotta pilafi 30.09.03, 21:03
                                                    Tak. Nie ma jak wiercenie dziury w brzuchusmile
                                                  • frunze Re: Kotta pilafi 30.09.03, 21:08
                                                    Tylko trzeba to robić umiejętnie. Ja niestety zwykle stawiam sprawę na ostrzu
                                                    noża, albo teraz albo nigdy. Mało korzystne podejście na dłuższą metę.
                                                  • very_famous Re: Kotta pilafi 30.09.03, 21:12
                                                    Sposób, który działa jest dobry.
                                                  • frunze Re: Kotta pilafi 30.09.03, 21:18
                                                    Też racja smile
    • ulalka Re: Sprawdzone sposoby na przeziębienie? 01.10.03, 18:24
      napój:
      gorącą wodą zalewa się łyżkę miodu, łyżeczkę imbiru i wciska sie do tego
      cytryny pół... smile) dobre to nawet smile)
    • abigail_g Re: Sprawdzone sposoby na przeziębienie? 02.10.03, 00:17
      gorace mleko z miodem i czosnkiem do sniadania i kolacji. Paskudne, ale dziala.

Profilaktycznie grzane winosmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka