Dodaj do ulubionych

gimnazjum staszica

30.06.11, 17:32
Witam serdecznie. Widzę, że tu mamy są bardzo dobrze zorientowane w warszawskich gimnazjach.
I chciałam zapytać o gimnazjum Staszica w Warszawie. Czy warto aby tam dziecko poszło ale do klasy rejonowej?
Dziecię ma wysoką średnią i pkt z testu 38. Kilka dyplomów ale bez szczególnych osiągnięć.
I nie wiem czy z rejonu to nie dadzą go do najsłabszej klasy? Ktoś wie jak jest w tej szkole?
Obserwuj wątek
    • misza1-2-3 Re: gimnazjum staszica 30.06.11, 17:33
      Przepraszam, zapomniałam dopisać że chodzi mi o gimnazjum Staszica nr 13 w Warszawie.
      • Gość: menodo Re: gimnazjum staszica IP: *.adsl.inetia.pl 01.07.11, 09:31
        Jest to najlepsze gimnazjum na Ochocie, ale Ochota i Wlochy to pustynia edukacyjna.
        Moj syn chodzil do podstawowki na Wawelska, stad uwazam, ze rejon trzynastki jest o wiele przyzwoitszy niz innych okolicznych gimnazjow.
        Ale bez rewelacji; srednia wyniki testu zawyzaja tam klasy nierejonowe.
    • Gość: Ewa Re: gimnazjum staszica IP: *.rdpoland.eu 01.07.11, 11:05
      Gimnazjum im. Staszica to przyzwoite raczej przeciętne gimnazjum rejonowe, nie mające nic wspólnego z LO im Staszica. Jeżeli dziecko ma wysoką średnią i jest bardzo dobrym uczniem to może powinien spróbować iść do bardziej renomowanego gimnazjum z wyższym poziomem nauczania.
    • oldrena1 Re: gimnazjum staszica 03.07.11, 17:13
      Z wysoką średnią i bardzo dobrze zdanym testem IMO może trafić do najlepszej klasy spośród rejonowych - z równie dobrymi uczniami z rejonu.
      A nie chce chodzić do matematycznej?
      • marsad94 Re: gimnazjum staszica 04.07.11, 12:26
        oldrena1 napisała:

> Z wysoką średnią i bardzo dobrze zdanym testem IMO może trafić do najlepszej k
        > lasy spośród rejonowych - z równie dobrymi uczniami z rejonu.
        > A nie chce chodzić do matematycznej?
        >
        A jak wygląda rekrutacja do matematycznej? Są jakieś dodatkowe wymagania? Ile matematycznych klas utworzono w tym gimnazjum?
        • misza1-2-3 Re: gimnazjum staszica 04.07.11, 14:00
          Właśnie chciałabym aby trafił do najlepszej klasy rejonowej. Ale nie wiem na jakiej zasadzie dzieci są rozdzielane.
          Z tego co wiem, to w tym roku są dwie klasy ogólne, jedna klasa z autorskim programem matematyki i dwie klasy (tu typowi matematycy idą) matematyczne, gdzie lekcje prowadzi profesor UW.
          Do klas profesora dostają się uczniowie z największą ilością punktów zdobytych podczas rekrutacji (pkt z testu+ pkt za oceny z matematyki i polskiego oraz dodatkowe osiągnięcia)
    • Gość: . Re: gimnazjum staszica IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.12, 14:03
      jestem absolwentka staszica.
      moim zdaniem szkola jest swietna, ale tylko pod kilkoma warunkami:
      1. najwazniejszy - klasa matematyczna! jesli ogolna to lepiej inne gimnazjum!
      2. jesli dziecko chce sie uczyc. jest to szkola, ktora daje duze mozliwosci osobom ambitnym. porownujac z gimnazjum kolezanki: ona caly czas siedziala przy pracach domowych, ja mialam ich niewiele. no i umiem znacznie wiecej niz ona. bo ta szkola wymaga wiedzy a nie wypelniania zeszytow cwiczen. nie tylko wymaga wiedzy, ale tez ja przekazuje. nauczyciele poswiecaja duzo czasu osobom, ktora po prostu chca. dla mnie osoby ambitnej to swietna szkola, bo nauczyciele przekazali mi duzo wiedzy, uzupelnilam ja sama i sa efekty (93% z egzaminu gimnazjalnego). i co najwazniejsze - mialam duzo wolnego czasu, nie musialam calymi dniami sleczec nad ksiazkami :)
      3. zero wybrykow - atmosfera w szkole jest swietna, ale do czasu..
      • Gość: gość Re: gimnazjum staszica IP: *.ip.netia.com.pl 10.07.12, 14:55
        Moje dziecko ukończyło to gimnazjum w ubiegłym roku - klasę matematyczną. Teraz będąc w renomowanym liceum twierdzi, że nikt tak nie potrafi przekazać wiedzy jak w gimnazjum Staszica. Matematyka, język polski, biologia (od drugiej klasy), fizyka prowadzone są fenomenalnie. Fakt, że trzeba trafić na właściwych nauczycieli. Dawali w kość, ale teraz zero problemów w liceum.
      • Gość: Serene01 Re: gimnazjum staszica IP: *.dynamic.chello.pl 03.12.12, 10:46
        A jakie są warunki przyjęcia do klasy matematycznej, czy Kangurek wystarczy czy musi być laureat olimpiady matematycznej. A może gimnazjum 13 organizuje własny konkurs matematyczny?
        • trakt_grocholicki Re: gimnazjum staszica 12.06.14, 22:35
          jakie ma szanse mój syn dostania się do najlepszej klasy ze srednią 5,82 ,z matematyki 6 ,wiele konkursów asiki olimpusy itp,ale nie jest laureatem kuratoryjnym i zdobył 37 pkt?
          • Gość: mama Re: gimnazjum staszica IP: *.dynamic.vectranet.pl 13.06.14, 00:36
            Nie ma szans na klasę d lub e (czyli najlepsze). Ma szansę na klasę a,b lub c.
            • agata0 Re: gimnazjum staszica 13.06.14, 09:59
              A te wnioski to skąd?

Progi z zeszłego roku:
              Gimnazjum nr 13 im. Stanisława Staszica de (O) - ang (K) - hisz (P), niem (K), niem (P) - 52 pkt.
              Gimnazjum nr 13 im. Stanisława Staszica abc (O) - ang (K) - hisz (P), niem (K), niem (P) - 50 pkt.
              • trakt_grocholicki Re: gimnazjum staszica 15.06.14, 20:50
                no to mały się załamał,Był pewien,że do jednej z dwóch tych klas się dostanie. Do żadnej z pozostałych klas Go sama nie oddam,bo z tego co się dowiedziałam żadna rewelacja-tylko te dwie matematyczne są dobre..szkoda ;P
                • Gość: learning-to-fly Re: gimnazjum staszica IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.14, 23:02
                  Zadzwoń normalnie do szkoły i zapytaj, jak wygląda sprawa uczniów z rejonu w tych klasach.
                  • tinywee Re: gimnazjum staszica 15.06.14, 23:41
                    Ja przepisałam juz po wywieszeniu listy , po rozmowie z p. Dyrektor. Tzn. Zapytałam czy sie da i okazało sie, ze tak.
                    Wiec moze warto próbować?
                • agata0 Re: gimnazjum staszica 16.06.14, 10:05
                  No, ale jak ty to liczysz?

Tu jest regulamin.

Przecież ma 37 za egzamin
                  z ocen tak na oko 6 + 4*5
                  średnia 5,8
                  zachowanie + świadectwo + konkursy tak z 10 pewnie

To masz w sumie 78,8. Czyli jesteś nad progiem bardzo bardzo wysoko.
                  • Gość: mama Re: gimnazjum staszica IP: *.dynamic.vectranet.pl 16.06.14, 14:38
                    Mój syn miał w zeszłym roku średnią 5,9 punktów za egzamin kuratoryjny 38, zachowanie wzorowe, punkty za świadectwo i wolontariat i nie dostał się do klasy d lub e.
                    Dostał się do klasy matematycznej (nierejonowej) i jestem bardzo zadowolona. syn mniej .....
                    Bardzo dużo nauki i wymagający nauczyciele.
                    Może w tym roku może będzie łatwiej się dostać do wymarzonej klasy. Jednak warto, żebyś wiedziała, że klasy d lub e są dla dzieci naprawdę lubiących się uczyć i mocno zakręconych w temacie matematyki.
                    • agata0 Re: gimnazjum staszica 16.06.14, 15:56
                      > nie dostał się do klasy d lub e.
                      > Dostał się do klasy matematycznej (nierejonowej)

Ale jak to możliwe?

Po pierwsze klasy d i e to właśnie matematycznie nierejonowe klasy. Po drugie w zeszłym roku w rekrutacji nie liczyła się średnia ani wolontariat. Po trzecie mój syn z bardzo podobnymi wynikami (na pewno gorsze oceny, bo średnią miał niższą) był 14 punktów nad progiem. Co prawda był finalistą konkursu kuratoryjnego i trzeba by od tego odjąć chyba 13 pkt, ale nadal wypada to ponad progiem.
                      • trakt_grocholicki Re: gimnazjum staszica 16.06.14, 16:16
                        Ale Agata0 Twój syn był finalistą kuratoryjnym-i to się liczy.Mój ma 37 z egzaminów tylko dwie piątki(śpiew i polski) reszta szóstki wzorowy,wiele innych zdobytych poza szkolnych nagród i mazowieckich .Ale już z paru źródeł dowiedziałam się,że do jednej z tych dwóch najmocniejszych z matmy nie ma szans. A matematyka to przedmiot ,na który mógłby tylko chodzić.Tak jak tu ktoś napisał-jest mocno z niej zakręcony !!! Ale fakt nie ma co na razie gdybać,może będziemy mieli farta i nie będzie tyle chętnych? :) A jak nie to zostanie w gimnazjum w Raszynie ;( Dziękuję za odpowiedzi ..
                        • Gość: mama Re: gimnazjum staszica IP: *.dynamic.vectranet.pl 16.06.14, 20:23
                          zamiast gim w raszynie polecam jednak klase matematyczną nierejonową w staszicu (najlepiej "c")
                        • agata0 Re: gimnazjum staszica 17.06.14, 09:56
                          > Ale Agata0 Twój syn był finalistą kuratoryjnym-i to się liczy.

Owszem, ale to dawało 10 lub 13 pkt i żadnych dodatkowych za inne konkursy. A twój ma lepsze oceny, liczy się zachowanie i punkty za inne konkursy.

Ja po prostu polecam nie panikować, tylko cierpliwie chwilę poczekać. Według mnie jesteście jak najbardziej w zasięgu progu zeszłorocznego.
                          • twelve12 Re: gimnazjum staszica 14.08.16, 15:06
                            ale trzeba też pamiętać, że może i dużo osób przekroczy próg , ale trzeba by i tak z tego wybrać najlepsze
                        • Gość: menodo Re: gimnazjum staszica IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.14, 10:52
                          A jak nie to zostanie w gimnazjum w Raszynie ;( "

No, bez przesady.
                          Poza Staszicem jest na Ochocie (bo rozumiem, że dalej jeździć nie chcecie) jeszcze parę innych publicznych szkół - każde z nich to w porównaniu z raszyńskim gimnazjum edukacyjny Mount Everest; znajome dzieci chodziły na Barską i całkiem ją sobie chwaliły.
                          Moja córka - w jeszcze innym gimnazjum - wylądowała tak sobie, narzekała, ja jeszcze bardziej, ale w porównaniu z tym, co się dzieje w Raszynie nasze problemy były w zasadzie błahe.
                          Startujcie do Staszica, z takimi ocenami syn ma spoko ma szanse, ale weźcie też pod uwagę inne nierejonowe szkoły - jak najdalej od rejonu. Powodzenia!

• tinywee Re: gimnazjum staszica 17.06.14, 17:11
                            Starszy delikwent chodził do gim. w R. w czasach, kiedy praktycznie robił to cały rocznik kończący podstawówkę. Miał świetnych nauczycieli i, jak sam twierdził, superfajne trzy lata.

Teraz, choć nauczyciele są przynajmniej częściowo ci sami, EWD jest takie sobie, a opinie jeszcze gorsze. Ale, jak słyszałam, mniej więcej połowa rocznika zasila gimnazja ochockie. Może tu leży przyczyna (o ile tak jest faktycznie).
                            • Gość: menodo Re: gimnazjum staszica IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.14, 19:32
                              Miał świetnych nauczycieli i, jak sam twierdzi
                              > ł, superfajne trzy lata. "

Dzieci, z którymi chodził do 1-3 mój syn ( '86) też były zadowolone, wiem od sąsiadek - ich wychowawcą był pan J. od matematyki, fajny człowiek, znam, ale już na emeryturze.
                              Wyjątek.

Teraz, choć nauczyciele są przynajmniej częściowo ci sami, EWD jest takie sobie
                              > , a opinie jeszcze gorsze. Ale, jak słyszałam, mniej więcej połowa rocznika zas
                              > ila gimnazja ochockie. Może tu leży przyczyna (o ile tak jest faktycznie).

Nie dziwię się, że ludzie zabierają stąd dzieci, ja swoje zabierałam już po 3 klasie podstawówki, bo nie wyrabiałam nerwowo :D
                              W gimnazjum na Ochocie w wyselekcjonowanej dwujęzycznej klasie córka spotkała chyba 6 swoich koleżanek z podstawówki i przedszkola - same bardzo dobre uczennice. Po roku dołączył do nich kolega, którego mama wcześniej uważała, że najważniejsze, aby dziecko miało miało blisko szkoły:) Chłopak miał bardzo duże zaległości, bo na przykład angielskiego w R. praktycznie w ogóle nie miał; jego mama koszmary jakieś o tym gimnazjum opowiadała, ale na szczęście chłopak odżył i wyszedł świetnie na tej zmianie.
                              Więc nie, serdecznie odradzam tę szkołę wszystkim zdolnym dzieciom - i nie przyjmuję argumentu, że gdyby nie ucieczka najlepszych uczniów do Warszawy, wyniki lokalnego gimnazjum byłyby rewelacyjne. Jak widać, nie wystarczy zbudować piękne budynki, super boiska, stadiony, basen w pobliżu i co tam jeszcze, bo żeby stworzyć dobrą szkołę, potrzebni są ludzie.

• trakt_grocholicki Re: gimnazjum staszica 17.06.14, 19:51
                                Bardzo dobrze Was wszystkich rozumiem ,bo mam też starsze dzieci i wiem co dawniej w Raszynie się działo.Od paru lat z tego co wiem jest duża przemiana na dobre. Dyrektorka się zmieniła,powstały klasy ukierunkowane zgodnie z uzdolnieniami uczniów.I tak w tamtym roku powstała klasa matematyczno-przyrodnicza,w której są sami chłopcy z najniższą średnią około 5.0. Poziom dużo wyższy niż w latach poprzednich. Jeżeli syn nie dostanie się do Staszica ,zostawię Go w Raszynie i zapewne trafi do takiej jak ta klasa. A na Barskiej teraz jest taki sam poziom jak w tej mocniejszej klasie w R. ,więc chyba nie ma sensu.Ale jestem cały czas dobrej nadziei ,że trafi na Nowowiejską.Dzisiaj dzwoniłam jest niecałe 3 osoby na jedno miejsce,więc może ma szanse.Napiszę na początku lipca ...Pozdrawiam Wszystkich forumowiczów .
                              • tinywee Re: gimnazjum staszica 23.06.14, 22:05
                                Legendarny pan J… Jeśli był wyjątkiem, to widocznie starszy delikwent miał szczęście do innych wyjątków – np. od przedmiotów ścisłych (by wymienić niektórych). Były też opowieści o polonistce, która na pierwszej lekcji w pierwszej klasie napisała na tablicy zdanie: Oddech dzieci spieszących do szkoły podtrzymuje świat i zapytała uczniów, jak to rozumieją.

Jak widać, nie wystarczy zbudować piękne budynki, super boiska, stadiony, basen w pobliżu i co tam jeszcze, bo żeby stworzyć dobrą szkołę, potrzebni są ludzie.

Zgadzam się – ludzie przy tablicy i w ławce też. Odniosłam wrażenie, że ochockie gimnazja tworzą dodatkowe klasy o chwytliwych profilach, np. więcej matmy i angielskiego, by zachęcić tych bardziej mobilnych kandydatów spozarejonowych. W końcu bez takich klas to są tak samo rejonowe szkoły jak gim. w R., z lepszymi i gorszymi nauczycielami i różnym składem uczniowskim.
                                • menodo Re: gimnazjum staszica 23.06.14, 22:44
                                  Odniosłam wrażenie, że o
                                  > chockie gimnazja tworzą dodatkowe klasy o chwytliwych profilach, np. więcej mat
                                  > my i angielskiego, by zachęcić tych bardziej mobilnych kandydatów spozarejonowy
                                  > ch. W końcu bez takich klas to są tak samo rejonowe szkoły jak gim. w R., z lep
                                  > szymi i gorszymi nauczycielami i różnym składem uczniowskim. "

Nikt nie zabraniał lokalnej szkole tworzenia klas o "chwytliwych" profilach - zwłaszcza że problem odpływu dobrych uczniów z R. i okolic do ochockich ( i nie tylko) gimnazjów istnieje już od dawna.
                                  Nie chce mi się rozwijać tego tematu, bo to wątek na lokalne forum - ale nie zgadzam się, że z oświatą w tej gminie jest wszystko OK tylko co bardziej wykształceni mieszkańcy jej nie doceniają :D

• agata0 Re: gimnazjum staszica 17.06.14, 13:40
                          Poza tym odnoszę się do informacji 'mamy', które mi się nie bardzo trzymają kupy. Wychodzi mi, że w zeszłym roku jej dziecko powinno być również nad progiem.

Nota bene któraś z dziewczyn wyżej pisała, że przeniosła dziecko do równoległej klasy.

Jeżeli twój syn ma uzdolnienia matematyczne, to jak najbardziej wydaje mi się prawdopodobne, że uda się go przenieść. Tak zrozumiałam to, co mówiono na spotkaniu w Staszicu - że mogą w przyrodzie wystąpić ruchy między klasami. Tak więc polecałabym może pogadać w razie czego ze szkołą.
                          • trakt_grocholicki Re: gimnazjum staszica 07.07.14, 18:50
                            A poza tym, w tym roku średnia Staszica w Wawie spadła ,zapewne podwyższyli ten próg ,żeby w przyszłym roku szkoła wróciła do swojego rankingu z poprzednich lat. Zawsze to lepiej dla uczniów którzy się dostali :)
    • bozena1971 Re: gimnazjum staszica 30.06.14, 10:41
      Witam,
      1. czy wiecie ile w tym roku dzieci z rejonu jest chętnych przyjść do gimnajum Staszica?
      Z tego co mówiła Pani Dyrektor na spotkaniu, to w zeszłym roku przyszło tylko 40/90 dzieci z rejonu. I pozostało 100 miejsc dla tych spoza rejonu. Niestety nie wiem, jak wygląda rozkład w tym roku. W sekretariacie powiedzieli, że dopiero na początku lipca przeliczą podania.
      2. czy w klasach a-c dzieci spoza rejonu będą w oddzielnych klasach, czy wymieszane z rejonowymi?
      Pozdrawiam
      Bożena
      • trakt_grocholicki Re: gimnazjum staszica 01.07.14, 11:08
        Wczoraj byłam i składałam świadectwo syna ( jestem spoza rejonu) ,próbowałam się czegokolwiek dowiedzieć -nic cisza przed burzą.Wiem tylko ,że 3 osoby na jedno miejsce,ale dodałaś mi trochę otuchy ,że aż tyle było miejsc dla tych spoza!
      • trakt_grocholicki Re: gimnazjum staszica 07.07.14, 15:40
        Hej..wróciłam na forum ,syn dostał się do Staszica. Przyjęto 140 uczniów i minimalna liczba pkt.do zakwalifikowania się kandydata była 79,25 czyli poziom wysoki. 540 uczniów się nie dostało .
        • agata0 Re: gimnazjum staszica 08.07.14, 10:41
          No, widzisz? ;-) Gratuluję!

Próg 79,25 na 100? Rzeczywiście, nadspodziewanie wysoko! Ale ekstra, że się udało. Z ciekawości: jaki mieliście zapas punktów?

I jako P.S. do dyskusji z mamą, która zniechęcała, bo 'za mało do pozarejonowej klasy'. Jakoś mam uczucie, że to taka strategia szkół - zniechęcanie uczniów w opinii szkoły za słabych. Spotkałam się już z tym np. w gimnazjum na Angorskiej - zupełnie przeciętnym w mojej opinii. Tam na spotkaniu informacyjnym dyrekcja z góry zawiadomiła, że ze średnią poniżej 5 nie ma co startować. Delikatnie mówiąc - bardzo mnie denerwuje takie podejście :-)
        • Gość: Stasiek Re: gimnazjum staszica IP: 91.208.93.* 13.07.15, 11:42
          Jeśli chcesz by twoje dziecko dostało się bez stresu do staszica to załatw mu meldunek pół roku wcześniej na ochocie u znajomych czy rodziny, lub idż do urzędu ochoty i załatw zaświadczenie że dziecko mieszka na ochocie u babci cioci Jest to bardzo popularne w czasie rekrutacji w 2015 roku, mój dzieciak też "mieszka " na ochocie
          • Gość: misza Re: gimnazjum staszica IP: *.netfala.pl 16.07.15, 10:20
            Taa, w zeszłym roku ludzie kupowali meldunek. Podobno w rejonie Staszica kosztuje 2300. A gimnazjum... no sorry... ale przereklamowane.
    • bozena1971 Re: gimnazjum staszica 07.07.14, 16:00
      Moja córka też się dostała.
      Ale zastanawia mnie to, dlaczego taki wysoki był próg.
      Czyżby dużo było osób z rejonu?
      Pozdrawiam
      Bożena
      • trakt_grocholicki Re: gimnazjum staszica 07.07.14, 18:28
        Myślę,że tak skoro aż tyle odpadło ,dzięki tak wysokiej średniej nasze dzieci będą miały kogo gonić :)
        • bozena1971 Re: pytanie do trakt_grocholicki 08.07.14, 09:00
          Dziwi mnie to trochę, bo jak mąż był donieść ksero świadectwa, to w sekretariacie powiedzieli, ze tylko 40 osób z rejonu złożyło. Czyli 100 miejsc dla osób spoza rejon

Czy wybraliście klasę profesora Guzickiego? Bo my nie.
          Moja córka lubi matematykę, ale aż tak bardzo zakręcona na jej punkcie nie jest......
          • trakt_grocholicki Re: pytanie do trakt_grocholicki 08.07.14, 13:35
            Tak my tak ,syn z matematyki był chyba w pierwszej 3 w szkole w Raszynie,na każdym konkursie był z tego przedmiotu i bardzo chce się do tej klasy autorskiej dostać. Większość tutaj na forum pisało o bardzo słabym nauczaniu w gimnazjum w Raszynie.Broniłam trochę wiedząc,że w tamtym roku powstała bardzo silna klasa matematyczna.I tak było tylko rok,w tym roku w klasach matematyczno - przyrodniczych poprzyjmowali uczniów z 2-ami z matmy na koniec roku.I to ma być klasa matematyczna?? Mieliście rację niech każde zdolne dziecko ucieka czym dalej,aby nie w Raszynie. Bardzo się obawiałam czy syn zostanie przyjęty do Staszica,ale udało się!! a teraz do jakiej klasy nieistotne już tak naprawdę,bo w każdej chyba będzie silna ekipa.Pozdrawiam
          • trakt_grocholicki Re: pytanie do trakt_grocholicki 11.07.14, 17:23
            bozena1971 napisała:

> Dziwi mnie to trochę, bo jak mąż był donieść ksero świadectwa, to w sekretariac
            > ie powiedzieli, ze tylko 40 osób z rejonu złożyło. Czyli 100 miejsc dla osób sp
            > oza rejon
            >
            > Czy wybraliście klasę profesora Guzickiego? Bo my nie.
            > Moja córka lubi matematykę, ale aż tak bardzo zakręcona na jej punkcie nie jest
            > ...
            Mój syn dostał się do klasy Prof.Guzickiego,dzisiaj wywiesili listę ,zapewne będzie ciężko ale się cieszymy :)
    • trakt_grocholicki do Agata0.. 16.07.14, 09:27
      Syn miał 82,5 pkt w/g moich wyliczeń,ale dostał się .Zapewne lekcje u prof.Guzickiego są bardzo ciężkie,bo trochę się dowiedziałam,ale jak już się dostał to może damy rady ;)
      • tinywee Re: do Agata0.. 24.07.14, 21:40
        Syn koleżanki po pierwszym tygodniu w klasie prof. G. zażądał przenosin do zwykłej klasy, koleżanka wynegocjowała odroczenie, no i w efekcie delikwent został. Teraz nie tylko 'zdanża', ale wręcz jest w czołówce klasowej. To jakby co :)
        • Gość: jo_asia Re: do Agata0.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.17, 22:24
          Prof. Guzicki otwiera swoje klasy siódme (matematyczne) w wygasającym gimnazjum na ul. Żelaznej.
          Spotkanie informacyjne 8 maja.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka