joa66 19.09.13, 20:07 Na tym forum są osoby dobrze poinformowane, stąd moje pytanie: Czy wiecie jak w praktyce wygląda możliwość pożyczki studenckiej dla obywatela UE nie mieszkającego w Anglii (chodzi oczywiście o uczelnię w tym kraju)? Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tinywee Re: Prywata... 19.09.13, 23:15 Tylko trochę w teorii - ale może się przyda? www.gov.uk/student-finance/overview www.saas.gov.uk/ www.nidirect.gov.uk/how-to-apply-for-student-loans-grants-and-bursaries-new-students Tu trochę pisze praktyczka: maciejmichalski.natemat.pl/74909,university-college-london-brytyjskie-wyksztalcenie-w-miedzynarodowym-towarzystwie Co do zasady, zdaje się, obywatele UE kwalifikują się do pożyczki rządowej, a niekoniecznie do bursaries. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Prywata... 20.09.13, 07:29 Dzięki serdecznie, teorię trochę znam, ale historia Marty Tondery bardzo inspirująca. A mnie ciekawi czy tę pożyczkę to ma się "jak w banku" czy jest ryzyko odrzucenia wniosku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: menodo Re: Prywata... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.13, 09:49 Tu jeszcze jest sporo: studiawanglii.pl/article/8_finanse Kolega mojej córki właśnie jedzie do Anglii ( Cambridge) i z tego, co mi córka mówiła - on otrzymał pożyczkę na pokrycie kosztów studiów oraz stypendium " na życie" - z jakichś innych źródeł (fundacja polonijna?). Ale nie zgłębiałam tego, bo nie mam motywacji:) Gdyby Cię interesował jego konkretny przypadek i procedury przez jakie przechodził, to myślę, że przez córkę mogłabym załatwić kontakt do niego, ale to na priv. Odpowiedz Link Zgłoś
tinywee Re: Prywata... 27.09.13, 12:50 Joa, co znalazłaś inspirującego w historii Marty T.? Udaną interdyscyplinarność? Menodo, oft, czy wiesz może (z racji studiów córki lub innych), co to za twór, kolegium artes liberales? Rozumiem (?), że jest to prowadząca studia obu stopni, niezależna jednostka uniwersytetu. Nie umiem się natomiast doczytać, jaki dyplom przyznaje, tzn. tytuł licencjata, w jakim zakresie - sztuk wyzwolonych?? Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Prywata... 27.09.13, 15:24 Joa, co znalazłaś inspirującego w historii Marty T.? Udaną interdyscyplinarność Nie :) Bardziej przyziemnie. To, że studiując full time można jeszcze pracować :) A serio - jako rodzica interesuje mnie nie tyle akademicki aspekt tego co i gdzie będzie studiowało moje "dziecko" (tutaj ufam jego rozsądkowi) , tylko ewentualne koszty z tym związane. Na razie z 3 dróg dojścia do celu zrobiły się 4, czwarta dosyc przypadkowo odkryta. Odpowiedz Link Zgłoś
tinywee Re: Prywata... 27.09.13, 23:57 'że studiując full time można jeszcze pracować' Cóż, zdaje się u nas można... z tego, co słyszałam, system brytyjski jest w dużej mierze oparty na pracy własnej, przy małej liczbie godzin zajęć, toteż teoretycznie czas jest... a jak mi mówił pewien absolwent szkocki, przy 15h zajęć spokojnie można 25h poświęcić na pracę. Hm. Życzę dobrych wyborów - przy 4 możliwościach, niezła łamigłówka. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Prywata... 28.09.13, 07:37 Dzięki, ale do etapu faktycznego wyboru dojdzie wtedy kiedy będzie wiadomo gdzie się dostał a gdzie nie :). Równie dobrze może się okazać , że tego wyboru nie będzie specjalnie miał. A tak na marginesie .... syn "kopiuje" moją metodę z rekrutacji do liceum - czyli staranne wybieranie szkoły nawet 3 wyboru oraz przygotowanie planów A, B , C itd tak, żeby to wszystko prowadziło do celu. I to jest ten owoc zaangażowania się rodziców w rekrutację do liceów. Wierzę, że jest wiele nastolatków wiedzących do jakiej szkoły i do jakiego profilu chcieliby iśc, nie jestem przekonana czy tak wielu myśli o tym bardziej strategicznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: menodo Re: Prywata... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.13, 17:44 Nie umiem się natomiast doczytać, jaki dyp > lom przyznaje, tzn. tytuł licencjata, w jakim zakresie - sztuk wyzwolonych?? Jak najbardziej - sztuk wyzwolonych:) Odpowiedz Link Zgłoś
tinywee Re: Prywata... 28.09.13, 00:18 Skoro clas, to powinno być chyba 'sztuk i nauk'? :) I nie ma żadnej specjalizacji (jak bywa gdzie indziej), tj. absolwent ma goły tytuł licencjata sztuk wyzwolonych? No ciekawy ten eksperyment. U nas, jak rozumiem, dla orłów (z tego, co czytam o liberal arts education, niekoniecznie tak być musi, w sensie, że cała uczelnia daje tego typu wykształcenie) i, spodziewam się, przez orłów. I fajnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: menodo Re: Prywata... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.13, 01:20 Niby pytasz, a jednocześnie wiesz, jak powinno być ; po co? Odpowiedz Link Zgłoś
tinywee Re: Prywata... 01.10.13, 20:14 Kiedy pytam, to zwykle bo: - nie wiem - nie jestem pewna - sformułowanie pytania (czasem) rozjaśnia mi obraz O clas dowiedziałam się niedawno, trudno mi wyrobić zdanie na podstawie samej strony, stąd – pytam. Odpowiedz Link Zgłoś