Dodaj do ulubionych

Nasze dzieciaki

20.09.13, 16:56
No to może jakoś zaczniemy ;).

Jestem mamą Amelki. Mieszkamy pod Poznaniem.
Amelka od 6 r.ż. trenuje karate.
Kocha przyrodę, plastykę, książki.
Kolekcjonuje LPS (ma ok. 140 szt.)
Nie znosi spódnic i zabaw lalkami ;).
Mam starszego o 4 lata brata.

Z wielkim optymizmem rozpoczęła rok szkolny.
Niestety, radość ostatnio przygasła, nauczyciele ostro ruszyli z kopyta, młoda na nic nie ma czasu :(.
Obserwuj wątek
    • tuptus2003 Re: Nasze dzieciaki 20.09.13, 17:26
      Jestem tatą Julki która ma 10 lat:-)
      Jej hobby to taniec.
      Dzisiaj jest szczęśliwa po nie musi się uczyć więc poszła z koleżankami na rolki tak uśmiechniętej nie widziałem jej od poniedziałku :)

salma75 napisała:

> No to może jakoś zaczniemy ;).
      >
      > Jestem mamą Amelki. Mieszkamy pod Poznaniem.
      > Amelka od 6 r.ż. trenuje karate.
      > Kocha przyrodę, plastykę, książki.
      > Kolekcjonuje LPS (ma ok. 140 szt.)
      > Nie znosi spódnic i zabaw lalkami ;).
      > Mam starszego o 4 lata brata.
      >
      > Z wielkim optymizmem rozpoczęła rok szkolny.
      > Niestety, radość ostatnio przygasła, nauczyciele ostro ruszyli z kopyta, młoda
      > na nic nie ma czasu :(.
      >
      >
    • olga727 Re: Nasze dzieciaki 20.09.13, 17:42
      Dołączam się,jako mama przyszłorocznej czwartoklasistki. Na razie tylko biernie,ale dobrze jest poczytać o tych "niespodziankach",które czekają nas za rok. ;)
      • olga727 Re: Nasze dzieciaki 30.08.14, 20:02
        To już "za chwilę"ta IV klasa. Od poniedziałku,dołączamy do grona czwartoklasistów. ;)
    • iwoniaw Re: Nasze dzieciaki 20.09.13, 17:52
      Też mam czwartoklasistę. Dopiero co był 6-latkiem w pierwszej klasie, a tu czas zasuwa i aniśmy się obejrzeli, a to już. Zmiana owszem, jest. Mam nadzieję, że będę mogła sobie tu z Wami porównać, co dzieciaki robią gdzie indziej, jakie rozwiązania Wam się sprawdzają i pogadać o -miejmy nadzieję - sukcesach i (oby mało) porażkach w "poważnej" edukacji podstawówkowej. :-)
    • dorek3 Re: Nasze dzieciaki 20.09.13, 18:07
      Mam na stanie dwóch czwartoklasistów, 10-latki. Jeden pasjonat przyrody podejrzany o różne dys- a drugi maniak piłki noznej, której nie może trenować ze względu na ograniczenia zdrowotne.
      Szkołą najbardziej jestem wykończona ja. Zarówno od strony logistycznej, jak i normalnego nadzoru.
      • kosjanka Re: Nasze dzieciaki 20.09.13, 19:10
        To jeszcze ja się zgłaszam, mama chłopaka w czwartej klasie i starszego w gimnazjonie. Czwartoklasista jest trenującym piłkarzem i to zajmuje większośc czasu po lekcjach i w weekendy. Co do szkoły, to na obecną chwilę wszystko gra. Nie ma nawału zadań domowych, stopnie już są, kartkówki też. Młody dość obowiązkowy i odrabia zadania szybko bez marudzenia. Mam nadzieję że dalej też będzie różowo, ale on wogóle jakiś taki bezobsługowy od niemowlaka:) Nie jest orłem, ma deficyty (słabo pisze, wypracowania np. i robi błędy ort.), ale nie ma dramatu.
        Na razie czepię się tylko tak jak wszyscy wagi plecaka. Jeszcze jak pomyślę ile podręczników poszło na makulaturę, bo młodszy nie mógł z nich korzystać to mnie szlag trafia.
        Plastyka np: podręcznik, ćwiczenia, zeszyt A4, przybory wiele przeróżnych, nie chce mi się wymieniać.
        • little_fish Re: Nasze dzieciaki 20.09.13, 19:30
          syn lat 10 - hobby niesprecyzowane;-) po trochu wszystko.
          kiedyś trenował judo, ze względów zdrowotnych musiał przerwać, teraz jest pływanie, ale czysto hobbystycznie.
          Naukę na razie ogarnia, pozapisywał się na mnóstwo kółek.
          Na razie ćwiczymy systematyczność i organizację pracy
    • marcyszka Re: Nasze dzieciaki 20.09.13, 20:19
      hej,
      u mnie też na stanie 4-klasista. Poszedł do szkoły jako 6-latek.
      Uwielbia sport - trenuje piłkę nożną, siatkówkę i pływa.
      Z lekcji najbardziej lubi w-f :) ale też matematykę, przyrodę i informatykę.
      Na razie ciężko mu się odnaleźć po zmianie.

Ma jeszcze młodszą o półtora roku siostrę - w 2 klasie.
    • mamako2216 Re: Nasze dzieciaki 20.09.13, 21:22
      Witam.Też się przyłącze.
      • ewusia13 Re: Nasze dzieciaki 20.09.13, 21:45
        to ja także sie przywitam
        mama 4-klasistki, która zaczęła szkołę jako sześciolatek. Na razie nauka szła bez problemu, jedyne wpadki to z zapominaniem... a to zeszyt został w domu, a to strój na wf, a to praca domowa, a to farby itd.
        Mam nadzieję, że 4 klasa nie okaże się wielkim przeskokiem. Póki co w dzienniczku same 5 ale wiem, że to dopiero początek
        Zainteresowania córki w kierunku humanistycznym, czyta, pisze i zapisała się na kółko teatralne i kółko z języka polskiego
    • minka-m Re: Nasze dzieciaki 21.09.13, 08:12
      Witam.
      Jestem mamą Anki -IV klasa i Kacpra III klasa.
    • joxanna Re: Nasze dzieciaki 21.09.13, 21:40
      Moja córka jest dopiero w IV klasie, ale ja już tu się zapisuję, bo na wszelki wypadek już się boję:). Marta ma prawie 8 lat (poszła do szkoły jako niespełna 6 latka). Radzi sobie bardzo dobrze, ale szkołą się w zasadzie nie przejmuje. Bardzo ją dziwi, że czegoś trzeba się uczyć, w jej opinii szkoła to takie zagadki, rysowanki, pogadanki. Trochę się tego boję.

Przeszła pasja - balet. Obecna: wszelkie prace ręczne, szycie, wyszywanie, wielkie konstrukcje z pudeł. A naprawdę, naprawdę dobra jest we wspinaczce.
      • olga727 Re: Nasze dzieciaki 22.09.13, 16:19
        joxanna napisała:

> Moja córka jest dopiero w IV klasie, ale ja już tu się zapisuję, bo na wszelki
        > wypadek już się boję:). Marta ma prawie 8 lat (poszła do szkoły jako niespełna
        > 6 latka).
        Czegoś nie rozumiem:córka chodzi dopiero do IV czy do II klasy ? ;)
        • joxanna Re: Nasze dzieciaki 22.09.13, 22:02
          Chodzi do 3, przepraszam. Wielkie wyzwanie za rok. Zobaczymy.
    • majarzeszow Re: Nasze dzieciaki 23.09.13, 09:33
      forum dodałam do ulubionych !
      Mam ci prawda III-klasistę na stanie, ale juz za rok czeka nas IV klasa.
    • joanna_poz Re: Nasze dzieciaki 23.09.13, 09:49
      my też spod Poznania - szkoła w Poznaniu.
      na stanie 4 klasista - 9 latek, z tych co to poszli do szkoły jako 6-latki.

na razie nie narzekamy, nauczyciele zadają, ale nie przesadzają.
      • jagoda2 Re: Nasze dzieciaki 14.10.13, 18:47
        Do której szkoły uczęszcza Twój syn, jeśli mogę zapytać?
        • joanna_poz Re: Nasze dzieciaki 15.10.13, 10:06
          do 58
    • blankaz Re: Nasze dzieciaki 23.09.13, 09:50
      Dołączam z IV-klasistą.
      Czyta jak nakręcony wszystko, co mu wpadnie w ręce, kocha samochody, Top Geara i Minecrafta :)
      • malgosiann Re: Nasze dzieciaki 23.09.13, 14:02
        Jestem mamą IV-klasistki, córka ma 10 lat i uwielbia czytać. Mamy już za sobą pierwsze szóstki i pierwsze łzy.
        • anatewka11 Re: Nasze dzieciaki 24.09.13, 22:17
          Witajcie,
          też się zapisuję. Syn czwartoklasista i jednocześnie w 3 klasie popołudniowej szkoły muzycznej. Do kompletu córka w 2 klasie (ale dopiero za 1,5 m-ca skończy 7 lat) i w 1 klasie muzycznej.
          Jest co robić.
          Nie wiem co większym wyzwaniem, 4 kl czy muzyczna. Na razie chyba jednak podstawówka, ruszyli naprawdę ostro. Syn ma już 8 ocen. Na razie piękne, ale aż się boję przyzwyczajać do tej sielanki. W klasach 1-3 problemy głównie z koncentracją, pisaniem. Miał zdiagnozowaną dyspraksję, myślę że ma też dysgrafię ale na diagnozę za wcześnie.
          Na razie mocno mnie zaskakuje, głównie zapamiętywaniem słówek z angielskiego (a trudne ma, że szok) i tym, że radzi sobie liczeniem w pamięci, wcześniej był z tym problem.
          Pozdrawiam i życzę wszystkim powodzenia.
          anatewka
    • maadzik3 Re: Nasze dzieciaki 25.09.13, 08:05
      Mama Macka, 10-latka, wrazliwca, uzdolnienia i pasje przyrodniczo-chemiczne, dwujezyczny, malo uspoleczniony, dysgrafik. Poczatki sa ciezkie choc i tak radzi sobie dzielnie. Wlasnie go odprowadzilam na autobus (od grudnia ubieglego roku dojezdza sam miejskim autobusem choc czasem go podrzucam do szkoly ;))
    • agni71 Re: Nasze dzieciaki 25.09.13, 12:21
      Dołączam i ja, wraz z moją 9-letnią czwartoklasistką :-)
    • atena12345 Cześć salma... 26.09.13, 10:56
      Przyłączam się.
      Alicja. Uwielbia czytać. Łyka książki nawet nie wiem kiedy. Lubi historię, przyrodę nawet polski.
      Matma to koszmar :-(
      Oboje rodziców jest inżynierami ;-)
      • asik_w Re: Nasze dzieciaki.. 27.09.13, 09:31
        Kamil lat 9, poszedł do szkoły jako sześciolatek. Uwielbia historię zwłaszcza okres II wojny światowej, czyta dużo i chętnie, do szkoły chodzi zadowolony, na tą chwilę przeraza nas (najbardziej mnie) matematyka ;)
        • ulkar Re: Nasze dzieciaki.. 29.09.13, 17:11
          Aga, czwartoklasistka, 10latka. Chodzi do szkoły, która ma wielkie aspiracje i duże wymagania. Corocznie niemal szkoła osiąga najlepsze wyniki w województwie z testów po 6stej klasie. Przekłada się to, przynajmniej jak na razie, na ilość czasu który moje dziecię poświęcić musi na naukę w czwartej klasie. Kartkówki z matematyki, z przyrody, prace z polskiego bardzo często. Nawet z religii kartkówka. Na razie próbujemy nie dać się zwariować :).
    • tol8 Re: Nasze dzieciaki 01.10.13, 14:16
      mama 10 latka, planowo poszedł do szkoły, choć chciano go przepchnąć od razu do drugiej klasy:)
      Kocha piłkę nżna, historię, przyrodę i matematykę.
      Uwielbia minecrafta, nie cierpi telewizji.
      • aste Re: Nasze dzieciaki 04.10.13, 15:50
        Ida lat 9 IV klasę powitała bez entuzjazmu, ale widzę że zmiana porządku szkolnego wyszła jej na plus bo bardziej jest zainteresowana, niż w III klasie. W tym roku jest w nowoutworzonej klasie sportowej codziennie maja 2 lekcje W-F- na razie pełnia szczęscia z tego powodu zobaczymy jak będzie dalej.
        • bogusia1231 Re: Nasze dzieciaki 11.10.13, 20:28
          Bartek lat 10, Janek 7 (pierwsza klasa);
          u Bartka ogólnie ok (poza ortografią)
          uwielbia komputer (na który na szczęście nie ma czasu).
    • balladyna22 Re: Nasze dzieciaki 23.10.13, 15:29
      Jestem mamą 17-latki, 14-latki i bardzo osobliwej 10-latki:)
      • tuptus2003 Re: Nasze dzieciaki 31.10.13, 10:17
        Witam
        Proszę o pomoc córka ma w poniedziałek pracę klasową z lektury Pinokio forma literacka opowiadanie odtwórcze nie mam pojęcia czego może się na nim spodziewać opisywać całej lektury raczej nie będą może wasze dzieci już miały tą pracę co na niej było?;)Będę wdzięczny za odpowiedzi.
        • tol8 Re: Nasze dzieciaki 31.10.13, 18:25
          u nas byl test, 40 pytań, piątka się trafiła :)
    • jagabaga92 Re: Nasze dzieciaki 02.09.14, 10:10
      Dołączam się w tym roku jako mama 10-letniego 4-klasisty. Czasem to "chłopak trochę na opak":-). Z ambitnymi założeniami rozpoczął wczoraj rok szkolny. Jest nałogowym oglądaczem Galileo;-), interesuje się niemal wszystkim z ukierunkowaniem na dziedziny techniczne - od czynnej obsługi deski, młotka i gwoździa po budowę silnika odrzutowego. W wakacje polubił czytanie książek z "akcją", bo jeszcze przed wakacjami preferował książki z ciekawostkami. Ja mu kibicuję i patrzę z radością jak coraz śmielej i szerzej rozkłada skrzydła:-). To miłe dla rodzica:-).
      • salma75 Re: Nasze dzieciaki 02.09.14, 11:27
        Witaj :).
        Pisz jak postępy pociechy :).

Pozdrawiam.
    • kocianna Re: Nasze dzieciaki 02.09.14, 12:02
      Przywitam się - od wczoraj pełnowymiarowa IV klasa. Młoda gra na flecie poprzecznym, trenuje judo i uwielbia piłkę nożną. Mamy nową szkołę, nową klasę i wszystko nowe...
    • mama_kotula Re: Nasze dzieciaki 02.09.14, 18:08
      Dzień dobry :D

Córka w tym roku zaczęła 4 i 5 klasę (robi 2 lata w rok), od kilku tygodni jest uczona domowo.

Należy do harcerstwa, trenuje judo, gra na gitarze i robi milion innych rzeczy :D
      • salma75 Re: Nasze dzieciaki 02.09.14, 18:15
        O, kotula, witaj :).
        Twoje historie mogą być ciekawe w zestawieniu z naszym codziennym szkolnym kieratem :).
        Nie znam nikogo kto praktykuje edukację domową, poobserwuję co tam u Ciebie będzie się działo :).
        • mama_kotula Re: Nasze dzieciaki 02.09.14, 18:40
          salma75 napisała:
          > Nie znam nikogo kto praktykuje edukację domową, poobserwuję co tam u Ciebie będ
          > zie się działo :).

Już się dzieje :D

Dzisiaj młoda miała lekką traumusię z dzieleniem pisemnym, ale dała radę. Po czym, z radości, że się jej udało, zabrała się sama za polski (mimo, że już skończyła to, co dla niej zaplanowałam na dzisiaj) - przejrzała podstawę programową i stwierdziła, że będzie się uczyć o rozróżnieniu tekstów wg funkcji podanych w programie (informacyjne, reklamowe, literackie) - zaczęła od wzięcia paru czasopism i wygrzebania w nich określonych rodzajów tekstu, po czym postanowiła zrobić z nich kolaż i wywiesić na ścianie.
          A potem napisała tekst reklamowy zachęcający do kupna kartki papieru za cięzkie pieniądze ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka