joshima 13.03.10, 00:59 Jak myślicie, jak długo po zrobieniu soku w sokowirówce mogę go podawać dziecku? Czy jak zrobię go rano i będę trzymać w lodówce, to podany wieczorem nie zaszkodzi niespełna rocznemu dziecku? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aga-mama-tosi Re: świeże soki 14.03.10, 17:17 Teściowa podała 11-mies Tosi sok jednodniowy z jabłek. Były po tym 4 luźne kupy. Ale może to takie początki..? Na soku było napisane, że podawanie przed 4 rż- po uzgodnieniu z pediatrą. My na razie wstrzymaliśmy świeże soki Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: świeże soki 14.03.10, 21:44 aga-mama-tosi napisała: > Teściowa podała 11-mies Tosi sok jednodniowy z jabłek. Były po tym 4 luźne kupy > . > Ale może to takie początki..? Na soku było napisane, że podawanie przed 4 rż- p > o > uzgodnieniu z pediatrą. My na razie wstrzymaliśmy świeże soki Nie wiem dokładnie jaki sok miałaś na myśli, ale to z pewnością nie to samo co sok z sokowirówki. Moja córka pije takie soki od dawna. Ale do tej pory piła zawsze tuż po przygotowaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia78 Re: świeże soki 15.03.10, 11:13 Na jednodniowych sokach Marwita jest ta informacja o tym,że podawać przed 4 rokiem po konsultacji z pediatrą. Każdy lekarz powie CI,że do 3 roku powinno sie podawać jedynie soczki dla niemowląt i małych dzieci(gerber,bobovita,hipp,bobofrut)z oznaczeniem środek specjalnego przeznaczenia żywieniowego.Są z bezpiecznych owoców i pasteryzowane,a nie surowe. Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: świeże soki 15.03.10, 21:35 hmm..moje dieci miały wprowadzone, zgodnie z ówczesnym schematem, surowe soczki od 3 tygodnia :)) zaczynało sie od 30ml o dopełniało do 50ml woda zagotowana z cukrem..akurat tego nie polecam a tym bardziej z cukrem ale surowe soki, zrobione w domu, w czystym urzadzeniu lub "starozytnymi metodami" typu starty owoc lub warzywo na najdrobniejszych oczkach i wycisniety w wygotowanej ścierce mozna podawac gdy dziecko dostaje ten sam produkt surowy no. kawałek jabłka w łapke lun mus z startego owocu..z warzywami może być "róznie" bo nieltóre moga wzdymac ale sądzę, ze jakieś dwa miesiące od rozszerzenie diety o marchewkę gotowana mozna soczek owocowy wzbogacić o mały dodatek surowego soczku z marchwi. Małą ilość surówki z drobno startych lub posiekanych warzyw mozna podawac pod koniec roku, gdy dziecko toleruje surowizne i nie ma problemu z ciamkaniem takich warzyw a na pewno mozna je wprowadzic ok połowy drugiego roku, gdy radzi sobie juz równiez z ich żuciem. Świerzy sok wycisniety z surowych owoców to praktycznie to samo co owoc, szczególnie, gdy zawiera sporo miąższu (przecierowy), nie powinno sie go podawać (łącznie z owocami startymi lub podanymi w kawałkach lub w całosci) wiecej niż 150g do ukończenia przez dziecko roku Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: świeże soki 16.03.10, 16:58 A owoce też podajesz gotowane czy jednak dajesz surowe jabłko czy banana? Daj spokój i nie daj się omamić marketingowi. Świerze soki i świeże owoce są zdrowe. No ale nie o to pytałam. Odpowiedz Link Zgłoś
blond-aspirynka Re: świeże soki 14.03.10, 19:56 ja podaje do 24 godz(oczywiscie przechowywuje go w lodowce), Dziadek robi malemu(za 2 tyg skonczy roczek) soczek z buraczkow i jablek. nic sie nie dzieje z kupami w sensie konsystencji, tylko koloru nabieraja;) Odpowiedz Link Zgłoś