paul_ina 16.06.10, 09:01 czy mogę podać z mleczkiem mojej 6,5 miesięcznej córeczce? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ma_niusia Re: Amarantus ekspandowany 17.06.10, 17:13 Możesz. Ale mi to bardziej pasuje do deserków niż do mleka, ale do mleka tez oczywiście można :-) Odpowiedz Link Zgłoś
terpuka Re: Amarantus ekspandowany 17.06.10, 20:30 czy mogłybyście przybliżyć mi co to za produkt?? wiem co to amarantus, ale ekspandowany??? dzięki :) Odpowiedz Link Zgłoś
paul_ina Re: Amarantus ekspandowany 18.06.10, 10:30 hmm, ekspandowany to nadymany powietrzem, a przez to taki leciutki jak puszek, a w mleku w mig zmienia się w papkę :) ale fajne to rozszerzanie diety, już się nie mogę doczekać, aż Młodej to podam, ja osobiście przepadam :) póki co po ekspozycji na gluten mamy teraz ekspozycję na żółtko, a potem dam Jej amarantusa ekspandowanego :) Odpowiedz Link Zgłoś
terpuka Re: Amarantus ekspandowany 18.06.10, 16:45 dzięki:) poczytałam trochę o jego właściwościach i też zapodam mojej małej:) jesteśmy na ścisłej diecie bezmlecznej więc wysokowartościowe białko jest zawsze mile widziane ja też spróbuję:)co z tego robisz?? mogę to dodać do kaszki?? albo do zmiksowanych owoców?? Odpowiedz Link Zgłoś
ma_niusia Re: Amarantus ekspandowany 18.06.10, 18:36 Ja ekspandowany dodaję do owocków ze słoiczka, zdarzyło mi się do mleka dodać albo do kaszki jak mi za rzadka wyszła bo dziecię lubi gęstą :-) Normalne samo ziarno amarantusa dodaję często do zupek zamiast innych zagęszczaczy (kaszy, ryżu, ziemniaka). Jeśli "interesujecie się" amarantusem to polecam również quinoa - mimo, że trochę upierdliwe w przygotowaniu lubimy o wiele bardziej niż amarantus :-) Odpowiedz Link Zgłoś
terpuka Re: Amarantus ekspandowany 18.06.10, 19:56 mam kaszkę błyskawiczną quinoa, ryż pełnoziarnisty, amarantus i mała bardzo ją lubi:) W poniedziałek lecę do sklepu po obydwa amarantusy:) bo prawie zawsze do zupy sypię kaszę, spróbujemy coś nowego dzięki:) Odpowiedz Link Zgłoś
ma_niusia Re: Amarantus ekspandowany 18.06.10, 20:27 Ooo a co to za kaszka? Nie znalazłam takiej u nas. Czy może jakaś zagraniczna? Podpowiedz bo sama chętnie wypróbuję na moim bezglutenowcu małym!!! Odpowiedz Link Zgłoś
terpuka Re: Amarantus ekspandowany 19.06.10, 07:44 niestety u nas nie widziałam, jest z Anglii z firmy Plum, mają świetne ekologiczne produkty dla dzieci. Jeżeli masz możliwość zakupu to polecam, nas zaopatruje babcia:) www.plum-baby.co.uk/ Odpowiedz Link Zgłoś
paul_ina Re: Amarantus ekspandowany 20.06.10, 08:48 hej, jest amarantus w Polsce, nawet w zwykłych sklepach (chociaż ja wypatrzyła go w sklepie eko): www.bogutynmlyn.pl/go/_info/?id=333 A co do przepisów - ja mam maluszka, więc po prostu rozciapię z mlekiem lub zupką, póki co nie za dużo - łyżkę, może dwie. Na pewno amarantus jest zdrowszy od słodzonych kaszek ryżowych z aromatami. Odpowiedz Link Zgłoś
ma_niusia Re: Amarantus ekspandowany 20.06.10, 11:32 Amarantus to wiem, ale pytałam o kaszkę z quinoa :-) Odpowiedz Link Zgłoś
joanna.czerwinska Re: Amarantus ekspandowany 21.06.10, 15:07 Witam! Można spróbować, ostrożnie podając początkowo w niewielkiej ilości, by sprawdzić reakcję dziecka na nowy produkt. Jeśli dziecko jest karmione piersią, może rozpocząć od włączenia nowości do diety Mamy :o) Pozdrawiam Joanna Czerwińska Odpowiedz Link Zgłoś