pantera2008 12.07.10, 08:13 Czy herbatki do rozpuszczania typu Hipp bardzo szkodzą na zęby? Mają w sobie cukier, czy mogę je podawać synkowi (ma 17 miesięcy). On je bardzo lubi. Soków nie pije. trochę wody zwykłej, ale średnio mu to idzie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
terpuka Re: herbatki 12.07.10, 10:19 no cóż, chciałybyśmy aby nasz dzieci z zapałem piły źródlaną wodę, ale rzadko to wychodzi:) Moja mała wody napije się kilka łyków, a wody z soczkiem domowym, czy napoju dla dzieci wypije cały kubek. Ja staram się nie podawać słodkich rzeczy wieczorem, wiadomo, że w nocy pozostałości w jamie ustnej najbardziej szkodzą. Czy twój synek myje ząbki?? Myślę, że zwłaszcza teraz w trakcie upałów mniejszym złem jest podawanie herbatki z cukrem niż niedostateczna ilość płynów u malucha. Cukier to nie trucizna, trzeba go tylko podawać z umiarem Odpowiedz Link Zgłoś
pantera2008 Re: herbatki 12.07.10, 14:38 Tak, myje zęby, pastą bez fluoru (chyba bobodent), ale czy to jest takie dobre mycie to nie wiem. dużo w tym zabawy :) Odpowiedz Link Zgłoś
mehil.dam Re: herbatki 12.07.10, 14:51 Ważne jest wyrobienie nawyku mycia ząbków. Moja babci nie przywiązywała do tego uwagi, nie nauczyła mojego taty i teraz facet ma spore braki w uzębieniu,a do dentysty się boi iść (jaki większość facetów ;) ) A próbowałaś może mniej tej herbatki sypać, taką mniej aromatyczną robić? Na upały lepiej mniej słodką, bo lepiej pragnienie gasi. Odpowiedz Link Zgłoś
pantera2008 Re: herbatki 12.07.10, 16:06 Ja jej dużo nie sypię. On lub też syrop malinowy do wody, tak, żeby zabarwił wodę. No ale trochę czuć smak musi. No a tak w ogole to jest tez taka szwajcarska firma Hero i ich herbatki są słodzone glukozą, czy to lepiej niż cukrem czy nie>? Odpowiedz Link Zgłoś
k.nowicka_ekspert Re: herbatki 12.07.10, 18:47 Witam! Jeśli obawiasz się zbyt dużej ilości cukru w diecie synka skorzystaj z innego produktu HiPP-Herbatka i Sok-niezawierajacego cukru, wzbogacanego w witaminę C. Tu masz połączenie smaku soku owocowego/bardzo łagodny/ i herbatki z kopru włoskiego lub dzikiej róży. Możesz rozcieńczyć go wodą. Pamiętaj jednak, że niepożądanym źródłem cukru są głównie wafelki, ciastka, lody. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
pantera2008 Re: herbatki 13.07.10, 09:57 Dziękuję za radę. Synek prawie nie je słodyczy. Jest szczupły. Bardzo zdrowo sie odżywia. chodzi mi tylko o te herbatki, lubi je, więc czy się nie przejmować i mu je dawać, czy stanowczo odzwyczaić? Odpowiedz Link Zgłoś
terpuka Re: herbatki 13.07.10, 16:50 ja kieruję się zasadą proporcji. Uważam, że skoro moja córka pięknie je, w jej diecie jest dużo warzyw i owoców, unikamy chemii i nadmiaru cukru to jakiś smakołyk od czasu do czasu nie zaszkodzi. Skoro piszesz, że ogólnie zdrowo się odżywiacie to taka herbatka na pewno mu nie zaszkodzi. Ale spróbować herbatki bez cukru jak radzi ekspert nie zaszkodzi, może maluchowi posmakują:) Odpowiedz Link Zgłoś