Dodaj do ulubionych

mleko krowie

04.11.10, 16:57
Dzień dobry!
Chciałam zapytać, od kiedy można dziecku podawać mleko krowie? Nie chodzi mi o takie bezpośrednio od krowy, ale już jakoś przetworzone, np. pasteryzowane typu łaciate. Jakie mleko zawiera najmniej składników chemicznych i które najczęściej podajecie swoim Pociechom? Synek ma 14 m-cy ładnie je, przybiera prawidłowo, nie jest alergikiem. Bardzo lubi chrupki śniadaniowe i chciałabym mu je podać właśnie z mlekiem, do tej pory jadł "na sucho". Myślałam też o zrobieniu mu kakao, albo budyniu ale nie wiem czy mogę już podać mu takie mleko.
Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • Gość: gość sabia Re: mleko krowie IP: *.xdsl.centertel.pl 05.11.10, 16:35
      zastanawiające jest,że współczesna matka tak bardzo boi się zrobić coś sama,tak jak podpowiada jej intuicja,że ma chęć podać dziecku do picia np.zwykłe mleko ale jest przytłoczona schematami i straszona,że jeśli zrobi to czy to,to jej dziecko zachoruje lub staną mu nerki.całe pokolenia piły mleko prosto od krowy i żyją i mają się dobrze,bo przecież nie piły go 24 godz non stop lecz od czasu do czasu.więc jeśli twoje dziecko nie ma np.skazy białkowej,to czemu masz mu nie ugotować kakao czy budyniu na mleku?!myślę,że twoja mama nie miała kiedyś takiego dylematu.a swoją drogą najlepsze jest właśnie mleko od takiej wiejskiej krowy,pasącej się na łące,przegotowane.ale kto ma do takiego jeszcze dostęp?
    • k.nowicka_ekspert Re: mleko krowie 08.11.10, 23:48
      Witam. Mleko krowie "zwykłe" podajemy maluchom powyżej roku. Można na nim przygotować posiłki które wymagają gotowania, a więc budyń lub kakao. Pomimo tego nadal może Pani używać mleko modyfikowane do przygotowywania kaszek, lub innych posiłków mlecznych nie wymagających gotowania. Pozdrawiam.
      • magdaus1 Re: mleko krowie 10.11.10, 11:50
        Bardzo dziękuję Pani Doktor za informacje!
        Pozdrawiam!
      • Gość: niebioska Re: mleko krowie IP: 89.230.91.* 10.11.10, 22:04
        Pani Doktor, brawo!
        W końcu jakiś lekarz, który nie demonizuje mleka krowiego i nie nakazuje podawania mm do trzeciego roku życia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka