Dodaj do ulubionych

proszę o ocenę

15.11.10, 23:28
witam
moja córka ma 5 m-cy i 4 dni, waga urodzeniowa 3kg, obecnie 8kg, posiłki wyglądają następująco:
7 - pierś
9 - pierś
11 - pierś
13 - obiadek ze słoiczka z łyżeczką kaszki manny i teraz po skończeniu 5 m-ca również z mięskiem
15 - pierś
17 - pierś
18 - bebilon pepti 150ml z 2 łyżkami kaszki ryżowej
19:30 - pierś
Czy schemat jest prawidłowy? Przesypia całe noce. I mam jeszcze kilka pytań. Czy mięsko w obiadku musi być codziennie? Czy podawać również owoce jako osobny posiłek (zastępujący pierś) np o 17?
Obserwuj wątek
    • mad_die Re: proszę o ocenę 16.11.10, 23:17
      Nie, nie jest prawidlowy bo dzieci karmione piersia maja diete rozszerzana po 6mscu zycia, a najlepiej wtedy, kiedy juz siedziec umieją i sie same jedzeniem zainteresuja.
      forum.gazeta.pl/forum/f,97130,Baby_Led_Weaning.html
      Musisz juz teraz jej diete rozszerzac? JEsli nie, to sie wstrzymaj. Jeszcze wydasz kase na sloiczki i kaszki.
      • aavena Re: proszę o ocenę 17.11.10, 00:32
        Tak muszę, dla zabawy tego nie robię. Warzywa wprowadziłam z zalecenia lekarza, podobnie jak bebilon pepti gdyż mała miała problem z kupkami, jest uczulona na białko mleka krowiego (mam dietę bezmleczną) ja niedługo wracam do pracy.
        Po 6 m-cu życia??A nie słyszałaś o wprowadzaniu do diety glutenu??Poczytaj może.
        • mad_die Re: proszę o ocenę 17.11.10, 07:44
          No to w takim razie lekarz sie nie zna.
          Kiedy wracasz do pracy? Diete mozna rozszerzyc nawet na 2-3 tygodnie przed powrotem do pracy i to nie o bebilon tylko wlasnie warzywa, owoce kaszki.
          A zalecenia o podawaniu glutenu sa bardzo kontrowersyjne i gdybys troche poczytala o nich, to tez byc gluten pozniej podala. Bo wielu lekarzy - tych za KP i nie tylko - jest przeciwnych tym procederom. I co najdziwniejsze, Polska jest jedynym bodajze krajem w Europie, gdzie ten gluten sie podaje tak wczesnie. Polskie dzieci są inne??
          • aavena Re: proszę o ocenę 17.11.10, 14:35
            Napisałam wyraźnie że dieta została rozszerzona z powodu problemów z kupkami. Za radą gastrologa i alergologa notabene oboje z tytułami doktora. Lekarz się nie zna, Ty za to się znasz. Gratuluje. Powinnaś w takim razie zostać co najmniej ekspertem:-D
            A do pracy wracam za miesiąc.
    • k.nowicka_ekspert Re: proszę o ocenę 20.11.10, 21:09
      Witam. Pani córeczka ma bardzo dobry przyrost masy ciała, świadczy to zatem iż, ma Pani wystarczającą ilość pokarmu, nie wiem po co więc, podawanie bebilonu pepti? Ustosunkowując się również do dyskusji na forum, WHO oraz Komitet ds. Zywienia ESPGHAN zalecają , aby niemowlęta były karmione wyłącznie piersią przez 6m-y, jednak w indywidualnych przypadkach, może być uzasadnione wcześniejsze wprowadzanie pokarmów uzupełniających, innych niż gluten, nie wcześniej niż w 17 tyg. i nie później niż w w 26 tyg. Mięso do zupy podajemy codziennie, owoce stanowią posiłek uzupełniający. Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka