Dodaj do ulubionych

kaloryczność zupy

IP: *.kalisz.mm.pl 15.01.11, 13:52
słyszałam że 150 ml zupy może zastapić 1 posiłek mleczny, tymczasem 180 ml mm ma 120 kcal a cały słoiczek zupy bez mięsa - po 4 miesiącu 60 kcal a takiej z mięsem 80 kcal. Teraz nie dziwi mnie to że po pół sloiczka zupki corcia jest głodna i muszę jej podać mm. Pani doktor jak to jest z tymi zupkami? czy zawsze do nich podawać mleko czy starać się raczej nie.
Obserwuj wątek
    • agnieszka.lelen Re: kaloryczność zupy 17.01.11, 20:14
      Witam! Nie zawsze. Nie wiem ile córka ma wieku ale wprowadzając pokarmy uzupełniające zwiększamy też ich ilość. Ok. 6-7 mies. może to być 200 - 220ml/ porcję (zależy od apetytu dziecka). O ile do 4 mies. życia mleko stanowi wyłączne pożywienie o tyle wprowadzanie pokarmów uzupełniających zmniejsza ilość posiłków mlecznych. Jednak do końca pierwszego roku życia powinno być ok. 3 posiłki mleczne, od 7-8 mies. z dodatkiem kaszki a następnie również innych produktów zbożowych. Tempo rozwoju jest indywidualne, stąd też konieczne jest monitorowanie parametrów rozwoju i dostosowywanie diety. Niektóre dzieci jedzą częściej mniejsze porcje inne odwrotnie, schematy żywieniowe mają pokazać kierunek, nie są instrukcją, którą trzeba zrealizować co do joty.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka