13.03.11, 23:26
Pani Doktor, proszę o ocenę schematu i odp. na kilka pytań. Obawiam się, że mała je za dużo. Z góry dziękuję za odpowiedź. Moja córeczka ma 9 miesięcy i tydzień. Ma skazę białkową i jako mm podaję jej Bebilon Pepti.
ok 9 - kleik kukurydziany na wodzie 125 ml - gęsty tak, żeby można było podawać łyżeczką
11 - 125 ml mm (4 łyżki)
14 - obiadek - generalnie robię sama - mięsko (indyk, cielęcina) + warzywka (marchewka, pietruszka, seler, zamiennie szpinak, brokuły, kalafior, buraczki - czy mogę podawać brukselkę, fasolkę szparagową,? + łyżka masła extra (oliwą z oliwek pluła) - wszystko gotowane na parze i rozdrobnione z ok 100 ml wody - mała miała uczulenie na żółtko, zalecenie pediatry odstawić, ale dawać codziennie mięso - wychodzi ok 200 -250 ml (raz w tygodniu podaję słoiczek) pytania - czy powinnam dodać jakąś kaszę, ryż?, co z rybą? kiedy wprowadzić mniej rozdrobnione produkty?
15:00 - nie zawsze podaję banana albo starte jabłko albo słoiczek z morelkami, śliwkami itp
po 16:00, 16:30 pierś
18:00 - jeżeli nie jadła owoców o 15 to podaję teraz, czasem do rączki brokuła, ale raczej się nim bawi, czasem biszkopty te lubi
19:40 - sinlac (125 ml wody +5 łyżek) + 2 herbatniki glutenowe + ugotowane we wrzątku przez minutę suszone śliwki - wszystko razem zmiksowane - mała ma problemy z zaparciami albo z wypróżnieniem - daję też ok 125 ml wody (chętnie pije)
do usypiania pierś
Mała budzi się w nocy raz ok 5 rano - daję mm, albo wcale - przed sinlacem potrafiła się budzić nawet 5 razy.

I jeszcze jedno pytanie czy mogę już jej podawać większą dawkę glutenu np. trochę bułki własnej roboty, miękką cześć ze środka, makaron itp.?

Dziękuję za odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • agnieszka.lelen Re: schemat 18.03.11, 22:54
      Aby ocenić jadłospis trzeba go skorelować z parametrami rozwoju. W podanym spisie jest mało mleka (Bebilon Pepti ,pierś), jednak zważywszy sinlac ilość białka jest zapewniona. Sinlac jest produktem specjalistycznym, nie wiem jaki był powód zalecenia go. Można zamiast niego podawać Bebilon Pepti ( i nieco zwiększyć jego dobowa ilość) + ew. kaszkę na noc (rozumiem że chodzi o to by kolacja była sycąca). Może Pani podawać fasolkę, brukselkę, rybę, ryż ,kasze. Konsystencja produktów powinna być taka aby stymulowała naukę żucia i gryzienia, a więc trzeba próbować mniej rozdrabniać. Jeśli chodzi o bułkę czy makaron : zaleca się aby ilość glutenu w diecie zwiększać stopniowo, więc wprowadzenie tych produktów zależy od kiedy córka otrzymuje gluten. Jeśli był wprowadzony np.: w 5mies. i dobrze tolerowany to można zwiększyć ilość (czyli np.: pieczywo, makaron). Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka