Dodaj do ulubionych

12 miesięcy- dieta

IP: *.aster.pl 05.04.11, 21:42
Mój syn niedługo kończy 12 miesięcy. Jest uczulony na krowie mleko. Do tej pory był karmiony piersią ale za 1,5 miesiąca wracam do pracy i wtedy zamierzam skończyć podawać pierś. Niedługo chcę spróbować podać mu małe ilości jogurtu i twarożku. Jak powinna wyglądać dieta takiego 13 miesięcznego dziecka? Wiem, że powinien jeść 5 posiłków, 3 główne i 2 przekąski. Co zrobić z nabiałem? Ile posiłków mlecznych powinien otrzymywać i jakich (preparat mlekozastępczy, jogurt/twarożek, kaszka na preparacie)? A jak powinny wyglądać pozostałe posiłki? Czy obiad musi być dwudaniowy? Do tej pory był.
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: ewa27 Re: 12 miesięcy- dieta IP: *.aster.pl 06.04.11, 16:23
      Chodziło mi o to, czy muszę rozbijać obiad na 2 części, czy mogę też podać np. 120ml zupki i 120 g drugiego dania na raz? :)
      • agnieszka.lelen Re: 12 miesięcy- dieta 08.04.11, 01:25
        To zależy od możliwości dziecka - jeśli zje na raz to nie potrzeba dzielić. Pozdrawiam.
    • agnieszka.lelen Re: 12 miesięcy- dieta 08.04.11, 01:31
      Jeżeli dziecko jest uczulone na białka mleka krowiego to zwykle przez ok. 6mies. stosuje się dietę eliminacyjną. Potem alergolog opiekujący się dzieckiem zaleca albo kontynuację albo wprowadzanie produktów nabiałowych. Ogólnie dziecko roczne powinno mieć ok. 3 posiłki mleczne; obiad z 2 dań i przecier owocowy. Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka