Dodaj do ulubionych

Masło i wędliny?

03.06.11, 15:21
Jakie masło można dawać rocznemu dziecku na kanapki ? Osełka Górska, śmietankowe?
Jakie swoim dzieciom dajecie?
Od kiedy można dziecku podawać Ramę np. z dodatkiem witamin?
I co to znaczy " wędliny wysokogatunkowe"? Wiadomo, ze nie dam dziecku mortadeli czy pasztetowej tylko szyneczkę ale którą byście poleciły? Sokołów, Morliny?
Z góry dziękuję
Obserwuj wątek
    • myszy80 Re: Masło i wędliny? 03.06.11, 16:16
      Ja kupuję masło popularne na rynku regionalnym. Moim zdaniem wybierz takie, które sama kupujesz i wiesz, że jest dobre. Jak nie kupujesz, to podpytaj znajomych. Mój ma już prawie dwa lata i właściwie tylko na maśle.
      Co do wędlin, to na początek proponowałabym po prostu upiec kawałek schabu, polędwiczki lub piersi z indyka. Potem dopiero przejść na wędliny sklepowe. Chyba firma nie ma większego znaczenia. Trzeba wypróbować różne i zobaczyć, co dziecku najlepiej zasmakuje.
    • mrs.t Re: Masło i wędliny? 03.06.11, 16:20
      maslo takie, ktore ma najwiecej masla, i jest bez dodatkow.
      margaryny dla dzieci sie nie poleca ; zwykle ze wzgledu na ilosc 'dodatkowych dodatkow'

z tego tez powodu (konserwantow, polepszaczy) nie poleca sie generalnie sklepowych wedlin z niepewnego zrodla;
      na samiuskim poczatku warto samemu upiec zamarynowana piers indyka czy kurczaka np; potem poszukac dobrej jakosciowo wedliny ;
      czytaj etykiety, bo to sie zmienia, moze lokalnie bedziesz iala dostepne dobre jakosciowo wedliny
      • mrs.t Re: Masło i wędliny? 03.06.11, 16:21
        z sokolowa np sa parowki z szynki, maja 90% miesa; niestety oczywiscie fura dodtakow, no ale jak mamy nalegaja na dawanie parowek, to lepsze juz to niz parowka zlozona w 60%z miesa z MOM
    • agnieszka.lelen Re: Masło i wędliny? 06.06.11, 21:42
      Powinno to być masło prawdziwe czyli nie mix masła i margaryny, optymalnie z jak najmniejszą ilością soli i "dodatków". Małym dzieciom nie powinno się podawać margaryn. Wędliny wysokogatunkowe to zwykle wyroby z najdroższych gatunków mięsa (polędwica, schab, szynka). Nie jest ważna firma czy zakład produkcyjny ale co jest w tej wędlinie czyli co jest w składzie na etykiecie wyrobu.
      Pozdrawiam. Agnieszka Leleń
      lekarz w Klinice Pediatrii i Żywienia IP Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie
      • koliberek15 Re: Masło i wędliny? 07.06.11, 13:32
        polecam masło irlandzkie CARYGOLD - takie w złotym opakowaniu z zieonym listkiem. jest puszne i nie ma dodatków, aczkowliek w hipermarkecie kosztuje ponad 6 zł za kostkę.

wędliny - nie sugeruję się firmą tylko sklepem - nie kupuje w hipermarektach tylko w miesnych gdzie codzennie są świże dosatwy, wędliny nie mielone, bez przypraw, najlepiej bez kosnerwantów. albo po prostu piękę kurczaka czy idnyka i kroję w plastry
        • ambivalent Re: Masło i wędliny? 27.09.11, 09:09
          A Kerrygold nie ma dodatku soli, przypadkiem. Bo te irlandzki maja to do siebie, ze trudno nieslone dostac.
    • Gość: Katrin Re: Masło i wędliny? IP: *.acn.waw.pl 26.09.11, 23:32
      Ja kupuję masło ręcznie robione. Prawdziwe wiejskie masło. Kupuję w Wasz Sklep Zdrowa Tradycyjnai Ekologiczna Żywnoścna Koszykowej 20.
    • Gość: bb Re: Masło i wędliny? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.11, 07:55
      Ja kupuje masło,jogurty i wedline w sklepach ekologicznych.ostatnio kupiłam parówki trzyskladnikowe,juz gdzieś pisałam o tym:mięso cielece, wieprzowe i przyprawy naturalne.mała je uwielbia. Te wszystkie sklepowe wędliny zawsze będą miały jakieś polepszacze konserwanty itp.
      Dziecko do trzech lat powinno głównie masło jeść bo dobroczynnie działa na rozwój mózgu.ja dodaje też do zupy.
    • Gość: magda Re: Masło i wędliny? IP: *.itsa.net.pl 27.09.11, 08:00
      A jezeli jest alergikiem na białko mleka krowiego ? to czym smarować chleb? Może to być np. masło roślinne? albo właśnie margaryna bezmleczna ?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka