Dodaj do ulubionych

od kiedy ?

19.08.11, 20:52
od kiedy
1.obiad dwudaniowy
2.żółtko i mięsko w jednym dniu
3.słoiczki z szynką od 5 miesiąca (faktycznie można podać w 5 miesiącu)
4. jogurty w słoiczkach dla niemowląt - niby 6 miesiąc , schematy podają,że w 11 ... dawać czy nie dawać ?? (dziecko karmione mm, nie ma na nic alergii jak na razie)
6. ryby - będę dawała gotowe słoiczkowe obiadki z rybką
7. posiłki z więszymi kawałkami - dziecko nie ma jeszcze ząbków - czekać czy zachęcać do "gryzienia" dziąsełkami ?
z góry dziękuję za odpowiedź
Obserwuj wątek
    • latosie Re: od kiedy ? 19.08.11, 20:52
      aha dziecko ma 6,5 miesiąca
    • matka_karmiaca Re: od kiedy ? 19.08.11, 21:22
      > 1.obiad dwudaniowy
      Schemat prawi: 10. miesiąc
      > 2.żółtko i mięsko w jednym dniu
      Od wprowadzenia żółtka (7. miesiąc)
      > 3.słoiczki z szynką od 5 miesiąca (faktycznie można podać w 5 miesiącu)
      Zależy, co tam jeszcze w słoiczku, wieprzowinę i wołowinę wprowadzamy jako ostatni rodzaj mięsa, wg Oseska (tam to zawsze baaaardzo ostrożnie podają) wołowe i wędliny w 12. miesiącu, a wieprzowiny w ogóle nie uwzględnili... Ja dawałam koło 8-9.
      > 4. jogurty w słoiczkach dla niemowląt - niby 6 miesiąc , schematy podają,że w 1
      > 1 ... dawać czy nie dawać ?? (dziecko karmione mm, nie ma na nic alergii jak na
      > razie)
      Te w słoiczkach to są jakieś oszukiwane jogurty, znaczy bez żywych kultur bakterii (chyba pasteryzowane). Ja nie dawałam.
      > 6. ryby - będę dawała gotowe słoiczkowe obiadki z rybką
      Wg schematu od początku (6. miesiąc)
      > 7. posiłki z więszymi kawałkami - dziecko nie ma jeszcze ząbków - czekać czy za
      > chęcać do "gryzienia" dziąsełkami ?
      Wg możliwości dziecka - podać, sprawdzić, co o tym sądzi, kontynuować lub odłożyć. Zamiast zup z grudkami lepszy kawałek miękkiego warzywa do rączki (akurat sezon na brokuły i kalafiora).
    • mad_die Re: od kiedy ? 21.08.11, 00:15
      > od kiedy
      > 1.obiad dwudaniowy
      moje dzieci piersiowe, ale jadły z nami niemalże od początku przy stole, więc i dwa dania jadły z nami, nie za jednym razem oczywiście - czyli np o 13 była zupa, a potem o 18 z nami kolacja na ciepło, jako drugie danie, zjadły ile zjadły, i wsio grało
      > 2.żółtko i mięsko w jednym dniu
      ghm... ja na schematy nie patrzę, więc raz jest zółtko, raz nie ma, raz jest mięso, raz nie ma, raz obydwa, a czasami dwa razy żółtko lub dwa razy mięso
      > 3.słoiczki z szynką od 5 miesiąca (faktycznie można podać w 5 miesiącu)
      słoiczki to dla nas dania awaryjne, z szynką raczej nie dawałam, wolałam upiec sama kawał mięsa i taką szynkę (plaster) dać do rączki
      > 4. jogurty w słoiczkach dla niemowląt - niby 6 miesiąc , schematy podają,że w 1
      > 1 ... dawać czy nie dawać ?? (dziecko karmione mm, nie ma na nic alergii jak na
      > razie)
      żadnych jogurtów dla dzieci nie daję, daję normalne, z owocami wszak, ale BIO, bez cukrów i sztucznych dodatków, ot, jogurt
      > 6. ryby - będę dawała gotowe słoiczkowe obiadki z rybką
      ryby daję wtedy, kiedy my jemy :) sloik tez czasem się poda, a co tam. tez na schemat nie patrzę, można tak samo jak mięso, więc dawałam praktycznie od początku
      > 7. posiłki z więszymi kawałkami - dziecko nie ma jeszcze ząbków - czekać czy za
      > chęcać do "gryzienia" dziąsełkami ?
      moje dzieci praktycznie od samego poczatku dostawały coś do rączki, córka może mniej ciut, ale młodszy syn odkąd pamiętam jadł z nami SAM. fakt, zupę ja mu daję lyżką jeszcze, ale drugie zjada z nami samiusieńki. rączkami lub probuje widelcem, nawet niexle mu idzie, ma 20mscy.
      zupy corce przez jakis czas miksowałam na gładko, potem gniotłam widelcem, potem tylko kroiłam. synowi nie miksowałam, jadł od razu gniecione lub krojone. ALE zanim poznal zupy takowe, miał styczność z innymi jedzonkami w kawałkach - ryżem, makaronem, mięsem, warzywami, owocami itp. czyli BLW:
      forum.gazeta.pl/forum/f,97130,Baby_Led_Weaning.html
    • agnieszka.lelen Re: od kiedy ? 21.08.11, 17:23
      1. Od 10 mies. (po ukończeniu 9).
      2. Od 7 mies. Wcześniej wprowadzamy mięso, podajemy codziennie a potem dodajemy 1/2 żółtka co drugi dzień.
      3. Tak ,jak mięso; w 6mies.
      4. W tych jogurtach dla niemowląt (np.: HIPP "Owoce & Jogurt; "Owocowe Duety" HIPP) dzięki dużemu udziałowi owoców ogólna ilość białka jest bezpieczna dla nerek niemowlęcia, ponadto zawierają odpowiednio dobrane kultury bakterii kwasu mlekowego co odpowiada potrzebom żywieniowym niemowlęcia. "Zwykłe" jogurty rzeczywiście zaleca się po 10mies. życia.
      6. Ryby można próbować po 6 mies. (tak jak mięso).
      7. Można proponować ok. 7-8mies., np.: kawałki warzyw ugotowanych czy owoców, dziecko rozmiażdża je dziąsłami (nie potrzeba do tego zębów) ale w ten sposób uczy się żuć.
      Pozdrawiam. Agnieszka Leleń
      lekarz w Klinice Pediatrii i Żywienia IP Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka