Dodaj do ulubionych

16 tyg, nie chce pic mm

19.10.11, 10:12
Mój synek od początku karmiony jest mlekiem modyfikowanym, piersia karmiłam tylko pierwsze 2 tyg i wtedy tez był dokarmiany ponieważ najpierw nie miałam pokarmu i sie strasznie denerwował a potem nie dawał sie przystawic do piersi (nawet połoznym)a jak juz sie udało to chwilke ssał po czym wyrywał sie z płaczem.Do 6 tyg pokarm odciagałam laktatorem ale były to mizerne porcje, w ciagu doby udawało mi sie odciagnac maksymalnie 150 ml a czasem tylko 80. W 1 mies ładnie jadł mm i w 4 tyg przytył ponad kilogram a potem było coraz gorzej.Jest strasznie wybredny, teraz zjada w ciagu doby około 650 ml a powinien 900 z dawkowania na opakowaniu mleka. Nie ma stałych por karmienia i nigdy nie wiadomo ile zje na porcje(30-90 ml nigdy wiecej).Probowałam go przetrzymac te 2-3 godz zeby zjadł naraz wiecej ale to nic nie dało, zjadał 50 ml i za pol godziny kolejne 40ml :)w ciagu dnia raz zje duzo co godzine a raz potrafi zadowolic sie 40 ml na 3 godz. Sen wypada miedzy 20 a 6 - w miedzyczasie ma 3-4 karmienia, czasami zje 90 a czasami 20 ml i wiecej nie da sie wcisnac, jak chce wybudzac czesciej to i tak nie otwiera buzi. Po ostatnim ważeniu był ponizej 25 centyla ( w 6 tyg niecałe 800 g). Zmieniałąm mleko z Nan na Gerbera a teraz jest na Bebiko - wszystkie je tak samo, nie pomogła zmiana smoczka w butli.Pediatra poleciła zacząc rozszerzanie diety od warzyw i owoców.Podawałam przez 3 dni jabłuszko teraz marchewke (3 razy dziennie 2 łyzeczki- mleka pije tyle ile przed tymi nowościami). To co dam to zjada nie wypluwa chociaz nie je ze smakiem.Czy mogłabym zrobić cos jeszcze aby lepiej przybierał na wadze? Moge wprowadzic kaszki czy kleik kukurydziany czy jeszcze z tym poczekac?Kiedy zaczac podawac jakies kilkuskładnikowe papki i zupki (np marchewka z ziemniakiem ), czy dodawac troszke oliwy lub kleiku do takiej zupki?.Wydaje mi sie że łatwiej nakarmic go łyzeczka niż butla .Nie miał nigdy problemów z brzuszkiem, kolek, zaparć,żadnej alergii.Jest wesoły, dużo gaworzy, ruchliwy na chorego nie wyglada.
Najgorsze ze nawet jak mu przygotuje butle z kaszka czy kleikiem to nie mam pewnosci ze zechce wogóle otworzyc wtedy buzie:)
Bardzo prosze o porade eksperta
Obserwuj wątek
    • agnieszka.lelen Re: 16 tyg, nie chce pic mm 20.10.11, 22:05
      Jeżeli dziecko 4mies. zjada tylko 650ml mleka i nie da się więcej to trzeba to czymś uzupełnić. Czyli mleka ma pić co najmniej tyle samo co wcześniej (optymalnie byłoby jednak dodawaniem niewielkich ilości zwiększyć ilość mleka). Można próbować przygotować kaszę mleczną lub na mleku; nawet taką gęstą do podania łyżeczką i sprawdzić czy taki sposób karmienia bardziej mu odpowiada. Kolejne składniki można dodawać co kilka dni. Może Pani dodać oliwę z oliwek, masło lub niskoerukowy olej rzepakowy do zupki. Owoce można też połączyć w posiłek z kaszą; lub wykorzystać gotowe posiłki w słoikach np.: "Owoce & Zboża" HIPP. Poza samymi modyfikacjami w żywieniu ważne jest jak wyglądają przyrosty masy ciała od urodzenia na siatce centylowej. Z natury dziecko jest ciekawe otoczenia i początkowo poznaje je przez "badanie" wszystkiego buzią; jeśli maluch nie otwiera buzi, nie jest zainteresowany posiłkiem to być może warto byłoby skonsultować z psychologiem zajmującym się problemami w karmieniu.
      Pozdrawiam. Agnieszka Leleń
      lekarz w Klinice Pediatrii i Żywienia IP Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka