11.02.12, 15:51
Witam,
mamy jeszcze troche czasu z rozszerzaniem diety, ale jako ze wracam do pracy niedlugo, chce troche bardziej precyzyjnie to zaplanowac. Mam wiec pare pytan technicznych:
- kiedy dokladnie podajemy na poczatku nowe jedzenie - przed czy po karmieniu mlekiem?
- po jakim czasie warzywka/kaszka zastepuje w calosci posilek mleczny?
- lepiej zaczynac od warzyw czy kleiku ryzowego?
Dziekuje z gory!
Obserwuj wątek
    • mrs.t Re: poczatki 11.02.12, 17:46

> hnicznych:
      > - kiedy dokladnie podajemy na poczatku nowe jedzenie - przed czy po karmieniu m
      > lekiem?
      pomiedzy :)
      nie jak jest dziecko glodne, ale nie jak jak jestjeszcze najedzone :)

> - po jakim czasie warzywka/kaszka zastepuje w calosci posilek mleczny?
      trudno powiedziec, u jednych wczsniej u innych pozniej.W pierwszych miesiacach poslki sa dodatkiem a nie zastepuja mleka..zwlaszcza przy KP - czesto PO 9tym (miedzy 10 a 12 mcem dzieci ktore nie jadaja zbyt wiele na poczatku "zalapuja" ale do 12mca mleko nadal moze stanowic podstawe diety (do 75%+) (zwlaszcza piersiowe)

> - lepiej zaczynac od warzyw czy kleiku ryzowego?
      zdecydowanie od warzyw
    • kondolyza Re: poczatki 12.02.12, 02:17
      1) po drzemce, czyli przed kp-zeby było głodne=bardziej zainteresowane czymś nowym.
      po kilku łyżeczkach nowości dokarmiamy mlekiem.
      2) to zależy jak dziecko znosi rozszerzanie. generalna zasada-1 dzień 3 łyżeczki, więcej, 3 dzień -pół słoiczka, a jak zjada ok 150 gram to można zastąpić posiłek (ale warto dać pić np. z piersi)
      3)podobno od warzyw. dobrxze to skonsultowac z lekarzem. ja 1 dnia dałam warzywa (pół słoiczka), 2 dnia resztę, a 3 dnia zjadła słoiczek na obiad a kaszkę na dobranoc.
    • mia_siochi Re: poczatki 12.02.12, 13:50
      Kleik ryżowy to bezwartościowy zapychacz, doskonale zbędny.
    • Gość: Patrcyja Re: poczatki IP: *.home.aster.pl 13.02.12, 10:18
      Polecam tutaj poczytać, kopalnia wiedzy odnosnie karmienia dzieci.
      www.przepisy-dla-dzieci.pl/Cooking?categoryId=46&page=1
      Moja córka ma już prawie roczek także nie pamiętam zbyt dobrze :)
      Ogólnie ja dawałam jedzenie zawsze na poczatku później pierś.
      Najlepiej zaczynać od warzyw i uważaj nie uzywaj tych kleików, kaszek bardzo słodzonych bo później wiele dzieci ma problem z jedzeniem zupek i obiadków. Najlepiej kupowac taki czysty i mieszać samemu z owocami czy warzywami.
      • alexetka77 Re: poczatki 14.02.12, 01:11
        wielkie dzieki za podpowiedzi
        a tak swoja droga to im wiecej czytam to tym bardziej jestem zagmatwana
        w ksiazkach angielskich zalecaja zaczynac od kleiku ryzowego, na polskich forach i we francuskich broszurach od warzyw, a tabela zalecana przez polskich pediatrow zaleca zaczac od kaszki glutenowej (ale z zupka jarzynowa - to w mysl zasady o wprowadzaniu jednego tylko skladnika, od czego w koncu zaczynamy?)
        z glutenem to tez zamieszanie - albo zaleca sie go wprowadzac pozno, albo wlasnie od niego zaczynac
        z przetworami mlecznymi i miesem tez co ksiazka to inna porada..
        chyba tak naprawde mozna zaczac od czegokolwiek i isc swoim wlasnym instynktownym rytmem...
        • mad_die Re: poczatki 14.02.12, 09:27
          nie swoim własnym tylko DZIECKA :)
          a tak to się zgadzam, podaj najpierw to co masz pod ręką, co jest świeże, regionalne, sezonowe
          i już
    • agnieszka.lelen Re: poczatki 15.02.12, 00:20
      Raczej przed (aby dziecko było chętne do próbowania nowego pokarmu). Mlekiem warto "poprawić".
      Zwykle wtedy kiedy porcja np.: zupy zrówna się z porcją mleka.
      Od warzyw. Kleik podajemy najmłodszym niemowlętom; później kasze.
      Pozdrawiam. Agnieszka Leleń
      lekarz w Klinice Pediatrii i Żywienia IP Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka