Gość: mamaKrzysia
IP: *.dynamic.chello.pl
23.02.12, 21:08
Przepraszam z góry,że będzie dośc długo.
Syn skończył 8 miesięcy. Karmiony beblinon comfort od 3 tyg.życia. Dietę zaczęłam rozszerzać w 5 miesiacu. Gdy skończył 6 miesięcy podałam przez 3 dni deserek jabłko z kaszką manna.niestety pojawiła się infekcja - zap.oskrzeli i syn zaczął robić luźne kupki ze śluzem, więc wstrzymałam się z ekspozycją na gluten.luźne kupki utzrymywały się ok miesiąca.wtedy zauwazyłam w stolcu czarne drobne niteczki.zrobiłam badanie na krew utajoną która wyszła dodatnie.pediatra zmieniła mleko na nutramigen 2.niestety gdy pil bebilon comfort nie zwróciłam uwagi na takie niteczki-przez co mam nadzieję, że nie wyrządziłam mu żadnej krzwdy.kupki były zwarte plastelinowate.nie było żadnych oznak alergii na ciele.Dopiero grudniu na pleckach pojawiły się delikatnie suche plamki na plecach, ale alergolog stwierdziła że to nie wygląda na alergię.Właściwie stoimi ze wszystkim nowym w diecie.
Dlatego mam pytania:
1.jak dlugo syn ma być na nutramigenie?pediatra powiedziała że organizm pozbywa się alergenu 8 tyg.wtedy mamy powtórzyć badanie kału.czy po tym badaniu jeśli wyjdzie w porządku powinnam dalej synowi dawać nutramigen?
2.syn właściwie je tylko gotowe dania z indykiem,ryżem i podstawowymi warzywami.kiedy powinnam dać żółtko, zupkę na wywarze i ponownie zrobić ekspozycję na gluten?czy mogę podawać pomidory?czy lepiej poczekać ze wszystkim do badania kału na krew utajoną
3.czy mogę podawać deserki.zaprzestałam podawać po tym jak Krzyś zaczął robić luźne kupki.
4.Krzyś skończył wczoraj 8 miesięcy, czy powinnam podawać już obiadek dwudaniowy?
5.ile powinien wypijać mleka?mleko tylko na noc zagęszczam kleikiem ryżowym.kaszki na nutramigenie niestety nie są zjadliwe.
bardzo mnie martwi że syn ma tak ubogi jadłospis.dostaliśmy skierowanie do poradni alergologicznej, za 3 tyg ma mieć robione testy pokarmowe z krwi i IgE nieswoiste.dziękuję.