Dodaj do ulubionych

6 m-c - prośba o ocenę schematu

05.03.12, 18:46
Witam,
córcia od 2 miesięcy karmiona jest mm i troszkę karmiona jest piersią. Od niedawna rozpoczęłam rozszerzanie diety. Bardzo proszę o ocenę czy dobrze robię.
4 120 ml mm (ostatnio często o tej porze się budzi)
7-8 karmienie piersią
9-10 150 ml mm
12-13 140 ml zupka + 3 g kaszki manny (do tej pory wprowadziłam marchew, ziemniaka i dynie)
14 80 ml soczku jabłkowego lub tartego jabłka
15-16 150 ml mm
18-19 150 ml mm
21 karmienie piersią
Czy wprowadzić jakieś zmiany w tym żywieniu? Jakie warzywa i owoce najbezpieczniej wprowadzić do diety w dalszej kolejności? Kiedy mogę podawać dania z mięskiem? Czy coś takiego jak kleik ryżowy czy kukurydziany podawać córci czy raczej nie. Jeśli podawać to w jakiej postaci. Z góry bardzo dziękuję za pomoc.
Obserwuj wątek
    • agnieszka.lelen Re: 6 m-c - prośba o ocenę schematu 05.03.12, 19:36
      Może Pani próbować brokuł, buraki, groszek zielony, szpinak, fasolkę szparagową, pietruszkę, por i inne. Z owoców może być gruszka, banan, brzoskwinia, malina, porzeczka, jagody itd. O tej porze roku o tym,co możemy podać często decyduje to, co jest dobrej jakości dlatego dobrym rozwiązaniem są dania gotowe zwłaszcza z upraw ekologicznych , np.: HIPP. Niebawem może Pani wprowadzać mięso do zupki. Raczej nie kleik tylko kaszę - może Pani dodać do mleka. Lub zamiast np.: 1-2 porcji mleka podać kaszkę mleczną np.: Kaszki Mleczne HIPP BIO lub Probiotyczne albo z serii Na Dobranoc.
      Pozdrawiam. Agnieszka Leleń
      lekarz w Klinice Pediatrii i Żywienia IP Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie
      • a-gusia5 Re: 6 m-c - prośba o ocenę schematu 06.03.12, 09:38
        Bardzo dziękuję za odpowiedź, ale mam rozumieć że ilość mleka którą podaję córci jest w sam raz? Nie za dużo nie za mało?
      • a-gusia5 Re: 6 m-c - prośba o ocenę schematu 06.03.12, 17:58
        Pani Agnieszko, jeszcze jedno pytanie. Dlaczego odradza Pani kleik a proponuje w zamian kaszkę? Czy w diecie dziecka lepiej nie stosować kleiku?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka