Dodaj do ulubionych

proszę o ocenę schematu

12.10.14, 12:46
Synek ma skończone 5 miesięcy

7:00 mleko modyfikowane 130-150 ml
10:00 gęsta kaszka mleczna lub gęsty kleik ryżowy z mm (150 ml) + 50 g przecieru owocowego dodanego do kaszki (zjada ok 180/190ml całego posiłku)
13:00 ok 180 g zupki/obiadku z mięsem
16:00 mleko modyfikowane 130-150 ml
19:00 mleko modyfikowane 130-150 ml
23:00 mleko modyfikowane 130-150 ml

moje pytania:

Czy muszę zamienić jeden posiłek mleczny na same owoce? Czy mogę dalej je dodawać do kaszki a np nastepne 50 g owoców dać pomiedzy posiłkami? (synek bardzo lubi kaszke z owocami)
Kiedy powinnam wprowadzić gluten? (czy moze być do błyskawiczna kasza manna?
Właściwie dlaczego akurat kasza manna? a np kasza kus kus moze być ?jest bardzo szybka w pezygotowaniu wystarczy zalać wrzątkiem?
kiedy powinnam podać żółtko?
próbuję dopajać synka przegotowaną wodą...ale za bardzo nie chce pić, troszke łyknie ale na cały dzień łącznie może z 10-20 ml

Obserwuj wątek
    • agnieszka.lelen Re: proszę o ocenę schematu 13.10.14, 20:57
      Może Pani nadal dodawać owoce do kaszki; a resztę przecieru podać po/do innego posiłku.
      Gluten zaleca się wprowadzać między 5 a 7 mies.; nie musi to być koniecznie kasza manna - może być inny produkt glutenowy. Natomiast im prostszy skład tego produktu tym większa szansa na wychwycenie przyczyn ew. nietolerancji/alergii. Jeśli chodzi o wprowadzanie żółtka wg aktualnych zaleceń może Pani już wprowadzać całe jajko.
      Naukę picia wody warto i trzeba kontynuować; nie zrażać się niepowodzeniem dziecka i małym zainteresowaniem, z czasem zacznie pić więcej.
      Pozdrawiam. Agnieszka Leleń
      lekarz w Klinice Pediatrii i Żywienia IP Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie
    • lagnieszkal Re: proszę o ocenę schematu 18.11.14, 19:10
      wita ponownie,,,, synek pogorszył sie w jedzeniu, zjada 120 -130 obiadku, choć je go bardzo chętnie i niechętnie pije mleko z butelki jedynie 60-90 ml .... poza mlekiem "na śpiocha" wtedy zjada ok 120-160ml. wprowadziłam mu owoce ok 2 -2.5 godz po obiedzie... czasem zje 100 gram czasem 50 a czasem jeszcze mniej..... potem dostaje wieczorne mleko 2-3 godziny później,,,,,i wypija tylko 60-90, to samo z porannym mlekiem, wypija bardzo mało. Kaszkę wcina aż mu się uszy trzęsą... ok 160-180 ml.... czy mam sie martwic, czy powinnam coś zmienić?
      • katarzynajarzyna Re: proszę o ocenę schematu 18.11.14, 20:04
        może ząbkuje?
        to właśnie czasami bywa powodem pogorszenia apetytu
      • zabka141 Re: proszę o ocenę schematu 20.11.14, 10:59
        Synek o miesiac starszy, czyli chyba 6 miesiecy, tak? Moze podajesz mu za czesto mleko?

Ja w tym wieku (6-9 miesiecy) karmilam mala tak (2 karmienia piersia plus co najmniej 1 posilek mleczny taki jak jogurt, serek, itp):

Sniadanie: owsianka/ kaszka/ musli, etc. z gotowanymi owocami + karmienie piersia
        Obiad: puree z warzyw (czasami z ryzem, makaronem, itp.) + woda/sok z woda
        Przekaska: gotowane lub swieze owoce, jogurt, serek, itp.
        Kolacja: puree z warzyw z miesem/ ryba/ jajkiem/ nasionami straczkowymi + deser (swiezy lub gotowany owoc, jogurt, itp.) + karmienie piersia
    • lagnieszkal Re: proszę o ocenę schematu 19.11.14, 14:18
      nie ma rozpulchnionych dziąseł, nie widać śladu ząbków.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka