Dodaj do ulubionych

rosol wiejski

19.05.10, 18:54
czesc dziewczyny ! mam dosc miesa , ryb nie lubie za to marzy mi sie dobra
zupa , goraca i pachnaca ! tak myslalam o rosolku !? co wy na to ? czy ktoras
z was zrobila rosol na diecie Dukana?
Obserwuj wątek
    • dorota-on-line Re: rosol wiejski 19.05.10, 19:32
      ja od czasu do czasu robię.gotuje udka. jak sie woda zagatuje wylweam wode i
      wtedy też pozbywam sie trochę tłuszczu.dodaję warzywa.potem jeszcze troche
      wybieram tłuszczu.do tego robie makaron z nalesników tzn. nalesniki kroję w
      cieniutkie paseczki.
      • lunastu Re: rosol wiejski 19.05.10, 20:12
        dobry pomysl z tymi "kluskami" ... zawsze cos!? dzieki!
    • aga_piet Re: rosol wiejski 19.05.10, 19:44
      Możesz ugotować normalny, tłusty rosół, wystudzić go, zdjąć tłuszcz i
      wtedy - hulaj dusza :)
      • madzioreck Re: rosol wiejski 19.05.10, 20:45
        No właśnie, miałam napisać, ale to zdejmowanie tłuszczu to raczej po porządnych
        wychłodzeniu, np. z lodówki, bo stygnąc na piecu to raczej rosół nie ostygnie na
        tyle.
        Ja po prostu obdarłam kurczaka ze skóry, powycinałam widoczny tłuszcz i cześć :)
        Nie było co zbierać z wierzchu :)
        • aga_piet Re: rosol wiejski 19.05.10, 21:06
          Poza tym kury wiejskie przeważnie są chudsze od kurczaków, ostatnio
          kupiłam na targu taką "sama skóra i kości" :).
          • lunastu Re: rosol wiejski 19.05.10, 22:04
            dzieki dziewczyny ! na pewno zrobie w piatek rosolek ! co do usuniecia
            wszelkiego rodzaju tluszczu to jasne !! ale co zrobic zeby wyszedl aromatyczny i
            smaczny a nie sama woda !?
            • aga_piet Re: rosol wiejski 19.05.10, 22:42
              Dodaj jakieś przyprawy i warzywa :)
            • madzioreck Re: rosol wiejski 19.05.10, 22:50
              Jak to co...? Dukanowski rosół nie różni się niczym od niedukanowskiego, poza
              zawartością tłuszczu, która to zawartość nie ma wpływu na smak :)
              Chyba, że pytasz tak ogólnie o rosół - wrzucam kurczaka, wołowinkę (zawsze robię
              z pręgi, przed Dukanem też), jak już się kilka godzin pogotują, czy raczej
              poleżą we wrzątku, bo nie dopuszczam do zagotowania, dokładam warzywa: marchew,
              por, seler, pietruszka, cebula, kawałek kapusty, przyprawiam ziarnami ziela
              angielskiego i trzymam jeszcze ze 2-3 godziny :)
              Myślę, że tajemnicą rosołu "nie jak woda" są proporcje składników i wody. Jeśli
              ktoś usiłuje zrobić kilka litrów rosołu na dwóch skrzydełkach, no to nie da rady
              :) Ja średnio (bo w sumie nie wiem, ile wychodzi dokładnie) na 3 litry rosołu
              daję z kilo pręgi, ze 3 uda z podudziami z kurczaka i spore egzemplarze warzyw.
              • sqtek Re: rosol wiejski 20.05.10, 05:57
                Kapusta w rosole? To ciekawe! Predzej spodziewalabym sie cebuli. A dlaczego
                kapusta i skad taki przepis?
                • lunastu Re: rosol wiejski 20.05.10, 07:51
                  Madzirek ! jestes wspaniala kucharka ! o to mi chodzilo !!! jutro biore sie za
                  gotowanie !... dzis za zakupy ! slicznie dziekuje za pomoc!
                  • lunastu Re: rosol wiejski 20.05.10, 07:54
                    co do kapusty to dobry pomysl! ja mieszkam w Hiszpanii i tutaj sie robi "caldo
                    gallego " to nic innego jak rosol do ktorego sie dodaje glowke ( mala!) kapusty
                    i dzien predzej namoczona fasole (najlepiej biala !) oczywiscie o fasoli to na
                    razie nie ma mowy !!!hi!hi!hi!
                    • bunia83832 Re: rosol wiejski 20.05.10, 10:35
                      ja gotuje na dwóch udkach bez skóry dokładam kawałki chudej
                      wołowinki, po zagotowaniu dokładam warzywa: marchewkę, pietruszkę,
                      seler, por, cebulkę, kostkę wołową, ziele angielskie, pieprz i piję
                      do obiadu w kubeczku:)
                      • monjan Re: rosol wiejski 20.05.10, 10:46
                        w watku o zupach wrzucilam przepis na kluseczki "lane" do rosołu
                        mniam
                  • madzioreck Re: rosol wiejski 22.05.10, 01:23
                    Dziękuję bardzo za komplement, ale może najpierw ugotuj ;) I smacznego :)
                • madzioreck Re: rosol wiejski 22.05.10, 01:24
                  sqtek napisała:

> Kapusta w rosole? To ciekawe! Predzej spodziewalabym sie cebuli. A dlaczego
                  > kapusta i skad taki przepis?

Nie wiem skąd, moja mama tak gotuje i ja też, bardzo dobry rosół.
                  • anja_maciejka Re: rosol wiejski 22.05.10, 09:21
                    Dajemy włoszczyzne do rosołu-a w sklad włoszczyzny wchodzi kapusta włoska;) Ja
                    też daję-smak jest inny ale pyszny. Czasami daje do rosołu też kalafior. A
                    jeżeli chodzi o tłuszcz-to mięso(zazwyczaj swojskiego kawałek kuraka bez
                    skóry)wrzucam do małej ilości wody,zagotowuję i potem wylewam całość,myje
                    mięso,garnek i na nowo-do gara mięso,woda i od razu warzywa, najczęściej w
                    całości,bo jak jestem na P to nie mam problemów z łowieniem;) Tym
                    sposobem(zagotowywania i odlewania)pozbywam się "szumowin"i resztek tłuszczu z
                    mięsa. Potem wrzucam kostkę rosołową z lidla-najbardziej odtłuszczona jaką
                    znalazłam(chociaż wiem,że dla niektórych kostka rosołowa do rosołu do
                    profanacja) i gotuję powolutku. Jest chudo i pysznie. Inne zupy też tak
                    gotuję,od dawna zresztą, na kostce rosołowej. Jeżeli na mięsie to chudym jakimś
                    kawałku.
                    • elrosa Re: rosol wiejski 22.05.10, 10:17
                      Ja wrzucam mięso do wrzątku - szumowiny, a co to jest? :D
                      Co prawda, niektórzy twierdzą, że w tym wypadku mam nie rosół, ale
                      "wodę, w której gotował się kurczak", ale mi tam smakuje - od zawsze
                      się u nas tak robiło. Prościej niż ściągać łyżką szaroburą piankę
                      pływającą po zupie.
                      • anja_maciejka Re: rosol wiejski 22.05.10, 13:30
                        "szumowiny"=szarobura pianka pływająca po zupie :D
                        • chce_schudnac Re: rosol wiejski 22.05.10, 14:30
                          szumowiny to po czesci cenne bialo z miesa, powstaja gdy sie mieso
                          wklada do niegotujacej wody. Chyba lepiej miecho walnac do wrzatku -
                          bialko sie scina odrazu. No w kazdym razie ja tak robie :)
                          • lunastu Re: rosol wiejski 22.05.10, 15:33
                            czesc dziewczynki!! rosol mi wyszedl smaczny !ale troche przesadzilam z iloscia
                            kapusty i jak na moj gust to rosolek jest zbyt...slodki! no ale nic nauka nie
                            idzie w las !nastepny mi wyjdzie lepszy a to wielka zmiana po 2 miesiacach
                            jedzenia miesa!! dzieki za wasza pomoc ! do zobaczenia na forum !
                        • elrosa Re: rosol wiejski 22.05.10, 16:36
                          To był skrót myślowy ;))
    • em_em71 Re: rosol wiejski 22.05.10, 17:44
      ja gotuję rosół bez kapusty, ale dodaję 2-3 suszone grzybki i
      lubczyk, najlepiej świeży, fanką rosołu /ani zup w ogóle/ nie
      jestem, ale rodzina bardzo chwali
      • gandaja Re: rosol wiejski 25.07.10, 10:02
        z czym w 2 fazie zjesc taki rosól. makaron odpada ziemniaki też

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka