Dodaj do ulubionych

Jak się odchudzać?

05.08.10, 11:35
Nie mam o tym bladego pojęcia, nigdy wcześniej nawet nie próbowałam się
odchudzać. Teraz idę do nowego liceum i chciałabym się pokazać z jak
najlepszej strony.
Jem wszystko co popadnie. Ważę 56 kilo przy wzroście 169 cm. Mam problemy z
cerą(trądzik:(). Waga może jest i dobra, ale wystaje mi brzuszek. Jakieś
radyy?? :) Będę wdzięczna ;)
Obserwuj wątek
    • whitenaked Re: Jak się odchudzać? 05.08.10, 11:36
      Dodam że na to całe ODCHUDZANIE chciałabym przeznaczyć miesiąc, a schudnać
      chciałabym do 49 kilo .
      • aqua-27 Re: Jak się odchudzać? 05.08.10, 12:17
        Waga 49 kg przy 169 cm wzrostu?!
        To przecież niedowaga.
        Ponieważ to nie jest najlepszy pomysł, nie sądzę więc, żeby ktoś dał Ci tutaj
        wskazówki do takiego niepotrzebnego odchudzania.
    • karen_knightly Re: Jak się odchudzać? 05.08.10, 13:44
      Rety, ja mam 8cm wzrostu mniej i waze 1,5kg wiecej od Ciebie... :]
      Ty sie naprawde nie masz z czego odchudzac. Jesli wystaje Ci brzuszek, to
      postaraj sie go wymodelowac cwiczeniami.
    • sabin-a121 Re: Jak się odchudzać? 06.08.10, 17:05
      Kochana ty wcale nie musisz się odchudzać ale jeśli chcesz pozbyć się
      sterczącego brzuszka to zaproponuję Ci najlepszą do tego maszynę LIPOMAX. Usuwa
      miejscową tkankę tłuszczową także nie musisz się martwić o swoją cerę!! A
      rezultaty są świetne a wiem bo sama skorzystałam z takiej serii 5 zabiegów i
      efekty były zauważalne. zadzwoń do salonu LAIME i zapytaj o jakieś promojce a na
      pewno zapłacisz dużo taniej. Pozdrawiam i powodzenia w nowej szkole :)
    • malavida Re: Jak się odchudzać? 06.08.10, 22:08
      skoro twierdzisz, że waga jest generalnie w porządku, to nie sądzę, abyś musiała uciekać się do bardzo drastycznych diet. wystarczą
      drobne zmiany w jadłospisie - ogranicz słodycze i produkty zawierające dużo cukru, zrezygnuj z fast-foodów i "śmieciowego"
      jedzenia typu chrupki, zupki w proszku, gotowe dania na rzecz warzyw
      i owoców, pieczywo pełnoziarniste zamiast zwykłego, miód albo słodzik
      zamiast cukru, soki owocowe i herbata zamiast napoi gazowanych, pij
      zioła oczyszczające organizm jak np. pokrzywa, słodzone jogurty
      owocowe zastąp naturalnym, bezcukrowym i dodawaj do niego świeże
      sezonowe owoce, mięso gotowane zamiast smażonego, z nabiału wybieraj
      raczej biały ser zamiast żółtego - twojemu organizmowi na pewno
      wyjdzie to na zdrowie, tym bardziej, że masz problemy z cerą - bardzo często to własnie źle zbilansowana dieta nasila trądzik. jeśli zaś
      chodzi o brzuszek - miej świadomość, że sam spadek wagi niekoniecznie rozwiąże twój problem, ponieważ nie ma gwarancji, ze schudniesz właśnie w tej partii ciała - w walce z brzuszkiem pomoże tylko sport.
    • pennies Re: Jak się odchudzać? 06.08.10, 23:36
      Wagę to ty masz prawidłową, a chcesz się doprowadzić do niedowagi. Po co? Wierzę, że możesz naprawdę wyglądać źle, jeżeli, jak piszesz, jesz co popadnie, ale nie będziesz wyglądać od diety odchudzającej lepiej. Przy nieprzemyślanej diecie spalisz mięśnie i będziesz tylko przypominać flak - co z tego, że ważący 49 kg? Patrzący na ciebie ludzie nie widzą wskaźnika wagi, a osobę.

Żeby poprawić wygląd zacznij odżywiać się z głową, a niekoniecznie odchudzać od razu. Na początek wylicz sobie zapotrzebowanie kaloryczne, a następnie rozpisz dietę (ale nie na tylko na kcal, ale na składniki odżywcze) - choćby bardzo ogólnie. Zwróć uwagę na to, żeby węglowodany miały niski indeks glikemiczny, białka były wysokowartościowe, a tłuszcze roślinne i zwierzęce trzymały równowagę. I co najmniej 4 posiłki dziennie.

Tymczasem zapisuj sobie przez tydzień WSZYSTKO, co jesz, w jakich ilościach i o jakich porach. Potem sprawdź w tabelach kcal i wartości odżywczych, jak wyglądała dotychczasowa dieta - czy spełniała warunki zdrowej diety czy była dietą śmieciową.

I poczytaj: o roli białka, tłuszczy, węglowodanów; o źródłach tych składników. Popatrz na przykładowe zdrowe diety (nie odchudzające). Zacznij się tym interesować i jeść z głową, a przy odrobinie szczęścia oszczędzisz sobie problemów z wagą w wieku, w którym naprawdę się zaczynają. Naprawdę warto. Wszystkie wymagane info są do znalezienia w necie. Czasem poprawienie składu diety czyni cuda. Nie musisz od razu obcinać sobie kalorii czy odmawiać sobie kolacji. Jedz z głową.

A jak chcesz szybszych efektów (bo uczenie się komponowania sensownego jadłospisu pewnie trochę potrwa), polecam wysiłek fizyczny: basen, siłownię, sporty walki - co ci bardziej leży (z posiłkami potreningowymi!). Nie idź na łatwiznę i nie odchudzaj się głupio. To zazwyczaj tylko pogarsza wygląd kobiety - jeśli nie na krótką metę to długofalowo. Nie tędy droga.
      • ybra Re: Jak się odchudzać? 07.08.10, 07:17
        Twoja waga jest więcej niż dobra, ale skoro chcesz sie odchudzać, to moze warto,
        abys poczytała trochę na ten temat - ostatnio wpadłam na ciekawą książkę, która
        w prosty sposób tłumaczy, że często temat odchudzania nie leży w diecie, ale w
        głowie i podejściu do własnego ciała, no i jak się pozbyć problemu.
        Stosując różne diety przyzwyczaisz ciało do ich, a waga będzie wracała.
        najlepiej do odchudzania wykorzystać własną psychikę:
        bit.ly/9eXa68
    • wkkr Chyba chcesz sobie zrobić krzywdę 07.08.10, 19:03
      jeśli już to zapisz się na jakis aerobik tak coby o sylwetke zadbać.
      wagę masz ok.
      PS
      49kg.... czy ty chcesz udawać wieszak na ubrania? Chlopaki bedą się
      z ciebie śmiali.
    • emilia.gnybek-ciosek Re: Jak się odchudzać? 25.08.10, 09:41
      Przede wszystkim jak już zostało tutaj napisane nie ma potrzeby abyś
      stosowała diety redukcyjne. Jeśli nie podoba Ci się Twoja figura
      powinnaś zainwestować czas w aktywność fizyczną. Trening typu cardio
      czyli w spokojnym tempie (jak biegi, spacer, jazda na rowerze,
      pływanie) pomoże spalić nadmiar tłuszczyku, siłowy zaś wyrzeźbić
      konkretne partie ciała. Dieta nie działa na wybrane miejsca. Warto
      jednak mieć na uwadze, że najłatwiej ustrojowi pozbyć się
      "tłuszczyku" z górnych partii ciała. Pierwszą rzeczą zatem jaka
      najprawdopodobniej zmaleje po rozpoczęciu odchudzania będzie nie
      brzuch lecz biust.

To, że nie powinnaś stosować diet odchudzających nie oznacza, iż nie
      powinnaś zadbać o swoje żywienie. Jedzenie "wszystkiego co popadnie"
      nie jest dobre dla Twojego organizmu, co widać chociażby po
      problemach z cerą. Postaraj się zatem przeanalizować swój
      dotychczasowy jadłospis i wykreślić z niego słodkie i gazowane
      napoje, słone przekąski typu chipsy, paluszki, słodycze, dodatek
      cukru i soli. Dania smażone zastąp duszonymi bądź gotowanymi, jasne
      pieczywo ciemnym, wprowadź więcej świeżych warzyw i owoców, sięgaj po
      nabiał zwłaszcza po napoje fermentowane (maślanka, kefir, jogurt).
      Wprowadzaj do potraw dodatek ziół, które wspomagają trawienie (np.
      cząber, majeranek, tymianek, bazylia, estragon, kminek) i pamiętaj o
      wypijaniu odpowiednio dużej ilości płynów (przynajmniej 2 litry) w
      postaci wody średniozmineralizowanej czy dowolnych herbatek bez
      cukru.

Staraj się spożywać posiłki regularnie co 3-4 godziny, jeść powoli i
      dokładnie przeżuwać każdy kęs. Unikaj produktów wysokoprzetworzonych,
      dań gotowych, fast foodów. Oczywiście od czasu do czasu możesz sobie
      pozwolić na taki posiłek, jednak niech zasadą codziennego menu będzie
      zdrowe żywienie, a nie spożywanie "byle czego"
      • mil.a Re: Jak się odchudzać? 27.08.10, 14:27
        Polecam artykuł na stronie:
        zdrowienajwazniejsze.blog.onet.pl/CZAS-NA-ODCHUDZANIE,2,ID401759790,DA2010-03-02,n
    • kal_ho_naa_ho Re: Jak się odchudzać? 27.08.10, 18:12
      Na pytanie "Jak się odchudzać"?? na myśl przychodzi mi tylko jedna odpowiedź
      umiejętnie i z głową.
      Dość często zdarza się, że kiedy podejmujemy walkę ze zbędnymi kilogramami
      zapominamy o tym, żeby dietę, program żywieniowy dobrać w sposób indywidualny.
      Dość często sugerujemy się tym, że jakaś dieta jest popularna, co nie zawsze
      wychodzi nam na zdrowie.
      I dzieje się niestety tak, że wraz z kilogramami gubimy także nasze zdrowie.
      Jestem też zdania, że jeśli chcemy skutecznie i bezpiecznie schudnąć dobrze
      byłoby się z kimś skonsultować.
      Może przy okazji tego wątku podzielicie informacjami na temat, gdzie najlepiej
      byłoby się udać po poradę, jaką dietę zastosować ??
    • ebenark Re: Jak się odchudzać? 30.08.10, 20:56
      Zajrzyj w mój link- wszystko o odchudzaniu-za rejstracje dostaniesz darmowy
      poradnik o odchudzaniu i zniżki

zapraszam i polecam
      • reginaph Re: Jak się odchudzać? 31.08.10, 23:51
        Ćwiczyć,ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć!
        • gettho_yuths Re: Jak się odchudzać? 01.09.10, 10:20
          Ja mam dokładnie tyle samo wzrostu i ważę 4 kilo więcej. Litości, skoro moje BMI
          jest prawidłowe, to twoje tym bardziej. Odchudzać trzeba się z głową, kiedy
          zachodzi taka potrzeba. Bardziej do twoich problemów z trądzikiem dostosowałabym
          jakąś dietę. Takie rzeczy często mają pochodzenie metaboliczne (ale
          niekoniecznie, mogą też być hormonalne). Tak czy owak nie podejmuj sama żadnych
          gazetowych diet, bo to niezdrowe i możesz przez to zdrowie stracić, jak już ktoś
          napisał wyżej. Dietę powinno się ustalać z dietetykiem, najlepiej na podstawie
          testów tolerancji pokarmowej. Można takie wykonać w klinice Vimed w Warszawie.
          Dzięki temu dopasowuje się dietę do indywidualnego profilu immunologicznego i
          potrzeb organizmu. Masz wtedy pewność że nic co zawiera twoja dieta ci nie szkodzi.
    • ambar7 Re: Jak się odchudzać? 15.09.10, 22:37
      Bardzo przydatna przy odchudzaniu jest woda mineralna JODICA. Wspomaga świetnie odchudzanie, bo wzmaga metabolizm. Zawiera optymalną ilość jodu - 150 mikrogramów w litrze Bardzo przydatna jest też dla osób chorych na tarczycę oraz dla kobiet w ciąży, przygotowujących się do macierzyństwa i matek karmiących piersią. Wody tej nie ma niestety w powszechnej sprzedaży, ale można ją zamówić w sklepie internetowym ALDO: www.sklepaldo.pl
      JODICA: www.wodadlazdrowia.pl/pl/17046/0/Jodica.html
    • oh_wowam_azing Re: Jak się odchudzać? 16.09.10, 14:23
      Na brzuszek najlepiej robić brzuszki :) Albo ćwiczyć coś, przy czym chudnie całe ciało. Jak na przykład bieganie :) Ja kupiłam sobie buty newbalance do biegania i mam teraz motywacje żeby biegać :) Chudnie całe ciało podobnie jak przy pływaniu :)
      • whitenaked Re: Jak się odchudzać? 18.09.10, 11:11
        z góry dziękuje za wszystkie porady na pewno będę się ich stosować.. :)
        A propos tematu chciałam sie dowiedzieć, jak przyrządzać potrawy żeby były zdrowe?
        Np czy leczo lub sos pomidorowy na oliwie będą wskazane? Albo ryba w folii z piekarnika z ,,sosem'' z oliwek i cytryny? Chciałabym by dieta była zdrowa zawierała wszystko co niezbędne. Czy jednak lepiej postawić na jałowe gotowane potrawy (których mam już dość) ??
    • angazetka Re: Jak się odchudzać? 09.03.11, 12:28
      > No ja polecam się skontaktować z dietetykiem, bo on najlepiej ci doradzi jak zr
      > zucić zbędne kg.

Najpierw trzeba mieć te zbędne kilogramy, pani spamerko.
    • mrukmrukmruk Re: Jak się odchudzać? 10.03.11, 10:28
      Polecam zaglądać na profil Odchudzanie i oczyszczanie - Langsteiner na facebooku. Bardzo przydatne informacje tam zamieszczają, mi wiele pomogły, dowiedziałem się naprawdę pożyteczne rzeczy
    • joanna4819 Re: Jak się odchudzać? 12.03.11, 11:14
      polecam stronę
      cieszsiezdrowiem.blogspot.com/
      oraz wyszukiwarkę która się tam znajduje i dzięki której znajdziesz
      wiele ciekawych wyników
    • ina_123 Re: Jak się odchudzać? 28.02.15, 09:42
      Twoja waga wskazuje na to, ze nie masz nadwagi, więc dieta nie jest ci potrzebna. Zadbaj bardziej o to co jesz, jedz orzechy, szuszone owoce, pomoga one ci oczyscic organizm. Jedz dużo ryb, bo kwasy omega 3 sa niezbędne w naszej diecie. A czemu są tak ważne przeczytasz tutaj: wygrajzdrowie.pl/content/16-dlaczego-omega-3
      • fit24h Re: Jak się odchudzać? 28.05.15, 10:08
        Jak do wszystkiego, również do odchudzania i utrzymania zdrowej formy - trzeba mieć motywację. A najlepsza w grupie.
        A jeśli utrata wagi wiąże się z pomocą dla niedożywionych dzieci - tym osiągnięcie wymarzonej sylwetki łatwiejsze i przyjemniejsze, bo cel szczytny!

Napisz do mnie i poznaj szczegóły:
        fit24h[et]gazeta.pl
    • jacekzborowski Re: Jak się odchudzać? 30.03.15, 14:05
      A propo odchudzania - myślę, że dobrze się wstrzelę w temat..
      Drodzy forumowicze - czy możecie wesprzeć moją akcję - program autorski który ma pomóc wybranym w ww. projekcie osobom w walce z otyłością? Inicjatywa jest w pełni darmowa, nowatorska, promująca zdrowy tryb życia. Wszystkie osoby przed przystąpieniem do programu oraz zaraz po otrzymują darmowy pakiet badań w Centrum Diagnostyki Laboratoryjnej, który udokumentuje poprawę stanu zdrowia.
      Ciekawostką niech będzie fakt, że osoba która dzięki mnie zrzuci "balast" za każdy kg mniej będzie otrzymywać pieniądze, otrzyma nagrodę od firmy LORD4SPORT . Jest to wzmocnienie motywacji i wprowadzenie elementu rywalizacji miedzy uczestnikami programu.
      PROSZĘ O UDOSTĘPNIANIE POSTU I LAJKOWANIE STRONY!!

www.facebook.com/329423347116443/photos/a.394038453988265.84655.329423347116443/851048834953889/?type=1&theater
    • jacekzborowski Re: Jak się odchudzać? 30.03.15, 14:07
      Zapraszam do programu...
      Drodzy forumowicze - czy możecie wesprzeć moją akcję - program autorski który ma pomóc wybranym w ww. projekcie osobom w walce z otyłością? Inicjatywa jest w pełni darmowa, nowatorska, promująca zdrowy tryb życia. Wszystkie osoby przed przystąpieniem do programu oraz zaraz po otrzymują darmowy pakiet badań w Centrum Diagnostyki Laboratoryjnej, który udokumentuje poprawę stanu zdrowia.
      Ciekawostką niech będzie fakt, że osoba która dzięki mnie zrzuci "balast" za każdy kg mniej będzie otrzymywać pieniądze, otrzyma nagrodę od firmy LORD4SPORT . Jest to wzmocnienie motywacji i wprowadzenie elementu rywalizacji miedzy uczestnikami programu.
      PROSZĘ O UDOSTĘPNIANIE POSTU I LAJKOWANIE STRONY!!

www.facebook.com/329423347116443/photos/a.394038453988265.84655.329423347116443/851048834953889/?type=1&theater
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka