Dodaj do ulubionych

otręby orkiszowe

24.09.10, 11:27
Czy któraś z Was uzywa takiego cuda? Czy można? Orkisz to w sumie pszenica, ale wartości ( przede wszystkim kaloryczne ) ma prawie o połowę mniejsze niż zwykle otręby pszenne. Cyz można ich użyć jako zamiennika/dodatku do zwyklych pszennych i owsianych?
Obserwuj wątek
    • mamaivcia Re: otręby orkiszowe 24.09.10, 12:16
      ja używam mieszanki do chleba z orkiszem :)
      otrąb orkiszowych używała moja ciotka do odchudzania
      w zasadzie to się żywiła wszystkim co orkiszowe i nawet jeździła 20 km do sklepu po mąkę orkiszową
      lekarz jej polecił te otręby
      • lilka208 Re: otręby orkiszowe 24.09.10, 12:41
        tutaj mozna porownac wartosci odżywcze"
        www.dieta.pl/dzienniki/dziennik_kalorii/otreby_owsiane-334475.html?akcja=info
        • duk_duk nie kumam 24.09.10, 12:50
          w tych tabelkach te wartości nijak się mają do tego co ja mam na opakowaniach swoich (inne firmy) ale np"moje" otręby owsiane mają 330kcal/100g, pszenne 285kcal/100g a orkiszowe 186kcal/100g. Co te moje jakieś takie kaloryczne ? :/ i bądź tu mądry...
    • mess8385 Re: otręby orkiszowe 24.09.10, 13:00
      innych żyt pszenic itp nie powinno się jeść, otęby owsiane mają takie właściwości które są potrzebne w tej diecie, ale takich wątków było juz mnóstwo więc poszukaj sobie. Moim zdaniem nie wolno ale oczywiście jedz sobie co chcesz
      • duk_duk Re: otręby orkiszowe 24.09.10, 13:09
        mess jak napisałam w pierwszym poście orkisz to też pszenica ! i z tego co wyczytałam to można stosować mieszankę owsianych z pszennymi w odpowiednich proporcjach . Pszenica to nie żyto ani żadne inne zboże więc nie rozumiem tego tonu osoby, która jest "ponad" wg swego uznania glupie zapewne pytania.
        dziękuję za uwagę

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka