nomya
26.09.10, 13:45
Zainspirował mnie ten przepis:
www.fajneprzepisy.pl/go/58ec01cac9a83ab507ba180ed6b59250
Zmodyfikowałam go nieco pod dietę Dukana :)
Kupiłam niemal 7-kilową dynię, która po oczyszczeniu ważyła 5 kg, a więc podwójna porcja z powyższego zalinkowanego przepisu; zresztą i tak musiałam ją robić na 2 razy, bo naraz nie zmieściłaby mi się do garnka 5-litrowego.
SKŁADNIKI:
* 2,5 kg dyni (bez skóry i gąbczastego miąższu z pestkami)
* sok z 1,5 cytryny (jeśli ktoś jest ortodoksyjny w diecie może ją pominąć, aczkolwiek dżem może wyjść za mdły)
* kawałek startego świeżego korzenia imbiru (lub 1,5 łyżeczki imbiru sproszkowanego)
* 1 płaska łyżeczka cynamonu
* słodzik do smaku nadający się do gotowania (dałam na oko, ale dość sporo, bo dla mnie dżem musi być słodki ;))
* 1/2 l. wody
* 15 szt goździków
* kardamon- jeśli ktoś lubi, akurat ja nie miałam
* 1 średnio czubata łyżka żelatyny
PRZYGOTOWANIE:
Dynię zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, podlać wodą i zagotować.Przykryć garnek i co pewien czas mieszając gotować,aż dynia zacznie się rozpadać (zajmuje to mniej więcej godzinę). W międzyczasie wycisnąć sok z cytryn. Dodać do rozgotowanej dyni razem z przyprawami tj. imbirem, goździkami i cynamonem. Mieszając gotować na wolnym ogniu ok.30 minut uważając, aby dżem się nie przypalił. Dodać słodzik w ilości wedle uznania, a następnie wyłączyć gaz. Wsypać żelatynę i mieszać chwile do jej rozpuszczenia. Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić i postawić do góry dnem do wystygnięcia.
Smacznego :)