Dodaj do ulubionych

Dżem z dyni- bardzo polecam :)

26.09.10, 13:45
Zainspirował mnie ten przepis:
www.fajneprzepisy.pl/go/58ec01cac9a83ab507ba180ed6b59250
Zmodyfikowałam go nieco pod dietę Dukana :)
Kupiłam niemal 7-kilową dynię, która po oczyszczeniu ważyła 5 kg, a więc podwójna porcja z powyższego zalinkowanego przepisu; zresztą i tak musiałam ją robić na 2 razy, bo naraz nie zmieściłaby mi się do garnka 5-litrowego.

SKŁADNIKI:

* 2,5 kg dyni (bez skóry i gąbczastego miąższu z pestkami)
* sok z 1,5 cytryny (jeśli ktoś jest ortodoksyjny w diecie może ją pominąć, aczkolwiek dżem może wyjść za mdły)
* kawałek startego świeżego korzenia imbiru (lub 1,5 łyżeczki imbiru sproszkowanego)
* 1 płaska łyżeczka cynamonu
* słodzik do smaku nadający się do gotowania (dałam na oko, ale dość sporo, bo dla mnie dżem musi być słodki ;))
* 1/2 l. wody
* 15 szt goździków
* kardamon- jeśli ktoś lubi, akurat ja nie miałam
* 1 średnio czubata łyżka żelatyny

PRZYGOTOWANIE:

Dynię zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, podlać wodą i zagotować.Przykryć garnek i co pewien czas mieszając gotować,aż dynia zacznie się rozpadać (zajmuje to mniej więcej godzinę). W międzyczasie wycisnąć sok z cytryn. Dodać do rozgotowanej dyni razem z przyprawami tj. imbirem, goździkami i cynamonem. Mieszając gotować na wolnym ogniu ok.30 minut uważając, aby dżem się nie przypalił. Dodać słodzik w ilości wedle uznania, a następnie wyłączyć gaz. Wsypać żelatynę i mieszać chwile do jej rozpuszczenia. Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić i postawić do góry dnem do wystygnięcia.
Smacznego :)
Obserwuj wątek
    • nomya Re: Dżem z dyni- bardzo polecam :) 26.09.10, 13:47
      Zapomniałam o aromacie pomarańczowym. Przy końcu gotowania wlałam 5-6 kropel :)
    • ven.to Re: Dżem z dyni- bardzo polecam :) 26.09.10, 14:18
      nomaya - wpisz gdzieś na górze ten przepis. Jutro idę na targ polowac na dynię.
      Uwielbiam dżem z dyni
      i dynię marynowaną w kuleczkach
      ciekawam tylko czy mój słodzik zwykły się nada do gotowania :)
    • nomya Kurde :/ 26.09.10, 15:46
      Do drugiej tury mojego dżemu wsypałam zamiast łyżki żelatyny łyżkę kwasku cytrynowego :( Nie wiem jak to się stało, chyba się zamyśliłam i popieprzyły mi się torebki :/
      W tej sytuacji dosypałam jeszcze słodziku a żelatynę sobie darowałam, bo w sumie to wyszło nawet dobre, aczkolwiek trochę zbyt kwaśne jednak. Jak to się jeszcze przegryzie to będzie katastrofa :(
      Zawekowałam ten dżem mimo wszystko i najwyżej zużyję go do jakichś ciast, deserów czy coś, tylko pytanie czy to teraz jest dukanowe? :/
      No i czy w słoikach mi to nie skiśnie dokumentnie przez ten kwasek?
      Doradźcie coś, bo szkoda mi zmarnować tyle dżemu :(

Ven.to ale gdzie mam ten przepis skopiować i wkleić u góry?
      www.grapheine.com/bombaytv/graphiste-uk-6be3a97cb7a9de17c52c5a71dc9c94da.html
      by justyna_w24 :D
      • nancy_callahan Re: Kurde :/ 26.09.10, 15:49
        Wkleiłam do dodatków:)
    • lilka208 Re: Dżem z dyni- bardzo polecam :) 26.09.10, 17:15
      ile wychodzi juz dżemu z dyni 2,5 kg? dzieki za przepis na pewno zrobie i dam znac jak smakuje
      • nomya Re: Dżem z dyni- bardzo polecam :) 27.09.10, 06:55
        Lilka, gotowego odparowanego dżemu z 2,5 kg dyni wychodzi dokładnie pół 5-litrowego garnka. Startą, surową dynią wypełniłam garnek po brzegi, po zagotowaniu i rozpadnięciu opadła do połowy.

Dzisiaj mam dodatkowe uwagi odnośnie dżemu. Następnym razem daruję sobie cytrynę, a doprawię go kwaskiem. Na 2,5 kg dyni dałabym dość czubatą małą łyżeczkę. Jeśli ktoś lubi lekko żelujący dżem, więc nie będzie go do zera odparowywał tak jak ja, niech doda nie jedną, a dwie dosyć czubate łyżki żelatyny na koniec, chyba, że wolicie bardziej odparowaną konsystencję. Ta druga tura mojego dżemu, do której przypadkowo wsypałam kwasku smakuje jak przecier z kwaśnych jabłek :D W sumie nie jest to złe ;)
        • lilka208 Re: Dżem z dyni- bardzo polecam :) 27.09.10, 09:12
          dziękuję nomya, zamowilam w jarzynowym dynie, jutro ma byc :)chce jeszcze zupy zrobic z dyni bo nigdy nie jadlam :)
          • nisiaczek28 Re: Dżem z dyni- bardzo polecam :) 12.10.10, 20:55
            Zrobiłam, ale pychota! Zjadlyśmy z mamą cały słoiczek na śdniadanie. Dzięki za przepis!
    • cape.horn pytanie 23.10.10, 11:35
      Dziewczyny a ile to jest "słodzika wedle uznania"? Nie jestem specjalnie fanką dżemów i nie znam się.
      • ven.to Re: pytanie 23.10.10, 13:01
        stoisz nad garem, smakujesz pyszny dżem i uznajesz - już pycha czy jeszcze dosłodzic :)
        z doświadczenia powiem żeby dosłodzic ciut więcej niż "do smaku" bo jakimś cudem po pasteryzowaniu słodkości ubywa ;)
        • buterfly5 Re: pytanie 28.10.10, 14:17
          Zrobiłam! Właśnie stygnie:) Od siebie dodałam gwiazdki anyżu, bo lubię. Pachnie super i smakuje obłędnie! Dzięki za przepis
    • nesska85 sezon dyniowy rozpoczęty 12.09.11, 12:34
      w tym roku nie przegapię :P
      • nomya Re: sezon dyniowy rozpoczęty 12.09.11, 20:05
        Mam do oddania kilka słoików dżemu dyniowego- dukanowego oczywiście :) Jak ktoś jest chętny, to zapraszam na priv. Nie chciałabym się bawić w wysyłki, dlatego pasowałby mi odbiór osobisty w okolicy Katowic :)
        • ven.to Re: sezon dyniowy rozpoczęty 13.09.11, 09:04
          dlaczego nie mieszkam koło katowic....
          ;)

no to ponownie - lecę polowac na dynię
          dzięki za przypomnienie

i love dynia dżem :*
          • salcia6 Re: Zupa z dyni 16.09.11, 12:53
            Ktoś chciał przepis na zupę dyniową

Zupa z dyni na słono

Mleko spożywcze 0,5%( pół szklanki)
            Dynia 200g.
            Natka pietruszki (1 łyżeczka)
            sól do smaku

Dynię umyć obrać i pokroić na kawałeczki włożyć do garnka zalać wrzątkiem i gotować do miękkości ,Następnie zmiksować i dodać mleko ,sól oraz posiekana natkę zupa gotowa.
            Myślę że z lanymi kluseczkami dukanowymi rzecz jasna smakowały by najlepiej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka